Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 485
  • 780
  •   1
Отговори
# 585
  • Бургас
Държавните институции са заети да осигуряват комфорт на властимащите. Дреме им за наемателите, празните прозорци и вдигането на цените.
И като се имат предвид последните няколко разпределения в Народното събрание, мнозинството харесва това Simple Smile

Вчера говорих с познат строител. Търсих мнение относно една от фирмите в бранша, че на бургаските много им нямам доверие. Та неговото мнение е, че ще има охлаждане, когато свърши кешът. Самият той продава имоти - къщи край морето, казва, че клиентите даже не искали да ги видят - единственото им условие било да плащат в брой и да си инвестират парите.

Същевременно очаква и фалити на колеги, които захванали няколко строежа едновременно, при това в нивята. Вече имало и индикации за това, спрени строежи, забавяне на срокове и т.н.

# 586
Кеша няма как да свърши докато банките раздават кредит. Кредита на един е депозит на друг. Банката като даде кредит, създава нови пари и тн. Тинтина, това за БС ли важи или за София? До колкото помня, ти беше силен привърженик на инвестиции на зелено и чиста печалба 200е/кв. Или бъркам.

Защо в БГ тогава никой не протестира, че имотите са за живеене, а не спекулация? Защото явно повечето са спекуланти. Друго обяснение не виждам.

# 587
  • София

Ази по принцип си права.
Благодаря.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 23:20 от Azzy

# 588
  • Бургас
Кеша няма как да свърши докато банките раздават кредит. Кредита на един е депозит на друг. Банката като даде кредит, създава нови пари и тн. Тинтина, това за БС ли важи или за София? До колкото помня, ти беше силен привърженик на инвестиции на зелено и чиста печалба 200е/кв. Или бъркам.

Под "кеш" човека визира пари в брой, не банков кредит. Пари отнякъде си, от дюшека, от спестявания.
За Бургас конкретно беше разговорът ни.
Иначе да - не бъркаш, купувам такива имоти на зелено, но съм много внимателна, особено в Бургас. А и не всяко "зелено" си заслужава инвестицията.
В София схема на плащане 20% при подписване на предв. договор, 40% акт 14, 60% на акт 16.
Тук - до акт 14 си платил 90%. Няма как да инвестирам, без да съм проучила, и пак не е сигурно - вече от няколко се отказах.

# 589
Така де. Аз тегля кредит, купувам от теб и ти вече си с Х пари, които са произлезли от моя кредит. Чисто новички. Докато се купува и продава и докато се дава кредит, пари ще има. Строителите не вярвам да го закъсат докато това продължава.
Иначе, на теб от къде ти идва печалбата, ако на зелено не купуваш с кеш от рано, то цената следва да е по-висока на траншове.

# 590
Значи Бг е богата държава с 16 хил евро нет активи на човек 🤣 36 място по богатство звучи впечатляващо ама като извадим страните от евросъюза, богатите Американски и Азиатски страни с кого остава да се сравняваме?

# 591
Можете ли да ми обясните какво имате предвид като казвате, че се купуват с цел "спекулиране"?
За мен това значи едно нещо, и то е - купуваш единствено за да държиш под ключ и продадеш, когато му се вдигне цената.
Виждам разлика между Спекула и Инвестиране.
От тук пишещите, и от темата за наемите, съм останала с впечатление, че повечето хора купуват или за да живеят, или за да дават под наем. Много малко са които са купили единствено за да чакат да се вдигне и да продадат.
Възможно е точно така да се е развила ситуацията - но, първоначално не им е била това идеята, а да вземат текущи пари от наеми.
Поправете ме ако греша, които настоявате за спекулативния аспект.

# 592
Да това е спекулация. Обикновено спекулантите не си признават, че са купили с такава цел. Казват, че е за наем, “мечтания дом” или си мълчат.

# 593
Стига с тази спекулация. Терминът в смисъла, който му давате, има смисъл само при война, бедствие и прочее и касае преследвана от закона търговия с дефицитни стоки на надпазарни цени. А купуването на свободен пазар с цел препродажба си е обикновена търговия, законен бизнес. Който има пари и дупе да поеме риска да го прави. Нали ако се окажете прави и настъпи срив той ще загуби?

# 594
В много други и досега се увеличават заплатите със задни дати от 01.01. и се изплащат накуп за всичките месеци. Това важи за доста от калинките в държавния сектор, защото Синдикатите си натискат.
Миналата година на учителите 2 пъти им увеличаваха. Януари и после с 12.5% със задна дата септември им изплатиха увеличеното. Сега януари 2025 отново се говори за 14.5%.
На учителите, полицаите и калинките в държавния сектор - а да не забравяме и депутатите, които вземат добри заплати и си ги индексират постоянно - им ги плащаме аз и ти, нали знаеш? Така че първо ние трябва да изкараме, финансовия министър да вземе от нас, и след туй да даде на тях.
Ти произвеждаш ли с 14.5% повече от каквото там произвеждаш? Защото аз, да си кажа честно, си работя колкото и миналата година. Не мисля, че съм станал по-продуктивен, макар вече да имаме CoPilot и ChatGPT. Е, това дето го върша, шефът ми го продава малко по-скъпо, но чак с 14.5%...

