Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 32 305
  • 756
  •   1
Отговори
# 270
Държавата има ли стратегия за развитие, специално за обезлюдените места?

Какво да развие на места, на които няма хора?

# 271
Как смятате, дали ще има тенденция към връщане на село, но по-масова, не както сега в по-скоро единични случаи.
Дали си заслужава покупка на имот на село, на около 40км от големия град.
Не става дума за инвестиция, а за живот на село, дали ще става по-популярно.

Тенденция няма. Има тенденция масово младите да "бягат" в градовете, където няма къртовски труд. Първо минават през вишу, защото им се носи славата колко е хубаво - пиене, ядене и тия три неща. Третото не е учене.
Селяните ги зове селското. Добро решение за мен е за изживяване на последните години от живота. Но  селяните са прости (защото селските им училища са пародия на образование, ще ме извиняват), имат си преливащи гета от тъмнокожи, които се прехранват от кражби, и в малките населени местя нямат достатъчно пари за инфраструктура.
Докато преди имаше в селата от всички възрасти, имаше романтичен очарователен привкус - гледаха се земи със всякакви култури и всякакви животни. Чуваше се детска глъч. Сега мнозинството са старци и тъмнокожи.

Последна редакция: нд, 18 авг 2024, 15:17 от animsaj

# 272
Мъжът ми живее на 30 км. от Милано. За 180к евро там може да се вземе тристаен.

# 273

като им сложи един завод там, хората сами ще дойдат.

# 274
Нека се строи, но да се спазват строителните норми поне, отстояния, височина, и да не се строи в парка, да не се спират реки, за да почне строеж и други.  Като се построи нещо, строителят да направи и инфраструктура - нова улица, озеленяване.
Улиците са ангажимент на общината. И озеленяването извън обекта би трябвало да е от общината.
така е, но и строителят има грижа, примерно, ако има стара улица и той я е развалил с големите си машини, ще оправи асвалта, и ще озелени около кооперацията.

# 275
  • София

като им сложи един завод там, хората сами ще дойдат.
И как държавата или частният инвеститор "ще сложи завод"?  Нали преди това ще си направи сметка дали инвестицията има смисъл. При липса на кадри, добра инфраструктура и т.н. кой ще загроби едни пари и ще чака хората да дойдат.
Ако в момента има условия за подобни инвестиции, то те вече щяха да са направени. Пазарът не търпи свободни ниши.

# 276
То това е драмата и на бившите години. “Сложиха” заводи навсякъде, изкараха зорлем хората от селата и селското стопанство. После хората бягат, защото сложените заводи са били 50 години на загуби или са правели неща само за СССР-а

# 277
Навсякъде държавата има контрол над това къде какви производства да има. Само у нас управляващите бутат всичко в няколко града, най-вече София. Защо ли?
Положението е изтървано отдавна, но винаги може да се обърне. Не е казано, че трябва да се вдигат заводи в обезлюдени села. Има предостатъчно средни и малки градове, около които може да се вдигнат производства. Хората могат да пътуват до тях от различни села и градове в близост. Това и сега го има, но е в малки мащаби. С малко повече планиране и реклама могат да си наберат и релокират хора и да има обратна миграция. Защо му е на някой да плаща 1000лв за наем като може да си живее у тях без пари. Но няма политическа воля, именно защото политиците са с двата крака с имоти в СофияТА.

# 278
  • Бургас
Хубаво, да си купим апартамент в Милано. И как ще го управляваме дистанционно от България, ако и да е по-евтин? А поддръжката му на каква цена е? Какви са данъците? А отчетността, ако се дава под наем? Регистрации, лицензи, данъчни декларации в чужбина, ако искаш всичко да ти е законно.
Дори веднъж годишно да идеш до Милано да си нагледаш собствеността, и доходността ти е изядена от пътните разходи. От пусто в празно.
А втори и следващ имот - данъците за второ и следващо жилище са драстични.
И за първо впрочем, ако не се регистрираш да живееш в него.

# 279
Ти от Бургас как си го менажираш в София?  Да не забравяме, че в Сф много се купуват и заключват. Та що не си купят там и да ги заключат? Верно има повече данъци, но пък в Милано  цените ще растат повече от Сф Simple Smile

# 280
  • Бургас
Работя наполовина в София и идвам по работа често, дъщеря ми живее в София, за два часа и половина стигам и имам достатъчно контакти в града за палитра от дейности. Които говорят същия език, а не да джаря на някой бояджия италианец, който грам няма да ме разбере за нищо.

