Живот без социални мрежи

• 8 397
  • 238
  •   1
Отговори
# 60
Аз наблюдавам тенденция ФБ да го ползват по-възрастните, а по-младите да са в Инстаграм и Тик ток. На мен Тик ток много ми допада за рецепти, бързо, кратко, вместо да гледам някое дълго видео и да прескачам. Иначе считам, че е редно университети, преподаватели, като пътуват някъде професионално да информират, че няма да има лекции, предоставяне на материали, а не някой срещнал някой си и добре, че го е срещнал та някой да предаде нататък. Доста непрофесионално. Записах се на едни курсове в чужбина, веднага ви направиха имейл, обща платформа за споделяне на материали, връзка с преподаватели и курсисти както и много възможности свързани с онлайн   обучението. WhatsApp много масово се ползва и е много по-удобен от Вайбър,, имам група в работата, курсовете,  навсякъде общо взето е форма за бърза и най-вече неангажираща комуникация, запазване на личното пространство.

# 61
Ние имаме служебна група във Вайбър, за важни неща.

# 62
Sephora,

Може ли да ми обясниш с какво точно WhatsApp превъзхожда Вайбър, просто ми е любопитно. Ползвам и двете, но 99% Вайбър, WhatsApp само за 1 приятелка, която е в чужбина, тя си е свикнала там да си комуникира така и аз нямам против. Но, честно казано, не мога да намеря някаква кой знае каква разлика, общо взето и чатът в същия, и разговорите са същите…

Иначе - ако трябва да съм точна, пред всякакви социалки и писаници, предпочитам да говоря по телефона, ако можех, щях да го правя по цял ден. Уви, обаче приятелките ми са на работа по цял ден, аз вечер не мога толкова да говоря, защото съм си с детето, което цял ден е било на училище, така че най-често пиша.

# 63
Аз не виждам разлика между Вайбър и Уатсап. Същото е.

# 64
Нямам ФБ, ИГ и нищо подобно. Ползвам само Бг-мама. Да скролвам безсмислено картинки не е моето. Клипчета нямам нерви да гледам.
Ако търся нещо конкретно, избягвам ФБ и подобни линкове. Спамо-чат-отчетните теми във форума не ги разбирам и не участвам.
Вайбър ползвам лично, Уотсап служебно.
Предпочитам да пиша. Достатъчно говоря по телефона служебно през деня, направо искам да си завра някъде главата след работа като щраус 😁

# 65
Имам ФБ, първоначално заради групата на класа на детето. Там се обсъждаха важни неща, а като отсъства по болест, можеше да се поиска информация за домашни и контролни. По-късно от едно извънкласни занимание госпожата направи група също за информация. По това време детето нямаше 13години и нямаше профил, а голяма част от информацията беше за родители.
Към днешна дата пиша и участвам в тематични групи. Благодарение на една такава участвах в литературен конкурс и имам номинации. В момента имаме къща извън града, участвам във ФБ групата на селото, има полезни неща, обяви за ремонти, за продажба на дърва и др. Мъжът ми, който гордо НЕ притежава профил във ФБ, се информира от мен за много практична информация за селото. От ФБ група за проблеми с тинейджъри научих много неща. Имаме и група на класа, (нашият, не на детето), а да не казвам преди колко десетилетия сме завършили. В общи линии, ФБ ползвам за практични неща,не гледам и не поствсм картинки с котенца и подобни. ИГ нямам, защото не ми се е налагало, ФБ профил имам в момента, в който се появи необходимост (групата на класа на детето, сега си мисля, че май още от ДГ имаше група за информация) Това е от времето без Школо и др.

От БГ Мама по-голяма социална мрежа, здраве му кажи, даже някои колеги мъже на подбив ни вземат, без дори да знаят дали пишем.Тук съм намерила много полезна информация, но е факт че и много време съм загубила.
Прави впечатление наистина, че някои потребители (не само в тази тема) се хвалят, че не живеят "в мрежата" и могат да минат без социални мрежи. Но при всяка нова тема, почти във всеки под форум може да се познае още от заглавието кои никове ще се появят ако не на първа, то задължително поне на втора страница. А това много не прилича на "мога да живея без мрежа" Grinning

# 66
Да, фейсбук групите на училищата, бях ги пропуснала. Като беше малка дъщеря ми, много информация разменяхме там с учителките и другите родители. Сега децата си имат своя група на класа, в която участва и класната; друга група за взаимопомощ за домашните, но пак има и група в която участват и родителите. Когато искам да питам нещо класната, по-удобно ми е да й пиша на месинджъра във фейсбук, отговаря до часове. Дала ни е телефона си, но не ми е удобно да я притеснявам, освен ако не е нещо супер важно. В групата също отговаря редовно на въпроси на родители, ако е нещо, което засяга целия клас. Между другото дъщеря ми също не качва снимки във фейсбук, не си прави селфита, ползва го като мен само за общуване.

