Любители на кучета - 143

 • 21 280
 • 722
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 987
Домашният любимец е същество, което безрезервно те обича, никога не те съди, не ти се сърди и никога не те обременява с това какво му се е случило през деня. Една тиха и предана любов. Чувството е невероятно. Кучето, освен че е доктор, заради любовта с която те зарежда, ти дава радост и спокойствие, подарява ти невероятни приятелства!


   

 
 ЛЕКСИКОН
за домашните любимци на участниците в темата

Клетката в помощ на подрастващите - цитат на Хибискус
Скрит текст:
Цитат
полезна статия:
http://doggofriends.com/%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0% … 1%82%D0%BA%D0%B0/
Клетката на първо място за кучето е "неговото място", не е място за наказания- никога! Ако е сгафила нещо и се скрие в клетката, не я пипаш, не се караш, там е "къща" и емоциите свързани с клетката са само позитивни. Първите дни клетката не се затваря, седи само отворена и има свободен достъп до нея. Там давам лакомства, там хваля, първите дни там се дава и храната, новите играчки се получават пак там - на хубавото място. Ние имахме и команда - "в леглото" и тя пердаши към клетката и чака с нетърпение наградата. Имахме и дума, с която знае, че излизам за малко - "слушай"(какво да слуша не знам), по този начин има режим и кучето привиква, че след тази команда ти ще се върнеш. На втория-третия ден, след като е свикнала да влиза вътре, започни да затваряш клетката за по 2-3 минути, като удължаваш времето всеки път. Процес е - отнема време, но това е начинът.Никога не отваряй клетката, ако започне да скимти или лае, само след като се успокои,защото в противен случай тя ти дава команда "отваряй" и смятай, че при всяко затваряне ще надава вой до небесата, защото знае, че номерът минава. Кучето с времето свиква, че там е неговата бърлога и там си носи плячка - я откраднат чехъл, я някой кокал за гризкане. Клетката не е наказание, а помощ в дисциплината

Основни аспекти, които е добре да знаем преди за заплодим кучето си:
Скрит текст:
Стерилна женска или кастриран мъжкар са по-щастливи, уравновесени и по-дългоживеещи компаньони, но някои хора пристъпват емоционално и прибързано, често без нужната информация  за размисъл, когато решат да развъдят своите домашни любимци.

#КАЧЕСТВО: Повечето кучета, дори и да са родословни, не бива да се допускат към развъждане. Много от домашните любимци - дори с родословие - имат отклонения от стандарта за породата, в поведение или здравето си, което не бива да се тиражира. Животните за развъждане трябва да се проверяват за отсътствие на подобни дефекти, преди да се заплодят. Развъждането оправдава една единствена цел - подобряване, честен опит да се получи потомство по-качествено от родителите си. Неграмотно и безразборно подбиране на партньорите не може да се оправдае - ако сте сътворили живо същество, вие сте отговорни за него, дори ако то е сляпо, глухо или куче с отклонение в психиката.

#ЦЕНА: Развъждането, което се провежда правилно, практически не носи печалба. Ангажиментите около здравето, изследванията, изложбите, допълнителното подхранване, съответните грижи, разплащането със стопаните на мъжкаря, рекламата и т.н. трябва да бъдат покрити от продажбата на малките. Неочаквано секцио на женската, или спешна помощ на болно кученце - и отглеждането  на кучилото ще се стовари отгоре ви като тежко финансово бреме. И това е при условие че изобщо ще успеете да си пордадете кученцата.

#ПРОДАЖБА: Направете си сметката време и пари ще ви бъдат необходими за отглеждане на малките, които може би няма да успеете да продадете до 4-месечна, ако не и 8-месечната им възраст. Какво ще правите, ако не можете да ги продадете? В приют ли ще ги пратите? Ще ги изхвърлите край пътя? Или ще ги оставите на кучешката борса, за да попаднат те в лаборатория за изследване или в зоомагазина? Опитните кинолози с добра репутация често изобщо не заплождат женската докато нямат достатъчно средства, за да изгледат спокойно едно кучило.

