Отговори
# 1 125
Ако ви трябва бърз разчет, изключете Александровска.

# 1 126
Здравейте! При съмнение за тумор на яйчника (голяма киста и повишени туморни маркери) кое е по-подходящото образно изследване на малък таз - ЯМР или СТ с контраст? И с ЯМР на малък таз би ли се видяло ако има процес в дебелото черво?

# 1 127
  • Варна
Bojuri,ЯМР с контраст със сигурност, за дебело черво не мога да кажа. Пет, ако не са сигурни за яйчника, матка, ендуметриум и др., пращат на ЯМР.

# 1 128
Благодаря!

# 1 129
Здравейте отново от мен. Пак да пиша къде лекичко да се похваля, защото много не смея, но искам и да питам нещо. Баща ми премина през лъчетерапия за карцином на простатата. Може би си ме спомняте той е в 4ти стадий, локално авансирал. На хормонална терапия и сега мина лъчетерапия. Всичко върви ок,защото от начален туморен маркер 160 сега след  лъчетерапия е 0,34
. Но имам едно питане. Той е с много висок Глийсън 9. И ми бяха казали, че ще има най - вероятно и втора линия лечение със Зитига. Хубаво, но сега казаха, че нещата вървяли много добре и засега нищо не налага включване на Зитигата. Аз им казах, че може да купим генерик на абиратерона, защото касата не реимбурсира Зитигата за хора без метастази, но те ми казаха, че няма нужда и че всеки месец сега в период от 6 месеца ще следят ПСА през това време ще има един ЯМР и ПЕТ скенер. Казаха ми го защото абиратерон е с много странични ефекти върху, черен дроб и сърце. Някой минавал ли е по - подобен път и смятате ли подхода им за правилен.? Благодаря за информацията предварително!

# 1 130
Здравейте! При съмнение за тумор на яйчника (голяма киста и повишени туморни маркери) кое е по-подходящото образно изследване на малък таз - ЯМР или СТ с контраст? И с ЯМР на малък таз би ли се видяло ако има процес в дебелото черво?

За дебело черво по- добър е скенер и то с контраст.Именно контраста дава по- добър образ Но като цяло колоноскопията си е златен стандарт На скенер не се хващат много дребни лезии.

# 1 131
Без да съм черногледа,само ще споделя,че баща ми,с 15 см тумор на ректума беше диагностициран след ректално туширане....преди това колоноскопията приключи с б.о. и оправданието...че бил много близо до ануса,затова не го е видял доктора...
И не почина от рак...оставиха го да умре (да друг израз е по-подходящ)от стрес язва,като го уверяваха че всичко му е наред,и симулира...
Та няма панацеа...изключително важен е,човешкия(лекарски)фактор...

# 1 132
Съжалявам за случилото се! Много сте права, но понеже питането беше кой вид изследване е по- информативно, а пък човешкия фактор си е късмет при всички видове изследвания, гаранция няма за нищо...

# 1 133
Здравейте, моля за помощ с обяснение какво да правим.
След КТ с контраст в разчета пише :
В структурата на двете скапули, стернума, голяма част от ребрата и пришлените се визуализират множество остеосклеротични лезии. В стернума се открива единично добре демаркирано огнище на костна деструкция, което не може да се свръже еднозначно с основното заболяване.

Ravi,  доколкото съм разбрала от четенето по форума скенерът  и ямр могат да покажат стари, неактивни лезии, които са един вид като “приспани”и без развитие, а само пет скенера показва кои наистина са активни. Явно ще трябва пак галиев пет скенер за да могат да сравнят какво е положението спрямо миналия път, т.с описаните лезии може да са стари и да не са активни.

Борянка, при ниски стойности на туморният маркер  в Александровска ми казаха, че може да откажан ПЕТ скенер, защото няма да покаже нищо. Дали е добър вариянт консултация с д-р Недев?
Съпругът ми вчера беше до болница за хапчета и инжекция и пак са му казали за скенер обикновен в края на месеца. Аз не разбирам за какво му го правят през 3 месеца.

