За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

• 21 762
  • 448
  •   1
Отговори
# 150
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте, благодаря на всички за рецептите, има много разнообразие и ме вдъхновявате да приготвям зимнини. Някой консервирал ли е паниран или пържен патладжан с доматен сос? Днес сготвих това ядене и много ми се иска да имам няколко бурканчета за зимата. Някакви идеи?

# 151
  • Smolyan
Fatalina, Peych, много благодаря 🌻🌻🌻

# 152
Здравейте, благодаря на всички за рецептите, има много разнообразие и ме вдъхновявате да приготвям зимнини. Някой консервирал ли е паниран или пържен патладжан с доматен сос? Днес сготвих това ядене и много ми се иска да имам няколко бурканчета за зимата. Някакви идеи?
Аз си приготвям  изпържен патладжан на шайби или по дължина, опечени и обелени чушки,  доматено пюре. Редя в буркани от тези продукти ,  между тях ръся чесън и магданоз( може и целина). Запечатвам и заварявам 15 минути.

# 153
Fatalina,  би ли споделила рецептата за маринатата?

# 154
Fatalina,  би ли споделила рецептата за маринатата?
Рецептата е от едната ми баба, мир на душата й! Малко е на вкус. Червени чушки около 5 - 6 кг., изчистени от семето, изпечени и обелени, но ги оставям цели. Обелените чушки ги слагам в дълбок съд и ги посипвам с 2 равни супени лъжици готварска сол, 2 равни супени лъжици захар и 2 - 3 супени лъжици ябълков оцет. Обърквам ги хубаво и пробвам на вкус, ако ми сладнят, добавям още 1/2 супена лъжица оцет и отново добре ги обърквам. Така ги оставям захлупени поне за 2 - 3 часа. Пускат сок.
Патладжан 2 кг. нарязвам на шайби с деб. 1 см. съмсем леко ги посолявам буквално символично. Оставям ги малко в тенджера да си пуснат сока. Пържа ги в олио, но много за кратко. Само малко да сменят цвета, не да са напълно готови. Изваждам ги да изстиват. 1 глава цели скилидки чесън(може и повече като се гледа във всеки нареден буркан да има поне по 1 - 2 скилидки). 1 връзка магданоз(може и по-малко), нарязан. Започваме да редим туршията(баба даже и казваше разядка) плътно в бурканите. Ред патладжан, ред чушки, магданоз, чесънче и повтаряме. Най-отгоре завършваме с патладжан. Събралата се марината от овкусените чушки я разпределяме в бурканите. Най-отгоре капваме по кафена лъжичка олио. Затваряме бурканите и ги варим за 15 минути.
Мисля, че за който избягва пърженото, туршията би се получила добре и с печен върху кухненска хартия във фурната патладжан. Нарязан пак на шайби и намазан леко с олио от двете страни. Да не се пече прекалено. Аз така миналата есен затварях само патладжан в буркани.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 14:21 от Fatalina

# 155
Привет на всички! Отворих през почивните дни сладко-лютивия сос на Пейч, обаче е прекалено сладък за моя вкус. Сега този няма как да го докарам на вкус, но да питам може ли да направя със същите съставки , но със съвсем малко захар? Според вас ще се получи ли?

# 156
  • Русе
Скрит текст:
Привет на всички! Отворих през почивните дни сладко-лютивия сос на Пейч, обаче е прекалено сладък за моя вкус. Сега този няма как да го докарам на вкус, но да питам може ли да направя със същите съставки , но със съвсем малко захар? Според вас ще се получи ли?

Можеш да експериментираш с продуктите и да си нагласиш соса според твоя вкус.

# 157
Fatalina, благодаря! На младини правех такава туршия печени пиперки, пържен патладжан и марината, която не помня. Спомням си, че махнах олиото в един период, защото идваше тежка. Беше много, много  вкусно.  Още веднъж, благодаря.

# 158
Fatalina, благодаря! На младини правех такава туршия печени пиперки, пържен патладжан и марината, която не помня. Спомням си, че махнах олиото в един период, защото идваше тежка. Беше много, много  вкусно.  Още веднъж, благодаря.
Ако имаш предвид кафената лъжичка олио, то баба ми казваше, че било за запечатване на зеленчука, но вероятно може и без нея. В тази връзка написах, че който избягва пържено би могло да приготви патладжана на фурна.

# 159
Не имах предвид моята рецепта, мисля, че се слагаше олиото от пърженето, но не съм сигурна. Много години не съм я правила. Ще направя по твоята рецепта.

# 160
  • Русе
Скрит текст:
Не имах предвид моята рецепта, мисля, че се слагаше олиото от пърженето, но не съм сигурна. Много години не съм я правила. Ще направя по твоята рецепта.

# 161
На първа страница има линк към моя рецепта за маринован патладжан

# 162
Реших да пробвам туршията с тиквички на Звездев, и много ми хареса ефектът на олиото и оцета 😎
Скрит текст:

# 163
  • София
Lemy, моля сподели рецептата? Каква е тази магия с оцет и олио в чашата?

# 164
  • Русе
Скрит текст:
Lemy, моля сподели рецептата? Каква е тази магия с оцет и олио в чашата?

Не съм Lemy, но ето тук е рецептата.

Общи условия

Активация на акаунт