Политиката в България - Епизод седми

• 691 503
  • 23 690
  •   1
Отговори
# 22 695
  • В небето
Позволете да не се разплача от тази "изповед".  Решил да става лекар - учил, работил. Защо ние трябва да сме виновни и длъжни за изборите на индивида. Такова е дереджето на държавата.  Когато поемаш по пътя, в общия случай знаеш какво те очаква. Тези лекари и всякакъв вид професионалисти, които остават да работят в държавата също го правят по лични причини и знаейки какво ще им е битието.
Да, държавата трябва да се грижи за всички и да разпределя справедливо. Но да заставаш на позицията, че видиш ли - без теб не може и трябва непременно и тутакси да ти се изпълнят исканията не е по-малко цинично от изказването на Тошко. Като е такава мъка да си лекар - ами стани сценарист.
Думата ми е не дали са прави доктор четата, а че те първи започнаха със заплахите. Така ме се водят преговори. И понеже са млади, обяснимо е защо не знаят, че в природата и икономиката празни места няма. Винаги се намира кой да ги запълни.
Що се отнася до болниците, не е проблема, че са концентрирани в големите градове. Проблема е, че инфраструктурата не позволява бърз, безпроблемен и финансово поносим достъп. Да не би в големите държави от Европа и Америка да има на всеки три къщи високотехнологична болница?

Аз не Ви позволявам! Здравеопазването не е бизнес, нито търговия! За разлика от тракториста или комбайнера, чиято работа може да се върши с професионален курс, придобиването на лекарска правоспособност е труден и дълъг процес. Ако липсва добре функциониращ здравеопазване, няма да има нито ДДС, нито работеща икономика изобщо. Държавниците ни най-после трябва да осъзнаят кои са приоритетите на една държава. А те не са ни ПВУ, ни Шенген, нито ЕЗ.

# 22 696
Няма никаква логика за гастроскопия примерно или ЯМР да лежиш 3 дни в болница.
Има.

# 22 697
  • Deutschland/HE
Няма никаква логика за гастроскопия примерно или ЯМР да лежиш 3 дни в болница.
Има.

И тя е?

# 22 698
  • софия
На мен гастроскопията без упойка ми отне 2 минути. С бумащините и чакането 2-3 часа. Но ми дадоха 3 дни болничен, защото било по пътека. Елементарен пример за източване на касата. Тези пари могат да се пренасочват за специализантите. Инженер съм, работя го, но уважавам усилията да завършиш за лекар. Подготовката за тази професия започва около 10 клас. Докато двойкарите се влачат на училище, за дз вземат книжка.

# 22 699
Изискване на ЗК. Ако си без упойка минаваш без да лежиш. Ако си с направление за хоспитализация т.е. с упойка, лежиш.
ЯМР за да мине по ЗК и да стане бързо, влизаш с хоспитализация. Ако искаш ЯМР с направление, чакаш одобрение от ЗК и когато те вкарат в графика. Или плащаш.

# 22 700
Ясно, че е изискване на ЗК. Въпросът е има ли медицинска логика 3 дни престой за подобни процедури?
И ако наистина има медицинска логика, тогава защо престоят е просто про форма, а пациентът си е в къщи с изрични наставления, ако се случи нещо - каквото и да било - да се върне при тях, защото се води, че е там? Чисто точене на каса е това.

Съгласна съм, че проблемите са комплексни. Няма да се решат като с магическа пръчка с увеличение на заплатите, но пък специалистите, особено младите, които сега започват, не са виновни са целия батак и заслужават добро заплащане.

# 22 701
  • София
Точно това казвах, че ненужно се товари касата и я източват. Никаква причина друга няма за хоспитализация.

# 22 702
  • София
Интересно е, че тези, които по ковид ревяха "ама, как така лекарите не искат да работят в ковидни отделения", сега ти пращат да стават трактористи, комбайнери и овчари.
Не е въпросът да отпуснат едни пари на специализантите сега. Трябва ни генерална здравна реформа, но няма кой да я извърши. Което важи и за полиция и ДА.

