С какво ви дразнят свекървите? - 158

• 24 220
  • 754
  •   1
Отговори
# 45
  • София
С това съм съгласна. Не понасям отношение в стил "Гледай си работата/ела, че ми трябваш".

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 18:57 от milenaka

# 46
Аз не бих имала очаквания за нещо освен животозастрашаващи неща, честно казано. Да се дават на децата алергени и така нататък. Иначе дали ще омете някоя мекица или сникърс - е, живот и здраве, все в останалото време ще навакса с режим. Grinning Но аз нямам много опции за разчитане на баби/дядовци - само на майка ми.

# 47
Нима не е естествено да се погрижиш за възрастните си родители,независимо от това,дали са ти помагали да си отгледаш децата?!
Да, но за грижите и умирането ред няма, така че не се знае на чии ръце ще легнеш някой ден.
Майка ми почина на 50 години, преди дядо ми, въпреки че е била късно дете и той беше възрастен, с много заболявания, включително на сърцето. И понеже той нямаше други деца, за него се грижихме аз и брат ми. Също и за сестрата на дядо ни, която почина на 94 години.
Та не знам кое е естествено, но човек обикновено си прави сметката без кръчмаря.
С което не казвам, че бабите и дядовците са длъжни да гледат внуците си, ако не искат, пък и човек на 50 не мисли за това какво ще стане след 30 години, но и никой няма да тръгне да сменя памперси на хора, които не са сменяли неговия. За съжаление не сме още такива алтруисти и християни, макар да ми се иска.

# 48
  • волно калдъръмче
Защо непременно темата за гледането или негледането на внуците  се обръща към времена, в които внуците ще си имат свой живот и никой не очаква от тях да гледат дядо си и баба си. С това трябва да се нагърбят родителите на внуците. Ама те като неполучили достатъчно от родителите си, разбирай обгрижване на поколението, може с чиста съвест да остават старите на произвола. Никъде го няма това. Ти като снаха може да си с радикални настройки, но мъжът ти и децата, които са наполовина негови, едва ли са толкова безсъвестни и безсърдечни.

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 21:48 от Алегриq

# 49
Детето ми  имаше занесени дрехи.
Сутринта майката на мъжа ми каза пред него, че е заспал на дивана и за да не го събуди е оставено така.
Хайде да не си съчиняваме нови истории, че видях няколко такива.
За мен не е нормално поведението и. И да, дели си внуците, за причината не мога да кажа, тя си я знае. Нелепо ми звучи да е заради мен, в крайна сметка аз съм едната страна, другата е мъжа ми.
И вкъщи са спали деца на съседи, не съм ги оставяла с дрехите им след училище или след улицата.
Аз не успях да преоблека моето по път, но му занесох чисти дрехи. Детето ми и беше заведено през деня в нормално време.
Трудно е вероятно да му смени дрехите с другите занесени.
Повече не съм си оставяла детето там.Нито едното, нито другото. Намерила съм начин как да ги гледаме с мъжа ми.
Не искам и да я виждам. Толкова
Никога не съм искала да ми гледа децата. Исках да ни остави глътка въздух, на мен и на мъжа ми. Тя се меси във всичко, междувременно е тежко да предложи помощ за каквото и да е. Всъщност това което казва пред всички за нежеланието си да гледа моето дете е, че аз не го давам. 😁Което е адски смешно за всички които я познават добре. Тези същите познават и мен.
Пак казвам, нямам никакви изисквания към нея. Да си живее живота. И никой не я е пренебрегнал за нищо, напротив. Но при нея нещата са, ще направя нещо за теб, само ако ти направиш на мен.. И да, на нея не мога да разчитам. И да, много се ядосах когато видях детето си така, мръсно и изпотено. Не съм от майките орлици или тези с режимите и специалните часове, правила и тн. Но се ядосах.
Аз никога не съм я посрещала в дома си с изкуствени одеала и на диван. Има си стая за гости, чаршафосвам с чисто бельо и на другия ден когато си тръгне госта, всичко отива в пералнята. Това ме ядоса.
Някой беше писал и  за смъртта, мили хора-там ред няма. 🙂

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 22:16 от NevidimataDjo

# 50
  • София
Защо непременно темата за гледането или негледането на внуците  се обръща към времена, в които внуците ще си имат свой живот и никой не очаква от тях да гледат дядо си и баба си. С това трябва да се нагърбят родителите на внуците. Ама те като неполучили достатъчно от родителите си, разбирай обгрижване на поколението, може с чиста съвест да остават старите на произвола. Никъде го няма това. Ти като снаха може да си с радикални настройки, но мъжът ти и децата, които са наполовина негови, едва ли са толкова безсъвестни и безсърдечни.

Кой е спрял мъжът да си гледа родителите?

