Хляб...

• 8 034
  • 174
  •   1
Отговори
# 120
Ами ние сме вид, който не е месояден. Даже неандерталците затова се смята, че са изчезнали. Промяна в климата, липса на достатъчно плячка, ниски нива на раждаемост. Кроманьонците, които не са толкова месоядни, а били събирачи, земеделствали, дошли и набързо ги изместили. Близки видове, но различни, с разлики ДНК. Една малка част от неандерталците се смесила с кроманьонците, но основното ни наследство си е кроманьонско.

# 121
  • MI
Nevermoresleep не ме интересува твоя частен случай. Никак. Когато заговори за статистически фалшификации и ми стана ясно, нямам нужда от нищо повече. От статистика със сигурност много повече от теб разбирам, просто не ме интересува да си мерим нищо, нито ума, нито талията  . Отдавна съм минала този етап, безинтересно ми е. Ще го кажа директно, не пиша тези неща за теб, защото съм наясно че е изгубена кауза. Пиша ги ако има някой който се колебае и има проблеми да има някакви насоки по които после сам да се информира и да не слуша модерните в момента глупости за високопротеиновата диета.

Ние сме хора, за нашия вид е ясно кое е балансирано хранене. На мен ми стига дори само това, че до 60те в България сме били на първо място по столетници на глава от населението в цяла Европа и не само, а сега сме от най-болните нации. Статистика, тази лошата. И че точно в този период се променя рязко начина на хранене на българите и почват и да се движат по-малко. Стига ми ефекта който виждам върху моята храносмилателна система , факта че успешно държа под контрол възпалението. Иначе и моят лл в началото ми каза обичайните глупост, без въглехидрати, повече месо и зеленчуци, бля бля. Щеше да ме умори, хубаво че си слушам тялото. После се оказа че специалистите в областта въобще не са съгласни с него, ама ето, много такива специалисти има. Още повече фитнес гурута дето идея нямат от разлика между прости и сложни въглехидрати примерно и ги интересува да не са дебели или скини фет, като някои хора тук. Но има и истински нутриционисти, дипломирани биолози, а не изкарали някакъв курс. Има лекари, които изследват връзката между храненето и различни болести. Мен мнението на тези хора ме интересува когато искам да се информирам и да взема решение. Ако някой мисли че е по-умен от всички и разбира повече от всички, че всичко е една конспирация и научни изследвания и хилядолетен опит са нищо, той и неговият гуру знаят по-добре, ок. Негов проблем. Надявам се просто повече хора да вземат решение информирано, не на база на глупости в интернет и фалшиви гурута.

П.с. в момента средиземноморска диета спазват много малко хора. Много малко. Преди това въобще не е била толкова различна, ама какво се хабя, нали била оборена. В момента на много места се повишава продължителността на живота, само че благодарение на медицината, която успява да поддържа живота на болни хора с десетилетия. Тези в Хонконг никой не ги изучава като пример, просто защото са далеч от японските или италианските столетници в сините зони, които на 100+ са напълно здрави и автономни. Мерси за 100 години живот като болна, предпочитам да са по-малко, но в добро здраве и без да пия постоянно лекарства и да видя по болници.

# 122
Ами ние сме вид, който не е месояден. Даже неандерталците затова се смята, че са изчезнали. Промяна в климата, липса на достатъчно плячка, ниски нива на раждаемост. Кроманьонците, които не са толкова месоядни, а били събирачи, земеделствали, дошли и набързо ги изместили. Близки видове, но различни, с разлики ДНК. Една малка част от неандерталците се смесила с кроманьонците, но основното ни наследство си е кроманьонско.
Пробвай да живееш 1 месец в гората и да се храниш само с това което успееш да събереш и ела да си попишем пак. Simple Smile

