От Бюрото по труда ме карат да приема неквалифицирана работа, която не желая

• 2 973
  • 62
  •   1
Отговори
# 30
  • Down south
Цитат
Дори на днешното интервю за малко щях да избухна и да ги попитам как да изкарам почти 4000 евро за шофьорска книжка плюс още пари за кола, като през няколко месеца все съм без работа.
4000 евро за шофьорска книжка? Това е ужасно много.
Не можеш ли да изкараш шофьорска книжка в България, дали не важат там, където си?

# 31
  • Наблизо
Ариел,изкарай в България.500€ най много ще ти излезе,има вариант само за автоматик и е 20 часа и имаш право на изпит.
После се приравнява автоматично-само с молба.
За кола-има бюджетни варианти,коли за по 8000€ евро,а и не знам каква ти е професията,но може и служебна кола да караш.
Друго си е да си шофьор.
Успех!

# 32
Доколкото знам курс и книжка се правят в държавата по постоянно местоживеене, не може в България. То може де, няма да откажат да и вземат парите в БГ, но няма да е законна тази книжка.
Ариел, няма ли в бюрото по труда съветник или някаква помощ по темата Как да кандидатствам за работа, как да се държа на интервю? Викат те на интервю, а после казват да не се надяваш. Може би на самото интервю се случва нещо, което ги отказва.

# 33
Ще ми бъде интересно ако искаш да споделиш какви са тези позиции, за които искат да си винаги там щом им потрябваш?
Едва ли ти отказват заради името. С българско име съм и много други хора около мен и нямат проблеми. Факта, че през 2-3 месеца си без работа сигурно ги отказва. Ако получиш книжка в България, а живееш в Германия това я прави невалидна (в случай, че изобщо ти я дадат).
Ако усещаш, че книжката и колата са ти проблем може би трябва да опиташ в дългосрочен план да го решиш. Спестяване/кредит/лизинг … сумата не е безбожно голяма за да зависи от нея кариерното ти развитие. Причината колата да влияе е, е че те знаят, че в дългосрочен план за теб ще е натоварващо и сама може да се откажеш. Също както никой не иска да даде жилище с 1 спалня на тричленно семейство, колкото и да ги убеждават, че детето ще спи при тях в спалнята и жилището не им е малко … знаят си, че един ден ще им стане тясно. Не се обиждай, но определено нещо се случва на тези интервюта. Бях ти писала преди време точни да искаш да те консултираш.

# 34
При нас много се ползват за транспорт Е-байк и малките скутерчета. Един колега докато се пенсионира си идваше с колелото, а живееше много далеч. Аз също стигам до работа по-бързо с колело, отколкото с автобус. Може да помислиш за този вариант, инвестицията не е толкова голяма като за кола. Естествено, условието е около теб да има изградени велоалеи или безопасна възможност да стигнеш до работното място.

# 35
И аз да кажа, че ако беше името, нямаше да се стига изобщо до интеревю, защото са прочели преди това и автобиографията и предишните работотдатели.
Без кола, в малко населено място, далеч от голям град, не мога да си представя. Не само за ходене на работа, ами за всичко. След време с малки деца - пък съвсем.  Може да се наложи да отидеш спешно на лекар, аптека или да се купи нещо.
Мисля, че няма да е проблем, ако изкара книжка в БГ. Тя си е международна, важи за целия ЕС. Аз си карам с такава вече над 20 години в Австрия. (Замених я с тукашна след определн период, но си е същата.) Без книжка се органичават още повече възможностите за работа. При мен се налага да помагам в други филиали, да ходя допълнително ако колежка е болна и без кола няма как. На днешно време трябва да си гъвкав и в работното време и задъженията и местоработата.
Но е хубаво, че те канят на интервюта, все пак са те избрали и решили да дадат шанс.
Успех!

# 36
При нас много се ползват за транспорт Е-байк и малките скутерчета. Един колега докато се пенсионира си идваше с колелото, а живееше много далеч. Аз също стигам до работа по-бързо с колело, отколкото с автобус. Може да помислиш за този вариант, инвестицията не е толкова голяма като за кола. Естествено, условието е около теб да има изградени велоалеи или безопасна възможност да стигнеш до работното място.
На скоро колежка ми разказа, че винаги са имали една кола, която тя е ползвала, а мъжът и хотел винаги с колело на работа, която съвсем не била близо …

Leioni не може с книжка от България. Ако е преди да се регистрира в Германия може, но ако е по време на постоянното си пребиваване в Германия не може. Т.е. ако нямаш книжка я получаваш там, където е постоянното ти пребиваване. Ако си имал българска книжка си караш с нея и я подменяш с немска.

