ЕДИНАДЕСЕТИ клас - Тема 2

• 37 590
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Вилиан, а сигнал до РУО, МОН?

# 286
  • у дома с любимите си хора
И аз си мислех за РУО . Тази вечер сподели, че приятелчета от другата паралелка са ѝ писали да я питат как е положението, защото класът им бил с тройки на този тест и са отчаяни. За първи път я чух да казва,че влиза със страх в тези часове и това е от три години насам.Направо подскочих  от колко време продължава и докъде се е стигнало.
MianaNia, така беше при нея по химия. Тест от 4 листа за 35 минути( мисия невъзможна , защото включваше задължително и по 2 вериги реакции от органичната химия, чието изписване е поне три листа), връща го за две минути, в който дори не можеш да си видиш грешките и го прибира обратно. Да се снима - абсурд, беше ѝ се разкрещял. Ако си отсъствал те вика извън часовете да го направиш и оценката ти е задължително една единица надолу. Имаше деца с четири двойки първия срок, на които беше обещал и които остави на поправка.

# 287
  • София
Вилиан, нищо не пречи да опиташ с РУО и МОН. Но да ти кажа какво ще се случи - след като изчакат срока от 1 месец, МОН ще ти пратят мейл, че са препратили сигнала ти до РУО. От РУО, пак след около месец, ще получиш копие на мейл с кратко изложение на същността на проблема, като другият адресат ще е директорът. При нас се оказа, че от РУО предварително уведомяват училището кога ще дойдат на проверка, а самата проверка се състои в разговор с директора, докато си пият кафето. Накрая - всичко е ток и жица, проблем нЕма. Сега чакам да приключи ЧСИ, за да изпратя решенията на всички инстанции, заедно с констатацията на РУО относно процесния казус - навсякъде в решенията пише за съществени нарушения, но в тогавашния отговор на РУО пишеше, че всичко е точно, процедурите са спазени и няма никакви нарушения. Опитай, само да те посъветвам да изпращаш всичко по мейл или изрично да посочваш, че искаш отговор на мейл - иначе ще се окаже, че нейде из пощите стои отговорът им, ако изобщо е изпратен.

Браво на Ивайло, страхотен набор, страхотен!

# 288
  • София
Честито на Ивайло! От години му се възхищавам на трудолюбието и постоянството. Сигурна съм, че и занапред ще жъне успех. Късмет! 🍀

# 289
  • София
Вилиан, нищо не пречи да опиташ с РУО и МОН. Но да ти кажа какво ще се случи - след като изчакат срока от 1 месец, МОН ще ти пратят мейл, че са препратили сигнала ти до РУО. От РУО, пак след около месец, ще получиш копие на мейл с кратко изложение на същността на проблема, като другият адресат ще е директорът. При нас се оказа, че от РУО предварително уведомяват училището кога ще дойдат на проверка, а самата проверка се състои в разговор с директора, докато си пият кафето. Накрая - всичко е ток и жица, проблем нЕма. Сега чакам да приключи ЧСИ, за да изпратя решенията на всички инстанции, заедно с констатацията на РУО относно процесния казус - навсякъде в решенията пише за съществени нарушения, но в тогавашния отговор на РУО пишеше, че всичко е точно, процедурите са спазени и няма никакви нарушения. Опитай, само да те посъветвам да изпращаш всичко по мейл или изрично да посочваш, че искаш отговор на мейл - иначе ще се окаже, че нейде из пощите стои отговорът им, ако изобщо е изпратен.

Браво на Ивайло, страхотен набор, страхотен!

