Хляб...

  • 8 028
  • 174
  •   1
Отговори
# 150
  • Paris, France
  • Мнения: 17 435
Яла съм последно кебапчета в БГ преди 10г. Мога да различа месно кебапче от кюфте с хляб. Нямаше хляб и не ми се е случвало да има. Има и кюфтета без хляб, но масово продаваните в БГ са с хляб и яйце.

Има готови кебапчета в тарелка в супермаркетите. В тях какво има не зная, защото каймата бързо се разваля без добавки.

За заведенията си има рецептурник с грамаж и съставки и има органи, които посещават местата за обществено хранене и следят. Етническите кухни като японска, тайландска, индийска може и да минават метъра, но за българските ястия има точен грамаж, съставки итн, които не може да варират кой знае колко. Също и се следи температурата на съхранение.

# 151
  • Мнения: 1 409
Не всеки човек може да се наяде само с месо и салата. И аз се наяждам с две кебапчета, ако към тях има гарнитура ( не хляб). Но ако няма друго или е салата не мога да изям 3, но и не се наяждам. Като цяло ям някакво месо и ми втръсва, така да го нарека, не мога да ям повече от него, а още съм гладна. Не ме наяжда салата, гарнитурата също трябва да е хранителна.

# 152
  • Мнения: 1 195
Касиер съм в заведение, българско. Ако си мислиш, че с тая проверка правят нещо- лъжеш се. Всичко е точно за 1 час, шапки, ръкавици, грамажи, отделяне на хранителни продукти. И то, защото началниците са просто работници. Тръгнат ли си, всичко започва отново. Пести се от всичко, особенно по големи сбирки, за да има "за нас". Всичко се трупа на едно място, веднъж или два пъти годишно слагаме въпросните неща по местата. Понякога ми е тъжно, защото това е детската ми мечта, но сериозно се замислям за напускане. Не мога да гледам това, а и не мога нищо да кажа.

# 153
  • Мнения: 2 978
За заведенията си има рецептурник с грамаж и съставки и има органи, които посещават местата за обществено хранене и следят. ..., но за българските ястия има точен грамаж, съставки итн, които не може да варират кой знае колко. Също и се следи температурата на съхранение.
Мисля, че живееш в миналия век.
На хартия е едно, каква е реалността съвсем друго.

# 154
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 525
Какъв рецептурник? Имах заведение, сама си измислях рецептите, сама си решавах какъв грамаж да слагам, в какви пропорции и пр. Да, проверките проверяват Т на съхранение, но ако съм решила салатата ми да е 150 г, тя ще е толкова и никой нищо не може да ми каже.

# 155
  • Мнения: 10 553
Разбира се, че няма как някой да ти каже каква рецепта ще приготвяш и какъв грамаж. Та то най-големите готвачи дори не споделят "тайните" съставки.
Следят се да са обявени алергените, срокове на годност, температури на приготвяне и съхранение, поток/движение на храна и боклук, хигиена.

Има утвърдени рецепти за училища/детски градини и ясли примерно. Там спазваш предварително уточнени меню и грамажи.
Предполагам, че и в болниците е така (не съм запозната).

___
Влязох в темата, защото видях заглавието "Хляб". Аз и детето консумираме малко хляб, основно разни със семена. Като видях новите цени на хляба в Бургас и щях да припадна! Край с консумацията на хляб. За мен цената е абсурдна. Виждам, че горе долу е качена със стойността на ДДСто, но все пак... от 1,59 на 2,03 и от 2,60 на 3,35... айде не мерси!

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 16:58 от Ice Queen

# 156
  • Мнения: 23 915
Да, аз го очаквах, че така ще стане с цените, даже писах за това, и горе-долу съм улучила цената, за съжаление. Не само хлябът, но и макаронените и другите тестени изделия също ще поскъпнат при ново зареждане, ако още не са.

# 157
  • Мнения: 2 765
Не ям хляб, защото дебелея страшно от него, но често приготвям хляб вкъщи. Едната причина е финансова, а другата-- правя го много вкусен с ядки и тн. Гледам все пак децата ми да не ядат много хляб и да не е от пшеница, а по-ниско глутенов.

# 158
  • Мнения: 186
Искам да Ви попитам, хляб ядете ли, и по колко? В нашето семейство (3 души) се купува всеки ден, по 1 или 2. Аз искам да го откажа, доста кг качих, ама някак си все си мисля, че ще ми липсва. От малка го ям, никога не съм спирала. Някой, може ли да сподели опит, а и меню, без хляб.

Първо, важно е да се отбележи, че хлябът сам по себе си не е "виновникът" за качването на килограми – всичко зависи от общото количество калории, което приемате. Вместо да се откажете напълно от хляба, може да опитате да го намалите или да изберете по-здравословни варианти, като пълнозърнест или безглутенов хляб. Важно е да намерите заместители, които да ви задоволят и да не ви оставят с чувство на глад.
Постепенното намаляване на хляба може да помогне на организма да се адаптира. И не на последно място, слушайте тялото си и не се насилвайте. Успех!

# 159
  • Мнения: 14 939
Заради проблем с КЗ и Инсулин спрях хляба и въглехидратите. Какви брашна могат да се използват, за да си правя хляб подходящ за диетата ми?

# 160
  • Paris, France
  • Мнения: 17 435
На предна страница бях дала рецепта за хляб от белтъчен прах. Доста е сполучлива. Пусни "O carb bread recipe" в търсачка и излизат доста рецепти. Има от брашна от ядки, но ядките на мене не ми понасят.  

Като ям кето, просто не ям хляб. Ям по-суха храна като пържена риба, месо на пара. Големи салати си ям с лъжица и така не ми се иска да има хляб, та да потопя в соса.

Най-добре изчакай да си оправиш D3, B12, B9,   КЗ и инсулин и тогава ще можеш да ядеш хляб, особено преди кардио!

# 161
  • Мнения: 22 000
И аз мога изобщо без хляб. Това, което обичам, но избягвам, са луканка и суджук Simple Smile Бих яла всеки ден, но са прекалено солени и мазни. Не съм по сладкото, затова не ми е много трудно да спазвам някакви режими.

# 162
  • Мнения: 3 736
Зависи от хляба. Но по принцип аз ям съвсем малко хляб. ММ и детето - повече. С един заводски хляб изкарваме поне 2-3 дни. Детето го предпочита, защото отвътре е мек, а явно и в детската градина им дават такъв и си го харесва.
За НГ една роднина донесе домашен хляб. Е, него го изядохме до трошичка, а иначе от другия често се случва и да хвърляме, защото мухлясва.

# 163
  • Мнения: 626
Зависи от хляба. Но по принцип аз ям съвсем малко хляб. ММ и детето - повече. С един заводски хляб изкарваме поне 2-3 дни. Детето го предпочита, защото отвътре е мек, а явно и в детската градина им дават такъв и си го харесва.
За НГ една роднина донесе домашен хляб. Е, него го изядохме до трошичка, а иначе от другия често се случва и да хвърляме, защото мухлясва.
С хляба, особено купения, положението при мен е като при алкохолиците - без една филия мога, с една не мога. По ме засища домашен хляб, та хлебопекарната е един от най-използваните уреди в къщи. Там една филия ме оправя.

# 164
  • Мнения: 3 736
Ако основното е с ориз или картофи, просто не изпитвам нужда от хляб, освен ако не е някоя много чорбеста яхния.
Но пък ако хлябът е пресен, топъл и мекичък, се изкушавам. Основно на сандвич го ям.

Общи условия

Активация на акаунт