Каква шевна машина и откъде - тема 2

• 12 355
  • 380
  •   1
Отговори
# 150
  • FRANCE
Имам си едно дървено трупче и на него си бия с чука. Добре съм възпитала бъдещата студентка Sunglasses. Поръча да и купя шевна машина и куфарче с инструменти (ама качествени да бъдели) Joy
А иначе в шивашкият занаят как се сменя копче тик например. Или донаглася цип , ако не подходящата дължина без инструменти Heart Eyes

# 151
Здравейте!
Обмислям да си закупя оверлог. И съм набелязала два модела, но бих искала да чуя и вашето мнение. Кое от двете бихте избрали или пък нито едно от тях?
Rold GT990 или Bernette FunLock B44
Благодаря предварително 💐

# 152
  • София
Здравейте, идвам с молба за препоръка/предложения на шевна машина. Искаме да направим на една девойка подарък, но аз нищо не разбирам и съответно не знам какво да гледам и какво трябва да има една такава машина. Опитах се да прочета почти цялата тема, понаучих някакви неща, но и се пообърках Relaxed
Държим да е нещо качествено, таван около 3500лв.
Харесах един Brother, една bernette и една BERNINA който се въртят в този диапазон, засега няма да сложа линкове, ще изчакам вашите преложения и после ще питам, ако има разминаване с това което съм избрала.
Благодаря Ви предварително !

# 153
  • София

Toва отговаря ли на истината или има някоя нула в повече?

# 154
  • София
Няма нула в повече, една единствена е за тази цена другите са по евтини. И понеже не съм наясно изобщо какво трябва да има , какво е важното да се гледа в една машина, затова питам тук. От това което разгледах и цените който видях , сме определили това като таван , разбира се няма да се разсърдя на доста по евтин вариант. Единственото ни изискване е да е качествено и от тук натам се оставям на вашите препоръки и мнения, защото боравите с такива машини и знаете какво трябва да има и кой са качествени и си заслужава.

# 155
Надичка, между двата оверлога, ако избирах за мен, щях да избера Бернетката. Има поне десетина оверлога същите като Rold GT990 с различни названия. Много добре направен и здрав оверлог. Има нещо което на мен, а и на теб определено няма да ти хареса. Това е преминаването от тънки, на дебели материи. За да имаш идеален шев, той се оформя по едно метално мустаче на този модел оверлози. Когато шиеш тънки платове, се поставя тънко мустаче на определено място. Когато шиеш дебели платове, трябва да го извадиш и да поставиш дебелото мустаче. Ако шиеш дебел плат с тънкото мустаче, шевът ще е свит. Ако шиеш тънък плат с дебелото мустаче, шевът ще стърчи хлабав на разстояние примерно два милиметра от края на плата. Това е лесно, но досадно, защото другите модели оверлози са устроени така, че да не се сменят такива джаджи. Може би това сега не ти е на дневен ред, но аз ще ти дам нещо над което да помислиш сега. Щом искаш оверлог, следващата стъпка е покривна машина. Недей да въртиш пръст около слепоочието си, а прочети тънката нишка на мисълта ми! Рано или късно ще узрееш, че без покривна машина нещата се получават донякъде, но не и по начина, по който искаш да изглежда ушитото от теб. Може да погладувате още два-три месеца, но можеш да си купиш Bernette 48 FUNLOCK, което е коверлог. Ако шиеш много, по-добре е оверлогът и покривната машина да са две отделни. Ако шиеш не толкова често, тогава коверлогът е доста приемлив. Какво има той в повече от един оверлог? С него можеш да шиеш всичко както четириконечния оверлог, но и 5-конечен оверлог. Индустриалният 5-конечен оверлог шие тесен оверлочен  шев и на 2 - 3 мм. от него, верижен съединителен шев. С коверлог можеш да ушиеш и широк оверлочен триконечен шев и до него верижен шев. Вярно е, че в днешно време 5-конечният оверлог се ползва доста по-рядко от преди години. Вярно е, че работното разстояние за покривен шев е по-малко от това на покривна машина, но за подгъви това не е от голямо значение.

