Държавна работа

• 7 737
  • 122
  •   1
Отговори
# 105
В държавната администрация клас не се начислява, няма такова доплащане. Това е, ако сте назначена по служебно правоотношение по Закона за държавния служител, а по описанието на длъжността ми заприлича на служебно.

Айде бе няма клас прослужено време в държавна администрация Simple Smile голям смях.

Ама вие наистина ли Simple Smile?
https://eurocom.bg/2025/01/20/predlagat-vrashtane-na-klas-proslu … vnite-sluzhiteli/

Първия попаднал ми сайт, не ми се търси нормативна база, но от времето на Симеон Дянков добавката за прослужено време на държавните служители е премахната. Държавни служители не са всички работещи в администрациите, правете разлика.

# 106
ММ е държавен служител и има клас прослужено време. Винаги е имал и сега има.
Аз работя в бюджетната сфера, но не съм държавен служител. Също винаги сме имали клас прослужено време. Дори скоро ни вдигнаха %.

# 107
  • Далечният изток
Няма как да има, щом е държавен служител. От 2012 г. няма клас за държавните служители. Получава разни други бонуси на тримесечие.
А ти си на трудов договор и нормално да го имаш, независимо, че работиш в държавна администрация.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 15:53 от AIDA_N

# 108
Държавните служители нямат клас прослужено време. И предвид че повечето в ДА са възрастни им е много по-изгодно да си плащат тези 10% данък, който им поема държавата, а да им начислят този клас. Но това няма как да се случи, иначе всички пищят, че данъците на държавните служители се плащат от нас. Плащат се, но е по-скоро в техен ушърб.

# 109
  • Пловдив
ВСИЧКО на държавните и изобщо на бюджетните служители се плаща от вас - от приходите в бюджета, няма как да е иначе - и данъци, и осигуровки, и заплата.
Това не значи, че те са хрантутници и не си изкарват парите - срещу тия пари работят.

И още нещо.
На мен ми писна да я слушам оная тъпотия и безсмислица "не си плащат осигуровките, уууу, дискриминация, уууу, за наша сметка, уууу, ние им плащаме осигуровките, уууу, крайно време е това да спре". Осигуровките на държавните служители се внасят от бюджета, точно както и заплатите, само дето не се отчитат като заплата, а се изчисляват над нея. Няма разлика дали ще вземаш заплата хиляда лева (условно, може и пет) и над тях бюджетът да ти внася двеста осигуровки, или ще вземаш заплата хиляда и сто, от тях ще ти удържат за осигуровки сто и бюджетът като работодател ще довнася още сто. Почти само на отразяване и представяне е въпрос, нищо друго. От едно и също място излизат тези пари и на едно и също място отиват.

Имам чувството, че нарочно го държат това така, за да може да бъде удобна дъвка или в един момент при голяма нужда някой да си пише актив, като го промени, да му ръкопляскат и да го споменават години напред как премахнал дискриминацията на недържавните служители.

# 110
Имам чувството, че нарочно го държат това така, за да може да бъде удобна дъвка или в един момент при голяма нужда някой да си пише актив, като го промени, да му ръкопляскат и да го споменават години напред как премахнал дискриминацията на недържавните служители.

Държат го така, тъй като е логично - по този начин осигуровките се удържат в една точка, а не се разделят на няколкостотин потока със свързаните с това разходи за администриране и възможност за грешки. По същество няма разлика с работещите по ТП  в частния сектор, тъй като и в единия и в другия случай парите за осигуровките идват от работодателя.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 16:23 от Khufu

# 111
  • Пловдив
Ако можеш, да го обясниш на ревящите (не в тая тема и не основно във форума - навън) как ние, хрантутниците, не си плащаме осигуровките и как това не може да продължава така - работникът по КТ си плаща цели 40 на сто от осигуровките, а тия - нищо, не ги е срам, това е дискриминация.
Редовна тема за възмущение е.

# 112
Това съм го писал и друг път в този форум, а и в няколко други - сякаш не се забелязва напредък в разбирането на нещо толкова елементарно. 🙂

# 113
Аз работя в бюджетната сфера, но не съм държавен служител. Също винаги сме имали клас прослужено време. Дори скоро ни вдигнаха %.
ВМ Wink в системата на МВР ли работи? Те май са по отделен закон и допускам, че те могат да имат клас?

# 114
ВМ Wink в системата на МВР ли работи? Те май са по отделен закон и допускам, че те могат да имат клас?
Да.

# 115
  • Далечният изток
Ама така подвеждаш четящите...
Да, ами да, ама те са по различен закон, не по ЗДСл.

# 116

Тоест служителите в МВР не са на държавна работа, така ли? Военните също?

# 117
  • София
Тоест там има 3 категории служители Blush

# 118
  • Пловдив
Минимум. Wink

# 119
  • Далечният изток

Тоест служителите в МВР не са на държавна работа, така ли? Военните също?
Има и назначени по ЗДСл. Иначе специфичен вид държавни служители са, конкурсите и назначенията им са по ЗМВР (полицаите), а не по ЗДСл.

Редактирам се с пример:
https://iacp-sofia.mvr.bg/dhr/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1% … D1%80%D1%81%D0%B8

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 21:53 от AIDA_N

Общи условия

Активация на акаунт