Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 50 786
  • 421
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте, д-р Симоноски!
Имам дете на 1г.
Още от 6-7м забелязахме нисък хемоглобин/под нормата.
На 10м ходихме при хематолог, направихме изследвания ( както и аз и бащата-не е наследствено). Желязото и феритин на детето също беше много под норма.Изписаха ни Малтофер по 15капки на ден. Пие го два месеца.
Вчера пуснах изследвания, хемоглобина е добре, но желязото все още е под норма.. детето си хапва доста добре, има много енергия, спи си по цяла нощ..
Скрит текст:
На 8м

На 10м

И сега
Прилагам изследванията и моля за мнение.
Предварително благодаря!
Здравейте,
Към настоящия момент хемоглобинът е в референтни стойности, но поради по-ниските стойности на желязото моята препоръка към Вас е да не спирате Малтофера още поне 2 до 3 месеца. Трябва да насити депата с желязо, за да не се получава пак ефектът на падане на хемоглобина.
Успешен ден.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:44 от Рaдост

# 196
Благодаря за бързият отговор! 😊
Да завиша ли дозата или да добавя още нещо?

Имам дете на 1г.
На 10м ходихме при хематолог, направихме изследвания ( както и аз и бащата-не е наследствено). Желязото и феритин на детето също беше много под норма.Изписаха ни Малтофер по 15капки на ден. Пие го два месеца.
Вчера пуснах изследвания, хемоглобина е добре, но желязото все още е под норма.. детето си хапва доста добре, има много енергия, спи си по цяла нощ..
На 8м

На 10м

И сега

Предварително благодаря!
Здравейте,
Към настоящия момент, хемоглобинът е в референтни стойности, но поради по ниските стойности на желязото, моята препоръка към Вас е да не спирате Малтофера още поне 2 до 3 месеца. Трябва да насити депата с желязо, за да не се получава пак ефекта на падане на хемоглобинът.
Успешен ден,

# 197
Благодаря за бързият отговор! 😊
Да завиша ли дозата или да добавя още нещо?

Скрит текст:
Имам дете на 1г.
На 8м

На 10м

И сега

Предварително благодаря!
Здравейте,
Към настоящия момент, хемоглобинът е в референтни стойности, но поради по ниските стойности на желязото, моята препоръка към Вас е да не спирате Малтофера още поне 2 до 3 месеца. Трябва да насити депата с желязо, за да не се получава пак ефекта на падане на хемоглобинът.
Успешен ден,
Няма нужда от завишаване на дозата. Настоящата е напълно достатъчна.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:45 от Рaдост

# 198
Здравейте , сега разглеждайки здравното досие на детето тези изследвания привлякоха вниманието ми. Назначени са ,като рутинни от спортен диспансер (правят го 2-ва пъти годишно отделно от ЛЛ) никой не ме е потърсил с някакви насоки за допълнителни изследвания или...трябва ли да предприемам някакви действия.

# 199
Здравейте , сега разглеждайки здравното досие на детето тези изследвания привлякоха вниманието ми. Назначени са ,като рутинни от спортен диспансер (правят го 2-ва пъти годишно отделно от ЛЛ) никой не ме е потърсил с някакви насоки за допълнителни изследвания или...трябва ли да предприемам някакви действия.

Здравейте,
Дали е възможно да ми изпратите снимка на пълното изследване, имам предвид всички останали показатели, след което ще мога да Ви отговоря на въпроса.

# 200
Не мога да направя екранна снимка(самото приложение не го позволява) това са всички изследвания в две снимки

# 201
Не мога да направя екранна снимка(самото приложение не го позволява) това са всички изследвания в две снимки

Здравейте,
Показателите, които са Ви направили впечатление, имат отношение към т.н индекси на еритроцитите, т.е MCV, (обем на еритроцита), MCH (средно съдържание на хемоглобин в еритроцита), RDW (формите на еритроцитите).
Това са показатели, които се влияят от най различни фактори и са в постоянна динамика.
При нормални стойности на хемоглобин няма необходимост от някаква намеса за тяхното коригиране.
В заключение: Основните показатели са в референтни стойности и промяната на тези показатели е реактивна и динамична и се променя при различни обстоятелства. Хематологичен проблем в момента не се наблюдава. Най-вероятно при следващото изследване тези показатели ще са в референтни стойности.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:47 от Рaдост

# 202
Благодаря ви много😀 успешен ден и на вас.

# 203
Благодаря ви много😀 успешен ден и на вас.
Лек ден и на Вас,
Ако имате някакви допълнителни въпроси или коментари съм на линия.

# 204
Здравейте,
бих била благодарна ако можете да видите тези изследвания. Хемоглобинът ми винаги почти е бил под норма, между 105 и 115, но не е търсена причина. Отскоро пия вит Д и вит б12. Дали причината за ниския хемоглобин е възможно да е вит б12? Желязото ниско ли е – няколко души ми казаха различни неща. Самите изследвания са правени с цел проследяване на ИР след терапия с лекарства, а витамините си ги пуснах на своя глава. От както се помня ми се е виело свят при по-рязко ставане или завъртане и съм имала проблеми със сънливост и умора, замаяност без друга причина, падащо кръвно и ледени крака и ръце.
Благодаря предварително! Simple Smile

Скрит текст:

# 205
Здравейте,
бих била благодарна ако можете да видите тези изследвания. Хемоглобинът ми винаги почти е бил под норма, между 105 и 115, но не е търсена причина. Отскоро пия вит Д и вит б12. Дали причината за ниския хемоглобин е възможно да е вит б12? Желязото ниско ли е – няколко души ми казаха различни неща. Самите изследвания са правени с цел проследяване на ИР след терапия с лекарства, а витамините си ги пуснах на своя глава. От както се помня ми се е виело свят при по-рязко ставане или завъртане и съм имала проблеми със сънливост и умора, замаяност без друга причина, падащо кръвно и ледени крака и ръце.
Благодаря предварително! Simple Smile

Скрит текст:
Здравейте,
Прегледах резултатите Ви.
Действително имате занижени нива на Вит Б12, но кръвната картина манифестира и други вид на дефицит и бих искал да Ви помоля да ми пишете на ЛС и ще Ви дам препоръки, какво да направите.

