Мама и свекърва

• 8 344
  • 119
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Зависи дали и как се е съгласила. Може синът да я е поставил пред свършен факт, че си идва и води снаха.

# 91
В случая не се разбра свекървата да е направила нещо лошо. "Драмата" е, че снахата "не я иска тази, както се е изразилс, а иска майка си. Не е ли мислила, когато отива да живее при" тази".

# 92
  • София
Ще бъда малко груба. Не заради самия плач, който след раждане е нормален - то са хормони, то е чудо. Но разбрах от темата, че и преди е имало рев и хленч по същия въпрос.

Та, мамина Богданка да се стяга и да почва да се държи като нормален възрастен човек и родител, защото вече има дете. Абсолютно безумни за мен за съветите да си взима бебето и да си ходи при мама, щом е толкова нещастна мъченица. Моля?! Това бебе има баща и този баща има бебе. Човекът самата Богданка си го е избрала, поела е отговорност към него и към бъдещото бебе да си осигурят взаимно нормално семейство, а за целта са осигурени дом, заетост, помощ. Ох, ама сега не ѝ харесвало - ами неин проблем. Като се освести, да започне малко по малко да работи мъжа си да потърсят друг град, дом, съдба. Има начини да го постигне, ако наистина го иска. А ако иска просто да се лигави - да си се лигави, без да съсипва живота на още двама души, от които единият е собственото ѝ невинно бебе, а другият - бащата, който доколкото схващам поема своята отговорност, държи се като нормален човек и изобщо с нищо не заслужава да бъде захвърлен на 600 км надалеч от детето си  заради неистовата любов между Богданка и мама.

Пак да кажа, че това пиша заради предходното мрънкане. Иначе конкретно дето плачела седмица след раждане -  нищо не значи. И аз, която съм доста корава, първите седмици след раждане на първото дете ревях за щяло и нещяло. Ама наистина за всичко. Пръст ми покажи (не среден) - рев. Със следващите деца нямах такива драми.

# 93
Голяяяма драма да живееш със свекърва - и двете страни трябва да си мерят малко приказката.

За мен Е голяма драма и затова не живея с нея. Толкова е просто.
Но да живееш в къщата ѝ, и да поканиш в нея майка си за 1 месец - ами баш си е нагло.

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 19:12 от alex_jp

# 94
Зависи дали и как се е съгласила. Може синът да я е поставил пред свършен факт, че си идва и води снаха.
Свекървата е имала избор да НЕ се съгласи със СИНА си. И да каже вън и на двамата. И сега има този избор - ако много пречат, свекървата и мъжът й могат да изгонят бездомните син, внуче и снаха.
Въпреки че живеят в дома на свекърите, свекървата не може да командва как се гледа внучето - тя не е майка, а бебето не е вписано в нотариалния акт. А авторката от това се оплаква, че свекървата се опитва да измести майката.
От както се роди бебето започнахме със свекърва ми да се дразним за всичко. Аз не искам тя да ми гледа детето, не искам помощ.
Аvaa00, най-вероятно имаш следродилна депресия. Посъветвай се с лекар за подходяща терапия, при кърмачки не дават лекарства, но може би някакво дишане, упражнения.
За намесата на свека: това дете с мъжа ти сте го правили, с него (а не сама) ще търсите решения. Кажи му как се чувстваш, чуй той какво мисли. Обсъдете конкретно как да сложите граници и да имате свое семейство (тримата) в чуждия дом на родителите му. После той (евентуално двамата заедно) да обясни на родителите си как виждате съвместното съжителство.
И най-важното - мислете как възможно най-бързо да се изнесете, да бъдете самостоятелни. Ясно е, че с новородено и през зимата преместването е трудно. Но трябва да мислите за спешни мерки.

# 95
  • София
Нямам особен избор дали да ходя на работа, или не, а и работата не е място, където да правиш приятели. Затова там човек се съобразява какво говори.
Дали да живееш при свекървата първо, е личен избор, и второ - тема след тема се доказва, че това е изключително грешно решение. Едно семейство трябва да е самостоятелно, иначе дали ще е тъща, дали ще е свекърва, дали ще е някой друг роднина, все някой ще се бърка.