#РАДОСТТА ОТ РАЖДАНЕТО: Ако искате да имате малки кученца в дома си, за да може децата ви да видят как протича раждането им, помнете че раждането може да започне в 3 през нощта,  или да има нужда от хирургична намеса. Децата могат да видят също така раждането на недоразвито или сакато кутре, или да видят как женската крещи и ви хапе от болка, докато й помагате да изроди прекалено едро кутре. Не всички женски са перфектни майки, някои пренебрегват майчинският си инстинкт, някои изяждат малките си. Някои могат да имат тежко раждане, някои могат дори да умрат по времето на раждането. Малките могат да се родят мъртви или със сериозни отклонения.Може да се наложи евтаназия.. Разбира се, всичко може и да е наред, но ако не сте готови да поемете отговорноств случай, че нещата се развият зле - по-добре изобщо не започвайте.

#ВРЕМЕ: Опитните собственици на породисти кучета твърдят, че отглеждането на едно кучило изисква не по-малко от 130 часа. Женската не бива да остава сама по времето нараждане, и само за малко след това. Бъдете готови да дежурите дни наред, подгответе се за безсънните нощи. След раждането женската се нуждае от допълнителните грижи и допълнително хранене. Малките имат нужда от всекидневно контролиране на тегло, грижи и социализация. Много време отнема оформление на документите за родословие и разговорите с потенциални купувачи. Всякакви непредвидени обстоятелства - болни кутрета или майка, която не иска да ги кърми - изискват двойно повече време. Ако не можете да им посветите толкова време, ще имате болни, или зле/неправилно гледани кутрета, с труден характер, които надали ще съблазнят някой купувач.

#ОТГОВОРНОСТ: По последни данни в страната има около 320 000 бездомни, които  умират в приюти, сгазени, отровени или изхвърлени часове след раждането. Една четвърт от тези жертви са породисти кучета. Собственик, който създава живот, носи отговорност за него. Ще прецените ли внимателно потенциалните купувачи? Ще откажете ли на хора, които ви изглеждат безотговорни? Можете ли да си представите, че от вашето кутренце във всяко едно разгонване ще се раждат мелези, попълвайки статистиката на бездомните кучета? Дали ще сте готов да приберете обратно кученце, от което купувачите може да се откажат, или да са  неспособни да се грижат за него поради ред причини? Или ще прехвърлите тази отговорност - вашата отговорност - на някой друг. Ще можете ли да живеете с мисълта, че създаненият от вас живот може да свърши в приюта, да е изпълнен със страдание и да завърши с мъчителна смърт?

Филми с кучета и за кучета:
Скрит текст:
1. White Bim, черно ухо - Този двулентов игрален филм разказва историята на шотландско сетерско куче, което е предназначено за трудна съдба. Роден с цвят, който е далеч от стандарта, кученцето все още намира любящ собственик, обаче, когато е болен в болницата, верното куче отишло да търси. Естествено, Бима чакаше трудно и дори трагично пътуване, което в крайна сметка доведе до неговата смърт.

2. Сърцето на кучето - Това е невероятна, фантастична история за това как през 20-те години на миналия век в Москва ученият Филип Филипович Преображенски успя да превърне експерименталното куче Шарик в човек! Разбира се, такова откритие донесе световната слава и признание с професора, но предизвика много проблеми: ще се оживи ли пълноправен човек от Шариков?

3. Hachiko/Хачико - Филмът се основава на истинска история, която се случи в Япония и привлече вниманието на световната общност. Професор в местния университет намери малко кученце и той стана посветен приятел. Но верността на кучето беше особено очевидна, когато господарят му умря изведнъж. Кучето, дори след смъртта на професора, дойде на гарата всеки ден, надявайки се за дългоочаквана среща.
4. Куче Барбос и необичаен кръст - Кратка, но много забавна история за това как трима бракониери - страхливец, баба и опитен, отидоха да ловят риба, взимайки динамит. Внимателно изобразяващи честни рибари, все още хвърлят динамит в реката ... Какво направи кучето "Барбос" в този случай? Естествено, аз се втурнах във водата и върнах собствениците на падналия обект.

5. Бялото пленничество - Филм за това как участниците в научна експедиция до Антарктика трябваше да напуснат станцията заради бушуващите елементи, оставяйки 8 кучета за шейни. Животните имаха трудно време, в такива тежки условия, но показаха цялата си изобретателност и издръжливост, за да оцелеят.

