Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 86

• 32 474
  • 754
  •   1
Отговори
# 465
А на мен майсторът ми каза, че няма да стане без предходна лайсна, и сега се надявам поне да открием нещо мъничко и фино,че и без това ужасно ме е яд, че няма да може да стане.
Това е защото нивата са различни и няма как да стане без. Сега това за снимки,в които са с някакви по-тънки и максимални добре изглеждащи лайсни, но не откривам.

# 466
Добра идея е, но ако поставите плочки 60см, ще изпаднете в същата ситуация да лепнете кухня и да ви стърчат плочките. Проверявате с мебелиста на колко см ще са краката на кухнята и слагате 1-2 см по навътре

# 467
Добра идея е, но ако поставите плочки 60см, ще изпаднете в същата ситуация да лепнете кухня и да ви стърчат плочките. Проверявате с мебелиста на колко см ще са краката на кухнята и слагате 1-2 см по навътре

Всъщност точно плочки 60 см са много удобни, защото ще се отрежат с точност до милиметър колкото каже мебелистът.

# 468
По спомен при мен беше към 54-5см, иначе имах предвид ако сложат плочките без рязане с чистия им размер 60

# 469
При мен под кухня от Икеа плочките са 47 см. Има лайсна, като крачетата на шкафовете са точно върху нея. Цокълът скрива както лайсната, така и плочките.

# 470
При мен няма лайстна, лежат си на фугата и околните повърхности, но ние сме с естествен паркет.

# 471
  • Горна Оряховица
Значи с майстора уговорката ми беше - искам кухня, която да свършва на ръба с паркета. Той предложи плота да е по-голям за да стане това. Тъй де, уж всичко е обмислено, но това е резултата. Не сме пестили средства, ремонта беше пълен, тъй че хайде да не ме нападате, помолих за идеи и съвет Wink

# 472
Да, отговорих на питането ти за това може ли краката да стъпят между две настилки.
Макак ше питам такова нещо, мен ми е ясно. Аз към мебелиста се обръщам с "колега"😂
Jeini, а защо не му каза да я преправи, щом не е изпълнил задачата? То и сега може да се смени само плота, а шкафовете просто ще се монтират по-напред. И колоната трябва да се преправя обаче и става дълга и широка.

# 473
Джени, нищо не прави на мозайката, изглежда си прилично добре. Лайстни и други подобни само ще приковат вниманието там.
Поздравления че сте запазили паркета!

# 474
Друго нещо умуваме сега. Долу на кухнята се вижда старата мозайка, която не е на 1 ниво с паркета. Паркета сме го изциклили и се чудим как да скрием мозайката... Мъжа ми иска да сложим някакво килимче пред самата кухня, но то ще се мърда и пак ще се вижда...
Така ми е позната тази работа... И ние вкъщи под кухнята сме даже не с една цялостна настилка, а с циментирано на пода, което се "свързва" с дюшемето чрез ред тясни фаянсови плочки, от едновремешните. Когато преди повече от 6 години някъде правихме кухнята нямахме възможност да се впускаме в детайли да оправим тези неща под нея, които няма да се виждат. Няма, ама... почти. И на нас ни се вижда. Само че при нас са в една равнина поне. Както и да е.

