Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 84

• 37 281
  • 791
  •   1
Отговори
# 150
  • Бургас
А дано, ама надали Simple Smile

# 151
Обаче ги продайте на цена поне 2,5 пъти по-ниска от сегашните "балонни" и спекулативни цени... Така ще допринесете за нормализиране на пазара и връщане към реалността....
И ще направите някого щастлив.....😉😃
А аз ако съм на негово място ще го пусна значително над пазарна цена. Въпрос на време е да го грабнат, нали по 20 процента годишно растът цените, а и купувачът може да е по щастлив така - ще си мисли, че е придобил нещо безценно.
Отностно ползите от нормализирането на пазара, това ще е добре за нормалните хора, които не могат да си купят и търпят негативи, но повечето очевидно са вътре с по няколко имота и гледат за още, и само могат да спечелят. Интересно ми, е до кога заплатите ще скачат с 20 процента годишно за да догонват тези нива и колко още нивя са останали за продажба.

# 152
При 650 хил домакинства и имоти 800 хил жилища, положението не е за всяко семейство по един, а за всеки човек по два. Simple Smile

# 153
Значи,Вие сте идеален случай...
Продайте на цената на която сте купил и дайте тон....Нека всички дружно се преборим с този "балон" и тази спекула....Всяко младо семейство с жилище в София- нека това стане девизът на предстоящата
кампания....😉
Да вземе да отвори някаква фабрика, някакво производство, нещо ... осигуряващо препитание  и не е препродажба на панелки .

# 154
Значи,Вие сте идеален случай...
Продайте на цената на която сте купил и дайте тон....Нека всички дружно се преборим с този "балон" и тази спекула....Всяко младо семейство с жилище в София- нека това стане девизът на предстоящата
кампания....😉
Да вземе да отвори някаква фабрика, някакво производство, нещо ... осигуряващо препитание  и не е препродажба на панелки .

Там има риск. При имотите никога няма риск 😀

# 155
Проблем ли е ако строител настоява сделката да се сключи при негов нотариус? С него работели и бил запознат? Заголям строител става дума.

# 156
Проблем ли е ако строител настоява сделката да се сключи при негов нотариус? С него работели и бил запознат? Заголям строител става дума.

На мен така ми се наложи веднъж за НС. Нотариусът, с който работят има всичката документация. Трябваше да чакам няколко дни или седмица за някакъв документ /тепърва да се вади/, ако исках при мой, а ми беше точно преди отпуската и пътувах нанякъде. Забравих какъв беше точно документът, но се консултирах с моя нотариус и той ми потвърди, че е така и да си я изповядвам с техния. При НС едва ли ще има проблем. Просто всичката документация при акт 15/16, когато се изповядва, отива при нотариуса на строителя и може веднага да се изповяда.

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 17:25 от MaryPop

# 157
  • Бургас
Не е проблем.
По-удобно е за строителите, защото нотариусите са запознати, документацията е при тях и т.н., а са много обекти в сградите.

# 158
Два практически въпроса по темата:

1. Кои са трите банки, с които може да се вземе кредит ако работиш в чужбина, някой да знае?

2. Навремето гледах апартамент с минерална вода и общ минерален басейн, мисля беше в с. Баня. Има ли подобни комплекси и къде са?

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 19:44 от ierldan

# 159
Въпреки че доходността от депозити не е никак висока, трупането на пари в банка продължава с бесни темпове. Депозитите на домакинствата отчитат ръст за 27-и пореден месец, сочат данни на БНБ.

През юли увеличението е от 558 млн. лв. спрямо 340 млн. лв. месец по-рано и 264 млн. лв. за сравнимия период година по-рано. Към 31 август населението държи спестявания на стойност 87.4 млрд. лв.

Само дето не се казва дали депозита за един е ипотечен кредит за друг.

И една статия за панелките

https://blitz.bg/ikonomika/sobstvenitsite-na-panelki-da-se-zamis … _news1043845.html

# 160
Нали преди няколко дни писах за панелките. Темата се завръща 15 години по-късно с пълна сила. Панелката - трън в гъза на новото време.

# 161
Най-евтиния тип строителство (независимо от срока на експлоатация, дори и като нови). Задайте си въпроса защо.

# 162
Панелите ще надживеят част от НС.
Не ги мислете.
От поне 20 години са дъвка и цената им само расте.

# 163
Въпреки че доходността от депозити не е никак висока, трупането на пари в банка продължава с бесни темпове.
...
Само дето не се казва дали депозита за един е ипотечен кредит за друг.
Естествено - откъде иначе да идват пари за кредити, ако не от депозити? А пък новите кредити създават нови депозити. Това може да продължава теоретично до немай къде.
Само в София има 800,000 апартамента, ако всеки изтегли ипотечен кредит само по 100к лева (лесно спрямо оценката на обезпечението) ей ти още 80 милиарда в банките, ей така да си имаме за харчене, и за първа вноска за покупка на други апартаменти. Което ще им вдига стойността и ще може да е обезпечение за още кредити.
Ще ги връщаме след 25 години на лихва само 2.8%, хе-хе.

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 18:38 от chris78

# 164
Аз не съм запозната с правото и само си мисля тук, но според мен ако си сигурна че е запознат със сторителя ми се струва дори в плюс. Защото нотара е затова, за да изповяда чиста сделка. Т.е. ако знае нещо нередно и е достигала до него инфо и оплаквания за нередности по обекти на този строител той е длъжен да каже и не само да каже, ами и да поучи клиента как да се предпази и как да постъпи най-добре за себе си. Така че ... ако покрие нещо и успееш да докажеш че е знаел, чрез други клиенти и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт