Отговори
# 45
Здравейте, отлично Ви разбирам - и аз като родител минавам през същите ситуации и все си казвам, че основната работа си е по мен. А именно да изчакам спокойно, без да се намесвам особено и след като детето закъснее за училище или няма раница, или не си е взело еди-какво си, да види какво следва от това и само да реши дали би искало това да се повтори. Учителката пише закъснение или го мъмри, че няма учебник - питам го как се е почувствал от това и в разговор той сам стига до идеята, че следващия път е необходимо да се погрижи за нещата в раницата си. Което не винаги става, разбира се. Не се става отговорен за един ден.

Това изисква от нас да сменим малко гледната си точка. Предлагам Ви следната - гледайте с любопитство към развитието на детето си. Един навик се създава чрез многократни повторение (не на мъмрене от наша страна, а на действие от тяхна). Никой не се е родил научен - помислете на Вас колко Ви е трудно да внедрите нещо ново и устойчиво в ежедневието си. Когато сте правили всичко вместо нея, тя няма как за 3 седмици да започне да усеща тялото си, да забелязва неща, които не е имала причина преди това да забележи. Тук се изисква мъдрост от Вас - знайте, че тя ще се научи, а научаването е дълъг процес. Последствията, които ще я оставите да понесе - дозирано и постепенно, ще ѝ помогнат да рефокусира вниманието си и да поема отговорности.

Моля, работете със своя гняв - това ще помогне на детето Ви и на Вас.

Поздрави,
Надя

Здравейте! Срещам трудност в това да формирам навици за задължения в дъщеря си, която е на близо 7 години. Последна група е в градината, започнаха да им дават домашни, за да посвикват с това , няма проблем, тях сама си ги има предвид, очевидно не иска само тя да няма занесено домашно и си ги движи. Но за всичко друго, като да си прибира дрехи, да не си губи нещата - постоянно като се тръгне някъде, нейните неща се търсят и не се намират никъде, не мисли къде ги оставя, не знае къде да ги търси. Грешката ми досега е, че все за всичко аз съм се грижила и мислила - готова ли ти е раницата, взе ли си това, нагласи ли си онова... И сега вече се опитвам да я накарам тя сама да ги мисли тия неща, но започвам да се ядосвам. Истината е, че не намирам чак толкова голям проблем в това, осъзнавам, че в детската градина децата още нямат навици за задължения вкъщи като домашни и т.н., но не харесвам как реагирам - ядосвам се, млъквам, "вкисвам се". А знам, че това не води до добро. Тя не прави напук, никога не е проявявала такова поведение, нито на инат, просто е свикнала, че за всичко аз мисля и се грижа. Може би е фрапиращо и това, че в почивен ден след ставане от сън, тя няма да се сети да отиде по малка нужда, докато аз не я подсетя. Така могат да минат часове. Това също всеки път вече ме ядосва много. Та въпросът ми е: какъв е правилният, добрият подход, за да я накарам да започне да свиква сама да си се грижи за лично нейните си неща. Последно й казах, че ако не се сети да си нагласи раницата за понеделник и ако я забрави, аз няма да отивам после да й я нося, ще отиде без нея. Но се поддавам и на раздразнение, което знам, че не е добре. Усещането ми е, че тя всячески се опитва да задържи, да удължи още положението, в което е била мъничка и за всичко се е грижила мама. Сега моята строгост и гняв в тия моменти са й нещо ново. Като цяло, винаги съм подхождала с добро отношение, не със строгости и наказания, и смея да твърдя, че това е довело до едно много разбрано дете. Но сега не съумявам да реагирам по правилен начин, затова моля за Вашата насока. Страхувам се да не разваля създадените близки до момента взаимоотношения. Благодаря!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:30 от Рaдост

# 46
Здравейте,цитирам поста си,ако е възможно и на мен да отговорите...
Благодаря предварително! 🌸
Здравейте!
На децата в детската ни градина правиха скрининг тест за 3 годишни деца,разбира се с наше позволение.
Доста се притесних,защото в становището пише,че постиженията на детето ми са под очакванията за възрастта,а именно:езиково развитие -ниски стойности,познавателно развитие -в норма,емоционално развитие -ниски сройности,социално развитие-ниски стойности,двигателно развитие-в норма.