Според мен най-простите решения понякога са най-добри. Да демонтираш всичко, за да оправиш пода е късно, то е ясно. Да се занимаваш с разни боядисвания на самата мозайка е безсмислено. Защото според мен очите ти, въпреки цялото старание, винаги пак ще са там. А още повече ще те дразни когато всесъзможни гости приятели вземат да питат "А това какво е? Защо е така?". Та идеята на мъжа ти ми се струва най-добра. Аз поне така направих. Има подложки за под килими нехлъзгащи. Пробвала съм няколко модела. Най-доброто от всички в моя опит е Stopp filt подложката на Ikea.
Отдавна вече не харесвам кухнята в нас и ако я сменя може би пак няма да се занимавам с настилката под нея. Просто ще направя по-дълбоки долните шкафове и много по-нисък цокъла. Не понасям тия по дефолт пренасящи се от десетилетие в десетилетие стандарти. Като например 60 см плот. Това, че Salex са напоръчали за 50 години напраед такива плотове, то не значи, че е стандарт. Дори икейските стандарти показват, че 60 см е малко - техните са 63-64. А 65-70 според мен е най-добре при малка кухня. Защото се увеличава работната зона, а не като сложиш кафемашината и една чиния плотът да свърши. Друг "стандарт" - цокълът. Българските майстори още си правят по дефолт 10-12-15 даже. Това е абсурд. Цокълът служи все пак да не ти се блъскат в кухнята пръстите на краката. Но за да се избегне това са достатъчни даже 6-7-8 см. И най-накрая любимото на всички майстори надстърчане на плота спрямо шкафчетата. Ретро е отдавна. Ситуацията при теб е такава заради някой от всички тези дефолтни "стандарти" или от всички взети заедно както е при мен.

И един съвет ако ми позволиш. Ти едва ли ще се спреш на простия вариант килимче, защото всички ще те убеждават, че в кухня килим не се слага. И все пак... Можеш да подбереш за там от тези килими, които ги дават за външна употреба. Те са гладки и се почистват изключително лесно.

# 475
И най-накрая любимото на всички майстори надстърчане на плота спрямо шкафчетата. Ретро е отдавна.
Надстърчането на плота не е мода или прищявка на майстора, а си има предназначение - ако има вода да не олива вратичките и най-вече канта. При кухните без дръжки го правят наравно, защото е по-удобно хващането когато има профил и изглежда по-добре, пак заради профила. Ако тръгне вода се очаква да се събере в профила и да не достига канта.

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 10:29 от Чи лу

# 476
  • София
Значи с майстора уговорката ми беше - искам кухня, която да свършва на ръба с паркета. Той предложи плота да е по-голям за да стане това. Тъй де, уж всичко е обмислено, но това е резултата. Не сме пестили средства, ремонта беше пълен, тъй че хайде да не ме нападате, помолих за идеи и съвет Wink
Е, добре де, ако уговорката е била да се скрие напълно мозайката, вие защо сте приели кухнята?

Защо ме търсиш - напротив никой не я убеждава, че килим не се слага, кплкото естествен паркет, толкова и килимпе се слага, има кухненски килимчета, пътеки даже, въпросът е, че няма да скрие мозайката, защото и нивото е друго.
Аз бих помислила дали би станало да се облече стърчока с с подходящи красиви плочки/камък...
Иначе гостите приятели нищо няма да я питат, защото е апартамент за гости, те за даване под наем.

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 10:22 от Angel_Dust

# 477
Друго нещо умуваме сега. Долу на кухнята се вижда старата мозайка, която не е на 1 ниво с паркета. Паркета сме го изциклили и се чудим как да скрием мозайката... Мъжа ми иска да сложим някакво килимче пред самата кухня, но то ще се мърда и пак ще се вижда...
Така ми е позната тази работа... И ние вкъщи под кухнята сме даже не с една цялостна настилка, а с циментирано на пода, което се "свързва" с дюшемето чрез ред тясни фаянсови плочки, от едновремешните. Когато преди повече от 6 години някъде правихме кухнята нямахме възможност да се впускаме в детайли да оправим тези неща под нея, които няма да се виждат. Няма, ама... почти. И на нас ни се вижда. Само че при нас са в една равнина поне. Както и да е.

