Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №27

• 37 573
  • 747
  •   1
Отговори
# 735
[spoyler]
Хора, преди известен брой страници питах, но никой не отговори. Ако ме е интересна темата, ще разбера. Но доколкото аз съм информирана, не само страничните ефекти, а и съвсем сериозни промени от пери- и менопаузата се повлияват добре с хормонизаместваща терапия. Има ли някоя от вас да в такава и кога / на базата на какви критерии започнахте?  Как ви действа? Ако не ви се обсъжда тука, ще се радвам на лични. Поздрави
[/spoyler]

Аз приемам от 1г. био прогестерон. По-мое желание и под контрола на лекар.  Живея в Европа. При нас това лечение е нормално. Целта , не е, да останем "млади", а да преминем през този етап от живота, без този дискомфорт и оплаквания, за които пише всяка втора бг. жена в темата.  Целта е да сме работоспособни и щастливи и ние да упр. живота си, а не някакви хормони.  Нека бг. онколози и гин. да прочетат какво става по света и ходат по-често на семинари, за да не спират знанията си, в деня на дипломирането си.
Чувствам се нормално, нямам никакви оплаквания, уж предизвикани от хормоните. На този етап продължавам. През юни минах изследвания. След време, когато отида в менопауза, ще добавим с лекарката и естр.
Преди 2 дни, мина първата ми процедура с лазера Мона Лиза. (изтеглих по-рано, заради предстоящ цикъл, спопед електр. ми календар).  Не знаех, какво да очаквам, като болка. Имаше обезболяващ крем. След неговото изветряване имах няколко часа парене и дискомфорт, но на другия ден всичко  беше отшумяло. Предстоят още 2 процедури през 5 седмици. Прочетете, направете и не се страхувайте, лазера има много приложения, за женското здраве.
(само да вметна, че Корона, нас ни лекуваха без изписване на лекарства, а в бг се чудеха с още  каква химия  да се тровят, че видиш ли, помагало).
Така, че аз не одобрявам това издевателство над жените в бг. Имам чувството, че на пук, не говорят лекарите на тема хормони, менопауза....

# 736
Аз не знам защо си мислите, че не говорят и българските лекари. И с двете ми АГ сме обсъдили ХЗТ като вариант, отделно с мамолога ми  - онколог също. Аз съм направила своя избор.
37, в тази тема момичетата са повечето без ХЗТ и със съответните негативи от пременото. За това няма кой да ти отговори. Вероятно има тема за ХЗТ.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 08:53 от mimi.7299

# 737
Защото е масово, като епидемия, да се обсъждат само  негативите и жените  през годините да се свиват и търпят, това , което описват, за "нормално". Не е нормално, да ти извадят вътрешностите, за да ти спрат кървенето и да ви убеждават, колко е хубаво това. Вместо да има ранна профилактика.Имам приятелка, която на 35г . я вкараха в мено пауза, чрез пълна хистер. , не е добре това за нея, сега го разбира и тя самата. Друга колежка, след 4 дете, също са и махнали всичко, ей така, за нейно добро и сега, положението не е добро.

# 738
Ми че то в повечето страни е така..или пиеш хормони и се чувстваш добре или се мъчиш. Няма чудодейна пръчица за премахване на негативите на премено. Профилактика за цитонамазка има през година, мамография безплатна също и още куп неща. До човек е да си прави прегледите. Лекарят насила не може да го заведе в кабинета.
Пази боже, но положението може да стане недобро и след прилагането на ХЗТ. Да не давам примери от обкръжението ми...Така, че всичко е въпрос на обмислен избор,  лично решение, и състояние на организма и КЪСМЕТ.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 09:18 от mimi.7299

# 739
Онко забол., човек си ги носи генетично. Не идват защото е ял еди какво си или е пил това хапче.
Аз съм на принципа, на кой, каквото е писано. Но ако имам възможност да пробвам, нещо ново, за да облекча страданието си, го правя. 
Но масово, масово жените в Бг се оставят да се мъчат, като им се казва, така ще е, ще търпиш, менопауза.
Високото кръвно, високия холестерол си имат причини, които често се търсят на парче, а не по-обширно.
Започнах, да чета книгата "Woman on fire", авторката е гинеколог. Та тя пише , важните три стълба, на женското здраве, в този етап са: естроген, прогестерон и тестостерон. Всеки от тях, отговаря, за определени оплаквания. Ще пиша по-късно...

# 740
Galina Georgiev, на мен, ако ми кажат, че трябва, ще се съглася веднага да ми махнат каквото е необходимо от карантиите. А лекарите стигат до такова решение/предложение след наблюдение, предишна история и наследственост. И за трите неща моите познати и неблизки приятели нямат представа, така че може и те да се изкажат някой ден така, защото ще са свидетели само на мъките ми след това. Съответно и аз имам глава на раменете си, операциите са планови, не са животоспасяващи и по спешност.  Нямам 100% доверие на нито един лекар, винаги ходя за още мнения ( резултатът да е 2:1 и тогава решавам). Мисълта ми е, че никой не изкормва за спорта, а хората рядко споделят на 100% мъките си в живота с обкръжението.

За това, че лекарите нямат широкообхватен подход и познания е факт. Лично аз, покрай тазгодишната ми случка, се отвратих. Нямаше лекар, при който да отида и да не си тръгна с тежка диагноза, и естествено- рецепта с лекарства. И в болница ме приеха, и пак никой не успя да каже какво ми се случва. Както и никой не може да ми каже от какво правя тези пикове на кръвното посред бял ден, в нищото, с или без нервно напрежение. Така, че строго профилираните лекари може и да са ОК, но нямаме добри общопрактикуващи специалисти, които да обобщят, отсеят и назначат адекватно лечение. Моята лична е страхотна при настинки, бактериални инфекции и вируси, ама сега не се справи.

Не се подлагам на хормонозаместваща терапия, както и моите приятелки. Затова и не съм коментирала темата.

# 741
Онко забол., човек си ги носи генетично. Не идват защото е ял еди какво си или е пил това хапче.
Това не е точно така...съществуват хиляди онкогенни фактори. Wink Дълги години съм предавала и Генетика. Wink
А това дали някой ще реши да пробва нещо за облекчаване е личен избор, имайки предвид възможни негативи!

# 742
Според моите наблюдения онкологичните заболявания се дължат главно на психологически, а не на генетически фактори. Стрес, психически тормоз, житейски неблагополучия, емоционална лабилност.

# 743
Всичко е комплексно при онко заболяванията, доколкото съм запозната и чета. Доскоро се е смятало, че са изцяло генетично обусловени. Но вече е сигурно, че това изобщо не е единствен фактор. Пропорционално оказват влияние начин на живот и околна среда. Дори определени вируси благоприятстват развитие на рак. Храна и лекарства също, в огромна степен.

# 744
Така е, ама генетиката е в основата, защото при еднакво ядящи и живеещи хора някои отключват заболяване, други не. Тоест някои имат генетично предразположение, а други генетична устойчивост. Сещам се за тримата доброволци, слезли в мазето с радиоактивна вода в Чернобил за да затворят едни кранове и да предотвратят голяма катастрофа. Ми и тримата (или двама, но един умрял май от друго) оживели и живели до старини.
https://www.edna.bg/svobodno-vreme/zaradi-tezi-smeli-myzhe-ot-ch … hivi-dnes-4657712

# 745
Генетична устойчивост провокирана с онкогени не винаги удържа обаче!

# 746
Естествено, че невинаги удържа. Всяка устойчивост си има граници. Но не затова говорех.

# 747

Общи условия

Активация на акаунт