Ариел прочетох коментарите ти в темата за работа. Ако спокойно си ги прочетеш като страничен човек ще видиш, че това “откачане” и цялото ти усещане, че щом те викат едва ли не трябва да те наемат, че не трябва да ти задават неудобни въпроси, че трябва да те питат за квалификации, а не за бивши работодатели, че трябва да ти знаят биографията, а не да питат щом си го написала вече … усещането, че проблема е името, проблема е колата … до някъде чертаят кандидатура на човек, който е как да кажа … конфликтен и нестабилен, при стрес реагира непрофесионално, вижда проблемите само извън себе си. Никой не се заяжда с теб за кеф. Те не те познават. Искат да те опознаят какъв човек си, как реагираш, да те поставят в ситуации. Питали те били за езика - естествено, че ще те питат. Има хора с написани от друг биографии. Нормално е и името да ти бъркат. Всичките ти реакции показват как утре ще работиш с колегите си. Те това искат да видят и ти си им дала точно това. Не ги интересува дали ще говориш негативно за бившия си шеф, интересува ги как се държиш и до колко и как успяваш да се аргументираш. Нищо лично няма в тая работа. Успех ти желая! Поискай Beratung

# 37
  • София
Къде изискват шофьорска книжка и личен автомобил? Само за определени професии има изискване за правоспособност.
Ариел, така се филмираш, че чак правиш неприятно впечатление.
Ти постоянно пускаш теми с някакви странни проблеми. Не може всички около теб да са черни.
Добронамерено те съветвам да потърсиш помощ, защото явно нещо в теб не е ок и хората го усещат.
Няма ли вариант за шофьорски курс към бюрото по труда?

# 38
Пак пишеш наизуст - кандидатствам и на места извън града където живея.
Всички отказват като чуят, че нямам книжка и кола.

Дори на днешното интервю за малко щях да избухна и да ги попитам как да изкарам почти 4000 евро за шофьорска книжка плюс още пари за кола, като през няколко месеца все съм без работа.
Готова съм и да пътувам, ама на работодателите не им харесва хич, защото не може да си им постоянно на разположение като им затрябваш. С общественият транспорт не си толкова мобилен колкото с личен автомобил.

А това как ти си виждала опции а приятелката ти не ги вижда?
Не съм съвсем сигурна. И да кандидатства, викат ли я на интервюта, обаждат ли й се?

Аз стигам до интервюта - другата седмица имам още две. Едва ли повредата е в моят телевизор.

При толкова откази вече почвам да си мисля, че явно всичко е свързано с българското ми име и вероятно за това директно ме режат.

П.С.
Днес пак бях на интервю. Изключително нелюбезни хора, които в края на интервюто ми казаха "да не се надявам да получа  позицията" въпреки, че е точно по квалификацията ми. Много ми стана приятно, че си изгубих целия ден за нищо.

Не, не пиша наизуст. Ти си във "филм", не  не ми отговори на това: цитирам:
Разбира се, че кандидатствам, но най-близкият град е на доста голямо разстояние и е разбираемо работодателят да иска някой който няма да пътува няколко часа, за да стигне до там.

Защото не е вярно и е само твоя проекция.

После се захвана с шофьорска книжка. Ти защо до сега не си изкарала книжка? И никой не иска парите на куп, и не съм чула да е станало 4000 Е курса. Плаща се на части и се договарят, можеш да прототичиш курса според финансовите си възможности. Имаш теория, която трае дълго, преди да започнеш въобще с практиката. Пак твоя проекция. Колата, аз карам чисто нова дамска кола, плащам 200 Е на месец, ако работиш проблем ли ще е? И въпреки, че имам кола, имах предложение да работа, което ако го бях приела щях да си оставям колата на гарата и да пътувам с влак. Хиляди, не милиони нямат коли и пътуват и как техните работодатели са ок.

Това, че си с българско име, поредната легенда.

А приятелката ми не ги вижда, защото не може да излезе от мирогледа си. Завършила в чужбина, завършила в Германия, отличен немски, отличен английски, в по-голямо населено място с много възможности и в града и околността и работа няма.

