Витамин B12 - тема 11

• 17 039
  • 380
  •   1
Отговори
# 225
Според вас стойностите на желязо и феритин могат ли да бъдат фалшиво високи, при скорошен прием на добавки с желязо, както е при Б12?

# 226
За деца са различни целевите стойности, а и обичайно се цели над средата на нормата... В случая средата е 635, а резултата е в ниските граници... Предполагам е изследвано не просто профилактично, а заради някакви ефекти от недостига на витамина и в издирване на причините за някакво неразположение.

Но наистина, конкретната добавка е с най-добре усвоимите съставки и е доста различно дали е с тях или с неусвоим вид.

Аз бих се консултирала и с детски хематолог или невролог (ако е имало там някаква причина за изследването), не само с личния лекар/педиатър Hands V За мен са доста ниски стойностите за дете.

# 227
Не зная за деца какви са таргетните стойности и какво е препоръчвала д-р Кадъм. Все пак тя разбираше най-много от вит В12. Затова написах, че са за възрастен.
Предполагам, че колегите на д-р Кадъм в детската клиника също разбират от В12 и дозите за деца.

# 228
За мен д-р Кадъм ме караше да държа стойности 600-800, за дъщеря ми 800-1000.
Само с инжекциите хидроксилолбамин успявам толкова,с хапче или спрея на Better You дори не стигам 600.
При дъщеря ми той си действа перфектно.

# 229
  • София
Според вас стойностите на желязо и феритин могат ли да бъдат фалшиво високи, при скорошен прием на добавки с желязо, както е при Б12?
Според мен, не. Аз съм приемала, вливано ми е и пак са си били ниски…

# 230
За мен д-р Кадъм ме караше да държа стойности 600-800, за дъщеря ми 800-1000.
Само с инжекциите хидроксилолбамин успявам толкова,с хапче или спрея на Better You дори не стигам 600.
При дъщеря ми той си действа перфектно.

В каква мерна единица е това? На мен д-р Кадъм ми ги написа в pg/ml -  400 - 800. А в случая, това, което Impatiens написа, е в другата - pmol/l.
Преобразувано с калкулатора https://www.endmemo.com/medical/unitconvert/Vitamin_B12.php
371.00 pmol/l = 502.71 pg/ml

Д-р Кадъм и на мен искаше да ми сложи инжекция хидрокси, но предпочетох с подезични. Сега пак пих 3 месеца, като мине месец и половина, може да изследвам да видя колко е. Обикновено не го правя това повторно изследване.
Явно и тя е давала различни таргетни стойности на различните пациенти.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 18:44 от Diorela

# 231
pg/ml е мерната единица,която винаги сме следяли.
Дъщеря ми бе с много неврологични симптоми, аз съм с доста по-малко,но мога да усетя/видя по тялото си кога Б12 е приближило или паднало под 400 pg/ml.
Същото важи и за фолиевата киселина.
Поне едно 4-5 пъти съм си правила експеримент, след като се появи симптома Х да си пусна контрола(винаги е имало проблем), респективно в момента в който наваксам, симптома изчезва.
Но всеки организъм е различен и смятам,че всеки организъм си има своите оптимални стойности.

# 232
Здравейте!

Моля за препоръка за продукт с витамин Б12 за деца.

Резултатът на детето ми, на 6 години, е 371.00 pmol/l при граници 231.00-1040.00.
Педиатърът предписа 2μg на ден, което за мен е малко. Смятам, че е нужна по-висока доза. В аптеките намирам само продукти с минимална 1000 μg, което е за възрастни.

Правилно ли разсъждавам по отношение на дозата или тази от 2 μg  е достатъчна?
Нивата са му нормални ,няма нужда и от тези 2 микрограма (което съответства на 80 процента от това което има в храната всеки ден ).

# 233
Дъщеря ми бе с много неврологични симптоми, аз съм с доста по-малко,но мога да усетя/видя по тялото си кога Б12 е приближило или паднало под 400 pg/ml.
Поне едно 4-5 пъти съм си правила експеримент, след като се появи симптома Х да си пусна контрола(винаги е имало проблем), респективно в момента в който наваксам, симптома изчезва.
Но всеки организъм е различен и смятам,че всеки организъм си има своите оптимални стойности.
А какви са симпгомите?

# 234
А какви са симпгомите?
При дъщеря ми за Б 12- предполага се,че  е получила инсулт на 6м. ,в следствие беше с  пареза,също така въпросния инсулт се предполага,че е засегнал и хипофизата,беше 2г на заместваща терапия,имаше малък речников запас,проблем с говора.В момента всичко това е преодоляно на 95-8%.
За Б 9- от 2м. започна проблеми с кожата,част от тях дерматолозите го свързват.За първи път изпадна в дефицит.Хормоните са ок.
При мен за Б12- първото е констипация и увеличаване броя на часовете сън,но за сметка на това не качествен(случва ми се при резултати (450-400pg/ml),след това памет(забравям,че съм извършила дадено действие),пространствена ориентация(нямам проблем с очи или вестибуларния апарат),загуба на речников запас (знам какво искам да кажа,но забравям думите),сърцебиене/паник атаки (работата ми е свързана със срокове и това,че съм забравила,че все пак съм свършила действие в срок ме кара да изпадам в паника, докато не се проверя).Случва се при резултати под 350 pg/ml
За Б 9-люспи по главата наподобяващ себореен дерматит,стигащ много бързо до рани,ако не успея да го овладея бързо се стига до сериозен косопад.Не съм изпадала в дефицит,но когато падне близо до долна референтна,старая се да държа около средата.

