Политиката в България - Епизод седми

• 684 723
  • 23 690
  •   2
Отговори
# 23 640
Може би ще ме осветли и каква изгода имам да поддържам тази теза...
Още веднъж ли?
Изместване на разговора за възможната вина на един кмет, в процесуални хватки
В смисъл, ако окръжнен съд Варна беше издал мярката за Благото за Варна, щяхме ли да водим този разговор или щеше да си съгласна безусловно.

Едит. Варненският е компетентен до момента в който се гласува имунитета на Василев. И не става дума за конституция, а за НПК.

Не съм адвокат и нямам юридическо образование. Обичам да чета много и различни гледни точки.
Е, ха, де!
Що чинят в София?

# 23 641
Прочухме се
Скрит текст:
Групата Renew Europe в Европейския парламент категорично осъжда ескалиращата атака срещу демократичните институции и върховенството на закона в България. Като ясен пример посочва политически мотивирания арест на кмета на Варна, Благомир Коцев, на 8 юли 2025
Този арест, извършен при съмнителни обстоятелства само часове преди гласуването на важен общински бюджет, представлява явен случай на политическо преследване и опасно злоупотребяване със държавна власт срещу опозицията.
Валери Айер, председател на Renew Europe, заяви:
„Продължаващите атаки срещу демократичните стандарти и откритото използване на правосъдните институции за насочване срещу политически опоненти в България са силно тревожни. Това е директна атака срещу европейските ни ценности и призоваваме българските власти незабавно да освободят кмета Коцев и да сложат край на това политическо потисничество. Европа не може да мълчи, когато върховенството на закона е под угрозата вътре в нашия съюз.“
Депутатите от Renew Europe настояват въпросът за върховенството на закона и корупцията в България да бъде повдигнат на най-високо ниво. Валери Айер добави:
„Призовавам институциите на ЕС спешно да осъдят този арест. Тревожната ситуация по отношение на върховенството на закона в България трябва да се обсъди на най-високо институционално ниво. Трябва последователно и твърдо да защитаваме демократичните си принципи, където и да са атакувани.“
Арестът на кмета Коцев е част от по-широк модел на държавно превземане в България, при който Главната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията все повече се превръщат в инструменти за политическо потисничество, а не в безпристрастни пазители на правосъдието.
Умишленото тайно време на извършване на ареста – едновременно с честванията по повод присъединяването на България към еврозоната – демонстрира цинична стратегия за отвличане на вниманието и прикриване на демократичния регрес зад положителни заглавия.
Renew Europe припомня предупрежденията в доклада „Върховенство на закона 2025“ за продължаващото неспазване на съдебната независимост и нерешените корупционни проблеми на високо ниво в България. Събитията във Варна са ярка илюстрация на тези структурни проблеми и потвърждават спешната необходимост от засилени механизми на ЕС за защита на демократичните стандарти.
Renew Europe изразява пълна солидарност с българската опозиция и всички граждани, които се борят за демократична цялост. Групата призовава Европейския парламент и всички институции на ЕС да осъдят този открит политически натиск и да изискат незабавното освобождаване на кмета Коцев. Българският народ и всички европейски граждани заслужават повече.

# 23 642
Още веднъж ли?
В смисъл, ако окръжнен съд Варна беше издал мярката за Благото за Варна, щяхме ли да водим този разговор или щеше да си съгласна безусловно.

Едит. Варненският е компетентен до момента в който се гласува имунитета на Василев. И не става дума за конституция, а за НПК.

Не съм адвокат и нямам юридическо образование. Обичам да чета много и различни гледни точки.

Не става само с четене от тук от там. Доста учене има в правото, цял живот.

Първо, за вина можем да говорим едва след приключване на дело с осъдителна присъда. На тази фаза е като да обясняваш, че нямаш сестра. Още повече възможна вина, да се коментира такава,  това си е чиста проба клевета.
Да припомня конституцията,
чл. 31 (3) Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Второ, ако всичко беше протекло при спазване на всички правила за задържане и процесуалните, нямаше да коментирам.
Но факта, че се прави задържане при неотложност, в този случай е абсурдно и говори, че се страхуват да изискат съдебна заповед по съответния ред, защото съдът ще им откаже.  Това е репресия. По неотложност се деиства само когато се работи по "горещи следи".
Факта, че е подменят незаконно местната подсъдност, разследвано от СГП и сега мярката се гледа от СГС, все незаконни действия, навежда на мисълта, че непременно държат всичко да се случи в този съд и прокуратура, където назначиха съдиите и прокурорите от бившия Спец съд. Т.е. налице са основателни съмнения за нагласен процес. Споменаване на неизвестен депутат не дава основание за смяна на подсъдността. Ако има такива данни, защо не са поскали до сега имунитета на някого?