Търси възможностите, а не проблемите. Иам усещането, че си в позиция вечно нацупина, гневна, дискриминирана, което е пак само в твоята глава.  В Германия масата са чужденци, един колега се беше направил, на интересен по повод дискриминация уж, но като американска фирма, темата е още по-чувствителна. Същия влиза, нацупен, не поздравява, обяснява само немците незнам си какво си, срещи, разговори и аз попитах, кой е чист немец във фирмата, дори и хора, който си мислех, че са чисти немци са от смесени бракове. Същия живее с вярванията на баба си, как вично ще си остатат чужденци, дискриминирани, ами утре и детето, ще живее със същите вменени вярвания.

Ти си в позиция всички са срещу теб, нелюбезни на последното интервю, в Бюрото по труда те натискат, на бившата ти работа бяха пак нелюбезни, от посредническата фирма ...

Цитирам те отново.

Готова съм и да пътувам, ама на работодателите не им харесва хич, защото не може да си им постоянно на разположение като им затрябваш. С общественият транспорт не си толкова мобилен колкото с личен автомобил.

За какво да му потрябваш? Никой няма да ти звънне и да ти каже върни се. Това отново е твоя проекция.

Всеки сама оформя реалността си,  живееш си с абсурдни негативни, неверни вярвания. Досега на толкова интервюта съм била, как един път не са били нелюбезни, как един път не ми зададоха неудобен въпрос.

# 39
Шофьорска книжка струва към 4 500 евро,има опция бюрото по труда да я плати ама със зор голям,и заем за кола дават даже безлихвен.
Ако работиш на повече от 25км от жилището плащат 0,25 цента на километър в едната посока(предостатъчно са)
Аз работя на 27 км в посока,от данъците ми плащат 145€ на месец за бензин,драма няма.Колеги които идват от 25 км,нямат тази екстра...
И който ми каже в Германия,че неможе да си намери работа е пълен безхаберник...на бюргергелд е по-лесно.
Квартири около мен има,работа също.
Съседите ми не работят,щото е по-лесно така.
Въобще защо ли пиша.Тя темата е изчерпана.
Забравих,всички фирми вече дават заем за Ебайк на стойност до 5000 €,като ти не плащаш ДДС,тоест 5000€ струва=4000€ плащаш на лизинг
Успех ти желая.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 19:11 от АзБре

# 40
Шофьорска книжка струва към 4 500 евро,има опция бюрото по труда да я плати ама със зор голям,и заем за кола дават даже безлихвен.
Ако работиш на повече от 25км от жилището плащат 0,25 цента на километър в едната посока(предостатъчно са)
Аз работя на 27 км в посока,от данъците ми плащат 145€ на месец за бензин,драма няма.Колеги които идват от 25 км,нямат тази екстра...
И който ми каже в Германия,че неможе да си намери работа е пълен безхаберник...на бюргергелд е по-лесно.
Квартири около мен има,работа също.
Съседите ми не работят,щото е по-лесно така.
Въобще защо ли пиша.Тя темата е изчерпана.
Забравих,всички фирми вече дават заем за Ебайк на стойност до 5000 €,като ти не плащаш ДДС,тоест 5000€ струва=4000€ плащаш на лизинг
Успех ти желая.

Само исках да те допълня, че цената на шоф. курс, който си посочила е в горната граница, но ето какво намерих в интернет.
Insgesamt belaufen sich die Kosten für den Führerscheinerwerb auf etwa 2.500 bis 4.500 Euro, abhängig von individuellen Faktoren wie der Anzahl der benötigten Fahrstunden und regionalen Preisunterschieden.

# 41
И за шофьорска книжка съм питала - Бюрото по труда не иска да поема разходите. Имало достатъчно работа в това населено място. За това е винаги фрашкано с безработни или тези, които имат работа в големият град, пътуват.
Беше едно време дето поемаха това и онова - сега прът у гърба и да не знаеш много.
Очевидно им излиза по-евтино да плащат социални помощи знае ли човек.

# 42
Arielle, тук в темата има много работещи българи в Германия. Отделно не малко хора ти писаха, че имат приятели българи, които работят в Германия и си намират работа без проблем.
Ти постоянно пускаш теми за проблеми  с работодатели.
Другаде е скрито ключето. Може би трябва да потърсиш помощ как да се представяш на интервю и да си ревизираш поведението.

# 43
Arielle що не се пробваш в Bundeswehr  ? Хем търсят, хем възпитават и дисциплинират, хем лелеяна шоф. книжка може да изкараш ... и току се спре с оплакването от другите  Може а не ти остане време за това и за караници с колеги.

# 44
  • Berlin
Ако наистина живееш на няколко часа път от град, аз на твое място бих се ориентирала към преместване.

Общи условия

Активация на акаунт