Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 50 737
  • 421
  •   1
Отговори
# 330
Скрит текст:
Здравейте, моля за мнението ви за резултатите ми за тромбофилия. Хомоцистеина беше 11 (реф. 0-12). Приемах за около месец и половина TMG - 2 пъти по 1. При евентуална бъдеща бременност какво ще ме посъветвате. TMG може ли да се приема по време на бременност. Ако се налага инжектиране на нискомолекулен хепарин, това от кога трябва да започне.
Здравейте,
За да мога да Ви отговоря максимално прецизно,  освен тези изследвания ще ми трябват и допълнителни, както и Вашата възраст, предишни раждания, асистирана бременност, както и ръст и тегло.
Може да пишете на ЛС и там мога да дам насоки и препоръки.

Успешен ден!

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 11:50 от Рaдост

# 331
Скрит текст:
Здравейте д-р Симоноски! Пиша отново, понеже предния път ме пропуснахте.
Благодаря за възможността да Ви задам въпрос!
Бременна съм около 8 г.с. и понеже имам история на нисък хемоглобин реших да си пусна кръвни изследвания. След преглед при АГ ми изписа ЛИПОФЕРИЛАК ФОРТЕ капсули, но има съмнения, че съм с нещо по-сериозно от просто анемия. Освен това имам хематом и леко отлепяне, съответно кървя по малко от време на време. Какво мислите Вие според кръвните изследвания?

Здравейте,
Към момента анемията не е тежка, но ако не се предприемат мерки, включващи прием на адекватен железен препарат, състоянието Ви ще се задълбочи.
Ако решите, пишете ми на ЛС и ще Ви дам насоки и препоръки.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 11:51 от Рaдост

# 332
Здравейте,д-р Симонски!Дъщеря ми е с ДГ6ФДГ,с постоянна желязо-дефицитна анемия и често боледува.За годините си е дребна и слаба(25г)
С какво може да засили имунната система и къде може да се намери списък с опасните за нея лекарства,повечето лекуващи я лични лекари не обръщат внимание и изписват всякакви лекарства.
Здравейте,
За да може максимално прецизно да Ви отговоря, трябва да видя ПКК, както и изследванията, сочещи Г6ФДГ.
Изпратете ги и след това мога да дам насоки и препоръки.
Лек ден!

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 11:51 от Рaдост

# 333
Скрит текст:
Здравейте д-р Симоноски!Качвам изследванията си и ще моля за насоки, винаги съм била с нисък хемоглобин, но под 103 не е падал.
Здравейте,
Хемоглобиновото ниво е занижено, което във Вашия случай се дължи на дефицит.
Бих могъл да Ви дам насоки и препоръки. Ако решите, може да ми пишете на ЛС.
Успешен ден.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 11:52 от Рaдост

# 334
Скрит текст:
Здравейте, пуснах си профилактично изследвания за Тромбофилия. Имам две раждания в 36гс и 34гс и един аборт в 20гс(инфаркт на плацентата и изтекли води. Чак след аборта ме посъветваха да си пусна изследванията, а преди това всичко отдаваха на случайността. Анемията започна след аборта и до сега където съм ходила при хематолози, виждат ниското желязо и ми се изписва да го пия. Докато го пия хемоглобина ми се вдига, след като го спра пада и пак се връщам на изходна позиция. Въпросът ми е имали още изследвания, които трябва да пусна и как да действам с този хемоглобин и при евентуална бременност ще ми трябва ли някаква терапия?
Здравейте,
Видях Ви изследванията, ако решите, мога да Ви дам препоръки, но пишете ми на ЛС, заедно с целия пост, който тук сте писали.
Лек ден.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 11:53 от Рaдост

# 335
Здравейте, д-р Симонски! Вече над три месеца имам упорит косопад, за който поетапно правя изследвания, за да изключа причини. От лекар преди около месец и половина ми беше указано да изследвам само желязо, което се оказа че е 10,1 при долна референтна граница 9, но лекарят сметна, че това не може да е причина на косопад. В последствие, преди около 2 седмици сама изследвах отново желязо-18, Феритин -23,9,ТЖСК -60, трансферин -2,98. При тези показатели започнах да приемам по 1 ампула Тот'хема 50мг, но след онлайн консултация, лекарят ми каза да сменя със Сидерал Форте 15мг по 1 хапче дневно.  Пила съм по около седмица последователно от двата препарата и продължавам в момента  с втория. Виждам, че в тях желязото в различна форма, но има и голяма разлика в мг. Възможно ли е този силен и продължителен косопад да се дължи на стойностите на Феритин, допълвам, че и витамин Д е нисък(25)? При тези стойности достатъчно ли е действително да приемам само 1 хапче Сидерал форте,15мг и за колко време мога да очаквам повишаване на Феритин? Благодаря Ви!
Здравейте,
Да, има разлика в милиграмите на всеки един продукт, това е поради различните видове на желязо (форма на желязото), което се съдържа във всяка таблетка.
Моите препоръки бих могъл да ги споделя, след като видя цялата кръвна картина, тъй като има доста информация във всяка ПКК и искам да знам цялостното състояние.