6. Червено куче - Парцелът се основава на историята на червенокоси куче, свързано с австралийската порода келпи. Хората, които са решили да убият едно старо и болно куче, започват да говорят за живота си надолу и надолу на шофьора, който се качи в града по пътя.

7. Марли и аз - Млада женена двойка променя не само мястото на работа, но и мястото на пребиваване. Тук планират да започнат съвместен живот, купуват къща, раждат деца ... Но първото нещо, което правят, е да започнат с куче, което ще бъде сериозен тест за тях.

8. К-9: Работа с кучета - Полицай-хумористичен господин Доули не беше щастлив - заради работата си той се превърна в враг в лицето на известния наркобар. От приятел той получава неочаквана помощ под формата на куче на име Джери Лий, което може да открива наркотици. Майкъл иска да покрие банда на наркодилъри, но кучето има съвсем различни планове.

9. Търнър и Хоуч - Полицейски детектив Скот Търнър трябва да разследва убийството. Но ето и развратът - единственият, който видя какво се е случило, е голямото куче Buch. Не изчислявайки собствената си сила, любовникът на заповедта, Скот отнема безразсъдно и прекалено активно свидетелство. Ще намерят ли такива противоположности общ език?

10. Най-добрият ми приятел е Шилок - Не всяко куче има късмет да намери добър и добър собственик за първи път. Така че кученцето на име Шилок не беше достатъчно щастливо - собственикът му се оказа жесток тиранин. Неспособен да устои на малтретирането, кучето избягва и се намира в семейството на момчето на Марти. Но родителите му вярват, че кучето трябва непременно да се върне при предишния собственик. За какво е готов Марти, така че четирикраката приятел да остане с него?

11. Далеч от дома: Приключенията на жълтото куче - Филм за това как 12-годишен тийнейджър с Жълтото си куче се опитва да оцелее в девствените канадски гори, след като е бил там, след като лодката се разби. Няколко дни приятелите трябва независимо да купуват храна и да се предпазват от външни опасности.

12. Кралят на въздуха - Едно куче на име Бъди вярно послужи на собственика си - цирк художник Норм. Независимо от това, че кучето оживяваше скучните стаи на домакина, той призна, че е получил само ритници и побои. Избягайки от Норм, кучето намери истински приятел - 11-годишнотомомче Джош.

13. Куражът на Ласи - Едно малко момиченце с добро сърце спестява ранилото кученце на коли от смърт и постепенно кучето, което получава псевдонима Бил, се превръща в истински посветен спътник. Колито обаче призовава кола и кучето е в болницата. След като не намери собственици, тя е изпратена в специална детска градина за обучение на кучета за военна служба, тук кучето се нарича Дик. Както се оказа, Бил-Дик има не само лоялност и преданост, но и изключителна смелост и забележителен интелект.

13. Снежни кучета - Когато известният зъболекар Маями Тед Брукс изведнъж установи, че е приет, животът му се променя драстично. Въпросът е, че неговата биологична майка е живяла в Аляска, а нейният син е единственият наследник. Но имаше и един нюанс - Тед стана собственик не само на недвижими имоти и средства, но и кучета за шейни - сурови, интелигентни животни, които не биха се подчинили на първия.
14. Агент на име Spot - Невероятна, объркваща лента за пощальона - който се влюби в съсед, който знае как да се справя с животните, но който по никакъв начин не знае как да общува с детето - кучето, което се е борило с престъпността през целия си живот, но не се е научило да се забавлява, или случайно, беше третата по време на инцидента.

15. Хотел за кучета - Брус и Анди не живеят добре с приемни родители. Те изглежда осигуряват подходяща грижа, но все пак общ език не може да бъде намерен, като петте предишни семейства. Подслонът за бездомни кучета, организиран от тях, стана пункт за деца.

16. Пакет/The Breed - На изоставения остров е весела компания на тийнейджърки деца. Но преградата пред отделената им, уединена почивка е местните жители - пакет от диви, но много умни кучета.

17. Шаги специални сили - 12-годишният момче Оуен веднъж късметлия - започва да разбира разнебитения си четирикраки приятел Хъбъл. Както се оказа, кучето му не е просто заблуден домашен любимец, а чужденец гост.

