Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 39 299
  • 827
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна
…или да го продам, което е обидно, защото апартамента няма грешка и си го харесвам…
Ъ, е добре, щом е така, какво изобщо ни занимавате да обсъждаме?? Живейте си там. Какви наематели, какви къщи в Банкя? 😂

# 526
  • София
Е, защо пък, човек може да сондира мнения и да си помисли върху вариантите.
Гликоза, аз бих го дала под наем на семейство с 2-3 деца, по възможност между 3 и 6 годишни, за срок от 1-2 години. След това се връщаш и хората отдолу вече се тренирани. Joy Но трябва да си готова на ремонт след такова семейство.

# 527
  • Варна
Смешно ми стана. Съседите са си фундаментална характеристика на всяко жилище и не подлежат на ремонт, колкото и пари да има човек. Често , както и в обсъжданата ситуация, са огромен недостатък на имота. Дамата периодично се оплаква в темата какви психопати са, чак обмисля да се изнесе, и после - “апартаментът няма грешка”… 🙄 Ми очевидно има и то не малка.

# 528
Glikoza, предлагам ти бартер: следващия път, като имам нужда от детегледачка, ти оставям моите за един уикенд. Бонус - стандартната им компания от още 6-7 хлапета, с които търчат насам-натам из апартамента, ритат мека дунапренена топка (при нужда може да се замени с футболна.
Шегата настрана, но, като се появим на гости при роднини, бабата и дядото отдолу до половин час цъфват да питат дали не се прави ремонт. Не че са ми кротки децата, будни хлапета са и си играят, включително и с подскачане и тичане, но не са съвсем безконтролни, а след 22 часа и игрите спират.
Шегувах се, че ако роднините искат мезонет, може да се пренесем за месец у тях - просто някои хора не издържат на никакъв шум.
Ние като наематели се изнесохме от апартамент, в който бяхме подложени на терор от луд съсед. Разказвала съм тук - нямахме деца, прибирахме се само за душ и сън, а освидетелстваният шизофреник звънял на полицията да обяснява как го тормозим по нощите. Привикваха ни и да пишем обяснения в Районното.
Та, със свадливи старци човек все някак ще се оправи, обаче с психично болни - трудно.

# 529
  • Бургас
А те психично болни ли са, или само се правят?
Жалба срещу тях до районното няма ли да подейства?

# 530
Бабата и дядото са нормални възрастни хора, вече с лошите характерните изменения на старостта. Отвикнали от всякакъв шум, отвикнали и да се живее над тях (апартаментът дълго време е бил необитаем). Не само децата ми им пречат, де. Възрастните също са получавали забележки за съвсем нормални битови дейности.
Но другият си беше освидетелстван луд, полицията си го знаеше, но, подавайки жалба срещу нас, че сме го заплашвали, от РПУ ни привикваха да даваме обяснения (ние този човек не сме го виждали въобще, не го познавахме, не сме имали никакъв контакт с него). Цялото това привикване до РПУ в работно време в период, в който дори трудно си ползвахме обедните почивки, ми създаде неприятности на работа. Ситуацията беше "иди обяснявай, че нямаш сестра". Между мъжа ми и мен също се насади едно напрежение - защо съм изпуснала вилица, да внимавам да затварям вратите по-внимателно, а то, да речем, е станало течение и вратата се е затворила по-шумно. Просто много се бяхме изнервили от всичко това и напуснахме квартирата.  Разказвам това, за да се види и гледна точка на наемател. Малко са тези, които ще търпят постоянен тормоз. Разбира се, някои по-физически внушителни наематели може и да всеят малко респект и страх.

