Счетоводител в нужда се познава 22

• 25 064
  • 678
  •   1
Отговори
# 15
  • В полите на Пирин планина
Lady Brinne Да , благодаря за отговора.
Да устно е разрешено, и свидели е нямало много , много ...а и кой ще застане зад гърба на въпросния човек , като веднага ще е нарочен.

Това е доста мръсен номер. Да не кажа, че е направо долно.

# 16
  • София
Здравейте! Не знам къде другаде да попитам,за това пиша тук...За първи път ми се наложи сама да изготвя и да пусна Декларация 1 към НАП. (Дори Не знаех,че ми трябва специализираната програма на НАП, но както и да е, вече я инсталирах и въведох данните си,булстат ,всичко) Изготвих образеца като следвам дословно файла с инструкциите на НАП за това кое как се попълва в програмата. Дотук добре,но в една от финалните стъпки където трябва да импортирам изготвения файла (цъкам бутон файл MSDOS) и систимата не го открива.... Нямам идея защо. Изписва ми следното: "Машината за база данни Microsoft Jet не можа да намери обекта ,DB_OSIG'. Уверете се,че обектът съществува и че сте изписали правилно името му и името на пътя."
Видях в други стари дискусии,че и друго момиче е имало сходен,може би същия проблем,но не разбрах как да го разреша, ако някой е наясно ще съм благодарна да сподели.

# 17
Здравейте! Не знам къде другаде да попитам,за това пиша тук...За първи път ми се наложи сама да изготвя и да пусна Декларация 1 към НАП. (Дори Не знаех,че ми трябва специализираната програма на НАП, но както и да е, вече я инсталирах и въведох данните си,булстат ,всичко) Изготвих образеца като следвам дословно файла с инструкциите на НАП за това кое как се попълва в програмата. Дотук добре,но в една от финалните стъпки където трябва да импортирам изготвения файла (цъкам бутон файл MSDOS) и систимата не го открива.... Нямам идея защо. Изписва ми следното: "Машината за база данни Microsoft Jet не можа да намери обекта ,DB_OSIG'. Уверете се,че обектът съществува и че сте изписали правилно името му и името на пътя."
Видях в други стари дискусии,че и друго момиче е имало сходен,може би същия проблем,но не разбрах как да го разреша, ако някой е наясно ще съм благодарна да сподели.

Направе си папка на удобно за Вас място(може и десктопа). Импортирайте файла в нея. Когато качвате файла в НАП системата изберете си новосъздадената папка .

# 18
Какъв е този файл MSDOC
Файла е ЕMPL..... и формата е .ТХТ
Иначе - да, направете си път...примерно на десктопа

# 19
  • София
Благодаря. Ами, все пак успях да я подам успешно, не знам защо ми изписваше,че не намира файла (следвайки указанията) сякаш една стъпка се пропускаше,но в крайна сметка файла си се беше запеметил в избраната папка, и така го качих и подадох. Дори се чух с кол центъра да проверя, потвърдиха,че всичко си излиза наред при тях.
Ще му свикна.. 😃

# 20
  • София
Здравейте,

Моля за помощ относно точка от трудовата характеристика на мой близък.
По професия е електротехник и по длъжност се води такъм в държавно учреждение
Според т.14 от Функционалните задължения на Длъжностната му характеристика пише:

14.Изпълнява допълнително поставени задачи от началник отдел Поддръжка

Скрит текст:
.

Може ли да ми разясните- това означава ли ,че ако го накарат да закачи пердета на висок корниз/което се е случвало/ той няма право да откаже?
Проблема е в това,че по тази точка от длъжностната му характеристика го карат да извършва неща, които нямат нищо общо с електротехниката.

Може ли да откаже да изпълнява такъв вид задачи, поставени му от началника?

Благодаря предварително

# 21
Интересен въпрос към счетоводители Simple Smile В смисъл, добре че счетоводителите на са като лекарите примерно, и разбират от доста неща и непрекъснато четат и учат, та могат да отговорят на всякакви въпроси от компетентността на ХР, юрист, управител и др.
Такава точка има в абсолютно всяка ДХ, която съм видяла последните 15-20 години и донякъде води до това, да. Има тънкости, основно в доказване на възлагане и отказ на изпълнение. Ако проблема е много голям, препоръчвам консултация с опитен юрист.

# 22
  • София
Благодаря
извинявам се-ще преместя въпроса си в правилната тема

# 23
Благодаря
извинявам се-ще преместя въпроса си в правилната тема
"Правилната тема" е консултация на вашия близък с юриста на Инспекция по труда по местоживеене. Напълно безплатна и вероятно компетентна.
В зависимост колко е ескалирал проблема с несвойствените задачи - консултация с адвокат по трудово право (или такъв с опит в областта).
По мое мнение "другите" дейности би следвало да са свързани с основната, а която е нает. Но - оспорването често е безрезултатно.

# 24
  • София
Въпрос за болничен - жена, с трудов стаж в Бг. до 2014 г. се връща от чужбина. На 25.08.2024 започва работа, а на 09.09.2024 получава 5 дни болничен за гледане на дете. След това 17 - 19.09.2024 още 3 дни за другото дете.
Ще и бъде ли изплатено нещо за тези  дни?
Благодаря предварително за отговорите.

# 25
Въпрос за болничен - жена, с трудов стаж в Бг. до 2014 г. се връща от чужбина. На 25.08.2024 започва работа, а на 09.09.2024 получава 5 дни болничен за гледане на дете. След това 17 - 19.09.2024 още 3 дни за другото дете.
Ще и бъде ли изплатено нещо за тези  дни?
Благодаря предварително за отговорите.

Да, ако има поне 6 месеца осигурителен стаж.

# 26
Здравейте! От 27 септември има нови книги за инструктаж. Не ми стана ясно, ще пишем в книгата за начален инструктаж, но служебна бележка вече няма да се издава, правилно ли съм разбрала?

# 27
  • Русе
Къде са тези промени за инструктажите, в кой нормативен акт да ги търся?

# 28
  • София
Здравейте! От 27 септември има нови книги за инструктаж. Не ми стана ясно, ще пишем в книгата за начален инструктаж, но служебна бележка вече няма да се издава, правилно ли съм разбрала?
Това не е счетоводна работа.

# 29
Съгласна съм, че не е счетоводна работа... но...

Тези промени са в Наредба РД - 07-2.

1. Влиза в сила извършване на дистанционен инструктаж.
2. Отпада номера на служебната бележка
3. Променят се книгите за инструктаж

Общи условия

Активация на акаунт