Имате ли приятелки в живота и работата си?

• 3 661
  • 57
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Семейството също може да се обърне срещу теб. А понякога приятел може да е по-близък от семейството. Всякакви случаи има.

# 31
  • пустинята Гоби
То семейството цял живот съществува, не виждам защо приятелите трябва да се заменят от нещо, което винаги е присъствало. Това, че някои хора с годините стават по-затворени и нямат нужда да общуват с някой извън най-близкия родствен кръг е отделно нещо.

# 32
  • София
Семейството също може да се обърне срещу теб. А понякога приятел може да е по-близък от семейството. Всякакви случаи има.

Така е. Аз визирам съпруга ми. С него мога да си кажа всичко и да разчитам на 100%. От никоя приятелка не мога да очаквам да ме постави пред съпруга и децата или внуците си обаче. Нито пък от колежка да постави мен пред себе си в работата.

# 33
Едното не замества другото, няма нужда от противопоставяне.
Общото между семейство и приятели е комуникацията, уменията, желанието за общуване. Както има хора, които се озовават изолирани от роднините си, невписани дори сред най-близките си, така има и такиква, които остават без приятели. Даже често двете групи съвпадат, понеже... комуникацията, нали...

# 34
  • София
Не съм казала, че замества. Просто трябва да се знае кое и колко може да очакваш от приятелите, защото те не могат да са винаги и за всичко насреща, нито е редно да знаят всичко за теб и да вземат участие в прекалено личните неща. Има хора, които очакват и изискват прекалено много и после се сърдят.

# 35
Всеки получава различна подкрепа от приятелите, от семейството. Няма трябва и не трябва в тези неща. Както ги усещат хората в тях.
Затова и противопоставянето е излишно.

# 36
  • София
Всеки пише собствената си гледна точка на база своя личен опит.
Нищо не противопоставям.
За себе си поставям граници и се надявам и приятелите ми също да поставят, за да бъдат истински приятели. Намесят ли ме твърде много в семейните си отношения, аз лично се дистанцирам.
Особено се впечатлих от това за завистта и щастието на другите в работна среда от заглавния пост. Откъде колегите знаят как живее някоя колежка, че да имат поводи за завист?

# 37
  • София
Съгласна съм с Ема. Става въпрос за съвсем различен тип близост. С единия приятел буквално се познаваме откакто се помним -- много, много по-дълго време отколкото познавам мъжа ми. В някои отношения той ми е по-близък от мъжа ми, в други е обратното.

# 38
  • София
Разбирам, но напомням, че пишем всеки за своя собствен опит, а аз познавам съпруга ми преди всичките ми останали приятели - буквално от деня на моето раждане. Wink
Най-дългогодишната ми приятелка познавам от детската градина, другата от гимназията, останалите горе-долу от студентството и после покрай майчинството, чак след това са бившите колежки и т.н.

# 39
Всеки поставя границите там, където ги чувства, няма правилно и грешно.
Моите приятелства отпреди брака остават валидни, няма да ги зачеркна заради мъжа ми.
За мен лично е червена лампа какво се случва в една двойка, ако видя, че се е стигнало до изолация от старите приятели.

# 40
Имам приятели , както и много познати . Късметлийка съм в това отношение, имам приятели ,които чувствам и обичам като семейство.

# 41
  • София
...
За мен лично е червена лампа какво се случва в една двойка, ако видя, че се е стигнало до изолация от старите приятели.

Разбира се, че това е важно. Изолация на единия или на двамата партньори е прекалена.
Аналогично е и за предпочитането на приятелите пред партньора. Или пък пред децата, защото познавам хора, които пренебрегват нужди на децата си, защото приятелите им се нуждаели уж от тях.
Необходим е баланс. Като при всяко нещо.

# 42
  • София
Точно. Баланс трябва. Тук съм попадала на толкова изказвания в стил "Вече имам мъж (новият най-важен) и приятелите (старите най-важни) отиват на заден план". Тук се губи балансът, това отношение ми е много незряло, на такъв човек въобще не може да се има доверие.

П.П. Пиша с уточнението, че говоря за приятели, не за добри познати, защото съм забелязала, че много хора бъркат двете понятия. За мен приятел е човек с когото си изял много сол и много захар, който познава и кътните ти зъби и въпреки това продължавате да сте близки и да разчитате един на друг. Ако не отговаря на тези условия, значи е добър или не толкова добър познат.

# 43
  • Melmak
Аз не мисля, че има нужда да противопоставяме мъжа и децата срещу приятелите. Кръговете на познанство и близост около нас са като концентрични кръгове. В центъра сме ние със семейството, след това разширеното семейство, след това приятелите, после колегите и познатите.

Не очаквам, че приятелката ми ще си зареже болното дете, за да излезе с мен на тренировка. Кой би очаквал такова нещо? Като сме били тийнейджъри и студенти сме имали много свободно време и сме прекарвали часове заедно. Сега не е чак така, но приятелството остава.

Мм има приятели от класа му още в началното училище, живеем през 2 блока с цялата компания. Уикендите се събираме на кафе с тях, всеки води каквото има - деца, кучета. Става весело, децата са приятелчета по между си. Като са били на по 18-20 момчетата са се събирали да си сменят гумите на колите сами, хем да си прекарат време заедно, хем да не плащат на гумаджия. Сега нали не очакваме това да се случи? Всеки ще отиде да си смени гумите на гумаджия, но не е защото сме по-малко приятели.

Баща ми до последно имаше хобита - риболов и се сещате, че не споделяше това хоби с майка ми. Обикаляше си с приятели и това е най-нормалното нещо на света.

С други не се виждаме така често, защото са в други градове или чужбина, но отношенията са все така топли.

# 44
  • София
Дори по време на брака ми успявах да поддържам мои лични приятели.
В момента ме е много яд на моята НДП, че си хвана един супер ревнивец и се виждаме много рядко. Ама пак си я обичам и си пишем.

Общи условия

Активация на акаунт