# 531
Аз вчера се стресирах, защото съборих посред нощ едно стъклено шишенце от нощното шкафче на пода.
Ako проблема е ударният шум по пода - сложи си меки настилки - килим / мокет. Има и подмокетни допълнителни подложки.  Аз така направих в моето жилище заради съседите ми пенсионери отдолу, които имаха проблем с кучето ми, наистина е много неприятно с техните ноктенца като подтичкват по ламината ( осъзнах го и на собствен гръб като наемателите отгоре си взеха доста едър домашен любимец ) Smile

# 532
  • Варна
Моето куче пикае върху килими и мокети, така че може да не е вариант това. Отделно става по-трудно почистването. Бих си сложила мека настилка ако аз искам, не ако съседа отдолу се оплаква от незначителни шумове. Като живеят в блок, няма как да очакват църковна тишина. Обитаването върви заедно с шума. Законът е уредил кога какво може и какво не.

# 533
  • Бургас
И аз отгоре имам куче, което трака с нокти. Два пъти на ден, когато стопаните се прибират. Даже ми е приятно. Това е толкова незначително, че няма никога да ме подразни.

# 534
  • In the land of Never Never
В целия квартал Разсадник има точно 6 обяви за двустайни под наем. Явно е, че това е много малко.
Ще ми е интересно да споделиш развитието и дали ще намериш наематели без брокерска намеса.
Като че ли голяма част от наемателите се отказват да търсят сами и се обръщат към брокер.
Подписах договора, агенцията е Титан, с първата кандидат-наемателка, която дойде. От Шумен, работещи хора, мъжа в строителството, жената продавачка, възраст към 50 годишни. Тя беше го капарирала при брокера, въпреки че аз му казах, че за мен това няма значение, и ще си избера. Първите двама в класацията ми обаче не се обадиха - един англоговорещ мъж от Индия, който работи в АйТи компания, трябваше да го консултира с жена си, която не е тук, той беше на първо, и жена, която работи в медицинския център отсреща на блока, беше заинтересована много, но трябваше да го покаже и на дъщеря си - тийнейджърка. Очевидно не е станало, и това семейство бяха трети в класацията.
Агенциите са станали нагли. Аз при позвъняването им казвам, че агенцията ще получи 50% от първия наем, те са съгласни. Като плащахме, от наемателката агенцията от нея взе 60% плюс ДДС, което стана 580. Направо пладнешки обир. При положение, че аз си публикувах обявите в двата сайта, които са безплатни, имоти.ком мисля и имот.бг, нещо от този сорт. Всеки може да влезе и да си избере от там. Агенциите ги виждат веднага, имат уведомяване за нови имоти, и почват да звънят. Писах вече, към 75 обаждания имах само до обяд. На предплатена сим карта, разбира се. Та това е моят опит с отдаването. Само да вметна, защото давам под наем още от 1993 година, тогава практиката беше, взема се само от наемодателя. Той е облагодетелстваната страна. Сега, изглежда вече може да бъде обратното. Изглежда ми доста нелогично.
За моя апартамент, който "няма грешка", наистина няма. Три стаи, изложение юг-изток, 6-ти етаж от 7, огромен балкон към две стаи, с изглед към Витоша, на тиха улица, трети балкон към третата стая, гараж под блока, за две коли, в Лозенец, вход с портиер.  И да го продам, къде се предлага нещо подобно някой знае ли, и колко пари ще струва това сега? Блокът е от 20 години, моето семейство и аз сме живели тук, никой не се е оплаквал от шум, нито от нас, нито ние от някого.
Тези долу купиха апартамента преди три години, направиха някакъв колосален ремонт без разрешение, усвоиха балконите, рутиха стени, и може би това също е допринесло да се чува повече. Тряскаха, чукаха по всяко време на денонощието. Първо изгониха моята наемателка, с две деца, защото им вдигала шум, и аз се преместих там, с надеждата, че аз като сам и улегнал човек,няма как да създам проблем. Да ама не. Те са с три малки деца, и направиха луда жената на 85 години, която живее отдолу под тях. А и мен периодично. До 2 часа през нощта крясъци, тичане, тряскане. Това беше, преди да си дадат децата на детска градина. Сега се ляга в 22 часа, и всякакво движение, което произвежда някакъв шум, след това време, е криминално престъпление. Е, аз ако легна в 22, ще се събудя в 4-5 и после ще съм като разбита. Лягам към полунощ обикновено.
Децата очевидно са родени ин-витро, тризнаци, и тези двамата не са първа младост, към 40. Та сигурно са били ку-ку и преди, но сега вече окончателно. Нагли и агресивни. За диагноза, няма как да разбера. Жената може и да има, но няма да го сподели.
Мислела съм и за продажба, но ще опитам първо с наеми, надявам се, че като договора е за година, със санкция един наем, повечето ще стиснат зъби и ще издържат поне толкова. После други и така. Аз, ако продължавам да живея така, ще получа и аз някакво психическо отклонение от стрес и безсъние.
Сложих килими в хола, в спалните постлах местата, където има риск нещо да изтропа. Намалявам телевизора след 10, та едвам аз го чувам. Сложила съм на мебелите отдолу лепенки, да не стържат. Като държа нещо след 10, стискам здраво до побеляване на пръстите, да не го изпусна. Ама веднъж в месеца се случва, нещо бутна, без да искам. Това вече е повода за обвинения, че вдигам страшен шум, и всички останали шумове в етажната собственост ми се приписват, защото аз съм вече олицетворение на злонамереност.
В полицията имам три жалби, имаше и от жената отдолу, те също подават периодично срещу мен. Едно от последните съобщения във вайбър на господина беше (нея отдавна я блокирах, абсолютна простачка е), защо съм се криела, и не съм отваряла, като са идвали от 112. Никой не е идвал, но явно ги баламосват като малки деца, защото им е писнало от луди.
Благодаря за съветите на всички! Аз също си мисля да го дам под наем на семейство с деца, може пък тогава да оценят каква тишина е било преди. Grin Това ще е моето отмъщение.
Другият вариант е да го дам на фирма за управление на имоти да го отдават, и те да се оправят както искат. Ако аз го отдавам, мен ще ме търсят за оплаквания. Имам къде да живея, и без това в София прекарвам 4-5 месеца.