Слагам линк към статия не купувайте куче от магазин.
И още един линк към пост от фейсбук по повод първия разбит незаконен "развъдник" в България.

             

   

Скрит текст:
1. Моят живот трае от 10 до 15 години. Всяка раздяла с теб ми причинява голяма тъга. Помисли за това преди да ме вземеш.

2. Обичай ме такова,каквото съм, защото ти си ме избрал. Аз нямам възможност да избирам приятелите и господарите си.

3. Дай ми време да разбера какво искашот мен, когато ме възпитаваш. Преди да ми се скараш, изпитай себе си - може би аз не разбирам какво искаш от мен.

4. Обичаш ли ме аз живея от твоята любов.

5.Недей да ми се сърдиш и наказваш.Ти работиш, имаш приятели и развлечения, а аз имам само теб.

6. Говори ми. Може би си мислиш, че не те разбирам, но аз зная какво мислиш и чувстваш.

7. Не зная какво е отмъщение, но знай,че не забравям как постъпват с мен.

8. Помисли преди да ме удариш, защото аз мога и да те ухапя. Въпреки че няма да го направя.

9. Не ме взимай като играчка, докато съм малко и сладко кутре, а като порастна да ме изхвърлиш, защото моята любов към теб не зависи от възрастта ми.

10. Грижи се за мен като остарея, остана без зъби, оглушея, ослепея. Ако много страдам-изпрати ме ТИ да си ида достойно от живота.

11. Не казвай: ”Аз не мога да направя това”. С теб всичко ми е леко. Нека това бъде твоята отплата за моята вярност и нашата красива младост.

12. Когато вече ме няма, недей да тъгуваш, а си вземи друго куче и го обичай така, както си обичал мен.Необходима и полезна информация преди да си вземете куче
Скрит текст:
 1. Преди да вземете домашен любимец, независимо какъв ще е той, помислете и се информирайте!

Съжителство с домашни любимци
2. Домашни любимци от Зоомагазини или  по обяви - решението е ваше, но преди това вижте какво подкрепяте:
http://www.humanesociety.org/issues/puppy_mills/
КУЧЕ ОТ ЗООМАГАЗИН
ИСТОРИИ НА КУЧЕТА РОДЕНИ ВЪВ ФЕРМИ И ПРОДАДЕНИ ОТ ЗООМАГАЗИНИ
СЪВЕТИ ПРИ ИЗБОР НА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ
ПОКУПКА НА КУЧЕНЦЕ-БЪДЕТЕ НАЩРЕК!
ПОТРЕСАВАЩИ СНИМКИ НА КУЧЕТА ОТГЛЕЖДАНИ В ЗООФЕРМИ

3. Домашни любимци от лицензиран развъдник:
!  Лицензирани развъдчици в България могат да бъдат открити, когато се свържете с представител на съответния клуб за породата.
Пълен списък и телефони за контакти има към сайта на
 Кученцето вече е при вас? Честито! Цялата следваща информация е за вас    

Но като за начало малко хумор с голяма доза истина: ,

Пособие за начинаещи стопани

Скрит текст:
1. Ще живеете без почивни дни. Този цикъл никога не свършва. Вие никога няма да се отпуснете. Сутрин и вечер Ви чака разходка. Целогодишно и дори сутринта на 1-ви януари. Няма да можете да отидете в командировка и в отпуск. Животът Ви се превръща в две мероприятия: Разходка и Хранене. Разходка. Хранене. Разходка. Хранене. Разходка. Хранене. Разходка. Хранене. Разходка. При това се подразбира, че разходките ще са дълги и пълноценни, интересни и бодри, със задължителни енергични обследвания на околността, хората, кучетата, децата, котките, шумящите пакети и открити шахти. Ще си отработите реакция, ще намразите хората и кучетата

2. Ще намразите също и студа. Както и жегата. Да не говорим за дъжда и кишата. Целият календар ще Ви минава пред очите. Списание "Млад натуралист" ще бъде готово за много пари да купи вашите наблюдения върху природата. Армията на спасението за още повече пари ще бъде готова да купи вашите дрехи за разходка а-ла куртка и стари маратонки. И идиотските шапки! Вие ще се научите да се утешавате сами, че "затова пък ми е топло и не ми подухва, а в тъмното така или иначе нищо не се вижда".