Точно така работят нещата. Преди време, когато каката беше в девети-десети клас имах неблагоразумието да си мисля, че родители, учители, ръководство на училище, РУО и МОН сме в една писта и всички се грижим за децата... Уви - има цяла преписка мейли от МОН, РУО, накрая дори великата Катранджиева на 91 НЕГ ми написа мейл и вината остана в класната, че не ми е разяснила добре процес, който бил утвърден и работещ от години, само тази точно класна и точно тази родителка (аз) не сме успели да се срещнем информационно и аз съм останала с голяма заблуда... Горе-долу по същото време го играх и с на Бебчо училището - с разните декларации за съгласие, с които аз по подразбиране бях несъгласна... Опитаха се да ме притискат да подпиша перманентно съгласие детето да се консултира с психолог, когато педагогическия състав прецени, че е необходимо - и аз върнах декларацията с отговор, че не се съгласявам по принцип, когато е необходимо, ще ме уведомят и ще се съглася за конкретна ситуация. Имах много проблеми с класната тогава, с това, че проектите по човек и природа трябвало да са напечатани, за да са хубави, ако са писани на ръка, не можело да се изложат... и т.н.
Затова шапка свалям на Бебчо, че устоя и натри носовете. Аз имах да издържа само една година и съм благодарна, че беше само тази година.

# 290
  • у дома с любимите си хора
Благодаря на всички ви за насоките. В момента водя битки на още два фронта- застрояват калкана на блока ни( не са спазени отстояния, не ни дават да видим проектите, писахме жалби колективни) и на съпруга  ми, при рутинен профилактичен преглед, му откриха заболяване, с което се борим вече пети месец. Дъщеря ми обмисля дали първо да не говори с учителката и да защити позицията си пред класа в четвъртък с очакваните негативни последици и после да пиша до РУО. Но не съм изненадана как стоят нещата с РУО, защото същото е положението с общината по повод стоежа - връзки и корупция.

# 291
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Да не очаква подкрепа от другите деца и от родителите.
Всеки се намира в миша дупка и вие ще останете единствените недоволни, нагли и претенциозни.
С всичката ответна реакция от учителя и ръководството на училището.
Насочена към вас, но и към детето.
Sad съжалявам. Не звуча позитивно, но личният ми опит не ми позволява да ви давам надежда за оправяне.

# 292
Вилиан, според мен е добре първо ти да говориш с учителката. Да споделиш мило, че си много притеснена, че детето учи много вкъщи, че се подготвя еди как си, но явно не успява да разбере какво се изисква от нея. Оценката й е много важна тази година и искате да направите всичко възможно да я поправи на отличен, но са ви нужни напътствия. Ще я усетиш по реакцията що за човек е. Ако няма промяна, действай с рогата напред.

# 293
  • В центъра на моретата
Защо не вземете да запишете разговорите с учителката? Не е особео законно, ама поне да имате доказателства, че стигне ли се до РУО или МОН, да не вземе да се отметне за това, което е говорила. Сега всеки телефон има такава опция.
Дописвам: Aбе, да не давам лоши съвети, питайте я първо съгласна ли е Blush

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 15:58 от zaek

# 294
  • София
Винаги може да каже, че е направила запис с цел доказване на нейните си думи, при евентуален спор Hug и аз да не давам лоши съвети, но не се сдържах Hug

# 295
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
момичета, някой има ли информациякакво се прави  за здравните осигуровки за децата навършили 18?
четох, че здравните осигуровки се поемат от държавата до 18, а ако учи - до завършване на училище ( за Горинич - юли 2025)
не знам важи ли за ученици в чужбина - в нета намирам разнопосочна информация.
ако важи - какъв документ искат - имам уверение от училището, но е на английски
ако са прекалено много разправиите, какъв документ трябва да подам (и къде) да му платя осигуровките докато започне в университета (август/септември 2025)
и за времето на университета има неясноти, но с тая мечка ще се боря когато се покаже.

# 296
  • Русе
St.Dobri, знам как стои въпроса с учениците и студентите, учещи в България. Институцията, коята се занимава с осигуровките е НАП. Може да им се обадите на телефоните и да попитате вашите конкретни въпроси. Те отговарят, звъняла съм им не веднъж.

