В момента чета ... 91

• 42 899
  • 750
  •   1
Отговори
# 690
Балкай, може би ти е направило впечатление, че той е многолик като писател. Книгите му са толкова разнородни.
Следобеди с Изабел беше първата негова, която прочетох. Много чувствена и трогателна.
Специални връзки за мен е доста силна, но трябва търпение за нея. Почва с бавно темпо, а после помита.

Изкушение, Моментът и Мираж не съм ги чела.

Разочарование за мен бяха Сделката и Пет дни (въпреки че тя е доста реалистична, банална история, която всяка приятелка може да ни сподели, но пък е написана добре).

Страх от светлината също е слаба, въпреки че е интересна и застъпва аргументирано важни теми.

Мъртво сърце
(която го прави известен и мисля, че му е първата) е щура и особена. С доста черен хумор и едно много специфично дръзко, мъжко писане (ала Ървин Уелш). На мен ми беше интересна и дори забавна, но не бих я препоръчала.

Кои си чела ти и какво мислиш за тях?

# 691
  • SA
И аз чета на хартия - Гришам, но ме е обзела мания по Макфадън.
И аз съм запален фен на Фрида Макфадън. Прочела съм всички издадени до момента нейни книги ( в момента чета последната - The Boyfriend). Не съм сигурна с какво толкова много ме привличат, но ги изчитам на един дъх, дори и да нямам особено време за четене. Особено ми харесва страхотното й чувство  за хумор (най-често в подхвърляни забележки и реплики в мислите на героите), сюжетите на медицинска тематика и неочакваните обрати в повечето произведения. Може би от подобна литература имам нужда точно в този етап от живота си, не зная, но книгите на Фрида никога не ме отегчават.

# 692
Разочарованията са ми "Пет дни" и "Живот назаем". Втората е много харесвана, но ми остави гаден вкус в устата, особено в началото много ме дразнеше драмата на главния герой. Първата държеше прилично ниво до средата и зави рязко в гадна посока. Определената от теб за слаба "Страх от светлината" ми хареса, но не колкото "Мираж". Не мога да му отрека обаче, че и четирите книги са коренно различни.

# 693
А съм от харесващите Дъглас Кенеди.
Чела съм "Мираж", "Моментът" ,"Специални връзки" ,"Сделката" и "Пет дни".
Всяка ми е харесала с нещо. Но "Моментът" ми е любима!
Ще потърся и останалите,  за които сте споделили.
Благодаря! Hug

# 694
Прочетох "Аз, Анна Комнина". Хареса ми книгата, но към края как ме издразни героинята.....
спойлер
Скрит текст:
умна жена, а не оцени мъжа си - войник, умее само да воюва и тръгна да заговорничи срещу брат си

# 695
Може би не се изразих правилно и нахвърлях набързо, но на мен също ми хареса Страх от светлината, но в сравнение с другите на Дъглас Кенеди, тя ми се стори по-слаба. Кратка е и почнеш ли я, няма оставяне. Но авторът е толкова аналитичен и умел в описанията на житейските превратности, че ми се искаше да беше писал още.

Точно, както е писала Nez - всяка книга на автора ми е харесала с нещо. Държал ме е на тръни и с интерес.
*
И да добавя за Поща за госпожа Бромли, която прочетох и много, много ми хареса. Едно пътешествие по следите на изгубеното време, надежди и хора. Написана толкова човешки и с такъв прекрасен език и стил. Личи си, че е подготвяна 5 години и облегната на сериозни проучвания. Всеки един герой е истински герой, с достойнства, идеали и кураж.
Досега си мислех, че двата романа на Брайс са много различни и вече когато стигнах до финала - разбрах кое ги обединява. За мен това е фактът, че авторът пише и изповядва християнски ценности, личи си, че го вълнува какво е Бог в живота на хората. Косвено, в противоречие или по пътя на човешката съдба, той присъства като коректив.
И определено Поща за госпожа Бромли ми хареса повече от Творецът на ангели.
Прииска ми се да посетя Поперинге и със сигурност ще го направя след тази силна и въздействаща книга.

