Наследен имот - и имотна измама

• 4 059
  • 81
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте ! Ще започна от начало. Родителите ми се се развели когато съм бил на 3 г . Сега съм на 53г. Останал съм да живея с майка ми която не е позволявала на баща ми да има никакъв контакт с мен. В семейството ни е било винаги тема табу и никога не се е споменавало дори името на баща ми. Аз никога не съм го виждал. Също цял живот ми е втълпявано да не го търся и че той е лош човек.
...
 За съжаление е починал преди 2г. ..
Щом няма други наследници е логично, че аз съм единствен такъв. Бабата починала малко преди него. Той останал сам. Намерили са го от съдебна медицина в апартамента му- починал.
Умрял е сам като куче. Погребали са го служебно. И авторът пита що никой не му е казал. Кой да го издирва и да му казва? След 50 години едва ли някой е знаел, че този човек има син и къде да го търси. Това не е холивудски филм - гътнал се милионерът и адвокатите му тръгват да търсят неизвестните наследници да им връчат наследството.
Името на бащата и да не се е споменавало, то авторът като законородено дете носи две от имената на баща си.

# 46
  • Варна
Останал съм да живея с майка ми която не е позволявала на баща ми да има никакъв контакт с мен.
Глупости са това. Няма такова нещо като майката не позволява. Има си закони. Бащата не е държал на контакти със сина си, затова и е останал без такива.

# 47
То закони може и да има, но в случая четем думите на детето. И след като авторът твърди, че майката не е позволявала, значи нямаме основания да не вярваме. Както има бащи, които вземат детето от майката и не позволяват контакти така има и майки, които възпрепятстват контакта. Не знаем и от какво семейство е въпросната майка, какви са били родителите й, защо е разводът. Имаме просто един очернен баща до степен, че синът да не смее сам да го потърси след пълнолетие. Говорим за 70-те и 80-те години на миналия век. Достатъчно е дядото/ вуйчото да имат някаква партийна, градска позиция или да са в системата на МВР и бащата става безпомощен. Разбира се, че не можем да изключим и възможността да са имали основателна причина. Колкото до издръжката, тя се е удържала служебно от заплатата, ако бащата е работел, а то до демокрацията безработни нямаше.

# 48
Ами не, баща ми представяше бележка, че е безработен, и издръжка не е плащал. Сега поне я има опцията да взимаш от общината някаква минимална издръжка..

# 49
А защо се месите изобщо.
Въпросът бе друг..чисто юридически и технически.
А бгмама се юрна присъди да раздава..кой виновен..кой не...и що? Някой ви пита ли?

# 50
Така е, това са неща, за които всеки сам си решава ще търси ли, няма ли да търси. Въпросът е, че бащата май няма имоти и авоари, та чисто юридически надали е имотна измама.

# 51
А чисто юридически няма ли срок за приемане на наследството/ влизане във владение? Защото авторът е разбрал, че баща му е починал две години след като е починал, и понеже не са имали никаква връзка, затова и няма представа дали има какво да наследи изобщо.
Кукумицинка, това след 90-та година или преди 90-а е вземал бележка, че е безработен? То сигурно и на онова време е имало такава, които мишкуват, за да не плащат.

# 52
  • Варна
Мисля че 6 месеца беше срокът за приемане/отказ от наследство. Може и да бъркам месеците, но със сигурност има срок.

# 53
А какво се случва, ако наследникът и хабер си няма, че наследодателят е починал, както в случая? Ако приемем, че има нещо на името на починалия.  И има ли някой задължението да издирва наследници по служебен ред и да ги кани да влязат във владение на наследството?

# 54
А чисто юридически няма ли срок за приемане на наследството/ влизане във владение? Защото авторът е разбрал, че баща му е починал две години след като е починал, и понеже не са имали никаква връзка, затова и няма представа дали има какво да наследи изобщо.
Кукумицинка, това след 90-та година или преди 90-а е вземал бележка, че е безработен? То сигурно и на онова време е имало такава, които мишкуват, за да не плащат.

Пре 90-те бях достатъчно голяма, че да знам за бележките, носила съм и за стипендии, но те се бяха развели през 80-те и майка е казвала, че издръжка никога не е плащал, т.е било е възможно.

По принцип мисля, че юридически сроковете в подобни случаи са дефинирани и започват да текат "след узнаването".

# 55
  • Варна
Ако не е предприел нищо по приемане на наследството, значи все едно го отказва. Не съм на 100% сигурна обаче. Ако има адвокат в темата, нека пише.

Също мисля че няма такива служебни лица, които да те издирват и да те подканват да си вземеш полагаемото. То затова и има толкова имотни измами. Вратички - колкото щеш.

Размишлявала съм по въпроса като човек, не поддържащ никаква връзка с баща си. Един ден ако той почине преди мен, как ли ще разбера и какво ли ще се случи. Наследство не очаквам. Човекът няма нищо на свое име. Притесненията ми са да не наследя дългове. Може би периодично трябва тайно да го проучвам с адвокат?

# 56
От личен опит, ако наследиш дългове, те намират заинтересованите, така че "узнаваш", че се е гътнал и няма как да не предприемеш нищо, защото сроковете започват да текат. Също така, на мен и преди това ми се обаждаха от полицията да давам показания - къде съм била, кога съм го виждала за последно, да не би да имам нещо общо със смъртта, т.е..ако никой близък не ми беше съобщил, щях да науча от полицията първо, след това от кредиторите. Когато човек почине навън или сам, има разследване.

# 57
  • Варна
Те те намират, но ако не си приел “наследството”, не могат да те търсят за дълговете. Важен е тънкият момент по приемането. Кое точно действие се счита за приемане.

# 58
Ами не може май да не направиш нищо, или пълен отказ от наследство или приемане по опис.

# 59
  • Далечният изток
Няма срок за приемане на наследство.
Заинтересовани лица обаче, например банката, може да поискат от районния съд да определи срок на наследника, в който да заяви дали приема или се отказва от наследството.

Никой не издирва наследниците.
Преди няколко години промениха ЗМДТ и когато лице почине и има имоти, а наследниците не подадат декларация в срок, тогава от МДТ създават служебно партиди на наследниците и им начисляват данъци от момента на смъртта на наследодателя. Така евентуално, когато си получи писмо за данъците, би могъл някой да разбере, че е наследил имущество.

Общи условия

Активация на акаунт