Каква шевна машина и откъде - тема 2

• 12 545
  • 380
  •   1
Отговори
# 165
  • София
elektrichar, ти си нашият Гуру, нашият Шива, нашият Господ и всичко останало!!! Blue HeartGift HeartGreen Heart

# 166
  • FRANCE
Поклон с торти пред теб Cake

# 167
Мадам, измисли ли каква машина да купиш? Кажи на половинката, че тя струва с 200 долара повече и немедленно купуваш и едно пикирле! Покрай толкова машинарии, кой ще ти брои колко са. Така ще си спестиш едно отупване и изгонване. Все аз трябва да ви отварям очите и да бода с остена.

# 168
  • FRANCE
Машината е почти измислена. Но решихме с девойката да я вземем в  Бг.  Значи предвидено е едно посещение в Какаду. И после докато мама се въргаля на плажа, девойката която е със слънчева алергия и отделно и писва само на плаж, се вихри в квартирата с новата машина. И след това кротичко със Спиди машината заминава към не знам точно къде още Sunglasses

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 09:01 от madame

# 169
  • София
Здравейте, идвам при вас с молба за помощ Hug
Тъй като съм много ниска, много често ми се налага да скъсявам дрехи Joy
От много години имам обикновена шевна машина Brother с 2-3 прави и 2-3 зиг заг бода и се справям с нея без проблем със скъсяването на дънки, панталони и подобни. Шия и на ръка, ако материята го изисква. Проблемът идва с трикото. Леко ми омръзна да ходя в шивашко ателие за всяка нова тениска Blush
Та реших да си купя нещо друго, което да ми позволява да шия и трико. И понеже не разбирам, моля за съвет какво да си купя. Като че ли предпочитам да си използвам сегашната и да си взема допълнително оверлог или покривна машина (не знам кое от двете ми е нужно). Но не искам да е нещо много сложно, защото наистина единственото, което шия, е безброй подгъви Joy

# 170
elektrichar, ти нали беше купил PFAFF Expression 720? Не бъркам, нали? Какви са отзивите след като си я ползвал повече време?
Аз от година все се каня да си купя нещо ново и все на "от скъпото" налитам. Wink

# 171
Здравей, Felis! За трико ти е необходим четириконечен съвременен оверлог. С него хем съединяваш, хем зачистваш трикотаж, но не само него, а и всякакви други платове. Това е ако искаш да си купиш само една машина. Цяла тениска можеш да си ушиеш само с оверлог. Най-добрите подгъви на трикотажни дрехи стават с покривна машина. