ЕДИНАДЕСЕТИ клас - Тема 2

• 37 597
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Здравейте, момичета!

По-горе прочетох за Весела Михайлова.
Да споделя, че тази година за пръв път съм без Уча.се, но направих абонамент в е-просвета. Та там има записани видеа на Весела Михайлова за ДЗИ по БЕЛ. Всички езикови норми и всички произведения, които влизат в програмата. Според мен са изключително полезни. Аз гледах всичко за езиковите норми - правописна, граматична, пунктуационна, лексикална. Някои видеа по литература - също. Препоръчвам.

За да не се чудите защо пиша от първо лице, моята девойка е със СОП и основно аз я обучавам по всички предмети. За да мога да ѝ покажа в детайли кое откъде идва в българския, видеата на Весела Михайлова са основата, на която стъпвам.

Здраве и късмет на всички!

# 256
Благодаря за споделено, а колко в абонамента за е-просвета?

# 257
  • София
Yana_a_n, благодаря за споделеното за е-просвета. Когато имаш време, може ли да споделиш повече впечатления за ФМИ? Има още време за нашите кандидат-студенти, но ще помогнеш за избора.

# 258
Loehen, какво имаш предвид "..старае се, бори се за стипендия всеки път. А насреща нищо..."?
Като цяло не съм доволна. Размерът на стипендиите е смешен. Имам чувството че не е мръднал от години... Нямат пътувания по Еразъм, никакви екскурзии в България. Никакви опции за извънкласни дейности от училище.
 Голяма част от учителите не се и стараят да преподават и прибягваме до допълнителна помощ.
И с натрупвания през годините, отношението ми към средното образование е негативно.
Честита да е рожденичката. Боже след няколко месеца ще си имам и аз 18 годишна. Направо не мога да повярвам!

# 259
  • София
Честита да е рожденичката, Ния! Да има много късмет и да се реализира според мечтите си! Прекрасна идея с подаръците!

# 260
  • Русе
Лотхен, и при нас е същото, но най-възмутена бях, когато попитах директорката имат ли програма Еразъм в училище, тя ми отговори, че имали. Попитах я как да се включи детето, тя ми отговори, че била само в това направление, което е за учители. Тоест само учителите се обучавали по Еразъм, а за учениците - нищо. Уж сме едно от елитните училища в града. Има екскурзия в чужбина тази година, но е много скъпа.

# 261
А какъв е размерът на стипендиите за успех при тези, които взимат? Интересно ми е какво е смешна стипендия,  нашата е 23 лв месечно.
По литература са на "Борба".

Току-що обявиха, че "нашият набор" 17-годишният Ивайло Василев е спечелил Международния конкурс за пианисти "Панчо Владигеров" 2025, заедно с наградата на публиката и специалната награда - концерт със Симфоничния оркестър на БНР през следващия сезон(и още други награди)!
Поздравления!

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 23:02 от тити

# 262
  • София
Браво на Ивайло!

В училището на младежа стипендиите са по 21лв.

# 263
  • В центъра на моретата
Поздравления за Ивайло!
За успех от 5,75 до 5,99 стипендията е  25 лв.

# 264
  • София
След дете #1 сега спазвам дистанция от училището.
В началото да се включих в някои родителки дейности, но се оттеглих. Реших, че е по-добре по-малко да знам, за да няма разочарование.

За стипендия в момента нямам идея, подаде, но после какво се случи...., прагът се завишава многократно, сумите са нищожни, но за мен това е вина на МОН.
При баткото, първата година, за да го стимулираме обещахме удвояване на стипендията. Успех изкара, пари - не (0.05 под завишен праг), и "изпращахме" цялата сума - и училищната стипендия, и нашето обещание. При него имаше разочарование, при девойката при подобен развой - не, тя е приема нещата философски.
Тя нямаше нужда от стимул, но и почти нищо не харчеше до скоро, трупаше даже седмичните си в картата (таткото: "за какво й удвоявам стипендията, като тя и другото не пипа?!"). Стипендия отива в друга в карта, която не ползва.
Малки са сумите, мъничка награда са, но на кой му пука за учещите деца.... , макс. стипендия по спомен може да е до 50 лв.(май имаше опция и да е до 100 лв., в някакви случи), но къде ти това в училищата с високи постижения. .. и за 20-22 лв. съм чувала

На екскурзия трудно се навиват да водят големи ученици.
Тя няма интерес към Еразъм (имаха в старото училище, сега не съм се интересувала), че и към езикови лагери.

Писала съм, че участва в училищен клуб (ученическа инициатива е). На последното събитие, което организираха беше и официалния фотограф, тъй като учителката, която обикновено поемала ролята е по майчинство, а "ние" навсякъде мъкнем подаръка от миналата година.
Покрай клуба създаде приятелства с други випуски.
Помощ ползва по основния език. При баткото външната помощ бе категорично заради учителите (трагедия бяха и двамата, които му водиха Математиката, а има М в името на училището, беше и намразил единия си профил), докато при нея, въпреки  усърдието, нещата с езика се случват бавно, та и да има проблем от страна на учител, няма как да го оценя.
Драма може да се каже, че имаше по любимата и География, но предметът вече е зад гърба й, любовта - не Wink

Да споделя символната изненада от сутринта на РД - 18те балона:
Скрит текст:

Похвалвам Ориндж, а може да им се вземе една звезда заради цената Stuck Out Tongue Winking Eye , но качеството е много добро. Всъщност тези са от два различни комплекта.

# 265
  • Русе
В нашто училище стипендията е 21 лв. Чувам, че в училищата с дуално обучение /това май са някои професионални училища, в нашия град са тези, в които се влиза с най-нисък успех/стипендията е около 100 лв.

# 266
  • Варна
И в училището на дъщеря ми също няма Еразъм (поне за ученици, за учители не знам), а тя много искаше да отиде на обмен. Стипендиите са два размера - от 5.50 до 5.75 били 25лв; а над 5.75 са 30, но размерите и изискванията ги менят ежегодно. И тя винаги е получавала “голямата” и не я харчи, щяла накрая да си купи нещо за спомен от училище Simple Smile Вероятно за един хубав миксер ще стигнат. Сега това е на дневен ред - торти и здравословни сладки. За осми март ме изненада с разкошна торта (абсолютно нездравословна!) Simple Smile Ако й писнело от програмирането, щяла да си отвори пекарна за сладкиши…. Имаме план Б. Явно затова и много-много не се хвърля да се готви за матурите, щяла да се запише на курсове, можело и кратки, втория срок догодина.
Много благодаря за идеята за е-просвета! Ще й предам да проучи.
И браво на Ивайло! Златно момче!

# 267
  • В светлината на слънцето
При нас са два вида: за 6:00 - 50 лв, за над 5:75 - 40 лв. При дъщеря ми бяха с 10 лв отгоре, сега са ги намалили.

# 268
  • България, София
При девойката са до Андрешко.
"Ноев ковчег" не знам дали прочете до края. Други по - важни неща имаше тя. На 02.03.2025г. бяха на едно състезание в Перник, та всяка събота репетиции с групата им, отделно в къщи танци, подготовка на грим, аутфит ...
Тази събота ми беше странно, че си е в къщи, та по този повод си направихме една разходка по магазини в квартала Simple Smile

Тази година за първи път взема стипендия. След като отпаднаха "любимите" химия, биология и география и "най - любимата" физика. Каза, че е 50 лв.
Не знам от какво зависи размерът. Дали от броя деца, имащи право на стипендия. Техният випуск са 2 паралелки, а децата със стипендии не особено много.
Каза, че ще си спестява парите за концерт на любимата корейска група.

Браво на Ивайло! Да е жив и здрав и все така да жъне успехи!

# 269
  • София
При нас няма Еразъм или поне аз не съм чувала да има, защото не съм се интересувала. Наборът има две пътувания по програмата в старото училище - веднъж в Турция и веднъж в Румъния. Остана много доволен и от двете. Но пък сега им организират всякакви други екскурзии, в т.ч. и летни езикови лагери. Ние се възползвахме от един такъв за ИЕ в Испания и също останахме доволни. Не дръпна кой знае колко с езика, но емоциите и преживяванията си заслужаваха.
Имат добри стипендии в училището (частно, припомням), но досега с успеха си не е покрил изискванията.
Моето отношение за училищното образование като цяло е негативно. Не за гимназията, в която е синът, а по принцип. Водила съм много пъти разговор с ММ, който е доста далеч от подробностите за съвременната училищна система и доскоро си мислеше, че нещата са като от наше време. Като тръгнах да му обяснявам за профилирани и професионални училища и къде се вписва нашето и защо, направи генералния извод, че то е "обикновена езикова гимназия с екстри". Ми на практика е точно това, но на фона на много други направо си е супер. Ръководството е изключително дейно, непрекъснато им организират някакви неща, подходът им е с грижа за всяко дете и неговите интереси и цели. И най-важното за мен като родител - диалогични са и са насреща винаги, когато трябва. Пример от  преди няколко седмици - беше станал един конфликт между новопостъпила учителка и класа на набора, при който младежът се оказа без вина виновен и овикан порядъчно. Вечерта ми се обади директорката, за да ми се извини лично, макар не тя да беше "чела конското", говорихме почти един час  по телефона и изгладихме нещата. На следващия ден беше взела мерки срещу въпросната учителка, като преди това беше извикала и сина, за да му се извини и на него и да го увери, че всичко е наред.
Давам си сметка, че подобно отношение по оста директор-родител-дете се среща в единици други училища. Достатъчно е само да си припомним сагата на Бебчо. Както и друг път сме коментирали и в тази, и в други теми - лудницата покрай кандидатстването след 7 клас е такава, защото родителите искат подходящата среда за своите деца; чак на второ място се нареждат академичните постижения и образованието като такова.

Общи условия

Активация на акаунт