3. Забравете за купоните, клубовете, нощните гуляи и спането до насита. Сега е по-важно, не кой коняк да купите, а в колко часа за последно е пишкало вашето куче. И ако стигнете до критичната точка от 12 часа, то вас няма да ви спаси дори и харакири. Затова имайте съвест. А пияни хора ние не обичаме. И от цигарения дим кихаме и гледаме със страдалчески поглед. А от предложението да излезем навън се отказваме тихо, но категорично. От рода на - аз съм си добре тук и тук ще постоя. И другият път ще се позамислите.
4. Пригответе се за нови кошмари. Най-ужасния ужас - в съня ви се привижда, че храната е свършила. Та нали буквално преди дни купихте тринадесеткилограмов чувал и го пренесохте на гърба си до петнадесетия етаж. А той внезапно се е свършил.

5. Научете се да разбирате от добавки и витамини; не слушайте всеки "как трябва да храните кучето, защото аз моето го храня така"; прогнозирайте, че от млякото кучето ще се разстрои, от яйцата ще го свива стомаха, а леген хляб + кофа храна + две консерви ще бъдат всеки път за вечеря.

6. Възможно е да напъхвате термометъра в дупето на кучето, да гледате как и какво изхожда, да избърсвате неговите пръски от кихане и очилата на непознати, ще станете специалист по премахване на слюнки от джинси и якета, по измиване след разходка на мръсни лапи и своите обувки от чужди изпражнения, по подрязване на нокти, чистене на уши, избърсване на стъкла и изваждане на всякакви гадости от устата, включително на такива лакомства като воняща рибка и разлагащи се котки. Мирисът на мокро куче ще предизвиква умиление. Но вашето палто и панталони ще имат същия мирис. Не пиша за това, че кучетата могат "вкусно" да пръцкат. Това е изненада. Случва се, когато имате гости. Като цяло, физиологичните радости са като за санитарки в старчески дом.
Не говоря ли твърде бързо? Успявате ли да запишете?.. Продължаваме нататък.

7. Да разбирам ли, че ужас като изложби вас не ви грози? Поне в едно ви е провървяло. Но ако има нужда - настройте се. Копринените панделки (вече намалени) - са в асортимента.

8. Очакват ви разходи. Аз за моето момиче изхарчвам на месец около 3-5 хиляди (рубли). А така или иначе, тя все ходи гладна! Както и аз.

9. Пригответе се за постоянно чувство за вина пред кучето. То по цял ден е само в къщи. С него никой не играе, не разговаря и не се разхожда. А вечер, когато се приберете, ви се иска само едно - да си полегнете. Или спокойно да седнете във фотьойла и да изпушите една цигара. На топло. На тишина. И целия свят да се пръждоса. А тук седи някой, гледа ви, маха с опашка и чака дълга разходка. Че и с бягане, с подаване на пръчка и гоненица. И похвални думи.

10. При това никога няма да ви упрекне, че това му е много противно. Дори и да полае, да си сложи лапата на масата! Така не! Сяда, боготвори. Рядко си позволява да укори, но само във вид на тихичко скимтене: "...искам да пИшкам, мамо... но мамо... моля те, бързичко..." Иска ви се да плачете и да си дърпате косите за издевателството над живо същество.

11. Между другото често ще се чувствате гузни. Гарантирам. Особено когато детето желае да се дърпа към други кучета, а не трябва.
Не изпускам ли нещо?... Остана още малко, потърпете.

12. Ще се научите да се карате с бабички, портиери и преминаващи хора, които смеят да се страхуват от вашето малко слонче. Ще се научите да ги пращате толкова далеко, че на Жеко ще му се наложи да извика втори портиер.

13. Ще ходите на тренировки и ще почервенявате от това, че вашето куче е толкова тъпо и вие също. След това ще забравите за тренировките, а после - за допълнително пари - ще ходите и повторно ще държите изпит да ходите редом с кучето.

14. Но да ходи редом, то ще го прави само на тренировките. Затова пък вие ще си "напомпате" лявата ръка.