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 11:26 от Аня

# 696
В момента чета "Кървавата годеница" на  Кармен Мола

# 697
  • София
Рагнар Йонасон. Вече съм готов с първите 2 (от 4 на български) и мога да доложа впечатления.
Поредицата „Сиглюфьордюр/Тъмна Исландия“ (Siglufjörður)
Включва т.нар. предистория за инспектор Ари Тор Арасон (2009; която даже на руски не намерих) и още 6 (последната от 2020 г.). Практически, ако не броим „нулевата”, първите 4 книги са достъпни и в е-варианти, както аз ги събрах.
Лично сравнение: По-добро четиво от книгите на Ирса (които изоставих овреме).
Паралел с „нейчър-кримито” за остров Луис – като гид в затънтено, рядко и любопитно кътче – този път съвсем горе в сев.Исландия: природата, градчето (и няколко околни), времето, пътищата и тунелите, лавината, действителното изригване на вулкан – покрило столицата с пепел… Не е толкова визуално въздействащо описано, но ми хареса и научаваш нещо ново за тия странни земи.
Отделно, и почти не е шега – можете да „поразгледате” (от другаде) географията на действията.
Скрит текст:
Понеже съм гледал сериала „Капан” (Trapped на Балтасар Кормакур), познато чувство се завърна: всичко, каквото там обичайно се случва за да останеш „хванат” в някакво селище, забравено от Бога. Ако се заемете с филмите и отделно с книгите – ще имате развлечение (не 2-в-1) 1+1, което си заслужава.
О не, споменатият „Капан” не е по книгите на Рагнар, но, познайте къде се снима! Апропо, Сиглуфьордур от 2015 година насам, когато бе премиерата на първия сезон на „В капан“ съживи икономиката си, макар че и днес това неотразимо място, известно с музея на херингата е белязано от печата на кризата-населението прогресивно намалява и днес то е малко над хиляда души. (пише Елица Матеева за „киното.бг” през 2021 г.)
Злото при Йонасон има добра предистория в отделните (засега две прочетени) книги, серията е хронологична – но могат да се четат и сами за себе си, историите са различни, каквото трябва да се знае за героите от предишното им „участие” в кримката – разхвърляно е в поредния сюжет. Да, като книжно време, са старички – около и след краха на „Исландското икономическо чудо”. Но познати от сканди-трилърите злини не липсват и тук (насилие, семейни обременености, трафик на хора, алиенация – водеща към самозатриване, ревност и завист; и „добрата държава” с нейните коректно загрижени за личните права и свободи на гражданите органи – които проспиват очевидното под носа им).
Няма чак толкова екстремни герои като Хуле или Лина. Но и исландците са доста самотни. Злодеите също не са толкова крайно хорър...
Скрит текст:
  – като разни Кестенови, Пясъчни и др. „човеци”. Но „вината, която носим” (не е паралел с този друг роман) е въплътена някак човешки-делнично в хората, осветени от действията на авторовите хрумки. Приятно четиво (не са и тоолкова обемни). Крими-ребусите също не са „преписани” от мейнстрийма на жанра. Във втората книга, например, почти по средата – изведнъж – към основната история се прибавя още една (но пък, чак там), а преплитането им идва току преди разплитането.
Не са шедьоври, не са толкова психо (аз обичам такива), но няма скука или описания, пълнещи страници – както, за мен, у Ирса. Ще научите още, че исландските лекари специализират в чужбина, че медийната параноя е каквато навсякъде, че полицаите от малкото селце са пригодни колкото от нашите подобни (това на шега), че късове сушена риба се продават в кесии като „хрус-хрус за смучене”, но хората пушат цигари – а не си слагат „снус” под долната устна.
Самият Рагнар Йонасон е
Скрит текст:
юрист, професор и преподавател, банкер и консултант, бил е и репортер. Уикито подсказва, че е превел за сънародниците си 14 романа на Агата Кристи.  Изобщо – познава сюжетите, които описва.
От другата му трилогия – „Хулда” (2015-2017) не намерих нищо преведено на български.

# 698
  • София
На мен пък ми бяха безумно скучни, а книгите на Ирса са по-добри. Simple Smile
В момента чета "Мирис на смърт" от Саймън Бекет и се кефя на макс. Много "мое" четиво. Преди нея прочетох "Мъртви лъвове", втората част от поредицата за Блатната къща на мИк Херон. По принцип не съм особен фен на шпионски книги, но те не са точно такива. А английският хумор е на ниво.

