Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 20

• 33 988
  • 786
  •   1
Отговори
# 360
Аз това за резерва го чувах постоянно. Следя много YouTube канали, които са за анализ както на вътрешната, така и на външната политика. Та това за тези пари, постоянно се повтаряше. Също и в каналите за финанси и икономика. Просто мислех, че вече всеки е запознат. Абсолютно всеки го коментираше в един момент от Григор Сарийски до Костадинов дори. А и в парламентарна зала често ставаше въпрос за това.

# 361
Моето мнение е, че със или без украинци, наемите не биха се повлияли кой знае колко. Явно се заражда нова тенденция, чакахме цените да се сринат, сега ще чакаме поне наемите да го направят.
Според мен, бавно и постепенно, все повече и в България ще се налага тенденцията да се живее под наем, вместо да се теглят по 100-200хил. Евро кредити. Все повече хора чувам да казват, че се отказват да купуват имот на тези цени, направили са си тяхната си сметка, не ги уреждат условията, цените, ако пък цената ги урежда, самият имот  не им харесва,  и т.н. и спират да търсят.
 Повечето банки още от Октомври мин.година промениха и позатегнаха доста условията си за отпускане на ипотечни кредити.
 Да не говорим, че то не е само да купиш по БДС, после още колко пари трябва да се вложат, то там идва страшното…Повечето теглят и на лимита на потребителския за да обзавеждат и ремонтират.
Става все по- непосилно за хора с по-ниски доходи.
Да не говорим, че познавам млади хора, на по 25, образовани, с добри доходи, които са фенове на някакви балончета, и живеят на висок наем, в луксозни двустайки,  чакайки балоните да се спукат. Точно тези, всяка банка с радост ще им отпусне, колкото им трябва, и сигурно ще са в състояние да го изплатят напълно, още преди да са навършили 35, но те не искат. Още едно доказателство, че доброто образование, не те прави особено….далновиден да кажем…Не е само в БГ така, същият тип хора са и повечето бедни пенсионери из Европа. Просто не се инвестира в нищо, всичко е скъпо, всичко им е рисково.
 Подобни  теории, по-скоро вярващият в тях, чакащите нещо да се случи, също спомагат наемите да си седят високи. Отделно, все по-високите цени на жилищата и все повечето, които просто не могат да си ги позволят.

# 362
Интересна теза, че ако част от украинците се приберат и освободят имотите под наем, това няма да се отрази на цените от наеми, най странно ми е, че в момента в групите за продажба на имоти в Варна има толкова много предлагане на наеми, явно има проблем и няма толкова желаещи да наемат, колкото се предлага, иначе за какво да налазват и групите за продажби, щяха да си седят в групите за наеми и да ги отдават веднага а не да търсят и други канали за отдаване.

После всеки се хвали колко много жилища са се продавали и тренда винаги бил нагоре и нагоре, ами нали после част от тия жилища излизат на пазара за наеми или викате зад всеки ъгъл дебнат по 100 човека веднага да наемат?

Аз не мога да кажа на къде ще поеми пазара, просто се чудя какво може да стане, в Варна има много свободни работни места и заплати те са високи?, че ще прииждат от други градове ли, знам ли някои по запознат да сподели?

# 363
Интересна теза, че ако част от украинците се приберат и освободят имотите под наем, това няма да се отрази на цените от наеми, най странно ми е, че в момента в групите за продажба на имоти в Варна има толкова много предлагане на наеми, явно има проблем и няма толкова желаещи да наемат, колкото се предлага, иначе за какво да налазват и групите за продажби, щяха да си седят в групите за наеми и да ги отдават веднага а не да търсят и други канали за отдаване.

После всеки се хвали колко много жилища са се продавали и тренда винаги бил нагоре и нагоре, ами нали после част от тия жилища излизат на пазара за наеми или викате зад всеки ъгъл дебнат по 100 човека веднага да наемат?

Аз не мога да кажа на къде ще поеми пазара, просто се чудя какво може да стане, в Варна има много свободни работни места и заплати те са високи?, че ще прииждат от други градове ли, знам ли някои по запознат да сподели?

Според мен една от причините за притока на чужденци и скока на наемите беше дистанционната работа. Тенденцията е към връщане в офиса като все по-малко работодатели наемат дистанционно, така че този приток би трябвало да спре и да се превърне в отлив. Сега цялата ни надежда остава в украинските държавни чиновници дето се очаква да залеят българия. 🤣 (спомням си 2008 чакаха китайците)

# 364
Как очаквате цените да се качват, заплатите да се качват а наемите да падат? То по-добре да не отдаваш имота под наем, отколкото да ти дават пари които не стигат за нищо.

