За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

  • 15 014
  • 327
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 7 431
Моля, дайте някоя изпитана рецепта за парени червени чушки в делва/тинджера/кофа/малко бидонче, но без аспирин. Само чушки с чесънче и подправки, без други зеленчуци. Преди години съм я правила само в делва, но сега делвата не е при мен, а и самата туршия не беше много трайна. Знам, че може и в буркани, но не искам
 да ги кипвам после, а чушките да си стоят хрукави, затова искам да е в голям общ съд. Утре ще правя пълнени камби с моркови и целина.

# 316
  • Русе
  • Мнения: 6 168
Скрит текст:
Моля, дайте някоя изпитана рецепта за парени червени чушки в делва/тинджера/кофа/малко бидонче, но без аспирин. Само чушки с чесънче и подправки, без други зеленчуци. Преди години съм я правила само в делва, но сега делвата не е при мен, а и самата туршия не беше много трайна. Знам, че може и в буркани, но не искам
 да ги кипвам после, а чушките да си стоят хрукави, затова искам да е в голям общ съд. Утре ще правя пълнени камби с моркови и целина.

   



Червените чушки са малко капризен зеленчук за туршия. Без аспирин или заваряване те ще издържат в буркани максимум до Нова година /ако ги направиш сега и не е много топло помещението където се съхраняват/. С аспирин при мен/виж снимката/ до м. март.
Успех!

# 317
  • Мнения: 7 431
[/spoiler]

Червените чушки са малко капризен зеленчук за туршия. Без аспирин или заваряване те ще издържат в буркани максимум до Нова година /ако ги направиш сега и не е много топло помещението където се съхраняват/. С аспирин при мен/виж снимката/ до м. март.
Успех!
[/quote]
Благодаря! Точно от старите книги ползвах рецепти за зимнина, но в момента всички книги са ми прибрани в кашони, че си премествам багажа от едно жилище в друго и просто не знам къде е моята такава книга. Знам, че е нетрайна и ще гледам да я изядем още до НГ. Няма да приготвям голямо количество. При нас е студено зимата, а и зимнина е в мазе с постоянна температура. Не искам да слагам аспирин по здравословни причини. Като стане ще дам отчет. Тъй като вече ни омръзнаха салатите с домати и краставици и днес извадих от почти готовата ми сурова туршия. Сега ми е най-вкусна преди да е станала кисела. До няколко дни ще е готова напълно и ще я пресека с натриев бензоат. Ето я.

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 19:12 от Fatalina

# 318
  • Русе
  • Мнения: 6 168
Червените чушки са малко капризен зеленчук за туршия. Без аспирин или заваряване те ще издържат в буркани максимум до Нова година /ако ги направиш сега и не е много топло помещението където се съхраняват/. С аспирин при мен/виж снимката/ до м. март.
Успех!
[/quote]
Благодаря! Точно от старите книги ползвах рецепти за зимнина, но в момента всички книги са ми прибрани в кашони, че си премествам багажа от едно жилище в друго и просто не знам къде е моята такава книга. Знам, че е нетрайна и ще гледам да я изядем още до НГ. Няма да приготвям голямо количество. При нас е студено зимата, а и зимнина е в мазе с постоянна температура. Не искам да слагам аспирин по здравословни причини. Като стане ще дам отчет. Тъй като вече ни омръзнаха салатите с домати и краставици и днес извадих от почти готовата ми сурова туршия. Сега ми е най-вкусна преди да е станала кисела. До няколко дни ще е готова напълно и ще я пресека с натриев бензоат. Ето я.
[/quote] [/spoiler]

Не ползвай натриев бензоат за пресичане. Аз използвам това, не променя вкуса на туршията и я запазва идеално.

# 319
  • Мнения: 7 431
Благодаря, може да пробвам!.

# 320
  • Мнения: 850
Много ми хареса суровата туршийка в чинията! Дайте моля актуална рецепта!

# 321
  • Мнения: 2 303
Здравейте, имам едно малко 5 литрово бидонче. Искам да направя туршия с карфиол, моркови и червени чушки. Майка ми правеше една царска туршия, но е обръщала бурканите, т.е. няма как да я направя в бидончето. Търся изпитана рецепта, без олио.

# 322
  • Мнения: 20 897
Заради снега който падна при нас, се озовах с голямо количество зелени домати, дайте идеи/рецепти какво да ги правя.
Не ми хрумва друго освен сурово туршия, но пък ние от нея точно доматите не ядем.
По едрите ще ги оставят за зреят, но имам едни дребни, като малко по-големи бонбонки, и са доста 🤔

# 323
  • Русе
  • Мнения: 6 168
Скрит текст:
Заради снега който падна при нас, се озовах с голямо количество зелени домати, дайте идеи/рецепти какво да ги правя.
Не ми хрумва друго освен сурово туршия, но пък ние от нея точно доматите не ядем.
По едрите ще ги оставят за зреят, но имам едни дребни, като малко по-големи бонбонки, и са доста 🤔

   

# 324
  • София
  • Мнения: 2 416
Аз съм правила по тази рецепта, харесаха ни. https://recepti.ezine.bg/r-183116-%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD … D0%B0%D0%BD%D0%B8

Иначе ги оставям на сухо и хладно, по-голямата част си узряват.

# 325
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 872
Това е туршията от зелени доматчета на миДко, мир на душата му.



И дома се хареса, но аз намалих малко солта.

# 326
  • Мнения: 20 897
Много ви благодаря!

# 327
  • Мнения: 7 431
Много ми хареса суровата туршийка в чинията! Дайте моля актуална рецепта!
Ами това най-обикновена сурова туршия. Продуктите са ми почти на око:1 глава зеле около 2 кг, 1 глава карфиол около 1.5 - 2 кг, 2 кг чушки сиврия, 2 - 3 кг корнишони, 3 кг зелени домати, 2 кг моркови и листа от една глава целина, синапено семе 1 чаена лъжичка на 1 кофа от 10 л вместимост.
Зелето се няразва, карфиолът се на разделя на малки цветчета, доматите се надупчват леко с ножче на две места, чушките без да се чистят от семките също леко се надупчват на 2 места, на корнишоните им се отрязва малко капаче само от страната на дръжката, морковите се режат на малки парченца, може и на кръгчета. Листата със стеблата целина се измиват, но се оставят цели. Всички зеленчуци се напълват в дърбок съд, като най-отгоре се покриват с целината. Заливат със студена вода, която се измерва. На 1 л вода се добавят 30 грама готварска сол. Някои слагат по 40 гр. на литър вода, но на мен така ми е прекалено солено. Най-отгоре се притиска с чиния и 6е затваря с капак. 10 дни всеки ден по веднъж саламурата се изсипва и се връща обратно в съда със зеленчуците или се преточва  маркуче. Целта е солта да се разтвори и разнесе равномерно навсякъде. След това туршията се оставя да ферментира на хладно и тъмно място да поеме солта хубаво в зелечуците. Проверява се да не би част от зеленчука да не е изплувал на повърхността и да се развали. Пробва се но вкус и като се види, че краставичките изцяло са променили отвътре цвета си, туршията е готова и може да се пресече с то8ш фикс за туршии, който беше показан по-назад в темата. Когато се извади за консумация по желание се овкусява с олио.
Готова съм с туршията от пълнени камби с моркови.

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 21:33 от Fatalina

Общи условия

Активация на акаунт