Уви, констатациите са верни, има такъв термин- нарича се 'достъпност" на жилищата и се изчислява на база среден доход/цена на кв.м. и жилищата ще стават все по-недостъпни. В развивтите икономики вече го има, тук също ще се случи и собствеността ще се окрупнява все по-осезаемо и все повече ще се живее под наем.
Тоест, все по-голям процент от жилищата ще са собственост на по-малък процент хора, фондове и т.н.
Жилището ще се превърне в лукс и няма да има за всички и това ще се превърне в норма.
Това е просто едно предположение. Може пък да стане и обратното. Как да няма жилища за всички, като само в София има 200 хил. жилища повече от домакинствата. А хората не виждам да стават повече. Освен ако не дойдат узбекистанци...
В САЩ все още поскъпват, ама САЩ имат естествен прираст, имат и по 10 милиона имигранти на година.
Колкото по-скъпи стават жилищата, толкова по-висок наем ще трябва да им искат инвеститорите, за да си струва вложението. Един двустаен като беше 70-80к можеше да се отдава за 500 лева. Сега като е 180к, и 1000 лева са малко. И продавачката в Била с 2к заплата как да го плаща? Трябва да иска от шефа си да й вдигне на 3к. И после доматите в Била, които бяха 2-3 лева и сега са 5-6 трябва да станат 10. Както и всичко останало.
Не ми се пише отново за инфлационната спирала, която ако продължи води само до Зимбабве.

Вчера говорих с познат строител. Търсих мнение относно една от фирмите в бранша, че на бургаските много им нямам доверие. Та неговото мнение е, че ще има охлаждане, когато свърши кешът.
Как да свърши кешът - банкноти имаш предвид? Веднъж пуснати банкноти от БНБ не се унищожават (освен когато се подменят с нови). Въртят се от човек на човек, но няма как да свършат.
Това, че има кеш въобще не значи, че ще се купуват точно имоти. Кешът се насочва натам, където ще носи доход. Докато имотите носят доход, насочва се към тях. Ако спрат да поскъпват, веднага ще се насочи към нещо друго.

Знам, че някои хора не обичат да си разширяват кръгозора, а да гледат само в една държава (или в един град), но за останалите ще дам пак пример с Китай. "Кешът" в Китай, тоест тесните пари или М1 както се нарича, е 67 трилиона юана. Това прави почти 10 трилиона долара по курса. Доста повече от нашите 100 милиарда лева в банките, или колкото там са станали сега. И купуват ли китайците имоти, за да "затворят кеша"?
Купуваха... допреди няколко години. Но оттогава спряха, понеже настроиха повече имоти, отколкото имат нужда. И те спряха да поскъпват, а взеха да поевтиняват. А инвестиция, която не се вдига, а пада, никой не иска. Нищо, че кеш има предостатъчно.

# 595
Вчера прочетот едно страхотно мнение на Azzy. Гледам е редактирано; тука не е за сериозни мнения, защото всичко потъва сред празните приказки за спекулации, умиращи и тъмни прозорци. И Китай 😂

# 596
Виж сега, Al Georgieva - ако под "сериозни мнения" се имат предвид само тези, които са за поскъпване на имотите, без лимит във времето и горната граница - вземете го напишете най-отгоре на форума, и който е админа да трие останалите мнения.
Докато има плурализъм, винаги има две гледни точки - има си привърженици и на едната, и на другата. Все пак приказките са без пари, а пък който иска нека си слага парите, там където му е устата - така казват американците.
Аз точно така и правя: не съм теглил кредит за 1 милион да ги вложа в имоти, макар че мога да го изплащам, според твоята сметка по-назад. Ти направи ли го?

# 597
Относно "спекулациите", да има си един контингент от хора, които правят разни схеми със строителни фирми. Тези, които го правят на едро, не са случайни или обикновени хора. И си го казват и признават. Тука във форума колко хора да има, че да са представителна извадка. При ниските данъци, които са налице, си е далавера. След като има кой да плаща на финала, не виждам нищо лошо.

# 598
Вчера прочетот едно страхотно мнение на Azzy. Гледам е редактирано; тука не е за сериозни мнения, защото всичко потъва сред празните приказки за спекулации, умиращи и тъмни прозорци. И Китай 😂

Simple Smile
Така е.
Положителното е, че в сравнение с преди няколко години, поне вече няма лични обиди, клетви, ругатни, заплахи и пр.
Ако запазим тенденцията и поработим още в посока доразвиване уменията на пишещите да не влизат в безсмислени конфликти, имаме шансове след още няколко години темата наистина да бъде за пазара на недвижимите имоти в България.

# 599
  • София
Учителка взима средно 2.2-2.5к чисто в момента, а тези с 15-20+ г. стаж ~ 3k.

Глупости на търкалета. В Лидл все още вземат по-големи брутни заплати от учителите без да броим 200лв. ваучер за храна!

Общи условия

Активация на акаунт