# 535
Гликоза, да са ти безпроблемни новите наематели в Разсадника.

За индиеца-ИТ не тъгувай, колкото мнения е имало за студенти по медицина от този регион - все са били оплаквания. Аз съм слушала от личен познат и много коментари точно за ИТ-съпорт пак от региона, пак коментарите не са положителни.

# 536
Glikoza, вече "стандартния" комисион е 60% за наеми от всяка от страните, общо 120. Ти като си била твърда за 50, са взели 72 от наемателя, за да не се прецакат и пак общо взимат толкова.

За съседите - да гледаш толкова деца на една възраст си е предразполагащо псих.отклонения. И аз бих отключила. Ако се намерят наематели с деца на сходна възраст, да се сприятелят децата, може би бил вариант. Като цяло е страшен абсурд това съобразяване. Живяла съм на булевард - затваряш прозорците, аз съм имала шумни съседи - слагам тапички за уши, живяла съм на висок етаж - има асансьор, в студен апартамент - монтирахме добри уреди за отопление. Но да не знаеш какво ще му хрумне на съседа, това си е истински стрес.

# 537
Това може да прозвучи малко расистко, даже не може ами ще, ама аз наематели индийци и китайци не бих пуснала.

# 538
За нашето жилище под наем директно бях казала на брокерката, че не желаем малцинства, индийци, пакистанци, араби, африканци и прочие. Знам, че звучи ужасно, но не желая такива хора в жилището си. Наши далечни познати бяха дали старо жилище под наем на двойка уж нормално изглеждащи индийци учащи, след тях жилището беше тотал щета. Ама тотал.

# 539
Glikoza, жилището в Лозенец, така както го описвате звучи като чудесен апартамент и не е за продаване, почти невъзможно е да купите подобно. Няма.
За наематели - има хора които не си слагат на сърце истерични или изтракали съседи и няма да стъпват на пръсти и да се страхуват че ще изпуснат лъжицата на пода.
Аз бих го обявила като особеност на жилището на всеки кандидат наемател.

Общи условия

Активация на акаунт