Лек ден.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 11:53 от Рaдост

# 336
Скрит текст:
Здравейте, д-р Симоноски! Поради 3г неуспех тези изследвания ми бяха назначени от репродуктивния специалист, но нивата ми на желязо и феритин са много ниски за съжаление. Може ли да ми дадете съвет за добавки или витамини за вдигане на желязото? Прилагам снимки от изследванията ми.
Здравейте,
Вашият казус изисква повече внимание, тъй като трябва доста подробно да се прегледат всички изследвания и, освен ниския хемоглобин и феритин, да се установи дали е необходимо да се правят допълнителни изследвания.
Ако решите, мога да Ви дам препоръки за цялостните изследвания.

Лек ден.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 11:54 от Рaдост

# 337
Здравейте, д-р Симоноски! Поради 3г неуспех тези изследвания ми бяха назначени от репродуктивния специалист, но нивата ми на желязо и феритин са много ниски за съжаление. Може ли да ми дадете съвет за добавки или витамини за вдигане на желязото? Прилагам снимки от изследванията ми.
Здравейте,
Вашия казус изисква повече внимание, тъй като трябва доста подобро да се прегледат всички изследвания и освен ниския хемоглобин и феритин да се установи дали е необходимо да се правят допълнителни изследвания.
Ако решите мога да Ви дам препоръки за цялостните излседвания.

Лек ден

Да, искам ако може да ми препоръчате какво още трябва да се изследва? Благодаря!

# 338
Скрит текст:
Здравейте,
Вашият казус изисква повече внимание, тъй като трябва доста подробно да се прегледат всички изследвания и, освен ниския хемоглобин и феритин, да се установи дали е необходимо да се правят допълнителни изследвания.
Ако решите, мога да Ви дам препоръки за цялостните изследвания.

Лек ден

Да, искам ако може да ми препоръчате какво още трябва да се изследва? Благодаря!
Пишете ми на ЛС и ще Ви отговоря.

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 11:55 от Рaдост

# 339
Здравейте, синът ми е на 4 години и повече от година се борим с нисък феритин(с нормални стойности на серумното желязо и на хемоглобина). Няколко пъти даваме по 15 капки малтофер за по 3 месеца, обикновено феритинът се вдига за кратко в нормата и след месец отново пада. На днешните изследвания е 12, което е изключително ниско. Консултирах се с детски хематолог и го отдава на бронхит, който е изкарал преди седмица, но феритинът му реално пада винаги месец или два след като спрем приема на Малтофер и това много ме притеснява.
Какво още да изследваме, имате ли някакви насоки?

# 340
Здравейте, синът ми е на 4 години и повече от година се борим с нисък феритин(с нормални стойности на серумното желязо и на хемоглобина). Няколко пъти даваме по 15 капки малтофер за по 3 месеца, обикновено феритинът се вдига за кратко в нормата и след месец отново пада. На днешните изследвания е 12, което е изключително ниско. Консултирах се с детски хематолог и го отдава на бронхит, който е изкарал преди седмица, но феритинът му реално пада винаги месец или два след като спрем приема на Малтофер и това много ме притеснява.
Здравейте,
Аз не съм детски хематолог, но бих Ви дал насоки.
Факт е, че трябва да се проведе изследване на феритин в състояние, когато е без възпалително-инфекциозен процес. Но самият феритин не може да бъде индикатор за определени състояния, ако не се проведе и изследване на кръвната картина.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 11:56 от Рaдост

# 341
Здравейте д-р Симоноски,моля за Вашето професионално мнение.Въпросът ми е необходимо ли е при тези резултати да инжектирам Вит В 12?
Преди 10 години ми биха два пъти,но имах много нисък феритин,а сега е в норма,но В 12 е в ниската граница.
Благодаря Ви предварително!

# 342
Благодаря за бързия отговор. Пуснах и пълна кръвна картина и серумно желязо. Удобно ли е да ви ги изпратя, за да ми кажете вашето мнение дали има нещо притеснително.
Здравейте,
Аз не съм детски хематолог, но бих Ви дал насоки.
Факт е ,че трябва да се проведе излседване на Феритин в състояние когато е без възпалително инфекциозен процес. Но самия феритин не може да бъде индикатор за определени състояния, ако не се проведе и изследване на кръвната картина.

# 343
Здравейте д-р Симоноски,моля за Вашето професионално мнение.Въпросът ми е необходимо ли е при тези резултати да инжектирам Вит В 12?
Преди 10 години ми биха два пъти,но имах много нисък феритин,а сега е в норма,но В 12 е в ниската граница.
Благодаря Ви предварително!

Здравейте,
На база проведените изследвания действително сте със занижени стойности на Вит В12. Предпочитам в момента да Ви назнача терапия не чрез инжекции, а друга форма.
Пишете ми на ЛС и ще дам препоръки.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 09:03 от Рaдост

# 344
Здравейте др Симонски, направих си генетичен тест,аз съм на 46год и съм се решила на инвитро със донорски яйцеклетки,оказа се че имам тромбофилия ,ще е проблем ли за забременяване

Общи условия

Активация на акаунт