Kimbolina, изборът при машини с такива цени, е много труден. Аз бих препоръчал да изберете между Бернината и PFAFF Expression 720. На почти една и съща цена, Пфафф 720 има много повече екстри от Бернината. Ето виж какво умее да прави този спейсшип:
https://www.youtube.com/watch?v=Fn6JTdvn9a0&t=235s&ab_channel=%D … D0%9C%D0%B8%D1%80
Много добра работа върши горният транспорт, който може да се включва и изключва. Тънките платове като шифон, мрежа и органза с този горен транспорт са зашити без никакви изкривявания и свиване на плата. Той помага разбира се и при дебели платове. За двоен подгъв на дънки, пак става както и при всички машини с юра- тута, платмасова пластина и мръснословия матерни. Преместването на иглата в рамките на 9 мм. е в 26 малки стъпки, а на Бернината нещо към 12 май. На Пфафф 720 може да се постави този присъединителен механизъм и тогава всички крачета които са на пазара, могат да се ползват. Бернината има много по-различни крачета от всички останали и е трудно намирането им. Цените са им безбожни.
https://www.axioma-hobby-shop.com/prisaedinitelen-mahanizam.
Разбира се, трябва да се съобразявате с това, че тази машина шие с до 9 мм. зиг заг шевове, а обикновените крачета са до 5 мм. Ако с такова краче се постави програма за шев 9 мм., ще счупи иглата. Калерчетата са много различни от останалите, но се намират в китайски и западни сайтове. Совалката също я има в Алиекспрес. Има клип, в който един руский мастер показва как се разглобява летящата чиния Пфафф 720.
 Трябва да знаете, че такива машини, за разлика от тези до към 1000 лева не са 6,5 кг, а към 11. Много чаркове, много нещо. Която и да изберете, добре е да се дава за профилактика в сервиза, или на човек който им знае майчиното масло, а такива са може би единици. За да изберете, напишете точното име в търсачката на Ютюб, изгледайте много видеа и преценете! Знайте нещо много важно, а то е, че НЯМА ИДЕАЛНА ДОМАШНА МАШИНА. След като решите коя машина да купите, на пода трябва да има поне една лопатка с косми от главите ви, докато сте се чесали коя да изберете. Задължително похвалване тук, почерпване на цялата околия с отбрани питиета и ястия, за да не се чупи космическия кораб!

# 156
Здравейте, идвам с молба за препоръка/предложения на шевна машина. Искаме да направим на една девойка подарък, но аз нищо не разбирам и съответно не знам какво да гледам и какво трябва да има една такава машина. Опитах се да прочета почти цялата тема, понаучих някакви неща, но и се пообърках Relaxed
Държим да е нещо качествено, таван около 3500лв.
Харесах един Brother, една bernette и една BERNINA който се въртят в този диапазон, засега няма да сложа линкове, ще изчакам вашите преложения и после ще питам, ако има разминаване с това което съм избрала.
Благодаря Ви предварително !
Аз имам Pfaff Select 4.2 купуван преди много години от Евротур Креатив. Бях много съм доволна, но понеже я юрках много започнаха проблеми с грайфери ,совалки, бодови плочки...  и не ми се разправяше с техници. Затова си взех нова Pfaff 710 и веднага я върнах. Нямаше нищо общо със стария  Pfaff - трака, тропа, неравномерно шие, оказа се че машините вече не се сглобяват в Германия, както беше преди, а някъде незнайно къде.
След това си взех Bernina 480 - мога да кажа само - нов свят ! Уникална машина. Крачетата й не са толкова скъпи, в сравнение с на Pfaff. а са такива, че надали някога през живота ми ще ми се наложи да търся нови, освен ако не ги загубя.
Пожелавам ти успех в избора ти. Ако имаш нужда от информация - насреща съм.

# 157

Да се похваля с домашната си покривна Bernette b42. Трябва време за опознаване, но на 8 ката трико няма пропуски. Очаквах да е по-шумна, което е добре. Харесва ми за сега.

# 158
Честито! Можеш да стегнеш малко конеца на средната игла. Ако се смаже, ще стане още по-тиха. Довечера немедленно да почерпиш цялата околия с отбрани питиета и мезета!

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 15:32 от elektrichar

# 159
Честито! Можеш да стегнеш малко конеца на средната игла. Ако се смаже, ще стане още по-тиха. Довечера немедленно да почерпиш цялата околия с отбрани питиета и мезета!