# 96
Моята свекърва също като потърпевша от такова съжителство беше казала ,,връзката е по-хубава, когато си далеч от родителите", съвсем между другото ни в клин, ни в ръкав. Joy Има неща, за които я уважавам.

# 97
От съжителство пораснали деца и родители, няколко поколения в една къща добро няма, а и няма обективна причина така да бъде, освен ако  не говорим за абсолютна бедност или някакви затворени общности с такива традиции.
В чужда къща е авторката съобразява се, три поколения заедно не е лесно, но е доброволен избор. Има алтернативи стига да искат да ги видят и да поемат отговорност.
Преди доста години бях гледала някакъв психолог по телевизията, който се изхождаше по случай на самоубило се момче (наистина не помня никакви подробности, само едно изречение ми е останало в главата). Та той обясни, как родителите на сегашното младо поколение ги отглеждат "под похлупак" и в стремежа си да улеснят живота им, правят всичко вместо тях, улесняват ги за възможно всички битовизми и дребни житейски проблеми, с които децата се сблъскват. Родителите го правят, логично, защото им е дете, мило им е и не искат да страда. И в резултат-създаваме едни хора, на които е невъзможно да се справят с елементарни ежедневни проблеми, трудности. И влюбва се "детето", зарязват го и то преживява такава неимоверна драма, умножава страданието си по 1000 и не може да съумее да се справи с нещо не тривиално, но и не животозастрашаващо. И скача през терасата.
Грозна и тъжна история, но дано сте ме разбрали, че ние ги създаваме тия ревящите за мама и не-можещи-да-се справят с нищо млади хора (ние създаваме и силните и борбени деца, но те са много малко и не биха си губили времето с bgmamma). Всичко им се поднася на тепсия, всичко им е възможно най-лесно. И те свикват, че живота е прост и лесен. И в един хубав момент отиваш далеч от мама и разбираш, че тя ти е правила живота прост и лесен.
За съжаление този психолог е много прав, аз се сетих за история от психолог, майката идва с порасналата и дъщеря, то сълзи, драма, прекрасни родители, гледана като принцеса, има всичко, но нещастна и тъжна и той обясняваше подобно на написаното от теб.

# 98
  • София
biborana може и да не е могла да ги изгони, защото "какво ще кажат хората", а и не прочетох свекървата да командва какво да се прави с внучето. Радва му се жената,а авторката се дразни, че свекърва ѝ е наоколо, а не е майка ѝ. Свекървата не се опитва да измести майката на бебето. Просто в очите на авторката свекървата "измества" майката на майката.

# 99
Ама така е, отидете до една току що родила мечка и да видим ще иска ли да ви даде малките си да ги полюляте в ръцете си. Ние не сме мечки, но в нас също има такъв инстинкт. То са хормони, то е чудо. Аз също не исках да ми пипат много-много бебето, камо ли хора, които по условие са ми неприятни. Но дори и от моето семейство не исках да го прехвърлят от ръка на ръка или да го гушкат дълго. Новороденото не е някаква плюшена играчка, мястото му е при родителите му и най-най в началото при майка му основно.

Свекърва ми му се порадва цял един час в ръцете си, мен не ме поздрави изобщо, че съм родила, от вратата бебето и айде. Joy аз й сложих втзглавница за кърмене да й е удобно даже. Joy Но я гледах на кръв, мразех я с цялото си същество докато гледам как ми пипа бебето след да кажем 3тата минута. И много, ама много току що родили са така.

Аз лично съм се зарекла да ПОМНЯ как съм се чувствала като младо момиче, като млада майка и да не се натрапвам дори с радването си на някогашната си снаха, ако имам такава. Защото това е мега отвратително и незряло. Нали старите знаят по-добре? Ами нека се държат като повече знаещи и честно казано, ако се държат така, ще получат много повече достъп от снаха си. Аз бих дала на такава свекърва, ако ми спечели доверието и уважението по този начин.

# 100
Е, ти започна още от кокошката и яйцето. Simple Smile То, ако ставаше така, тия теми нямаше да съществуват.
За съжаление не малко свекърви правят същото, което на тях са им правили и считат, че така е правилно. На тях им е било гадно, сега е ред те да правят гадно. Някои и в прав текст си го казват, и са много изненадани, че получават отпор, сърдят се и се тръшкат.