# 297
  • София
Добри, в темите на чуждестранните студенти може би ще помогнат. Приятелско дете знам, че носи някаква бележка, че е записано в университета, но не знам подробности.
Тук поне докато са ученици не го мислим. След като завършат се подава заявление в НАП - електронно е, излиза ти какво дължиш и плащаш. Малко е странно обаче от кога ги водят студенти, някъде пише, че е от когато започнат - плаща им ги университета, но при синът ми реално стана от записването, май една вноска беше.
Велина и Маги, ако помнят повече от мен нищо ,че им е по-назад във времето приемането на девойките в унито.

Подаването е с ПИК.
Не знам дали има опция за електронно подаване за издаване на ПИК.
Ще опитам да намеря писмото от старото училище на баткото - уведомиха ни за необходимостта от подаване на заявление за периода между училище и университета

Редакция - това е съобщението от училището, препратено ни е това писмото от НАП:
Скрит текст:
Абитуриентите плащат сами здравните си вноски

Абитуриенти, завършвате скоро средното си образование и НАП напомня за вашите здравноосигурителни задължения!
От началото на юли до момента на започване на работа или до стартиране на редовно обучение в университет трябва сами да внасяте здравните си осигуровки.
 Какво трябва да направите?
👉 Подавате в НАП Декларация образец 7 (за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски).
👉 Заплащате вноските за месеците от юли до започването на обучението Ви като студент.
Какъв е размерът на месечната вноска?
Към момента е 28,40 лв. (м. май 2023 г.). Преди да платите, проверете тук: актуалния размер или в здравноосигурителния калкулатор .
Кога се прави вноската?
До 25-то число на следващия месец (до 25 август трябва да декларирате и платите сами здравните си вноски за юли 2023 година).
Къде?
👉 в офис на приходната агенция
👉 по пощата с обратна разписка
👉 през портала с е-услуги на НАП чрез ПИК*: https://portal.nra.bg/
подаване
плащане

Важно❗️
Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права и до спрян достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса.
За просрочените вноски се начислява законова лихва.

За приетите в университет в чужбина.  
В случай че ще бъдете студент в чужбина, следва да представите в офис на НАП документ, удостоверяващ обучението Ви зад граница. В противен случай, ще бъдат прекъснати здравноосигурителните Ви права.  
Ако ще бъдете студент задочно обучение, трябва сами да плащате здравните си вноски.
Какво е ПИК*?
ПИК е персонален идентификационен код, който получавате безплатно във всеки офис на НАП. С него ще можете да подавате декларациите си, да проверявате осигурителния си статус, да заплащате задълженията си и много други.
Повече прочетете тук:
👉 Абитуриенти – здравни осигуровки
👉 Попълване и подаване на Декларация образец 7 и образец на формуляра
👉 Справка за дължими здравноосигурителни вноски и лихвите към тях
👉 Проверка на здравноосигурителния статус

НАП в социалните медии
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 07:55 от Desem

# 298
  • София
Децата са здравно осигурени докато завършат училище, т.е в България до юни включително. След това зависи от университета в който са приети. Има университети, които още при записването започват да ги осигуряват, напр. ТУ - София. СУ не е сред тях и учениците трябва да си ги платят за юли, август и септември. Във всеки офис на НАП може това да се случи или ако имат КЕП, може и онлайн. Подава се декларация № 7.
За чужбина доколкото знам, трябва да имат документ, че са записани. Превежда се и с него упълномощено лице може да подаде въпросната декларация или отново онлайн.

# 299
  • София
Добри, най-добре попитай в НАП. Но докато учи средно е осигурен. После е според зависи. За МУ София платихме юли и август (от септември си ги водят те), ноооо... май всяка година юли и август са за нас - тя предишните години работеше, та не сме го мислили, но за идното лято ще трябва да проследя.

Общи условия

Активация на акаунт