Като цяло у дома е един,а в градината друг-бягат двамата с батко си,ритат топка,борят се,доста са енергични.Устата му не спира у дома,доста е емоционален,а в градината е коренно различен. До преди месец ме питаха дали говори,понеже в процеса на адаптация даваше пълен игнор на всички.Но пък му харесва там,иска да ходи и се вълнува. Доста стеснително дете е  в компанията на връстници,трудно се адаптира(с порастването става по-комуникативен).Когато е в група обича да наблюдава как другите играят,особено,ако децата са непознати.Изпълнително дете е е и често като беше по-малък, по-буйните деца му отнемаха играчките насила и той все беше изплашен.
Екранно време не е имал,докато не стана на 2 години(през деня пускаме телевизора за фон),проговори на възраст,в рамките на нормалното,съставя изречения.
У дома се заиграва сам,когато е без по-големия си брат.Работи му въображението,разиграва например ситуации с разни кукли или пластмасови фигури.Вдъхва им живот,така да го кажа.

Как бихте коментирали?Може ли на база направения скрининг да се правят заключения за предстоящи проблеми свързани с развитието или просто това са черти на характера?
Благодаря!

# 47
Здравейте! Много благодаря! Аз осъзнавам, че това е проява на ревност, защото го е страх да не загуби нашата любов, но понякога и останалите вкъщи не реагират адекватно според мен и почват да му викат, карат, даже онзи ден баба ми го шляпна. Не силно, но му стана обидно. Тогава ми падна пердето и ги събрах всички и ги помолих да спрат да му натякват,че се държи зле, че ТРЯБВА да обича брат си, даже понякога го карат да му хвърля памперса и тн. Според мен това въобще нито му е работа, нито ще го накара да се грижи за малкия, а напротив. Купих му една игра и казах , че като сме се разхождали, малкия я е посочил на една витрина на магазин и я е избрал за батко си, защото го обича.
Започнах да мисля разни неща, с които да се разнообразява. Живеем много хора наблизо ( нашите и баба ми са на 5мин) и почти постоянно има хора около него, но проблемът е, че и те го заплашват как нямало да има приятели, никой нямало да го търпи такъв и тн.
Ще започна да им давам задачи значи поне по някой час на ден да са само с него, да го водят сам някъде , без да сме заедно с бебето. Ще опитам известно време и се надявам съветите ви и опитите ни да дадат резултат Flowers Hibiscus

# 48
Здравейте, препоръчвам Ви да се насочите към детски психолог, за да бъде направена професионална оценка за развитието на детето. Този скрининг тест от детската градина може би е ориентир, би следвало да се направи по-задълбочена оценка. Мога да препоръчам да се свържете с професор Ваня Матанова.

Поздрави,

Надя

Здравейте!
На децата в детската ни градина правиха скрининг тест за 3 годишни деца,разбира се с наше позволение.
Доста се притесних,защото в становището пише,че постиженията на детето ми са под очакванията за възрастта,а именно:езиково развитие -ниски стойности,познавателно развитие -в норма,емоционално развитие -ниски сройности,социално развитие-ниски стойности,двигателно развитие-в норма.