# 1 134
ravi, под обикновен скенер какво разбираш - КТ с контраст, както писа в един предишен коментар? Ако е така, (без да съм специалист, задщото специалистите преценяват за какъв тумор какъв скенер е подходящ), ето пример: мен ме следят само с КТ в Германия, ПЕТ само един път са ми правили. Там не са фенове на ПЕТ скенера. Мисълта ми е, че КТ си показва раковите клетки, стига да ги има. На мен ми бяха обяснили, че с КТ се хващат по-малките формации, на мен ми бяха хванали едни по 1 мм (не помня точно колко големи, но съвсем мънички), които ПЕТ нямаше да отрази.

# 1 135
Здравейте, моля за помощ с обяснение какво да правим.
След КТ с контраст в разчета пише :
В структурата на двете скапули, стернума, голяма част от ребрата и пришлените се визуализират множество остеосклеротични лезии. В стернума се открива единично добре демаркирано огнище на костна деструкция, което не може да се свръже еднозначно с основното заболяване.

Борянка, при ниски стойности на туморният маркер  в Александровска ми казаха, че може да откажан ПЕТ скенер, защото няма да покаже нищо. Дали е добър вариянт консултация с д-р Недев?
Съпругът ми вчера беше до болница за хапчета и инжекция и пак са му казали за скенер обикновен в края на месеца. Аз не разбирам за какво му го правят през 3 месеца.

Ravi, може би наистина няма смисъл от галиев пет скенер при това ниско ПСА, ама  какво въобще очакват и от скенера (КТ с контраст) в тоя случай и то през три месеца. Щом пса не се вдига или пък продължава да пада няма как да има нова разсейка. На едно момиче баща й го били отписали тук( казали, че няма какво повече да се направи), имал страшно много разсейки по костите. Тогава отишли в Анадолу  и там му направили няколко курса химиотерапия и терапия с лутеций, която още не е имало в Бг. И влязъл в ремисия, на галиевия пет скенер вече нищо не светело. И единствено са го карали да праща пса на всеки три месеца. Но в един момент пса почнал да се вдига и му направили  веднага галиев пет скенер, тогава светнала  една точка, която облъчили и пак паднал маркера. Та при вас ако не се вдига маркера не знам защо правят толкова често скенер.
Защо не запишеш час при Мангалджиев ( сега в началото на месеца се дават часовете по телефона и е безплатно)  или при Мила Петрова,( и при нея е безплатно всеки вторник с направление) тя поне може да даде направление за галиев пет скенер ако сметне, че е нужно  и да си чакате ред, би трябвало ако онколог изисква галиев пет скенер да го одобрят.
За Недев не знам има ли смисъл сега, при вас костните метастази са унищожени или неактивни от системното лечение, може би няма останало  какво да облъчва.
PS Мила Петрова беше дала направление за галиев пет скенер на мъжа ми, въпреки, че беше на диспансер в Сити клиник, каза да го подадем там и да чакаме. Но вие може и на други места да го подадете,  там много се чака.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 22:53 от Boryana.nope

# 1 136
Благодаря ви!
Uncommon, да КТ с контраст.
Боряна, да и иаз харесах д-р Мила Петрова като ходихме при нея.
Просто искам още едно мение по отношение на следене, образни изследвания и лечение.
Трябва ли направление за онколог от ЛЛ ако отидем при д-р Петрова или като е диспансеризиран няма нужда от направление?

# 1 137
  • Другата България
Ако е диспансеризиран на друго място, трябва.
Не е задължително да е от ОПЛ, може и от друг специалист да е.

# 1 138
А там където си диспансерен, след 5та година, искат ли ви направления за онколог и гинеколог?

# 1 139
Здравейте, след вливките започна падане на коса, вежди и мигли. Предупредиха ни за тези ефекти. За веждите молив ще се ползва, но за миглите нещо? За главата е ясно - перука... Разпитах и доколкото разбрах болницата, където се лвкува пациента, подава електронно искане към касата и отпускат 128 лв. за перуката, естествено другото се доплаща. КАзвам го в случай, че на някого му предстои.

Общи условия

Активация на акаунт