# 123
Аз лично не мога, защото не разпознавам почти нищо от диворастящите растения, гъби и пр., но има хора, които твърдят, че е възможно:
https://webcafe.bg/web-sol-i-alkohol/balgariya-e-ot-malkoto-stra … -da-rabotite.html
А ако живееш в природата, както праисторическите хора, със сигурност разбираш повече, защото няма магазин, от който да си купиш храна, като огладнееш.
И неандерталците са събирали, няма как въобще без растителна храна да са минавали, поне плодове, които си растат и чакат някой да ги откъсне. И кроманьонците са яли месо, като цяло май са били по-приспособими и са имали достъп до повече храна, не са гласували толкова. Неандерталците изминавали много километри, за да хванат нещо, кроманьонците са били по-уседнали, заграждали диви животни в кошара и като им свършело месото, убивали някое от животните. И уседналостта им е дала възможност да събират, да складират повече храна, да развиват нещо като земеделие.

# 124
  • София
Извинявам се, не се сдържах. 😃

# 125
Mи нали ако не се угоиш няма да се получи хубаво патешко магре...

# 126
Цитат
най голям процент от диабет има в Индия където са най-голям % вегетарианци.
Thinking Много съм учудена.Отдавна бях чела, че най-голям процент е във Финландия и по принцип на север.Смятаха, че има връзка със студеният климат.

# 127
На мен доста страшно ми изглежда и очевидно не са богатите страни, в които уж се яде повече месо, а бедните, които се изхранват със зърно или наблягат на сладкишите.

https://idf.org/about-diabetes/diabetes-facts-figures/

# 128
Аз не мога без хляб , тесто , паста , пица , ориз и картофи . Не мога да се нахраня със салата и риба/месо . Хляб ям предимно с квас , бял не обичам въобще .

# 129
  • MI
Само дето не Индия, а Пакистан е на първо място и то достатъчно по-зле от Идния. В Пакистан не са вегетарианци. Кувейт дето са известни че са супер бедни са преди Индия. Египет и те, нали известни вегетарианци. Не ми се рови да видя от преди 100 години данни за Индия, преди неизбежните рафинирани храни, ГМО и западно влияние, но мога да се обзаложа че ще е доста различно положението.
Гамбия е страната с най-малко диабетици на глава от населението , а тма не са точно най-големите консуматори на месо. Та кучето другаде е заровено, но както не обичаш статистиката така се получава, после трудно я и разчиташ...
https://www.medicalnewstoday.com/articles/diabetes-rates-by-country#type-2

# 130
НВВМ хранене не е за всеки. Има хора на които не им понася храненето с много мазнини, например имат проблеми със злъчката или омазнен черен дроб. Но трябва да има поне някакъв баланс, като види човек, че въглехидратите му се отразяват зле. Аз се старая да се храня разделно, например  ям пиле, риба със салата без хляб, картофи, ориз и т.н. Когато хапвам ориз или картофи, гледам да е без месо към тях. Хляб ям, когато реша да вечерям супа, черен, пълнозърнест. Също може и сутрин малка филийка с нещо, държи ме сита дълги часове, не прегладнявам, а ако хапна например овесени ядки или мюсли, след половин час съм гладна, а пък и в тях също има глутен. Не съм фиданка, но ако ядях толкова въглехидрати, колкото ми се ядат, вероятно щях да се търкалям. Спомням си с носталгия, че като бях на двадесет и малко си хапвах в стола четвъртинка бял хляб, плюс първо второ и трето стабилни порции и бях на клечка. Сега толкова храна, не мога да изям за дни, толкова  хляб за седмици и пак съм дебела.

# 131
Различни организми, различни поносимости. Разни сибиряци и от далечния Изток например могат да ядат такива неща, от които други хора се тровят смъртоносно.
В България не може да има само една вярна диета, по простата причина че сме доста различни генетично като цяло.
Всеки би трябвало да изпробва поносимостите на неговия организъм и съответно да се ориентира.
То за домашните животни примерно, в зависимост от порода,  конституция, възраст и други специфики, се препоръчва различно хранене при положение че общо взето породите са унифицирани, а при хората е значително по-сложно.