Като цяло у дома е един,а в градината друг-бягат двамата с батко си,ритат топка,борят се,доста са енергични.Устата му не спира у дома,доста е емоционален,а в градината е коренно различен. До преди месец ме питаха дали говори,понеже в процеса на адаптация даваше пълен игнор на всички.Но пък му харесва там,иска да ходи и се вълнува. Доста стеснително дете е  в компанията на връстници,трудно се адаптира(с порастването става по-комуникативен).Когато е в група обича да наблюдава как другите играят,особено,ако децата са непознати.Изпълнително дете е е и често като беше по-малък, по-буйните деца му отнемаха играчките насила и той все беше изплашен.
Екранно време не е имал,докато не стана на 2 години(през деня пускаме телевизора за фон),проговори на възраст,в рамките на нормалното,съставя изречения.
У дома се заиграва сам,когато е без по-големия си брат.Работи му въображението,разиграва например ситуации с разни кукли или пластмасови фигури.Вдъхва им живот,така да го кажа.

Как бихте коментирали?Може ли на база направения скрининг да се правят заключения за предстоящи проблеми свързани с развитието или просто това са черти на характера?
Благодаря!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:31 от Рaдост

# 49
Уважаеми родители,
може би ще бъде интересно за вас да чуете малко повече за влиянието на раздялата на родителите върху децата в подкаста, в който бях поканена. Ето видеото тук:

https://www.youtube.com/watch?v=bFDf-TL4HFY

# 50
Много хубаво и полезно видео! Благодаря Ви и за насоките относно създаването на отговорност при децата. Казвате и да работя за гнева си. До голяма степен съм съумяла поне да оставям да ми минава бързо, което в по-отдавнашно време беше немислимо при мен. Но точно във връзка с предоставеното от Вас видео, имам въпрос: как според Вас възрастният човек с разведени родители да отработи неговоренето и недаването на информация от майка си в годините на растежа? И точно поради това натрупания гняв? Това от нейна страна е било винаги сякаш тема табу, тя е човек, който се справя с емоциите си, като не говори за тях, а ги затваря някъде и за нея това е затворена страница, за която не се говори. Веднъж успях да си изразя гнева от това, водихме разговори /но чак сега, като аз съм вече голям човек/, но толкова. Повече отново НЕ и аз отново не успявам да повдигам темата. Все пак, оттогава доста се подобриха отношенията ни с нея, по-точно моето към нея, вече не чувствам това обвинение. С баща си не съм контактувала, била съм малка при раздялата им. Как се справя с това възрастният човек? Благодаря отново!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 14:43 от Анонимен

# 51
Здравейте. Имам дъщеря на 17 години. Живеем от 10 години с партньора ми, който не е неин баща. Техните отношения се влошават все повече с годините, като от няколко месеца тя твърди, че не може да го понася и иска той да се изнесе. Не харесва как той се отнася с нея. Дъщеря ми и партньора ми вече на практика не комуникират помежду си. Имаме и общо дете на 4 години. Моля за насоки как да комуникирам с нея по въпроса и благодаря предварително.

# 52
Привет, няма рецепта за предодоляване - изисква се терапевтична работа със специалист. Като цяло идеята е да се премине отново през чувството за гняв, да се преживее, да се види каква е раната, която е оставило това у вас, да се излекува...

Много хубаво и полезно видео! Благодаря Ви и за насоките относно създаването на отговорност при децата. Казвате и да работя за гнева си. До голяма степен съм съумяла поне да оставям да ми минава бързо, което в по-отдавнашно време беше немислимо при мен. Но точно във връзка с предоставеното от Вас видео, имам въпрос: как според Вас възрастният човек с разведени родители да отработи неговоренето и недаването на информация от майка си в годините на растежа? И точно поради това натрупания гняв? Това от нейна страна е било винаги сякаш тема табу, тя е човек, който се справя с емоциите си, като не говори за тях, а ги затваря някъде и за нея това е затворена страница, за която не се говори. Веднъж успях да си изразя гнева от това, водихме разговори /но чак сега, като аз съм вече голям човек/, но толкова. Повече отново НЕ и аз отново не успявам да повдигам темата. Все пак, оттогава доста се подобриха отношенията ни с нея, по-точно моето към нея, вече не чувствам това обвинение. С баща си не съм контактувала, била съм малка при раздялата им. Как се справя с това възрастният човек? Благодаря отново!