# 67
И двете ми деца във всички етапи са имали само Вайбър групи. Официално с преподавателите, както и наша си на родителите. Никой не е искал да прави ФБ.

# 68
При нас е било и по двата начина. В старото училище поддържах фиктивна ФБ регистрация, само заради групата на класа и достъп до нея през месинджър ( не ползвам ФБ). И за връзка с класната. В ново училище искаха Вайбър група.

# 69
Нашите първата година от онлайн обучението учеха през фейсбук, тогава още не беше създаден тиймса. Децата, които още нямаха, в това число и моето учеха през фейса на майките си. Сега вече са големи, имат си всички.

# 70
Как не беше създаден Тиймса?! Има го от 2017 и го ползвахме служебно още от тогава.
Това през фейса учене няма да го коментирам... Имаха всички профили в Гугъл, можеше да е поне Мийт... Явно госпожите толкова са си можели 🙄

# 71
Може ли да ми обясниш с какво точно WhatsApp превъзхожда Вайбър, просто ми е любопитно.

Не ползвам WhatsApp и нямам мнение, но мога да кажа защо не харесвам Вайбър – започна много да спами. Постоянно ми излизат някакви рекламни съобщения.
Скайп пък беше много бъгав. Засега съм най-доволна от Телеграм.

# 72
Разликата за мен е основно в това, че WhatsApp ентерфейса е доста по-опростен и за мен user friendly. На Viber ми е доста по-объркано, разхвърляно и не ми харесват изобщо тия шарении. Viber ми изпраща разни съобщения и ме приканва за това и онова,  WhatsApp не. От към защита се твърди, че на WhatsApp е по-добре криптирането, има го и за групови чатове. Основната полезност за мен е, че във WhatsApp можеш да споделяш местоположение. С тази опция винаги си “запаметявам” интересни локации и също така каня директно там. Ако се търсите с някой например спестява много обяснения.   Качването на статус който изчезва след 24 е също ползвана опция, която Viber няма. Иначе вероятно е въпрос на навик.
За мен ползването на такива платформи и особено пък Facebook за училищни нужди е абсолютно недопустимо. Има си мейли, има си сайт на училището. Това е начина да ме уведомят, но да следя някаква група във Facebook, където госпожата ще напише в 20 часа за утре децата да носят материали за кукерска маска … сори. Западните училища си функционират безупречно без такива групи и без Facebook.

# 73
Може и да си права Духи, че госпожите толкова са можели, но пък евала им, че направиха всичко възможно успешно да завършат децата четвърти клас. Някои деца, едно от които моето не искаха да се включват в онлайн часовете (тя изживя много тежко изолацията. Искаше си физическото присъствие в училище, разходките и игрите с приятели, периода съвпадна и с началото на пубертета и може би е знак на протест го правеше). Госпожата по занималня следобяд предаваше отново всички уроци, за децата, които не са се включили сутринта. Аз тогава карах само първи смени до един часа (с изричното разрешение на началника) и сядах в два часа с нея. Юни месец през ваканцията, класната я вика нея и няколко други деца, да наваксат индивидуално с това, което са изпуснали. Това онлайн обучение дойде из невиделица, учителите не бяха подготвени, но според мен направиха най-доброто на което са способни и дори повече, от колкото са задължени, за да завършат децата успешно. Относно допустимостта на използването на фейсбук групи на родители в училището, участието е по желание. И не са ни писали неща от рода, за утре искаме пластелин, това си беше задължение на децата да запомнят. Веднъж например половината клас се беше тръшнал болен от грип и учителките качиха уроците, които са предавали тази седмица, за което не мисля, че са задължени, а е на добра воля. Това, когато бяха по-малки, не сега в девети клас.

# 74
ФБ е недопустимо форма за учени, много непрафесионално, но явно учителите това си знаят. Нещо много се смесва личното, което няма място в такъв тип обучение.  Ако нямаш ФБ какво правиш, аутсайдер си, защото не си част от тази платформа. Много се преекспонира ползата в образователния процес. Опцията да се изпрати линк към и всеки да влезе без да е задължително част от ФБ или друго. В момента имам уроци едните са през WhatsApp, отварям и на телефона и на компютъра е инсталиран, пращат ми линк, отварям, обсъждаме, другото е през google meeting също много добра алтернатива.

WhatsApp за мен е много по-удобен, някак по-добре структуриран. На Viber ви излизат някакви неща,  постоянно, които не ме интересуват. Ползвала съм с години само Viber, от както съм в чужбина WhatsApp, защото всичко го ползва, ако някой има и двете, пиша на WhatsApp.

Общи условия

Активация на акаунт