Политиката в България - Епизод седми

• 685 175
  • 23 690
  •   1
Отговори
# 23 520
Какви са другите скандали около БК?

# 23 521
Според нета: Проведено журналистическо разследване през 2023 г. уличава Благо Коцев, че чрез фирмата „Овърсийз – Хоризонт“ (свързана с родителите му) е присвоил около 2 дка държавна земя от Морската градина – включително за незаконен паркинг за клиенти

През март 2025 г. Апелативният съд осъжда фирмата да върне 3 557 м² общински имот и да плати обезщетение от почти 360 000 лв

Има и разни други. Не ми изглежда съвсем невинна душа. Иначе пък нямам общо с Варна и не съм там да знам нещо реално.

# 23 522
Страх от политици ли ще е вече темата?

Въображаем.
За разлика от бълнуванията на Пламенка, които вкарват в ареста.
Много удобно не споменаваш адв. Диан Иванов. Или и той бълнува?
Не виждам БК този път как ще се измъкне.
Пред съда защитата на обвиняемите настоя те да не бъдат задържани, тъй като не са обществено опасни, твърдяното от прокуратурата престъпление е прекратено през ноември 2024 г. и всички свидетели вече са разпитани. Адвокатите посочиха, че в показанията на Пламенка Димитрова от ноември няма и дума за Благомир Коцев, а се говори само за Диан Иванов, който обаче вече е свидетел по делото.

-Оставям това тук, даже няма смисъл от допълнителен коментар. Grinning
сценарият е все един и същи.

Никой не вярва ни на прокуратура, ни на КПК.

# 23 523
т.е. имало е някакъв спор за някаква земя и всичко е изчистено?

Според нета: Проведено журналистическо разследване през 2023 г. уличава Благо Коцев, че чрез фирмата „Овърсийз – Хоризонт“ (свързана с родителите му) е присвоил около 2 дка държавна земя от Морската градина – включително за незаконен паркинг за клиенти

През март 2025 г. Апелативният съд осъжда фирмата да върне 3 557 м² общински имот и да плати обезщетение от почти 360 000 лв

Има и разни други. Не ми изглежда съвсем невинна душа. Иначе пък нямам общо с Варна и не съм там да знам нещо реално.

# 23 524
Въобще не ми е драма какво ползва или не ползва Хоризонт, честно казано. Ползвали са - платили са родителите му. Фактът, че това е единственото, което се дъвче от началото на мандато му е показателен колко “мръсотия” могат да изкопчат.

# 23 525
Фирмата на роднините на кмета е заградила неправомерно и ползвала 15 години имот, който изобщо не е неин.

Присвояване на 3 557 кв. м общински имот
Фирмата „Овърсийз – Хоризонт“ е използвала техническа грешка в кадастъра (отпреди 2007 г.), при която част от терена около ресторант „Хоризонт“ погрешно е бил включен в имота на фирмата, въпреки че реално е общинска собственост.

Фирмата е оградила, застроила и използвала терена над 15 години – включително за паркинг за клиенти и ресторантски площи.

Съдебно дело и осъдително решение
През 2021 г. Община Варна завежда дело срещу фирмата.

През март 2025 г. Апелативният съд потвърждава, че:
 „Овърсийз – Хоризонт“ не е собственик на въпросния терен;
фирмата е ползвала имота без правно основание и дължи обезщетение от 358 983 лв; трябва да върне имота на общината.

3. Ролята на Благомир Коцев
Макар да не е официален собственик на фирмата, той действа в полза на интересите ѝ като областен управител (2022) и после като кмет (2023–2025).

Като кмет:

не предприема действия по изпълнение на съдебните решения,

в обществени изказвания отрича скандала и го нарича „манипулация“,

според опозиционни медии, дори влошава делата на общината, защото неговата администрация не защитава имотите ефективно.

# 23 526
Адвокатите посочиха, че в показанията на Пламенка Димитрова от ноември няма и дума за Благомир Коцев, а се говори само за Диан Иванов, който обаче вече е свидетел по делото.
Ти да видиш!

# 23 527

Според Търговския регистър такава фирма няма. https://portal.registryagency.bg/CR/Reports/VerificationPersonOr … tedSearchFilter=0
Още бримки?