Купи в Милано, никого не разубеждавам, лично за мен не е изгодно. Ако се преместя в друга държава или някое от децата ми - много вероятно е да продам и да купя там. Много пъти съм се замисляла, не за Италия конкретно, за други държави, но към момента се въздържам.

# 281
Нали отдавна препоръката към България е да маха плоския данък и като нормална европейска държава да застави получаващите най-големи заплати, да плащат и полагащ се данък (за благоустрояване и др. екстри). Иначе ще си крета инфраструктурата като по соца, че и век преди това, но пък баровците с 10% данък и 10 хиляди лв (които се споменават през форумна страница) ще си купуват апартаменти като кебапчета😂, но с гарнитура, пардон инфраструктура - просо.

# 282
Навсякъде държавата има контрол над това къде какви производства да има. Само у нас управляващите бутат всичко в няколко града, най-вече София. Защо ли?
Положението е изтървано отдавна, но винаги може да се обърне. Не е казано, че трябва да се вдигат заводи в обезлюдени села. Има предостатъчно средни и малки градове, около които може да се вдигнат производства. Хората могат да пътуват до тях от различни села и градове в близост. Това и сега го има, но е в малки мащаби. С малко повече планиране и реклама могат да си наберат и релокират хора и да има обратна миграция. Защо му е на някой да плаща 1000лв за наем като може да си живее у тях без пари. Но няма политическа воля, именно защото политиците са с двата крака с имоти в СофияТА.

Много се отнесе. Каква политическа воля те тресе?  Държавата може само да опитва да привлече инвеститори (наши или чужди), но то си калкулират какво, къде и как. Нали направиха заводи преди време и никой не им дойде. Карат хората от десетки километри с рейсове и пак няма работна ръка.  Сега се сещам за Язаки. Голям мерак, заводи в затънтени краища, ама след първоначален ръст свиват производството.
Та държавата да си намали политическия риск и да въведе стабилност, пък после инвестициите където искат да ходят.

Нали отдавна препоръката към България е да маха плоския данък и като нормална европейска държава да застави получаващите най-големи заплати, да плащат и полагащ се данък (за благоустрояване и др. екстри). Иначе ще си крета инфраструктурата като по соца, че и век преди това, но пък баровците с 10% данък и 10 хиляди лв (които се споменават през форумна страница) ще си купуват апартаменти като кебапчета😂, но с гарнитура, пардон инфраструктура - просо.

България ИМАШЕ прогресивен данък и беше фалирала. Въведе се плоския данък и приходите скочиха, а държавата се посъвзе. Не е проблемът в данъка, а в крадене, корупция, пилеене, некадърност, гонене на инвеститори...
С нашата политическа система колкото по-малко пари се дават на държавата, толкова по-добре. Впрочем инфраструктурата е от общинските данъци.

# 283
  • Бургас
И да махне България плоския данък, ще видим инфраструктура на куково лято.
Щом има пари за ремонти на ремонта, значи има пари и за нормални улици, а не за такива, които трябва да се ремонтират всяка година, за да не умрат от глад фирмите, които пълнят чекмеджетата.

Много се краде в България, пари има достатъчно. Съдебна система няма, справедливост няма, има само огромна корупция.

# 284
ЧС, не ом съгласна. Ако не е действал данъкът преди, не значи че моментът не е дошъл сега, когато има контингент купуващи апартаменти за “заключване”, точно 1) защото не са облагани като по белите страни и 2) инфраструктурата е като по соца, заради неглижиране. Не виждам как може да се защити ситуацията в момента. Може на народа да му е все тая, че цените в София са по-високи от други подобни градове, но на много от нас, ни е болно, че изоставаме инфраструктурно всяка година. Аз бях наскоро в Букурещ, ми няма как да се сравняват, а почнаха уж наравно. Не разбирам как сивата икономика е най-големият проблем. В доста по-богати страни съществува (където има нелегална имиграция в големи количества и услуги тип почистване и строителство например), пък хората си имат удобства и благоустрояване и извън жилището си, в заобикалящата ги обществена среда.

Последна редакция: нд, 18 авг 2024, 22:36 от ierldan

Общи условия

Активация на акаунт