Според мен най-простите решения понякога са най-добри. Да демонтираш всичко, за да оправиш пода е късно, то е ясно. Да се занимаваш с разни боядисвания на самата мозайка е безсмислено. Защото според мен очите ти, въпреки цялото старание, винаги пак ще са там. А още повече ще те дразни когато всесъзможни гости приятели вземат да питат "А това какво е? Защо е така?". Та идеята на мъжа ти ми се струва най-добра. Аз поне така направих. Има подложки за под килими нехлъзгащи. Пробвала съм няколко модела. Най-доброто от всички в моя опит е Stopp filt подложката на Ikea.
Отдавна вече не харесвам кухнята в нас и ако я сменя може би пак няма да се занимавам с настилката под нея. Просто ще направя по-дълбоки долните шкафове и много по-нисък цокъла. Не понасям тия по дефолт пренасящи се от десетилетие в десетилетие стандарти. Като например 60 см плот. Това, че Salex са напоръчали за 50 години напраед такива плотове, то не значи, че е стандарт. Дори икейските стандарти показват, че 60 см е малко - техните са 63-64. А 65-70 според мен е най-добре при малка кухня. Защото се увеличава работната зона, а не като сложиш кафемашината и една чиния плотът да свърши. Друг "стандарт" - цокълът. Българските майстори още си правят по дефолт 10-12-15 даже. Това е абсурд. Цокълът служи все пак да не ти се блъскат в кухнята пръстите на краката. Но за да се избегне това са достатъчни даже 6-7-8 см. И най-накрая любимото на всички майстори надстърчане на плота спрямо шкафчетата. Ретро е отдавна. Ситуацията при теб е такава заради някой от всички тези дефолтни "стандарти" или от всички взети заедно както е при мен.

И един съвет ако ми позволиш. Ти едва ли ще се спреш на простия вариант килимче, защото всички ще те убеждават, че в кухня килим не се слага. И все пак... Можеш да подбереш за там от тези килими, които ги дават за външна употреба. Те са гладки и се почистват изключително лесно.
Някои отклонения от описаните стандарти могат да се приложат, аз също съм го направила в определена степен, но те все пак са наложени не само от естетически съображения, а от някои необходимости при ползване, т.е. от ергономични. По-широк плот (около 70 см) вече поставя под въпрос достигането на гърба на кухнята при почистване или дори достигането на някои предмети в дълбочина (аз например дори при кухните на Икеа не достигам границата между плота и гърба без да се надигам на пръсти и да се навеждам, тъй като дължината на ръката ми е 55 см, т.е. по-малка от дълбочината на плота  и си представям как трябва да се напрягам всеки път, ако държа там някакви постоянно ползвани предмети или ще трябва да почистя гърба, а това е буквално ежедневна дейност - по него пръскат вода, мазнина при готвене и т.н.)
Височината на цокъла най-често се съобразява с оптималната височина  на подовите первази, за да е хармонично - аз бих преценявала тези елементи заедно, а подов перваз по-нисък от 10 см вече не стои добре, поне за мен.
Разбира се, за високите дами по-дълбокият плот може да е удобен и няма пречка да се направи, но за останалите си трябват проби и преценка на дълбочината, особено ако кухнята има и ъглова част. Иначе дълбок долен шкаф с чекмеджета ми е много примамлив, още повече, че трудно стигам горните. 
Килими имам във всичките си кухни и ми е много комфортно така, също бих препоръчала.

# 478
Абе хора, как килим под кухнята в апартамент за краткосрочно настаняване! Тя се чуди как да си опази стената (въпреки че това чудене е трябвало да се случи доста по-овреме, преди да се правят кръпки), а представяте ли си килим!
За мен най-прилично би било да сложи боя в същия цвят като кухнята върху мозайката, не знам какво ще се получи, но поне цветово няма да е манджа с грозде

# 479
  • София
Абе хора, как килим под кухнята в апартамент за краткосрочно настаняване! Тя се чуди как да си опази стената (въпреки че това чудене е трябвало да се случи доста по-овреме, преди да се правят кръпки), а представяте ли си килим!
За мен най-прилично би било да сложи боя в същия цвят като кухнята върху мозайката, не знам какво ще се получи, но поне цветово няма да е манджа с грозде
Както естествен паркет... Ако гостите толкоз ще свинят, този паркет ще е надут след месец.

Общи условия

Активация на акаунт