# 235
Хмм, много странно. Когато ми откриха мутацията MTHFR, се оказах в много сериозен дефицит на фолиевата киселина, повече от 2,5 пъти под долната граница ( беше някъде около 4 nmol/l)  и В12 под долната лабораторна граница. Някъде из темите съм ги писала колко бяха. Лекарката от генетичната лаборатория се чудеше как въобще ходя с тези показания. Това, което усещах, беше пренапрегнатост и умора, напрежението се оправи, като започнах да ги пия. Умората може да е от щитовидната, тя се пооправи с Л тироксин. И от тогава не съм усещала такова напрежение, макар, че не ги пия често и не следя колко са ми нивата, но и не са били толкова ниски, както първия път.
А мутацията я откриха по пововд свирепа тромбоза и операция. Но се оказа, че хомоцистеинът ми беше доста висок, затова. Той се влияе от дефицити на В12 и фолиева. Не е ясно колко години съм била в много сериозни дефицити. При мен това 450-400pg/ml направо си е супер нива. До сега не съм била с такива. Но и не изследвам след като пия, както вече писах. Само правя начално изследване като не съм пил апо-дълго, за изходните нива и да зная дали да ги пия. Сега, декември бяха В12 176 pmol/l ( 145-569) ( това е = на 238.48 pg/mL), фолиева 10,7 nmol/l ( 10,4-42,4) и вит. Д 14 nmol/l ( 80-200) и не съм чувствала някакви симптоми.

bebeshok0326,  ти си минала през голямо изпитание с детенцето. Стискам ви палци да се оправи на 100% и всичко да е наред в бъдеще. И да сте добре и двете.  Heart

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 08:14 от Diorela

# 236
Благодаря Diorela.
Както казах по-горе всеки организъм се държи по различен начин.В търсене на диагноза на малката, примерно първата беше ДЦП,после сме търсили рядко генетично заболяване,защото тя имаше много симптоми наподобяващи такова.И да странно е че с тази мутация има чак такива неща,но е факт.
Ето сега нейния организъм се държи добре,не падат толкова бързо стойностите,аз уж съм с по-лека та форма,но се усещам супер бързо да не говоря,че понякога за 2-3м от нищото съм изпадала в дефицит.Включително съм си правила гастроскопия, взимаха ми проба от 5 места и няма нищо и от там,което да може да предизвика това.

# 237
А какви са симпгомите?
При дъщеря ми за Б 12- предполага се,че  е получила инсулт на 6м. ,в следствие беше с  пареза,също така въпросния инсулт се предполага,че е засегнал и хипофизата,беше 2г на заместваща терапия,имаше малък речников запас,проблем с говора.В момента всичко това е преодоляно на 95-8%.
За Б 9- от 2м. започна проблеми с кожата,част от тях дерматолозите го свързват.За първи път изпадна в дефицит.Хормоните са ок.
При мен за Б12- първото е констипация и увеличаване броя на часовете сън,но за сметка на това не качествен(случва ми се при резултати (450-400pg/ml),след това памет(забравям,че съм извършила дадено действие),пространствена ориентация(нямам проблем с очи или вестибуларния апарат),загуба на речников запас (знам какво искам да кажа,но забравям думите),сърцебиене/паник атаки (работата ми е свързана със срокове и това,че съм забравила,че все пак съм свършила действие в срок ме кара да изпадам в паника, докато не се проверя).Случва се при резултати под 350 pg/ml
За Б 9-люспи по главата наподобяващ себореен дерматит,стигащ много бързо до рани,ако не успея да го овладея бързо се стига до сериозен косопад.Не съм изпадала в дефицит,но когато падне близо до долна референтна,старая се да държа около средата.

Не знаех ,че констипацията е симптом на намалени нива на витамин В12. В момента пия пробиотик и иритаколин и пак съм с запек и газове. На 2 декември съм правила изследване на витамин В12 и ми е бил 367 pmol/l  при референтни на лабораторията 145-569 pmol/l. Миналата пролет ми беше 180 pmol/l и започнах да го пия през месец по 1000мг. Уж изчаках един месец и тогава си правих изслеванията.
Иначе по-малко спя, но не ми е качествен съня т.е. събуждам се често и сънувам много. Освен да взема да си допия таблетките , които ми останаха, без да го измервам  и без това много няма да го вдигна от 20-30 таблетки

# 238
lbl, нещо не схванах как го пиеш. През месец по 1000мг, как така?
Д-р Кадъм ми беше казала да пия всеки ден по 1000 мкг, 1 тамблетка подезичен метилкобаламин, в продължение на 3 месеца. Изчаквам месец и половина и тогава изследвам.

bebeshok0326, нали изследвате и хомоцистеина?

# 239
lbl, нещо не схванах как го пиеш. През месец по 1000мг, как така?
Д-р Кадъм ми беше казала да пия всеки ден по 1000 мкг, 1 тамблетка подезичен метилкобаламин, в продължение на 3 месеца. Изчаквам месец и половина и тогава изследвам.

bebeshok0326, нали изследвате и хомоцистеина?
Не един месец всеки ден по едно хапче под езика от 1 000мг. , следващите два  месеца през един ден по едно от 1000мг.
Никога не съм изследвала хомоцистеина. Изледвала съм витамин Д и той ми е бил 70,7 nmol/l  при референтна стойност  80-250 nmol/l ама аз после започнах да взимам пак Витамин Д с К така че може и да съм го вдигнала и него.
Благодаря за вниманието!

Общи условия

Активация на акаунт