# 365
Как очаквате цените да се качват, заплатите да се качват а наемите да падат?

Много просто, като има повече предлагане от колкото търсене и това не се отнася само за имоти Wink

То по-добре да не отдаваш имота под наем, отколкото да ти дават пари които не стигат за нищо.

И тая приказка не върви ако не си си направил сметката и си теглил кредит който трябва да връщаш, е ако си бохем(тук не визирам теб а общо хората) и не те бърка да плащаш само от джоба,  е това е вече друга бира  Wink

# 366
Как очаквате цените да се качват, заплатите да се качват а наемите да падат?

Много просто, като има повече предлагане от колкото търсене и това не се отнася само за имоти Wink

То по-добре да не отдаваш имота под наем, отколкото да ти дават пари които не стигат за нищо.

И тая приказка не върви ако не си си направил сметката и си теглил кредит който трябва да връщаш, е ако си бохем(тук не визирам теб а общо хората) и не те бърка да плащаш само от джоба,  е това е вече друга бира  Wink
Само дето пазарът на картофи е различен от пазарът за автомобили от пазарът на труда и от този за наеми. Чакаме и мерцедесите да станат по 1 лев щото не се търсят и диамантите и т.н.

# 367
Мда, може вмирисани кондота да са спаднали с 5% или непривлекателни 55+ комплекси във зона опасна от наводнения. Хубавите къщи си държат цената. Обобщението е подвеждащо.

Както и във Варна междувпрочем, ако има спад, то ще е при неподържаните стари панелки в непривлекателни райони.

# 368
Привет!
Виждам, че дебатирате относно наемите.
Ето какво гледах сутринта и какво решение са взели в Барселона относно краткосрочно отдаваните апартаменти. Понеже и Варна е туристически център, реших да споделя. Какво мислите?
https://www.youtube.com/watch?v=twL9O6gX3VI

# 369
  • Варна
"Наемите се били повипили със 68% през последното десетилетие." МОЛЯ? При нас се повишиха с повече само за последните 3 години.
Мисля, че Варна е мнооого далеч от "свръхтуризъм". Може ще е по-полезно, ако пратите клипчето на парижани.

# 370
Мда, може вмирисани кондота да са спаднали с 5% или непривлекателни 55+ комплекси във зона опасна от наводнения. Хубавите къщи си държат цената. Обобщението е подвеждащо.

Както и във Варна междувпрочем, ако има спад, то ще е при неподържаните стари панелки в непривлекателни райони.

Гледам са ми изтрили поста където ти пуснах един таунхаус в топ квартал на Маями дето му е паднала цената с 5% от Декември. По принцип еквивалента на тези къщи дето казваш че не им пада цената не е някакъв въшлив апартамент в сградите дето се споменават тука ами хубава къща в центъра или гръцката махала. Тоест при спад цените на всички апартаменти ще паднат. Някои хора може да не искат да продадат ама това не значи че стойността на апартамента им не е паднала.

# 371
И моя коментар са изтрили, но да се повторя. Имотите в гръцката скочиха със 100% последните 3-4 години, дори и да паднат със 5%, това няма да огрее купувачите.

# 372
И моя коментар са изтрили, но да се повторя. Имотите в гръцката скочиха със 100% последните 3-4 години, дори и да паднат със 5%, това няма да огрее купувачите.
То разбира се, че в световната история има моменти на спадове в цените, въпроса е, ако погледнеш генерално тренда, че той отива на горе. Особено пък за Варна,  който е курортен град на морето. Ние не сме търговци да умерим момента точно на платото за да направим максимална печалба от покупко-продажба. Примерно падат 5%, някой вика ще падат още, пък те се качват 10% и си до тук.

# 373
  • Варна
Не знам какво си позволяват да трият, май не са наясно с новата ситуация в света. Всичко беше по темата, явно някой отчаян идеен тип ще да е бил, щото те финансирането го спряха вече.

# 374
Мисля, че Варна е мнооого далеч от "свръхтуризъм". Може ще е по-полезно, ако пратите клипчето на парижани.

Така е, Варна е далеч от свръхтуризъм. Варна все пак има и разни сателитни курорти като Св. Константин и Елена, Златни пясъци и т.н., които я спасяват от всичките туристи да са концентрирани в града. И добре, че е така. Но пък има много празни имоти или имоти за отдаване под наем, т.е. несвободни за продажба. Ето при една такава забрана, или закон обвързан с висок данък за втори, трети имот... това би изкарало доста имоти на пазара за продажба.

Общи условия

Активация на акаунт