15. Ще откриете в себе си рядката дарба да отгатвате, с какво се занимава кучето в тъмното. Защото в този момент кучето може: а) нещо да разкъсва б) да разравя в) мирно да се изхожда г) да следи самотните преминаващи д) вече отдавна да е тръгнало в неизвестна посока е) да е тръгнало към улицата, защото на два километра от вас идва някакво друго куче ж) да прави каквото му е угодно, особено това, което не трябва.

16. Вашият дом ще се превърне във филиал на дъскорезница. Вие ще добиете опит да прахосмукачите на колене, за да извадите от всеки милиметър на килима трески и нишки. Няма да ви се наложи да метете. Тъй като метлата отдавна е нагризана, а къде продават нови, вие изобщо не знаете.

17. Ще привикнете към лаенето, скимтенето и воя. Рядко, но затова пък сърцераздирателно. Или с ръмженето по гостите. Гостите скоро ще престанат да ви безпокоят, за разлика от съседите.

18. Много скоро ще си се представяте като вкусно парче за анатомичен театър: синини, цицини, драскотини, надъвкани уши и пръсти, или ще можете да се кандидатирате в армията за чин "водач на парада": ще се научите да викате команди така, че стъклата в околността за треперят от ужас.
Кураж, краят е близко.

19. Много скоро от душата на компанията ще се превърнете в саможив безумен кучкар, излизащ от кома само при думите "ваксина", "нашийник", "разходка". Ще станете неинтересен събеседник, всеки разговор ще измествате на тема бълхи и храна. Ще привикнете да си тръгвате от купони в самия им разгар, мърморейки: "Имам куче..." След няколко месеца вече никъде няма да ви канят, а ако отидете по своя инициатива, то със собствените си очи ще видите финалната сцена на гоголския "Ревизор".

20. Ще престанете да помните имена, затова пък отлично ще познавате всички кучета от околността, хвалейки се със знанието си за датата на тяхното последно  заплождане и размера на нашийника им.

21. Настройте се за това, че кучето през цялото време ще ходи след вас в къщи. Дори в тоалетната. И положило глава на коленете ви, замечтано ще ви гледа право в очите, или не в очите. Замечтано ще души въздуха... Добре, това вече сме го правили.

22. Ще се научите да спите толкова, колкото вашето куче. И ще ставате без будилник. И ще заспивате без целувка за лека нощ. Защото любовници в този дует са излишни.
23. О господи! За малко да забравя! Ще прахосмукачите подстилката от косми! Каква беше тази опера «Йоланта» - където има оргазъм след оргазъм.

24. Ще откриете в себе си способност да фъфлите, да насъсквате, да повтаряте фрази по няколко пъти без промяна на интонацията, да измисляте невъобразими прозвища и изговаряте думите "Тлъст" и "Задник" с такава нежност, че сътрудниците от секс телефоните ще се записват при вас на тренировка.

25. При всичко това след няколко месеца ще започнат да ви се въртят неудобни мисли да си вземете второ куче.

Източник: Галка - http://www.k-9.ru
Превод от руски език Елена Нейчева


Кученцето в новия дом

Регистрация на куче

Сайт за доброволна и безплатна регистрация на номера на чипа на Вашето куче
/можете да направите справка по номера на чипа  и в Агенцията по безопасност на храните/

Схеми на ваксинация
Скрит текст:
Схеми на ваксинация
1. DHP - м/у 42 до 45 ден
2. DHP + LEPTO - 2 седмици след I-вата
3. DHPPi + LEPTO - на 3-тия месец
4. RABIES - на 6-тия месец
5. DHPPi + LEPTO + RABIES - всяка година +след 6 месеца LEPTO
DHP - гана (дистемпер), инфекциозен хепатит, парвовироза
DHPPi - гана (дистемпер), инфекциозен хепатит, парвовироза, параинфлуенца
LEPTO - лептоспироза (двувалентна)
RABIES - бяс
Ваксинацията за бяс е задължителна и според българското законодателство кучетата и котките трябва да се ваксинират всяка година.
При консултация с ветеринар, той може да предложи и друга схема на ваксинации.

