Витамин B12 - тема 11

• 16 980
  • 380
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте, днес по препоръка изследвах B12, B6, фолиева киселина и хомоцистеин. Оказа се, че хомоцистеина ми е 33.50 доста се притесних след като разбрах, че е доста над нормата. фолиевата е 4.80,  витамин B12 227, а B6 ще бъде готов в рамките на 2 седмици.  Съдейки по останалите и от него ще имам дефицит. Моля за съвет какви витамини да приемам. Изписаха ми B12 на Анкерман от 1000 и само това. Жена ми започна да ми дава добавки на Аквасорс които съдържат малки дози B12 чудя се дали е добре да приемем двете в комбинация, както и какво друго да приемам, за да се нормализирам стойностите хомоцестина.

Долу горе и аз бях с такава ниска стойност на фолиевата в началото, както и другите. Хомоцистеинът ми беше над 42. Откриха ми хомозиготна мутация MTHFR. Но всичко стана след кофти тромбоза.

Периодично пия по 1 таблетка Топ фолат, 1 т. подезичен вит. В12  от 1000 и по 1 вит В6 дневно за срок от 3 месеца. Тази комбинация би трябвало да намали хомоцистеина. Още първия път усетих подобряване и на напрежението, което изпитвах.  Изследване най-рано след месец и половина. Д-р Кадъм ми беше написала какви таргетни стойности да поддържам. Виж ги в първия коментар на темата, там са сложени. Виж и статиите за хиперхомоцистеинемия, пак в този коментар, както и другата информация.  Препоръчвам ти да си направиш и генетично изследване за тромбофилия в НГЛ, включва и MTHFR.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 00:56 от Diorela

# 271
  • Sofia
Здравейте, това са изследванията ми от днес.

Диагностицирана съм с Хашимото от 2 години, приемам хормон.
Преди година вит Д беше 42, взимам между 5000 и 10 000 единици на ден, комбинирано с вит К2, но не съм абсолютно изрядна и редовна, случва се да пропусна.
Сега съм приготвила спрея на Better you с вит В12+хром, както и фолиева киселина (фолат). Виждам, че не ми е много ок желязото, за съжаление забравих да изследвам феритин, но последния път беше в средата на референтните стойности.
Налага ли се да приемам и някакво желязо сега? Също така, изследвах и хомоцистеин, той как ви се вижда, като стойност. Не можах да се ориентирам дали не е малко висок..
Благодаря!

# 272
Хомоцистеинът ти е ok.
 В12 и фолиева също са ти в таргетните стойности, които д-р Кадъм ми беше казала да гоня.

В12 - 346 pmol/l
400 - 800 pg/ml  
295,2 - 590,4 pmol/l

фолиева киселина - 24,5 nmol/l
18 - 38 nmol/l
7,94 - 16,77 ng/ml

# 273
  • Sofia
Хомоцистеинът ти е ok.
 В12 и фолиева също са ти в таргетните стойности, които д-р Кадъм ми беше казала да гоня.

В12 - 346 pmol/l
400 - 800 pg/ml  
295,2 - 590,4 pmol/l

фолиева киселина - 24,5 nmol/l
18 - 38 nmol/l
7,94 - 16,77 ng/ml

Благодаря за отговора!
А мога ли да пръскам спрея и да пия фолиевата киселина известно време? Мога ли да предозирам?
След месец ще пускам щитовидните хормони и ще пусна пак жлязо и феритин. Дотогава трябва ли ми и железен препарат?

# 274
За желязото не съм запозната.
За В12 и фолиевата, аз бих се въздържала при тези стойности, натрупват се в организма. Това са нормални стойности, напълно в таргетните.

Д-р Кадъм ми беше казала 3 месеца пия, почивам месец и половина и тогава изследвам, за да се види резултата от приема. Пия 3 месеца само когато са ми ниски стойностите, при положение, че не усвоявам добре и двата витамина и при мен се изразходват бързо. А хомоцистеинът ми е доста висок и съм правила сериозни тромбози, с висок риск за ССИ съм.

# 275
  • Sofia
Благодаря!

# 276

Тези изследвания ги направих заради жесток косопад от 1 месец масам. Зимата съм пренебрегнала нивата на B12,  когато бяха 256, мислейки си, че съм ок... Сега разбирам, че оптимално трябва да е 400.
Започвам прием на Б12 на Солгар подезични, но се притеснявам да включа и Сорбифер, защото желязото е ок, но феритинът не е задоволителен.  Лекар ми каза да направя 1 месец курс със Сорбифер иначе. Какво бихте ме посъветвали, момичета?
Чудя се също дали да не увелича приема на Б12 по два пъти на ден?

# 277
Здравейте! Въпрос към онези от Вас, които сте с Хашимото - колко време след хормона приемате B12?

# 278
  • Sofia
Здравейте! Въпрос към онези от Вас, които сте с Хашимото - колко време след хормона приемате B12?

Поне 4-5 часа.

# 279
Здравейте, някой от вас да забелязва по бързо побеляване на косата в следствие на липса на Б12?

# 280
Здравейте, някой от вас да забелязва по бързо побеляване на косата в следствие на липса на Б12?

Аз съм на 40г с 90% бяла коса вече. От няколко години съм с недостиг. При мой познат, който също има недостиг стана много рано побеляването.

# 281

Не мисля. Аз съм с нисък, не е ясно колко години преди да се разбере съм била под долната граница, А косата ми почти не е побеляла, въпреки, че съм на доста години. Преди ковид имах само няколко бели косъма, след ковид се поувеличиха малко, предимно около ушите, но се виждат само ако косата ми е вдигната нагоре и то не много забележимо.
Според мен, ранното/късното побеляване, си е до ген.

ММ и сестра му нямат дефицити, но побеляха доста рано.

# 282
Да, побеляването на косата е симптом на недостиг на б12.

# 283
А на мен защо не ми побелява косата, още повече, че имам 3 от изброените тук проблеми? И все съм с дефицит на Фолиева и В 12, заради мутация.
https://www.actualno.com/health/ucheni-rannoto-pobeljavane-na-ko … l#google_vignette
Защо ММ и сестра му побеляха много рано, въпреки, че са здрави?

# 284
Нали виждате, че и в линка, който сте постнали също пише, че е побеляването е свързано с недостиг на б12?
За Вашият частен случай въпросът звучи все едно питате врачка защо така, пък мъжа ми и сестра му онака.

Общи условия

Активация на акаунт