Отговори
# 495
  • Пловдив
Всички вкъщи ползваме айфон, като детето най-пълноценно му ползва всички функционалности. Със съпруга ми си споделят местоположението, във всеки момент знаем къде е. Аз ползвам слушалки за 8 лева, от алиекспрес, та не се сещам какви хиляди за аксесоари? Зарядното ми е пак от там. И станция за зареждане съм купила, и калъфи. Аз давам безумни суми за обувки и чанти, обичам да харча за това. Дъщеря ми като изключим найк джордан, носи парцалите на Бершка и Зара, не ще друго. Даже последно поръчах някави неща от алиекспрес, изключително качествени и сполучливи се оказаха. Относно гаджета и т.н отношения, ще имам едно наум, относно нагласите на момчешките майки..... "ами тя щом майка и я пуска". Ами, майка и, няма да я пуска. Айде, няма нужда, дъщеря ми да пере пешкира. То това е взаимно, смятам. Щом пък неговата майка няма против.....Ама, хайде, момичешките майки да му мислят......Пълнолетен, с малолетна ми е малко неприемливо. Но, живот, шарен, всякакъв. Обобщенията са излишни. Де да знам какво ме чака.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 14:35 от dazel

# 496
Специално за моята "снаха", запознахме се с родителите й на едно участие на сина. Казаха и двамата, че нямат драма с това да е с него. Аз какво, да й се тръкшкам ли? Сакън събирай си я...
В момента синът си я прибира 22:30 в тях. Лятото беше по-разпусната работата...
Говоря с него да не се изливат вечер в малките часове (ходят компания най-често), обаче той казва "техните я пускат". И факт.
Как да отговарям за чуждите деца?

# 497
Всички сме с продукти на Епъл, малката наследява от кака си, тел и часовник, айпада си е неин за Коледа, лаптоп обаче има хуауей по- лесен и за употреба.
За нов модел тел за нея- абсурд! Не пази, ако иска нов да си купи със спестявания, но не изявява желание.
За дрехи не се тръшка за марки, има и Джорданки няколко, но си поръчва и от Шеин. Марковите неща пак са от кака и мои, вече сме един размер и трите.
За съжаление обувките им са по- големи и на двете, никоя не е е моят номер.
Опитвам се да я науча да не робува на марки, да не иска да е като всички, да си има стил.
Не искам да се учи да трупа излишно и са е свръх консуматор. Дава си нещата с радост, всичко което не носи подарява, не се привързва към вещи.

# 498
  • Пловдив
Именно! На 14 са деца, на 18 са мъже. Колко са мъже е друга бира, но са пълнолетни. Затова писах, че не ми е ОК. Ако аз бях майката, щях да подходя различно и да, бих настоявала отсрещната страна да я прибира преди 21.30. Бих разчитала и отсрещната страна да наложи някаво отраничение, но при 18-годишен е по-сложно. Имат се за големи и самостоятелни. Та, редно е той да съобрази възрастта и ограниченията на момичета на 14.. Хора, всякакви. Правилото вкъщи е: стъмни ли се, да е пред входната врата. Да не мислиш, че не се опъва, естествено, че мрънка и ми дава примери кой до кога се шляе. Но, свикна. При мен не минават тия работи. Затова писах, че няма да допусна, момчешките майки да ме коментират по този начин. Хич не ми е драго! Друг е въпросът, че и дъщеря ми няма да допусне подобни коментари на отсрещната страна. Да, получава всичко от мен и баща и, пари, телефон, обувки.....Получава внимание, подкрепа, добро образование, спорт, пътувания. Няма как да приеме да бъде просто нечия компания за развлечение. И да я доставят тук-там докато я пускат. Научена е, че трябва да тежи на мястото си. И да има мнение и позиция.

# 499
Преди време нали вви разказах за т.нар. гадже на щерката.
Оказва се, че правилно постъпих тогава като му казах да не я притеснява.
Човекът излезе използвач и т.нар. в днешно време играч.
Тя и сама го разбра де,но отне повече време.

# 500
Оф на 18 са мъже 🤣🤣🤣
Пълен дечко си е моя, при все че ще е 1 година студент. Тамън са на един акъл. Все пак девойките доста по-бързо добутват пубертета... Щом майка й дава да гледа брат й (в детската градина е), значи не е чак толкова зле хлапето...заслужил си е някакво доверие.
Пуска ги заедно на море, идва с нас и на палатка... Като цяло се сдобих с 3то дете 🤔
Добре че не е попаднала на някой "батка", предполагам затова я оставят в момента по-ларж. Колко му е да добута до лоша компания, тогава едва ли ще са на същото мнение, пък ако и на 16 да е ..
Все едно е прецедент да ходиш с някой от горните класове, по мое време беше топ 😁 аз се влачех все с набори 🙄
Пълнолетен на 18 е едно, на 25 друго, на 33 съвсем... 3г разлика не е чудо невиждано, нито нещо уау в акълите им...