Хранене и възпитание на вашето кученце  - събрана информация

Текстове от Наказателния Кодекс на Република България, отнасящи се до Насилие и проява на Жестокост към животно

Как да подадем жалба срещу насилие над животно

Сайт с рецепти  : Кучешка кулинария  

Тайната на хармоничното съжителство с домашни любимци се крие в способността ви да разпознавате сигналите, които самите те ви подават.
И да им се отплащате подобаващо за всичката обич, която изразяват без думи.От постовете на Фея Кръстница  
( BARF- хранене , възпитание на кучето /кликър трейнинг, правилно разхождане , корекция на нежелано поведение ,социализация след стрес  и др/ ; първа помощ за кучета )

Линкове към сайтовете на специалисти, чиито подход и философия се основават на животинската психология и физиология:


"Сизър Милън - водачът на глутницата" Нешънъл Джиографик – линк към серии на бгПолезна книга - Кратък наръчник за щастливо куче, Сизър Милан, издателство Егмонт

 откъс от книгата на тема: Новородено бебе
Скрит текст:

Понеже кучетата имат силно развита чувствителност към нашата енергия, те знаят, че се случва нещо необичайно, когато наближава раждането. Бъдещите родители са под напрежение и кучето прихваща същото състояние.

Много хора се тревожат за това как кучето им ще привикне към новороденото. И би трябвало даго правят. Често ми се е случвало да работя със семейства, които не са се справили добре с преходния период. Най-добрият съвет, който мога да ви дам е да си съставите план и да следвате тези правила при подготовката на вашето куче и на всички останали за новото попълнение на семейството:

1. Съсредоточете се върху водещата си позиция. Девет месеца са повече от достатъчно да работите за премахване на повечето съществуващи проблеми, както и да изградите нови правила, граници и ограничения, чиито цел е да защитават бебето. Така че използвайте това време да затвърдите позицията си на водач на глутницата. Помогнете на кучето да свикне да бъде предимно в спокойно състояние на подчиненост.

2. Обръщайте внимание на собствената си енергия. Бременността се отразява върху цялото семейство. Вероятно сте развълнувани, разтревожени или притеснени. Или комбинация от трите. Запомнете: кучето е огледало на вашите чувства.

3. Покажете, че аромата на бебето ви принадлежи. Преди да доведете бебето удома, донесете предмет, който е събрал аромата на бебето ви, например одеалце. По време на това упражнение е изключително важно да положите нови граници. Дръжте предмета и накарайте кучето да помирише от разстояние. По този начин показвате на кучето, че предметът ви принадлежи. След това може да позволите на кучето да се приближи и да помирише предмета. Така демонстрирате, че той е ваш и че кучето трябва да следва вашите правила, когато се намира около въпросния предмет. Това е началото на процеса, изграждащ уважение към бебето.

4. Поставете граници около стаята на бебето. Препоръчвам в началото тя да бъде забранена територия. Научете кучето си, че около стаята има невидима бариера, която не бива да бъде преминавана без ваше разрешение. Тъй като кучето ви вече ще е привикнало към аромата на бебето, вероятността правилото да бъде нарушено е по-малка. Накрая може да позволите на кучето да подуши някои от предметите в стаята, но само под ваше наблюдение. Повторете това упражнение няколко пъти, преди да доведете бебето удома.

5. Контролирайте представянето на бебето. Преди то да бъде доведено вкъщи, изведете кучето на дълга разходка, с която да изразходвате изцяло енергията. Когато се приберете, не пускайте кучето вътре, преди да сте видяли, че то е в състояние на спокойно подчинение. Човекът, държащ бебето трябва да е в състояние на напълно спокойна увереност. Позволете на кучето да помирише бебето, но при спазване на уважителна дистанция. По време на тази първа среща не доближавайте бебето твърде много до кучето. Разстоянието може да се скъсява постепенно, но само ако кучето е в състояние на спокойна подчиненост. Ако забележите дори най-малката превъзбуда, веднага прекратете представянето. Опитайте отново по-късно, когато кучето се е успокоило.

6. Не забравяйте за кучето. Новороденото бебе може да обсеби цялото семейство, затова не забравяйте кучето си. За да се чувства желано, то няма нужда от играчки или специално внимание. Просто спазвайте установения вече режим на ежедневни разходки и хранене. Това ще помогне на кучето ви да се чувства защитено. То ще се отпусне въпреки новото попълнение на семейството и цялото внимание, което се отделя на бебето.