Но преди имаше родители, които не си гледаха децата, а ги пращаха при баби. Сега е по-рядко. Не върви такива родители да изискват гледане от децата си.

# 51
Ти като снаха може да си с радикални настройки, но мъжът ти и децата, които са наполовина негови, едва ли са толкова безсъвестни и безсърдечни.
Ако това е насочено към мен, защото предишното мнение беше моето, нито съм безсърдечна, нито безсъвестна.
Сменяла съм повече памперси, отколкото кеъргивър в старчески дом.
Между другото на свекърва ми съм казвала, че ако стане нужда, може да разчита изцяло на мен/нас. Макар че, няма да ни гледа детето, а другите си внуци ги е поела изцяло от 8 месечни, но някак не вярвам някой да и е благодарен. Преди няколко месеца беше паднала и си беше изкълчила крака и другия и син беше отказал да я закара на лекар. А иначе живее при нея през повечето време и все още му готви, пере, чисти и гледа децата му
Както и да е, понякога прекалената помощ има обратен ефект, хората се разглезват, стават готованци и неблагодарни.
Трябва да има някаква златна среда, нито да си отчужден, нито да станеш роб на децата си.

# 52
Любовта на родителя към детето е безусловна и никой родител не го изисква, но се надява в случай, че се наложи.

# 53
  • София
Любовта на родителя към детето е безусловна и никой родител не го изисква, но се надява в случай, че се наложи.
Прекалено често е доста условна. И егоистична.

# 54
  • волно калдъръмче
Да, с времето и при родителите нещо се пречупва и стават егоисти. Дали им е позволено при вече отгледани деца - да. Те също живеят един живот и все повече ще са тези, които няма да се вписват в  стандартите за баба от миналото - събира чеиз за поколенията, прави зимнина на село и гледа деца през ваканциите.   

# 55
Права сте, такъв стана животът сега, модерен. Никой на никой не е длъжен...Семейството в истинския му смисъл, липсва. Изобщо липсват ценности, норми и всякакво нормално поведение деца-възрастни, възрастни-деца.
За съжаление виждам тази тенденция все по-често вече и в България.
Никой на никой не е длъжен, по вашата логика, след време и аз ще съм си отгледала моите деца и няма да имам ангажимент към свекървата. Аз също живея един живот..
quote author=Алегриq link=topic=1682055.msg48418039#msg48418039 date=1723577622]
Да, с времето и при родителите нещо се пречупва и стават егоисти. Дали им е позволено при вече отгледани деца - да. Те също живеят един живот и все повече ще са тези, които няма да се вписват в  стандартите за баба от миналото - събира чеиз за поколенията, прави зимнина на село и гледа деца през ваканциите.   
[/quote]

# 56
Да, ок, приемаме, че сегашните и бъдещите баби няма да са като едно време. Да, това е тяхно право. В такъв случай ще трябва да приемем и че внуците им няма да са привързани към тях, както и че децата им няма да са им длъжни. За съжаление обаче много често наблюдавам как баби и дядовци нямат ангажименти към пораснали деца и внуци, но държат "младите" да имат ангажименти към тях.

# 57
  • София
Това ги има, но не говорех за него, а за родители, които създават деца от егоизъм.

# 58
Много точно написано..
quote author=Acid_Burn link=topic=1682055.msg48418106#msg48418106 date=1723578582]
Да, ок, приемаме, че сегашните и бъдещите баби няма да са като едно време. Да, това е тяхно право. В такъв случай ще трябва да приемем и че внуците им няма да са привързани към тях, както и че децата им няма да са им длъжни. За съжаление обаче много често наблюдавам как баби и дядовци нямат ангажименти към пораснали деца и внуци, но държат "младите" да имат ангажименти към тях.
[/quote]

# 59
  • волно калдъръмче
Аз също живея един живот..
Да, всички това го знаем много добре - в едно и също положение сме. Никой не ти пречи да си утвърждаваш представите за семейство. Там отколе е ясно, че свекървата има място само ако отговаря на спуснатите изисквания, в противен случай я грози забрава и от теб и от поколението ти. Аз не съм ти свекърва и не ми пука от заплахите ти.

Да, с времето и при родителите нещо се пречупва и стават егоисти. Дали им е позволено при вече отгледани деца - да. Те също живеят един живот и все повече ще са тези, които няма да се вписват в  стандартите за баба от миналото - събира чеиз за поколенията, прави зимнина на село и гледа деца през ваканциите.  
Това ги има, но не говорех за него, а за родители, които създават деца от егоизъм.
Да, така е. Критериите, които трябва да покрива детето, са правопропорционални на критериите, които е трябвало да покрива баба му, докато го гледа, за да укрепне и да стане човек.

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 23:04 от Алегриq

Общи условия

Активация на акаунт