Има показано само едно място за смазване 😅

# 160
Просто искат машината бързо да получи луфтове, да започне да прескача бодове и да си купиш друга. Нали виждаш кръгли капачета по машината? Махат се с игла за шевна машина, а не с игла за ръчен шев. Няма да напъваш с други инструменти, защото ще станат грозни цепнатини. Развиваш болтовете които са под тези капачета и събличаш машината гола, голеничка! Купуваш вазелиново масло спрей, завърташ машината напред-назад и смазваш с дългата тръбичка педантично всичко което лагерува, плъзга и върти! Пръсни малко масло на оста на моторчето, там където тя влиза в него! Завърташ всички регулатори и също смазваш там където има движение! Сглобяваш и запазваш всички болтчета които са ти хартисали! Машината започва да мърка като малко котенце.
Крачетата които ти трябват за покривна машина, са за подгъв и за бие. Ето за подгъв: https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&path=212&product_id=595
Ето за бие: https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&path=212&product_id=599
Ще си кажеш, че са скъпички, но ако ти вършат работа, ще прежалиш парите. Крачето за подгъв прави подгъв 2,5 см. Ако правиш подгъв само на предница, или само на гръб - добре, става. Проблемът идва когато искаш да направиш подгъв в кръг, на вече готова дреха. Започваш да шиеш, но да преминеш през страничен шев е трудно. Като стигнеш на десетина сантиметра от началото, трябва да извадиш дрехата от крачето и да зашиеш останалото без него. Някога става добре подгъва на точното място, но някога има непокрит плат. Има клип как една мома шие с това краче, но тя не шие с тънък трикотаж, защото това просто не става, а с плътен плат. Можеш да направиш подгъв на предницата и на гърба поотделно, но нали затова имаш покривна машина, да направиш цял подгъв, на вече ушитата дреха. Крачето за бие става, но ако преди това си сгънала и изгладила бие.
https://www.youtube.com/shorts/VcbskyT9-CQ
Тези крачета са прозрачни. Можеш да си купиш едно от двете и ако не ти върши работа, да му развиеш болчето, да махнеш подгъвача и да остане само като прозрачно краче. Добре е когато срещаш начало с край. Купувал съм скъпи, евтини и сам съм правил подгъвачи, но единственият сравнително добър е този: https://antexbg.com/product.php?ProductID=2581
Стягам го с болт с периферия. За да определя точното място, правя на парче плат проба. Шия в кръг и като останат последните десетина сантиметра, разхлабвам болта и завъртам подъвача да не ми пречи. Тези сантиметри ги карам без него. Върху вече зашитото зашивам около 1,5 см. така, че да се получи нещо като затяжка. Изваждам както показаха момите от предния пост и срязвам. Не завързвам никакви конци както го правят момите. Нямам разплетен шев след многократно пране. Така шият и с индустриалните машини. В индустрията няма време за завързване на конци. Много добър шев става като на грайферът поставиш текстуриран конец. Всички цветове не можеш да купиш, но поне бял и чер можеш, още повече, че стават и за грайферите на оверлога. Моята машина като чисто нова издаваше много силен шум. Веднага я смазах и започна да пее и мърка. Както вече писах, ако махнеш пружината на лапичката на крачето, по-лесно става преминаването през страничен шев. Тя е огъната стоманена тел. Това го научих от руските моми. Не я изхвърлям разбира се, но си я пазя в кутията. Много добър начин за подгъв, е като очертаеш и зачупиш подгъва с ютия. Поставяш цветно тиксо на мястото където ще водиш края на дрехата. Плъзгаш до ограничителната лента и зашиваш на точното място.
https://www.youtube.com/watch?v=Vc6sSM3jn8M&t=3s&ab_channel=AvocadoArt
Ако махаш някоя игла, по-добре постави счупена там, за да не падне болтчето и да не се пълни с мъх отвора. Дънки с еластан се подгъват идеално, ако го правиш с единичен подгъв с покривната машина. Може да е с 3 или 2 игли. Ако шиеш с 3 или 2 игли, на едната можеш да поставиш жълтокафяв конец, а другия да е същия като дънките. Така на практика се вижда само контрастният конец.