# 22 703
Точно това казвах, че ненужно се товари касата и я източват.
Касата сама си определя правилата. Няма как тя сама да се точи след като задължава всички с договори да изпълняват нейните разпоредби
Въпросът е има ли медицинска логика 3 дни престой за подобни процедури?
За анестезия има логика. За другото, не знам. Има умни глави които всяка година  определят правилата по КП и те вероятно са медицински лица.
Трябва ни генерална здравна реформа, но няма кой да я извърши. Което важи и за полиция и ДА.
Какво се предполага, че трябва се реформира?

За едно място съм сигурен, че трябва да се чисти от корен, но то е по неизвестни причини е към МВР

# 22 704
  • София
Касата е под държавен надзор и правилата и са неадекватни.

# 22 705
Лекарите са животонужни и най-важни, пари за здравеопазване, заплати и тн-също. Но с огорчение пиша за жестокостите, грубостта, алчността, че и некомпетентността, с които ми се наложи да се сблъскам съвсем наскоро и то в екстремна ситуация.
За съжаление, съм била свидетел на подобни прояви към онкоболен, който почина, към мен като родилка, а  сега и към близка в много тежко състояние. Отношението към безпомощните хора често е брутално и цинично. Няма да говоря за директно ограбване на тежко болни от санитари/мед персонал...

# 22 706
  • Другата България
Имам две гастроскопии с упойка - и двете в частни болници /Враца и София/, след които си хванах пътя и се прибрах дори лично шофирайки. Единственото условие беше два часа след упойката да съм в отделението под “наблюдение“.
Имам две колоноскопии в УМБАЛ “Иван Рилски“, при които беше, и все още е задължителен тридневния престой, независимо дали си с упойка или не. Масово хората не желаят упойка, но въпреки това хоспитализацията е задължителна. И масово пациентите от София си спят по домовете. Някой питаше за медицинските причини - питала съм, отговорът беше, че ако е махан полип /а в повечето пъти е/, има вероятност от кървене или възпаление, затова след процедурата се остава пак под наблюдение /умишлено няма кавички, идват и те питат за това/.
Та, нека не говорим аЛангро за неща, които сме ги чули някъде някога, но нямат общо с реалността.

# 22 707
За скенер не е нужна упойка, нито за холтер. И пак е 3 дни КП.

# 22 708
  • Другата България
Именно.
Упойката няма нищо общо.

# 22 709
  • София
Какво трябва да се промени в здравеопазването? Чак не знам с какво да започна.
1. Закриване на многопрофилните болници по села и паланки и на тяхно място центрове със специалисти и достатъчно екипи СП. Да се осигури транспортирането на пациентите до най-близката УМБАЛ, а не да се чудят как сами да се придвижат.
2. Да се преразгледат отношенията на ЗК с частните болници. Не може да поддържат само отделения, от които се печели. Искаш частно, ОК. Искаш договор със ЗК, тогава трябва да осигуриш определени условия.
3. Да се глобят или прекратят взаимоотношенията със ЗК на тези, които отклоняваха пациенти по ковид. Защото имаше и такива случаи масово.
4. Да се преразгледат протоколите за лечение. Да се направят проверки. Ако здравната пътеки изисква пациентът да има 3 дни престой в болница и като го няма - тогава глоба.
5. Да спре изнудването на пациентите с " избор на екип". Да се спре това, че частните болници отказват да лекуват по направление. Лично изпитано с баща ми.
6. Да се осигури голям екип за медицинския надзор, защото сега работят 2-3 лекари там, които са пред пенсия и не смогват.
7. За държавните болници да се въведе скандинавското правило за минимална и максимална заплата.
8. Ако трябва, да въведат условия за обучение като при военните. Държавата поема изцяло разходите по обучение, вкл. и срециализация срещу договор за работа на лекарите.

И това го пиша като външен човек. Сигурна съм, че ако съм в системата, ще могаоще много да предложа.

Въобще, поизтърваха духа от бутилката нашите мили управляващи. Всеки си казва: Щом за ватманите може, защо не и за нас? Искаше ББ да накаже София и Терзиев, пък извади очи, вместо да изпише вежди.
А Тошко защо не се сети тогава, че и ватмани можем да си внесем за по 500 долара?

Общи условия

Активация на акаунт