# 501
Имам чувството, че и тази тема трябва да се раздели като момчешката на 2: до 16 г. и над 16 г.
Дъщеря ми е на 17 г., както тя расте, така и ние с нея. Няма гадже, но задължение да се е прибрала до 20.00 ч. или тъмно няма. Границата вече е 22.00 ч. Ако е за по-късно, се разбираме да я приберем. При нас и последните автобуси са в 23.00 ч. После чак нощни след 00.15 тръгват от центъра.
И да преди 2-5 г. подобни идеи ми се виждаха ужасни, но децата порастват.

# 502
Що обобщавате така на едро,бе хора😊 Разбира се,че се действа според ситуацията.
Едва ли майка на дъщеря ще я оставя на драго сърце с някой,който е хаймана,използвач и насилник
Нали преди това се запознаваш с момчето,с родителите.Наблюдаваш си детето,как се чувства в тези отношения.
И е смешно това-мъж на 18😊 Може да е стабилен и отговорен,но мъж не е.
доп.И аз си мислех че когато се изказват мнения,трябва да се уточнява и възрастта на щерката.И моята я броя 17 годишна.Става след 3 месеца,но тя ти върви зряла  и напред от бебе още.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 17:57 от red soul

# 503
  • Пловдив
Така, законът дефинира пълнолетие след 18 години. След тази възраст човек отговаря сам за себе си, действията си и постъпките си. Не майка му, не баща му. До тази възраст отговорността е на родителите. Явно съм доста задръстена. До 18, моето дете, предпочитам да си го гледам аз. Моето с неговия акъл на 14 не го виждам с някой на 18. За мен си беше дете, ама дете, дете на тази възраст. Не дете-жена, защото на 18 все пак полов живот се води. Някак 16-години ми е психологическата граница. На този етап. Иначе майка ми и баща ми имат голяма разлика във възрастта, но не са се запознали на тази възраст.
П.П Като майка на момче бих била малко по-предпазлива. Мъж, не мъж, пълнолетен е, а тя е малолетна. Всичко става утре като се скарат, защото и такива неща се случват, кой знае кое как може да се извърти.

# 504
  • София
Вечерният час е според възрастта. Трябва да се уточнява за каква възраст девойка става въпрос.

От десети клас (15г) моята започва учебната година втора смяна. Последният час свършва късно, не помня колко, но ми се върти към 20 часа. Зимата се стъмва в 16-17 часа. И да иска няма как да е вкъщи по залез.

А и с татко ѝ сме се разбрали, че щом сме преценили да я пуснем по-рано на училище, на 6 години, то ще се примиряваме, че някои неща ще се случват по-рано. Маникюр, излизане с приятелки, купони. Вчера например беше на РД в бар и беше единствената на 17. Всичките ѝ съученици вече са пълнолетни. Пускаме я, баща ѝ я чака, прибира я и така. Но не я ограничаваме изцяло, защото според нас крайните забрани не работят добре. Засега е много умерена в излизанията. Общо взето, веднъж на месец-два-три. Смятаме, че ако не я бяхме пускали, щеше да иска да си навакса веднага щом навърши 18 и да опита всичко, което си мисли, че е пропуснала.

И за секса, законът прави разграничение. Под 14 - малолетни - абсолютно недопустимо. Над 14 и под 18 - непълнолетни, с малко по-мек подход, макар и пак неприемливо.
Сега, те повечето 14-годишни са си хлапета, а голяма част от 17-годишните са видимо жени, и моята лична психологическа бариера е на навършени 16, ама законът казва 14. Така или иначе, всеки случай си е за себе си, някои и на 20 не са узрели.

Хубавото е, че моята е на 17 и половина и към момента без гадже, доста взискателна към обкръжението си, та вече хич не я мисля. И да се загаджи с някой сега, не е малка, да си преценява. Само повтарям за презервативи, супер досадна съм, но то е от това дуднене, което си струва, защото е важно.

# 505
Къде са тия хлапета на 14г? На мен ми се е наплашило окото в София. Лично познавам 14г, на която гаджето е на 22г.

# 506
  • Пловдив
Ами, дъщеря ми. На 14 си беше хлапе без никакви идеи за 22-годишни. Тук, все пак, всеки пише от собствен опит, и наблюдения, за детето си.

# 507
  • Mars Hotel
Дъщеря ми е на 16. Нито тя, нито някоя от приятелките й имат гаджета. Не са и имали. В София сме. Само едната й приятелка има маникюр и се гримира по-забележимо. Моята слага единствено гланц или малко червило от време навреме. Добри деца са всички - гледат си уроците, спорта, хобитата.

# 508
Дъщеря ми декември ще стане на 16, та още ми е прясно в главата какво беше когато беше на 14. Нито е имала гадже, нито момчетата са били интересни, тема на разговор или изобщо на дневен ред. Нито на приятелките и тогава. Точно хлапета си бяха. Интересуваха се от маркери за акварел, най-новата книга с тортени рецепти на любимата влогърка, за новата тема в любимия ескейп руум и кога ще излезе Аватар 2. Такива неща.

# 509
Ясно е, че са различни. Но масово не са хлапета на 14, дори майките им да ги мислят за такива. Няма нужда във всеки пост да напомням, че децата на бг мамите са изключения

Общи условия

Активация на акаунт