Instant Pot - тема 5 - мнения, рецепти и съвети

• 28 775
  • 734
  •   1
Отговори
# 600
Бих казала, че зависи от консервата с домати. Купувала съм и по-воднисти, но и такива, които са много гъсти вътре. Преценяш сама, в движение.

# 601
Здравейте, може ли в Instant pot да се вари мляко, ако няма функция Йогурт?

# 602
Варя мляко на програма соте без капак. Аз и на нормален котлон варя мляко без капак. Програма Йогорт трябва да е за подквасване на мляко. Нямам такава на моя, но и квася в М.В.

# 603
На програмата за йогурт гледам писали че е на 2 части - ако започваш от сурово мляко може да ти го и свари. За квасенето вече ясно.
Освен наистина просто на Соте и то си е все едно тенджера на котлона, там си го следиш ти. Капак при нормално варене на мляко не знам някой да слага, освен в млековарка, прекалено смело ми звучи Grinning

# 604
  • На брега на реката
Аз имам ИП про+ЕФ и нямам програма за мляко.
Слагам млякото и включвам на Су вид, на 93 С, за 40 мин. Става разкошно, не залепва и не се налага да го следя.

# 605
  • до най-прекрасния мъж
И аз варя на Су вид. Ако ще го дебна на Соте, ще си го варя в тенджерата на котлона. Но и това е вариант, ако няма Су вид опция машината. На Су вид хубавото е, че не кипи, тоест, пускаш и забравяш.

# 606
И аз имам ИП про+ЕФ, но не съм ползвала никакви други функции освен ВН или НН и запичащия капак.

Заинтригувахте ме с това су вид. Как точно става? Може ли да се напълни тенджерата почто до горе след като не кипи? Т.е. дали ще мога 7л да сложа наведнъж? Слага ли се капакът?

Су вид не са ли някакви сложнотии с някакви найлони?

# 607
Благодаря за отговорите.
Аз имам Нинджа с функция за йогурт, но не правя киселото мляко в нея, защото не ми харесва и става много бавно. Но я ползвам за варенето и изключвам като мине на етап охлаждане. После си го правя по класическия начин с увиване с одеало.
Харесва ми, че не загаря и не го следя дали изкипява.
А Инстант пот искаме да купим за подарък на свеки, а тя кваси мляко и искам да я улесним.
Също така се чудя и кой модел да и купим, може би Instant pot pro + air fryer?
Предполагам, че това е най-новият и най-хубавият модел?

# 608
Ако е основно заради киселото мляко и особено за по-възрастна жена, бих предложила да си ползва проста млековарка и отделен уред за квасене - от тях има с един цял съд или с отделни малки бурканчета. Инстант пот си е супер уред, но ако няма да го ползва особено за готвене и особено ако няма да стои постоянно на плота а ще се мести, е големичък и ненужно скъп. Ако пък кваси направо в неговия съд, дефакто пак няма как да готви в него, освен ако не купите поне още един резервен който съответно иска място и той. Млековарката и уредът за квасене са осезаемо по-малки и леки, най-вече заради това ги предлагам, ако е наистина предимно за киселото мляко.

# 609
  • Добрич
За варенето "су вид" наистина е подходяща.
Независимо как се вари, вече заквасеното мляко слагам във фурната (предварително затоплена и изключена) за 2,5 ч. И после в хладилника. Става чудесно мляко и събира 8 л. наведнъж.

Скрит текст:

На снимката е биволско кисело мляко, но по същия начин правя и кравето.

# 610
  • до най-прекрасния мъж
И аз имам ИП про+ЕФ, но не съм ползвала никакви други функции освен ВН или НН и запичащия капак.

Заинтригувахте ме с това су вид. Как точно става? Може ли да се напълни тенджерата почто до горе след като не кипи? Т.е. дали ще мога 7л да сложа наведнъж? Слага ли се капакът?

Су вид не са ли някакви сложнотии с някакви найлони?
Наливате млякото до капацитета на тенджерата, настройвате програма на 93°С за 40 Мин и включвате. Програмата сред достигане на тази Т я поддържа постоянна за зададеното време. Това е идеята на Су вид - да държи определена Т на водата, докато месото стигне нужната Т в центъра (пържоли, шунки и т.н). Но съвсем успешно функцията се ползва и за варене на мляко. Не кипи, не загаря, напълно автономно е - включваш и си вършиш друго. Капак може оригиналния, може и обикновен от друг съд с подходящ размер. Уредът не си го търси по време на работа, така че не е нужно да е оригиналният. Аз ползвам стъклен.

# 611
  • На брега на реката
Ако се слага оригиналния си капак, то трябва да се дръпне плъзгача на опция вент, за да не вдига налягане.

# 612
Или просто да не е сложено силиконовото уплътнение, пак не затваря така плътно.

# 613
Natke, не е само за мляко, тя готви много, често ходят и сина и с внуците. Има сега един малък фраер, от тези които се продават в Кауфланд например и всеки ден го ползва, но виждам, че като сме повече хора се мъчи с него.
Аз си ползвам Нинджата абсолюютно всеки ден, фурната не съм я ползвала повече от година и си мисля, че ще улесняи нея с подобен уред. Но и тя няма много място, затова мисля за комбиниран - хем за готвене, хем за печене, но да може да си вари и млякото.

Благодаря на всички за отговорите, че може да се вари мляко.

А какво ще кажете за модела, препоръки кой да купим? И от сайта ли да поръчаме или се продават и във физически магазин? Гледах в брошура на Техномаркет, че ги има там.

# 614
Хм, еърфраер който е в Инстант Пот като кошница вътре в тенджерата също не е от големите. Виж ги някъде на място първо, преди да решиш дали ще им върши много повече работа от отделния. За повече хора също няма да ви събере храната наведнъж. Пък после ако решиш пак си го поръчай от сайта им, зависи в момента къде ти излиза по-добра цената.
За варенето на мляко - ще го свари и в модел който има програма за йогурт, и в такъв който няма но има су-вид.
Иначе самият Инстант Пот си е супер и за готвене, разбира се, ти си я познаваш какво и колко готви и дали е склонна да готви и под налягане че не всеки иска.
За комбиниран вариантите са ти с един комбиниран капак или с два - прецени кое ще е по-удобно за нея. На комбинирания се маха едната част за да се открие нагревателят и се слага обратно като ще готвиш под налягане, а с два отделни просто слага другият капак, те се и свалят напълно. Но пък иска да го прибираш отделно втория някъде. Но пък някой може да не се чувства комфортно да трябва да "разглобява" капака всеки път, хора най-различни.
Зависи и какъв обем искаш да вземеш, не я знам по колко мляко вари и кваси. Като еърфраер събира доста по-малко храна отколкото като тенджера, но пък прекалено голяма тенджера ако тя вари по 1-2 литра мляко пак не е работа... вече ако вари по 4-5 съответно става съвсем друго.
На сайта им може да погледнеш раздела с аксесоари и прочие - там има и вътрешните съдове за всеки модел, на които и размерите са дадени - можеш да погледнеш на кой литраж с какъв диаметър са и тенджерата, и кошницата, евентуално ако това ти помага с избора. Не знам дискутирала ли си с нея дали държи да кваси в буркани млякото или би квасила директно в тенджерата, евентуално да прецените и това как ще е.

Общи условия

Активация на акаунт