# 53
Привет, а каква е причината, която тя изтъква? Какво се е случило между тях?

Здравейте. Имам дъщеря на 17 години. Живеем от 10 години с партньора ми, който не е неин баща. Техните отношения се влошават все повече с годините, като от няколко месеца тя твърди, че не може да го понася и иска той да се изнесе. Не харесва как той се отнася с нея. Дъщеря ми и партньора ми вече на практика не комуникират помежду си. Имаме и общо дете на 4 години. Моля за насоки как да комуникирам с нея по въпроса и благодаря предварително.

# 54
  • Г. О.
Здравейте. Имам две деца - момче и момиче. Момичето ми (на 4г.) като беше бебе ѝ слагах в кошарката една мека играчка за гушкане. В последствие тя се свикна с играчката и постоянно си я гушка, целува, хапе я, дъвче я, казва ѝ, че я обича и че е най-красивата на света. Тъй като една част от играчката започна да се закъсва от непрекъснатото дъвчене и хапане, намерих друга играчка, която е абсолютно същата като първата, т.е. като оригиналната играчка в вида ѝ преди да бъде нахапана и накъсана. Видимо има разлика между двете, тъй като първата е захабена от употреба и от честото пране. Първата играчка е момиче, а втората играчка я кръсти с мъжко име. Двете играчки са братче и сестриче.
От известно време взема любимата играчка на батко си и иска да си я гушка и да спи с нея. Вече няколко вечери спи с другата играчка, а любимата си играчка не я иска в леглото и я захвърля в коша при другите играчки. Може ли да ми кажете на какво се дължи това според Вас? Дали нещо се е случило, за да се откаже от играчката? Нормално ли е?
Надявам се въпросите ми да не Ви звучат глупаво. Аз наистина съм учудена. Ще съм благодарна да споделите какво мислите по въпроса.

# 55
Не и харесва как той се отнася с нея, не можела да го понася. Нищо конкретно не е станало. 
Привет, а каква е причината, която тя изтъква? Какво се е случило между тях?

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 09:43 от diani81

# 56
  • София
Здравейте.
Синът ми е на 14, живее при мен от 9 месеца. В началото се виждаха с баща си веднъж седмично, но от поне 6 месеца твърдо отказва да говори по телефона или да се вижда с баща си.

# 57
Привет, какъв е въпросът Ви, тъй като не ми стана ясно от написаното?

Поздрави,
Надя

Здравейте.
Синът ми е на 14, живее при мен от 9 месеца. В началото се виждаха с баща си веднъж седмично, но от поне 6 месеца твърдо отказва да говори по телефона или да се вижда с баща си.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 11:23 от Рaдост

# 58
  • София
След раздялата аз се изнесох от семейното жилище и режимът беше всеки петък да идва при мен за уикенда. Това продължи 10 месеца.
През цялото време детето работи с психолог, с когото само аз се виждам веднъж в месеца. Психологът каза, че откакто детето е при мен е много по-спокоен, весел, отпуснат.
Ами...
Дали ще е добре за него да поднови контакт с бащата и как да стане това?

# 59
Здравейте ,

Твърде малко информация имам относно това какви са отношенията на детето с бащата, каква е причината за раздялата Ви, както и за родителския стил и на двама Ви и отношенията помежду Ви. По тази причина бих Ви посъветвала да зададете този въпрос на психолога, който вече познава добре ситуацията Ви - вярвам, че той може компетентно да Ви насочи.

Поздрави,
Надя

След раздялата аз се изнесох от семейното жилище и режимът беше всеки петък да идва при мен за уикенда. Това продължи 10 месеца.
През цялото време детето работи с психолог, с когото само аз се виждам веднъж в месеца. Психологът каза, че откакто детето е при мен е много по-спокоен, весел, отпуснат.
Ами...
Дали ще е добре за него да поднови контакт с бащата и как да стане това?

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 11:25 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт