Вечната роля на(финансова) жертва.

• 5 847
  • 74
  •   1
Отговори
# 15
Много постигнали, няма що.
 Просто човек го хваща яд.
Не може да дадеш пари назаем на някой(за спешни нужди) после да няма да ти ги върне, а да цъфне с нов телефон.
 Може би е начин на живот.Явно човек от добрина та си пати.

# 16
  • BG
Авторката, явно си млада и не си наясно с много неща от живота. През кризисни центрове минават обикновено хора, преживели някакъв вид насилие. Външен човек, на когото му е хрумнало да спести от легло и храна няма начин как да припари  до сградата. Относно обществените трапезарии,там пък храната се отпуска след одобрение от общината след представяне на купища документи. За социалните служби да не говорим. За невярна информация съсед плати помощта за отопление в двоен размер. Институциите за разлика от роднините доста трудно могат да бъдат надхитрени.
А относно дадените пари - имали сте излишни , дали сте, включая и тези за почивки.
На мен ми е интересно да разбера как е станало прецакването на институциите, защото на едното място се попълва въпросник с 204 въпроса, а след това се прави изненадващо посещение в дома.

# 17
Хора, които взимат храна от БЧК, предполагам, че не са за завиждане. Ако стария им телефон е счупен, и нямат пари, какво да правят, освен да вземат 200 лева на заем за нов. Или с айфон за 3 бона са се появили?

# 18
  • BG
Василиса, очевидно е, че авторката не визира социално слаб роднина. Тя бедността няма как да се скрие.

Авторката да раздуе информацията как става номера с почивките. Питам за себе си.На 60 години съм и ако срещна някой богат възрастен джентълмен как да си изпрося екзотична почивка.😂🤣🤣

# 19
Може би ми е друга логиката, но някак не се ли подразбира, че ако някой действително няма пари и има нужда от дотации, то не би могъл и да черпи и подарява реципрочно? По-конкретно, аз вадя 1.5, брат ми 2.5, някак за мен е очевидно, че принципно той има възможност за по-скъпи подаръци от мен.
Или какво, трампим - той ми праща 300 лв по револют за рождения ден, аз мги кътам и му ги връщам на неговия?
По въпроса с действителността, не познавам хора, които наистина имат възможности, пък се възползват.
Темата ми напомня няколко образа от форума, дето някак успяват във всеки свой пост, дори от две изречения, да набият със силата на хидравлична преса личното си усещане как някой друг ги цака, ограбва, лъже и т.н.

# 20
Хора, които взимат храна от БЧК, предполагам, че не са за завиждане. Ако стария им телефон е счупен, и нямат пари, какво да правят, освен да вземат 200 лева на заем за нов. Или с айфон за 3 бона са се появили?
Е, да, само дето заема не е бил за телефон. И в момента в който човека се види с пари, не си връща някаква част от дълга, а си купува нов телефон(стария работи). Някак тъпо взех да се чувствам в един момент.

# 21
Много постигнали, няма що.
 Просто човек го хваща яд.
Не може да дадеш пари назаем на някой(за спешни нужди) после да няма да ти ги върне, а да цъфне с нов телефон.
 Може би е начин на живот.Явно човек от добрина та си пати.
Това е житейски урок, който явно чак сега научаваш. На заем се дават толкова пари, колкото можеш да си позволиш да изгубиш.

# 22
Като нямаш пари, не се изхвърляй да даваш заеми.

# 23
На заем се дават толкова пари, колкото можеш да си позволиш да изгубиш.
И ако са за семейството на милото, се броят безвъзмездни, т.е.не се мрънка зад гърба им, че тия мръсници не са върнали парите.

# 24
В подобна ситуация може да се почуства човек като разбере след години, че пари давани на родители от живeeщи в чужбина, са вземани от другото дете(40 годишно). Отговорът от родителите  беше, че ако нещо се случи с тях, то този в България ще е насреща. Имаше резултат от сериозен разговор с ясно поставени лимити и условия.

# 25
Не знам каква е драмата зад тази тема, но аз лично такива хора не познавам. Сега, майка и баща да заведат семейните си деца и внуците на обща почивка, да, познавам такива хора, някак си не ми е скандално. Ама някоя братовчедка да плаче, че няма пари и някой да я води на почивка, виж, не съм виждала такова нещо. Пари сме давали на заем, но както е ясно, на достатъчно близки хора, в които сме сигурни. Например, последния път, когато дадохме пари на заем беше на много близък семеен приятел, на който не му достигаше една сума за първоначална вноска за апартамент. След 3 месеца човека ги върна. Ама дали през тези 3 месеца си е купил нов телефон не зная. Аз не знам кой с какво устройство разполага, та да ме впечатлява като го смени.
По темата с рождените дни, аз на рожден ден подарявам подарък/пари съобразно това колко ми е близък човека и каква възможност имам в момента, а не колко е закъсал празнуващия. Ако някой ме покани в скъп ресторант на някой известен шеф, но аз нямам възможност да дам твърде голям подарък, просто ще откажа поканата, ама няма да тръгна да си деля от залъка, за да изпъква.

# 26
Пак не разбрах, кой на кого какво е дал? Мъжът ти на родителите си, пък те на другото си дете?

# 27
Дай малко конфигурация кой на кого какъв е, за да може да коментираме правилно ли е или не.
Без пари на почивка последно са ме водили родителите ми, като бях в 9клас.Без пари на почивка ще водим сина си, който е на 18.Нито ми е нсмеквал някой друг, нито ми е искал директно почивки. По почивки те не мога да взема отношение.

По кризисни те центрове пък съвсем. Само мога да кажа "Да пази Господ"

По рождение дни, също не ми се е случвало някой да ми иска финансиране, освен сина ми. Подаръци подарявам според възможностите си, не според това на мен какво са подарили.

С две думи, кажи какви са тези хора, които те принуждават да финансираш живота им, почивките, празниците им, за да преценим редно ли е или не. И как те принуждават?

Иначе, достатъчно е да пуснем новините по ТВ, за да чуем"малки пенсии, скъпи стоки, скъпи консумативи за ученици и какво ли не", ама никой не е дошъл на вратата ми да каже"Дай ми пари за почивка"

# 28
Авторката нали и въртяха интриги, говореха лошо зад гърба и и никой не искаше от това село да контактува с нея. Надали на нея някой и е поискал пари.
Може приятелят и да прави жестове на роднини. Ама чак цяла тема да пуска заради това...
Не разбрах казусът нито в предишната, нито в тази и тема...

# 29
  • BG
И аз чакам да даде повече информация а тя телефоните, та телефоните. Другото явно беше написала за повече драматизъм. Прави ми впечатление, че някои съфорумки пускат сълзливо-мелодраматично-захаросани теми, но не отговарят на конкретни и практични въпроси.Когато ги " настъпиш" се фръцват обидено. Пресен пример от вчера-госпожица се сополиви, че е освобождавана от три работни места следствие на разпространявани от брат и клюки. На въпроси по кой член от КТ е освободена, потърсила ли си е правата и кой я издържа в момента се скри.
Аз пък чакам да разбера как е станал номера с институциите. С какво ви е изнудвал или манипулирал, за да му играете по свирката?
Сорша, коя беше предишната тема?

Общи условия

Активация на акаунт