# 101
Ами тогава няма какво да си говорим. Joy Щом си го и казват. Пфф а за хора като мен, идващи от семейство с дълбока традиция снахата и свекървата не само да се разбират, уважават, но и искрено да се обичат и да са сърдечни и топли по между си, отидох в семейство с точно обратната традиция. Ако в моето предците ми не могат да се сетят за случай, в който е имало някаква токсична борба и омраза между свекърва и снаха, в семейството на мъжа ми няма случай на добра връзка. Joy дали е случайно, че в едното семейство не са живяли заедно, а в другото (неуспешното) да? Свекърва ми е сериозно травмирана от съжителството с родителите на мъжа си според мен. Нека всеки направи изводите си.

Според мен една от ,,тайните" е също свекървата не само да помни и чрез опита си да приложи едно много зряло отношение, разбиране към новата майка, към новото семейство, но и да я почете като отделно същество, като част от семейството. Снахата не е ,,тръба", през която е минал новият наследник на свекървата. Снахата не е ,,чужда", с която може да се държи гадно и противно, а със синчето съкън да не му нарани чувствата. Комуникацията и способността за комуникация също са ключови моменти. Много социални способности и качества на човека се тестват в тази връзка. Joy за жалост аз по условие очаквах, че свекърва ми ще ми е нещо като втора майка, че ще се обичаме и приемаме както майка ми и баба ми от страна на баща ми. И както прабабите ми, за които съм чувала истории само. Но не стана.

# 102
Ама така е, отидете до една току що родила мечка и да видим ще иска ли да ви даде малките си да ги полюляте в ръцете си. Ние не сме мечки, но в нас също има такъв инстинкт. То са хормони, то е чудо. Аз също не исках да ми пипат много-много бебето, камо ли хора, които по условие са ми неприятни. Но дори и от моето семейство не исках да го прехвърлят от ръка на ръка или да го гушкат дълго. Новороденото не е някаква плюшена играчка, мястото му е при родителите му и най-най в началото при майка му основно.

Свекърва ми му се порадва цял един час в ръцете си, мен не ме поздрави изобщо, че съм родила, от вратата бебето и айде. Joy аз й сложих втзглавница за кърмене да й е удобно даже. Joy Но я гледах на кръв, мразех я с цялото си същество докато гледам как ми пипа бебето след да кажем 3тата минута. И много, ама много току що родили са така.

Аз лично съм се зарекла да ПОМНЯ как съм се чувствала като младо момиче, като млада майка и да не се натрапвам дори с радването си на някогашната си снаха, ако имам такава. Защото това е мега отвратително и незряло. Нали старите знаят по-добре? Ами нека се държат като повече знаещи и честно казано, ако се държат така, ще получат много повече достъп от снаха си. Аз бих дала на такава свекърва, ако ми спечели доверието и уважението по този начин.

Живеем в 21 век, традиции, било е някога, да не идеализираме как куп народ са живяли щастливо, напротив най-стария командва, другите мълчат.

Синчето му е добре при мама, тя си иска, тъгува за нейната мама въобще идилия.

# 103
Има и щастливи истории. Моята майка и свекърва й се разбират. Баба ми и нейната свекърва също. Предишното поиоление също. Всеки си е живял в собствен дом, може би това е било първата стъпка, ,,модерното" за времето. За моето семейство мога и да допълня, че не само майка ми, но и баба ми са с високо самочувствие, и двете не обичат да бъдат командвани и не биха позволили. Но могат да комуникират открито, директни са и двете и същевременно явно си пасват  и това е било спасително и създаващо доверие и при двете. Нямало е ситуации ,,старите командват, младите мълчат", или поне е нямало такава тенденция в отношенията им Joy има и щастливи истории, нека не убиваме надеждата на младите хора, че и на добрите бъдещи свекърви. Възможно е да имаш добра връзка със свекърва си, не е по условие свирен мач. Но в една къща....не вярвам. Много трудно, ако не и невъзможно. От разстояние също не е лесно, но е по-възможно от другото.

# 104
Добре де, къде е бащата в тази петричка драма. Само майки, тъщи и ревливи кърмачки..къде е бащата в картинката?

Общи условия

Активация на акаунт