# 161
Просто искат машината бързо да получи луфтове, да започне да прескача бодове и да си купиш друга. Нали виждаш кръгли капачета по машината? Махат се с игла за шевна машина, а не с игла за ръчен шев. Няма да напъваш с други инструменти, защото ще станат грозни цепнатини. Развиваш болтовете които са под тези капачета и събличаш машината гола, голеничка! Купуваш вазелиново масло спрей, завърташ машината напред-назад и смазваш с дългата тръбичка педантично всичко което лагерува, плъзга и върти! Пръсни малко масло на оста на моторчето, там където тя влиза в него! Завърташ всички регулатори и също смазваш там където има движение! Сглобяваш и запазваш всички болтчета които са ти хартисали! Машината започва да мърка като малко котенце.
Крачетата които ти трябват за покривна машина, са за подгъв и за бие. Ето за подгъв: https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&path=212&product_id=595
Ето за бие: https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&path=212&product_id=599
Ще си кажеш, че са скъпички, но ако ти вършат работа, ще прежалиш парите. Крачето за подгъв прави подгъв 2,5 см. Ако правиш подгъв само на предница, или само на гръб - добре, става. Проблемът идва когато искаш да направиш подгъв в кръг, на вече готова дреха. Започваш да шиеш, но да преминеш през страничен шев е трудно. Като стигнеш на десетина сантиметра от началото, трябва да извадиш дрехата от крачето и да зашиеш останалото без него. Някога става добре подгъва на точното място, но някога има непокрит плат. Има клип как една мома шие с това краче, но тя не шие с тънък трикотаж, защото това просто не става, а с плътен плат. Можеш да направиш подгъв на предницата и на гърба поотделно, но нали затова имаш покривна машина, да направиш цял подгъв, на вече ушитата дреха. Крачето за бие става, но ако преди това си сгънала и изгладила бие.
https://www.youtube.com/shorts/VcbskyT9-CQ
Тези крачета са прозрачни. Можеш да си купиш едно от двете и ако не ти върши работа, да му развиеш болчето, да махнеш подгъвача и да остане само като прозрачно краче. Добре е когато срещаш начало с край. Купувал съм скъпи, евтини и сам съм правил подгъвачи, но единственият сравнително добър е този: https://antexbg.com/product.php?ProductID=2581
Стягам го с болт с периферия. За да определя точното място, правя на парче плат проба. Шия в кръг и като останат последните десетина сантиметра, разхлабвам болта и завъртам подъвача да не ми пречи. Тези сантиметри ги карам без него. Върху вече зашитото зашивам около 1,5 см. така, че да се получи нещо като затяжка. Изваждам както показаха момите от предния пост и срязвам. Не завързвам никакви конци както го правят момите. Нямам разплетен шев след многократно пране. Така шият и с индустриалните машини. В индустрията няма време за завързване на конци. Много добър шев става като на грайферът поставиш текстуриран конец. Всички цветове не можеш да купиш, но поне бял и чер можеш, още повече, че стават и за грайферите на оверлога. Моята машина като чисто нова издаваше много силен шум. Веднага я смазах и започна да пее и мърка. Както вече писах, ако махнеш пружината на лапичката на крачето, по-лесно става преминаването през страничен шев. Тя е огъната стоманена тел. Това го научих от руските моми. Не я изхвърлям разбира се, но си я пазя в кутията. Много добър начин за подгъв, е като очертаеш и зачупиш подгъва с ютия. Поставяш цветно тиксо на мястото където ще водиш края на дрехата. Плъзгаш до ограничителната лента и зашиваш на точното място.
https://www.youtube.com/watch?v=Vc6sSM3jn8M&t=3s&ab_channel=AvocadoArt
Ако махаш някоя игла, по-добре постави счупена там, за да не падне болтчето и да не се пълни с мъх отвора. Дънки с еластан се подгъват идеално, ако го правиш с единичен подгъв с покривната машина. Може да е с 3 или 2 игли. Ако шиеш с 3 или 2 игли, на едната можеш да поставиш жълтокафяв конец, а другия да е същия като дънките. Така на практика се вижда само контрастният конец.
Много благодаря!
Изгледах 1000 клипчета а вие ми събрахте всичката информация на едно място. Благодарности още веднъж!
Всичките ви  съвети са супер адекватни и ще бъдат приложени. След проба грешка, няколко разплетени и сдъвкани странични шева едно по едно прилагам всичко написано от вас 😅

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 09:41 от didi prokopova

# 162
Браво Диди, отлична ученичка си! Стопли ми душата като видях счупена средна игла и как си извадила капачето. Явно ненапразно съм писал. Гледам имаш и прозрачно краче. Това което не очаквах, е да си махнала пружината на крачето, но явно и тук си внимавала. Когато пиша обстоен отговор на някой въпрос и след това ни вопъл, ни стон, често се замислям има ли смисъл да пиша? Снимки и постове като твоите, ме карат да не се отказвам. Браво!

# 163
Браво Диди, отлична ученичка си! Стопли ми душата като видях счупена средна игла и как си извадила капачето. Явно ненапразно съм писал. Гледам имаш и прозрачно краче. Това което не очаквах, е да си махнала пружината на крачето, но явно и тук си внимавала. Когато пиша обстоен отговор на някой въпрос и след това ни вопъл, ни стон, често се замислям има ли смисъл да пиша? Снимки и постове като твоите, ме карат да не се отказвам. Браво!
Ooo, не се отказвайте, моля! Сигурна съм, че много любители шивачи и не само, са ви много благодарни за съветите. Повече ми се отдава шиенето отколкото поддържането на машините, но правя каквото мога за да ми служат вярно.

# 164
Електричар, ти си супер, благодаря ти, като взема моята машина и имам казус, първо тук ще питам! :Д

Общи условия

Активация на акаунт