И трето, да става дума за нарушаване не само на законите, а и на конституцията, както и исконното право на справедлив процес.
И пак конституцията,  Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими.
(2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

# 23 643
Прочухме се
Скрит текст:
Групата Renew Europe в Европейския парламент категорично осъжда ескалиращата атака срещу демократичните институции и върховенството на закона в България. Като ясен пример посочва политически мотивирания арест на кмета на Варна, Благомир Коцев, на 8 юли 2025
Този арест, извършен при съмнителни обстоятелства само часове преди гласуването на важен общински бюджет, представлява явен случай на политическо преследване и опасно злоупотребяване със държавна власт срещу опозицията.
Валери Айер, председател на Renew Europe, заяви:
„Продължаващите атаки срещу демократичните стандарти и откритото използване на правосъдните институции за насочване срещу политически опоненти в България са силно тревожни. Това е директна атака срещу европейските ни ценности и призоваваме българските власти незабавно да освободят кмета Коцев и да сложат край на това политическо потисничество. Европа не може да мълчи, когато върховенството на закона е под угрозата вътре в нашия съюз.“
Депутатите от Renew Europe настояват въпросът за върховенството на закона и корупцията в България да бъде повдигнат на най-високо ниво. Валери Айер добави:
„Призовавам институциите на ЕС спешно да осъдят този арест. Тревожната ситуация по отношение на върховенството на закона в България трябва да се обсъди на най-високо институционално ниво. Трябва последователно и твърдо да защитаваме демократичните си принципи, където и да са атакувани.“
Арестът на кмета Коцев е част от по-широк модел на държавно превземане в България, при който Главната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията все повече се превръщат в инструменти за политическо потисничество, а не в безпристрастни пазители на правосъдието.
Умишленото тайно време на извършване на ареста – едновременно с честванията по повод присъединяването на България към еврозоната – демонстрира цинична стратегия за отвличане на вниманието и прикриване на демократичния регрес зад положителни заглавия.
Скрит текст:
Renew Europe припомня предупрежденията в доклада „Върховенство на закона 2025“ за продължаващото неспазване на съдебната независимост и нерешените корупционни проблеми на високо ниво в България. Събитията във Варна са ярка илюстрация на тези структурни проблеми и потвърждават спешната необходимост от засилени механизми на ЕС за защита на демократичните стандарти.
Renew Europe изразява пълна солидарност с българската опозиция и всички граждани, които се борят за демократична цялост.
Групата призовава Европейския парламент и всички институции на ЕС да осъдят този открит политически натиск и да изискат незабавното освобождаване на кмета Коцев. Българският народ и всички европейски граждани заслужават повече.

Де да можеха и да въздействат някак отвън от ЕП и институциите на ЕС. Че обществото ни тук никак не се справя. На ОПГ Пеевски-Борисов въобще не им пука. И безочливо се бият в гърдите, че били евроатлантици.

# 23 644
Не може да ни оправят отвън.
Все пак трябва да покажем и воля, че не можем да търпим това.
Иначе излиза, че ни харесва.

# 23 645
Само прочети някои постове тук. Да, на някои тук това им харесва. Защото е срещу ППДБ!

# 23 646
Дайте сега да не си мерим експертизата, че ще стане малко неудобно за някои.
Аз само тактично питам.
А че няма отговор е показателно.
За бримките ви вече разбрахме.

Гери, как да няма отговор? Ами чети ми коментарите, де, не ги прескачай. Що отговри дадох не само на твоите питания, а и на съмишленичките ти. Скъсах се да цитирам закони и решения, да обяснявам, а ти пак нерабрала.
А и колко още потребители писаха, обясняваха, цитираха...

# 23 647
Още веднъж ли?

такъв няма гласуван

Произвол! Политическа репресия!

# 23 648
Още веднъж ли?

Е, ха, де!
Що чинят в София?
То на Василев никой не му е искал имунитет или му е споменавал името в съда. Grinning

# 23 649
# 23 650
Скрит текст:
Само прочети някои постове тук. Да, на някои тук това им харесва. Защото е срещу ППДБ!
И да не им харесва какво се очаква, вероятно революция, с протести не става, видя се.

# 23 651
Аз само тактично питам.

Гери, как да няма отговор? Ами чети ми коментарите, де, не ги прескачай. Що отговри дадох не само на твоите питания, а и на съмишленичките ти. Скъсах се да цитирам закони и решения, да обяснявам, а ти пак нерабрала.
Диорела,
Не знам защо ме трият, но мисля че е пределно ясно защо предпочитам обективизма на Таис. Или не е позволено?

# 23 652
Не става само с четене от тук от там.
Подозрение за съпричастност към извършено престъпление по-изискано ли ти звучи.
Пак бягаш по тъча. Ако окръжният на Варна беше постановил мярката, щяхме Линда водим този разговор?
@ВасиТу. Нямам идея. Да обжалват и да върнат в компетентния орган.

Обнови Европа не беше ли бившето АЛДЕ на хората на Доган, сега Пеевски? Sunglasses

# 23 653
Скрит текст:
Аз само тактично питам.

Диорела,
Не знам защо ме трият, но мисля че е пределно ясно защо предпочитам обективизма на Таис. Или не е позволено?

Гери, нямам против да харесваш когото си искаш. Но щом говориш за обективизъм, ще помоля да споделиш, с какво Тайс те убеди в тезата си, при положение, че само хвърли едни текстове от НК, нямащи ощбо с процедурите, които се коментират и отказа да обоснове тезата си. В същото време аз сложих конкретни цитати от закони, обосновах надълго и широко защо мисля така. А и тезата ми съвпада с това на Ина Лулчева, която е брилянтен юрист пеналист.
Само ми кажи, как Тайс,  с два реда успя да те убеди в обективността си? Защото в случая дори не е имало дискусия между нас.
Или не говориш за обективизъм, а за опорки?  Просто ти пасва. Тя истината често е неудобна за някои хора.

И моите коментари ги трият.

# 23 654
Diorela,
Как обективно ще коментираш позицията на адв. Диан Иванов?

Общи условия

Активация на акаунт