# 23 528
  • Другата България
Аз също не приемам двойните стандарти и за това искам да видя активна прокуратурата срещу дългогодишната корупцията на ГЕРБ и ДП. Ако двете корупции не се различават, защо има разпънат чадър и амнезия за всичко, което мирише на свинско. Кога ще се събуди прокуратурата за осемте джуджета, за Ковачки, за Барселона гейт, за пачките и кюлчетата? Дела се слагат на трупчета, за да може прасето да държи в подчинение хора и институции, а на плебса се поднася вкиснала манджа, за да се отстрани всеки застанал на пътя му. До момента в който вече няма кой да се отстранява.
Никога не съм вярвала, че това същество в крайна сметка ще завладее държавата и всички ще гледаме апатично докато ни поглъща. Спасението е само едно и то за беда се бави.
Напълно съм съгласна с написаното в горния пост. Blush
И съм сигурна, времето на събуждане на прокуратурата що се отнася до изредените по-горе факти и събития отдавна е отминало.

# 23 529
Цитирам Владо Панев от неговата стена във фб:

Vladislav Panev

"Можем само да благодарим на Пламенка, че осветли една от дупките в Закона за обществените поръчки, които позволяват изтичането на огромен държавен ресурс към близки до властта фирми. И затова  няма пари за заплати на младите специалисти в здравеопазването. Става въпрос за възможността за избягване на търг, когато процедурата е за доставка на храна и очакваната сума е под 1.4 млн. лева. Тогава се канят 3 фирми да подадат оферти и никой друг няма възможност да участва.
Видно от поканите на няколко от големите болници – Пирогов, Александровска, Първа градска, това е предпочитана форма, а поканените да се включат са едни и същи. Външни участници просто не се допускат и всичко е в рамките на закона. Няколко следствия от това. Първо, логично е цените да са завишени, когато конкуренцията е малка, а нищо чудно да е с поставени лица. Второ, качеството на доставяната храна да е лошо, което всеки влизал в болница може да отчете. Трето, когато самата болница определя кой може да участва в поръчката, вероятността за корупция е изключително висока.
И още един ефект от тзи механизъм. След като той действа за период от 2 до 4 години, след това спокойно могат да се пускат и състезателни поръчки. Защо? Защото в условието може да бъде записано, че могат да кандидатстват само фирми, които са доставяли храна на болници за минимум еди колко си легла през последните години. А кой отговаря на това условие? Само фирмите, които са били канени да участват в предишните процедури. Просто и ясно.
Кои са печелившите фирми? Например собственикът на Мастър Пик ЕАД Колю Колев според хора от бранша е близък със санкционираният по Магнитски бивш финансов министър Владислав Горанов. Годишните обороти от изхранване на болници са около 150 млн. лева годишно. Съвсем немалка сума за доброто съществуване не само на Пламенка, но и на много други така наречени предприемачи. Защото да печелиш обществени поръчки чрез процедурата покана до 3 фирми не бих казал, че е точно предприемач. Контролът върху такива суми сигурно оправдава арести и заплахи срещу кметове и конкуренция.
Какво трябва да се направи? Не просто да се отворят търгове за участие на всички фирми, а да се промени закона, така че подобни процедури чрез покани да се забранят. Да се затвори вратичката, по която минават всички. Целта не трябва да е да заменим едни Пламенки с други. Защото е очевидно, че Законът за обществените поръчки е надупчен с подобни изключения като швейцарско сирене. И както често се оказва, изключенията стават практика.
А появата на Пламенка по телевизията може да означава две неща. Че или са толкова глупави, че заради една поръчка рискуват схемата, която си действа в цялата страна да излезе наяве. Или вече са толкова арогантни, че не им пука."

# 23 530
Да, това с Хоризонт е толкова смешно, точно, защото се случва в продължение на 10+ години и идва въпросът къде са били герберите, къде са били архитектите и така.

# 23 531
Няма фирма, няма заграждане, няма нищо Simple Smile

# 23 532
Ама това с Хоризонт е-спорили са за парцел и употребата-решен е спорът отдавна и това е.
Защо въобще се цитира и се употребява сега?
Беа, Има фирма, Заграждане не знам какво значи, разрових се-имало е спор за парцел и за начина му на употреба. Този казус е решен отдавна и ако тогава е "имало неюо" то към днешна дата "няма нищо"

# 23 533
Защото не е хубаво, нито законно всеки да си загражда и ползва неправомерно имоти?  Може би Simple Smile

# 23 534
Ако е било неправомерно-ето, отнели са го, наложена е санкция. И?
Много неща могат да се изкарат неправомерни между другото. МНого действия могат да са неправомерни по ред причини, не задължително корупционни.

Общи условия

Активация на акаунт