За ползващите английски книгата може да се поръча :
тук ,но за Щатите.
За БГ , вариант може да е  ebay .

Книгата  на български може да се поръча:
http://www.book.store.bg/p109842/kratyk-narychnik-za-shtastlivo- … -sizyr-milan.html


Архив на старите темички

Тема 81 Тема 82 Тема 83 Тема 84 Тема 85 Тема 86 Тема 87 Тема 88 Тема 89 Тема 90 Тема 91 Тема 92 Тема 93 Тема94 Тема 95 Тема 96 Тема 97 Тема 98 Тема 99 Тема 100 Тема 101 Тема 102 Тема 103 Тема 104 Тема 105 Тема 106 Тема 107 Тема 108 Тема 109  Тема 110 Тема 111 Тема 112 Тема 113 Тема 114 Тема 115 Тема 116 Тема 117 Тема 118 Тема 119 Тема 120 Тема 122 Тема 122 Тема 123 Тема 124 Тема 125 Тема 126 Тема 127
Тема 128 Тема 129 Тема 130 Тема 131 Тема 132 Тема 133 Тема 134 Тема 135 Тема 136 Тема 137 Тема 138 Тема 139 Тема 140
Тема 141 Тема 142

Плодове и зеленчуци за кучета
Спешно извикване на кучето

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 2 428

цоп Саско на първа страница!
Сиви, благодарим за темата!

# 2
 • sf
 • Мнения: 10 376
Дзай!
Скрит текст:

Хаха, тъкмо постнах снимката и гледам Нейо на корицата и пак се прозява. 🤣😆

Сиви, благодарим за темата!

# 3
 • Мнения: 84

С прическа

# 4
 • тук-там
 • Мнения: 5 999
Мерси, Сиви:

# 5
 • Мнения: 420
Сиви, благодаря за новата тема!
Един спящ Макс на климатик. Вчера имах работа по двора , той излезе след мен повъртя се, врътна се отвори си вратата и си легна на хладно. Викам му, ами ако си дворно куче кВо Ши прАйш😂

# 6
 • Мнения: 2 715
Благодаря, Сиви ❤️
Данък по-късно ще платя, сега само запис 🤭

# 7
 • Мнения: 2 673
Благодарим за темата Flowers Hibiscus Нека е пълна с хубави истории!

Последна редакция: сб, 08 юни 2024, 20:32 от Maeve

# 8
 • Варна
 • Мнения: 10 883


Открийте кучето 🤣

Благодаря, Сиви 💕

# 9
 • Мнения: 2 987
.

Последна редакция: сб, 08 юни 2024, 12:38 от Sivi

# 10
 • Варна
 • Мнения: 5 429


Цоп в новата тема. 🌼

# 11
 • El Paso/Los Angeles
 • Мнения: 2 481
Лигла. Не ме чуваше, че излизам докато не се приближих. 🥱

# 12
 • Враца
 • Мнения: 2 763
Здравейте,
Иванчо от три дни има един много странен проблем .
Както си ходи из вкъщи и изведнъж излайва.
Явно нещо го заболява. И след това го е страх от нас и стои до вратата и не иска да яде.
Като го извеждаме - си ходи, тича всичко си му е наред.
Навън му даваме да яде - яде си с апетит голям.
Мислехме да не е краче - не е . Мислехме зъбче да не е - не е .
Докторите казват - наблюдавайте го.
Еми, наблюдаваме го и нищо. Това се случва по веднъж на ден около обяд. И сега пак, "изкяфа" еднократно и стои до вратата входната. Изведохме го - тича си , яде си, но после някак го е страх да се прибира, страх го е от нас , имам чувството че си мисли, че го нараняваме по някакъв начин.
Вчера както тичаше към мен , пак така направи и после цял ден се крие от мен и трепере , като ме види.
Той верно че е чувствителен и глезанче, ама ... какво да е това?

# 13
 • Мнения: 1 124
Ех, така се надявах и Зарка някой ден да се появи на корицата. Но уви, не е заслужила, а по-вероятно не е симпатична на Sivi заради рязаните уши и опашка. Жалко!

# 14
 • Мнения: 2 140
Привет момичета !
Един Рони

Общи условия

Активация на акаунт