# 699
И аз се наслаждавам на английска изтънченост и хумор с Джон Бюд и Смърт на Ривиерата. Класически криминален роман, част от подбора на британската библиотека. Съвсем в началото съм, но усещам, че съм на място. Засега е страхотна.

# 700
  • София
И Ирса, и Рагнар са ми любимци! Hug
Всеки си има своя характерен почерк и място в сърцето ми Heart Ирса е по-детайлна, Рагнар е по-обран (по мъжки), но и двамата са топ!

Дидка, сега ли откриваш Саймън Бекет Simple Smile И той ми е любимец Blush

# 701
  • София
И Ирса, и Рагнар са ми любимци! Hug
Всеки си има своя характерен почерк и място в сърцето ми Heart Ирса е по-детайлна, Рагнар е по-обран (по мъжки), но и двамата са топ!

Дидка, сега ли откриваш Саймън Бекет Simple Smile И той ми е любимец Blush
О не, чета 4та или 5та негова. И на мен ми е любим, дори въпреки описанията на трупове и процесите на разлагане. Само гледам да не ям, докато чета. Rolling EyesLaughingFlushed

# 702
Любими!

Питър Мей, трилогията за остров Луис (Фин, сержант Гън, Маршели, Мъри...). Когато споменах, че минах през първата книга, имаше и други ентусиазирани мнения, затова съвсем кратко (но пълно):
Всъщност, тези 3 книги (за разлика явно от другите му на Мей - чета и "Нощна порта" - не е същото; но ще потърся да прегледам "китайския" му детектив) заслужават много суперлативи. Заслужават толкова похвали, понеже са чудесно четиво. А природата е пълноценен герой - наравно с персонажите. И някак без ексцесии, без хорър..., впрочем именно тази природа в това загубено шотландско кътче накрай света, и стихиите в небесата и вълните там, са "ужасиите" от които се трепери. Островчето, откъдето събират двете хиляди "гуги" е достойно за камера на Хичкок. Сюжетът с рок групата (в 3-та книга) ме зарадва още повече. И през цялото време има едни хора - за които научаваш всичко и си доволен, че ги познаваш, или че навреме си намразил. Заради природата, заради ретроспекциите с фамилии и времена - бих се пошегувал да му дам "рамка" на "династично нейчър криминале", класически тип.
Авторовите език, средства, описания са - както бях сравнил: седиш пред камина с тлеещ изкопан торф и чаша местно уиски; разследващ журналист, твой приятел и домакин (авторът е бил журналист наистина), ти разказва случки от работата и живота си. Той е роден там - на остров Луис, напускал го е, връщал се е..., а само в период от 1-2 години толкова много неща са се случили. Променили са живота и атмосферата на мнозина, неговите също...
Тъй. Ако мога да финализирам нетрадиционно: не ги изчетох "на един дъх", първата книга - почти да. После четях бавно, исках да имам дълго и бавно това преживяване. Исках да съм там. И бях.
Оценки по каквато и да било скАла: максимални.
Скрит текст:

# 703
Вчера започнах "Балада за Георг Хених" и спрях, че усещам как сърцето ми се разбива на парченца. Много ми харесва.

# 704
  • Mediterraneo

В момента чета "Мирис на смърт" от Саймън Бекет и се кефя на макс. Много "мое" четиво.

Поред ли четеш поредицата? Аз съм на петата книжка, в момента я чета, Мъртви води. Много харесвам мрачната атмосфера на книгите на Бекет. Направо те задушава с описанията си на блата, мъгли, дъждовни мрачни дни, кал и в същото време е адски живописно! Но като цяло не харесвам развитието на поредицата. Първата книга много ми хареса, грабна ме веднага, но с всяка следваща... не вървят нещата. Не усещам надграждане нито в сюжетите, нито в образа на Хънтър, стават все по- бавни и скучни. Ще дочета наличните ми книги вероятно само заради атмосферата и защото Хънтър ми е много симпатичен.

Общи условия

Активация на акаунт