# 132
  • София
Италианската част от родата се прехранват основно с пица, паста, корнери, панетоне и т.н. Слаби са като куки.
Гръцката част от родата хапват пържоли, чевермета, скара и т.н. Доста са едрички. Чак дебели не са, но добре нахранени. Ама те и много сладкиши ядат, и бугаци.
Приятелите ни в Скандинавието наблягат на риба и всякакви супи. Много добре изглеждат.

Относно килограмите - не бива да се правят сравнения, защото често едно спортуващо тяло тежи повече от неспортуващо. Годините също, защото с възрастта заобленостите се преразпределят от едни на други места.
През последното десетилетие тежа с около 10 кг над младежките си години, само дето нося същия размер дрехи, но по-тесни в бедрата и по-широко в ханша, по-тесни в талията, но по-широко в бюста. И част от килата са си от хапване, но част са от активен спорт, без който сигурно просто бих се отпуснала и картинката щеше да е различна.
Но пък, точно благодарение на активния спорт, мога да ям всичко. Да видим сега по празниците какво ще се случи, защото съм си дала 2 седмици почивка от спорта, за да се нарадвам на домочадието.

Последна редакция: вт, 24 дек 2024, 20:14 от Fever Ray

# 133
Черният дроб не се омазнява от месо. А от въглехидрати и алкохол.

# 134
  • Paris, France
Най-лесно се омазнява с фруктоза + транс мазнини. Така омазнява черните дробове на лабораторните животни. Отнема 3 дни.

И във Франция ядат много ВХ и са слаби. Моят мъж муха по няколко кроасани за закуска. Ако го мързи да излезе да си ги купи, си намазва дебело с масло 2 филии козуначен хляб у добавя конфитюр отгоре. След това си смесва мюсли или овесени трици с подсладени млекце и си го хапва. Накрая удря едно кафе със захар и е готов за деня. Ако 2 месеца ям такива закуски, ще завърша в спешното с диабет. На него холестероли, теиглицериди, инсулин, КЗ са му перфектни. Ген, късмет. Тук никой не говори за диети, а супер дебелите са изключителна рядкост.

НВВМ хранене не е за всеки. Има хора на които не им понася храненето с много мазнини, например имат проблеми със злъчката или омазнен черен дроб.

НВ не е нужно да е ВМ. Само като прочета, че някой пише за лъжици масло, тъпкане с мазнини и зная, че няма да е успешен. Има най-различни варианти на НВ, включая почти без мазнини. Мазнините в тези диети са за деца, хора, които нямат нужда да свалят телесни мазнини. При мазен дроб или панкреас, когато се цели отслабване или понижаване на КЗ, в началото почти няма мазнини. После може да се включат. Има мазнини, от които просто не се дебелее. Пробвай да се храниш с по литър зехтин дневно! Около 8000 калории съдържа.

С омега 3 не можете да си омразните дроба. Просто не става.

Аз съм живяла по места, където ядат по 1-2 кила риба седмично, а може и повече. Другото е маньока, каша от царевица или ямс, и малко треви като листа от маньока и други, които не ги знам как се казват на български (или друг език, различен от местния). Всичко полято в палмово масло или готвеха във фъстъчено пюре. Един дебел нямаше. Диабет имаха само някои стари бабички, родили по 13 деца. Нещо като 0.1% от населението имаше диабет 2 и все жени. Майка ми ми казваше, че диабетът (Т2) е женска болест. Сега и там почват да плюскат и да дебелеят.

Не е на бедните държави болест диабета или не точно. Много ВХ и мазнина, малко протеин, заседналост. КСА и Кувейт не са бедни, но са в челната десятка.

Някой писа за Финландия - те бяха номер 1 за диабет Т1, което е автоимунно заболяване и го има повече в чисти, богати държави. В съседните руски области с подобно генетично население нямаше толкова диабет.

Общи условия

Активация на акаунт