# 206
Здравейте, д-р Симоноски,
въпрсът ми е, хематолозите ли се занимават с диагностициране на витамин B12-недоимъчна анемия и терапия?
Наскоро ме диагностицираха в Алергологията на Александровска с хронична спонтанна уртикария, положителен автоложен серумен кожен тест - рекация към серума от собствената ми кръв.
Прочетох за тази ХСУ, тъй като не съм запозната и видях, че
Цитат
АИЗ обикновено се диагностицират до 10 години след диагностициране на ХСУ при >77% от пациентите. Най-честите АИЗ при уртикария са тиреоидит на Хашимото, пернициозна анемия, витилиго и ревматоиден артрит[4].
Аз съм с тиреоид на Хашимото от доста години. Но видях, че имам симптоми и в трите описани клинични синдрома на тази пернициозна анемия. Още през 2017 година, на лекарката в НГЛ й направи впечатление, че във всичките ми изследвания, МСV е на горна или малко над горна граница и ме изпрати при хематолог, който нищо не каза по този въпрос.
С дефицит на вит. Д,  вит.В12, фолиева киселина съм и висок хомоцистеин, с хомозиготна MTHFR С677Т. В момента пак правя курс, от 06 февруари подезичен метилкобаламин, топ фолат и вит. В6, както и  по 6 капки дневно вигантол, по препоръка на ендокринолог. 
Имам атрофична стомашна лигавица ( гастроскопия 2017г.), често липса на апетит и др. проблеми със стомашно чревния тракт,   отпадналост, слабост, лесна умора, задух ( но и астма смесен тип), сърцебиене (пия конкор) ,  често главоболие, намалена концентрация, неврологични симптоми и увреди - болки, увреда на коренчеви нерви и др., често мравучкане,  изтръпване на крайниците, крампи.

Всичко това ме кара да мисля за изследване за такава анемия.

Предварително благодаря!

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 00:58 от Diorela

# 207
Здравейте, д-р Симоноски,
въпрсът ми е, хематолозите ли се занимават с диагностициране на витамин B12-недоимъчна анемия и терапия?
Наскоро ме диагностицираха в Алергологията на Александровска с хронична спонтанна уртикария, положителен автоложен серумен кожен тест - рекация към серума от собствената ми кръв.
Прочетох за тази ХСУ, тъй като не съм запозната и видях, че
Цитат
АИЗ обикновено се диагностицират до 10 години след диагностициране на ХСУ при >77% от пациентите. Най-честите АИЗ при уртикария са тиреоидит на Хашимото, пернициозна анемия, витилиго и ревматоиден артрит[4].
Аз съм с тиреоид на Хашимото от доста години. Но видях, че имам симптоми и в трите описани клинични синдрома на тази пернициозна анемия. Още през 2017 година, на лекарката в НГЛ й направи впечатление, че във всичките ми изследвания, МСV е на горна или малко над горна граница и ме изпрати при хематолог, който нищо не каза по този въпрос.
С дефицит на вит. Д,  вит.В12, фолиева киселина съм и висок хомоцистеин, с хомозиготна MTHFR С677Т. В момента пак правя курс, от 06 февруари подезичен метилкобаламин, топ фолат и вит. В6, както и  по 6 капки дневно вигантол, по препоръка на ендокринолог.  
Имам атрофична стомашна лигавица ( гастроскопия 2017г.), често липса на апетит и др. проблеми със стомашно чревния тракт,   отпадналост, слабост, лесна умора, задух ( но и астма смесен тип), сърцебиене (пия конкор) ,  често главоболие, намалена концентрация, неврологични симптоми и увреди - болки, увреда на коренчеви нерви и др., често мравучкане,  изтръпване на крайниците, крампи.

Всичко това ме кара да мисля за изследване за такава анемия.

Предварително благодаря!
Здравейте,
Да, хематологията се занимава с всички състояния на кръвта и всички видове анемия са в компетентност на хематологията.
Тъй като ще се наложи да ми пращате изследвания и там има лични данни, искам да Ви помоля да ми пишете на ЛС и ще Ви дам насоки, какви изследвания да си пуснете, тъй като е строго индивидуално за всяко състояние.
Лека вечер.

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 12:50 от Рaдост

# 208
Здравейте, д-р Симонски!
Може ли коментар по тези изследвания. Изписани са сорбифер по 1т/ден и 15к вигантол за ниските стойности на витамините. Това дали е достатъчно? Има ли друго притеснително?

# 209
Здравейте, д-р Симонски!
Може ли коментар по тези изследвания. Изписани са сорбифер по 1т/ден и 15к вигантол за ниските стойности на витамините. Това дали е достатъчно? Има ли друго притеснително?

Здравейте,
На база проведените изследвания назначенията са достатъчни.
Липидният профил, в това число холестерол и фракциите на холестерола, са извън референтни стойности.
Ако няма назначен някакъв статин, бих Ви препоръчал да го коментирате това с личния лекар и да имате такова назначение.
Лека вечер.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 13:52 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт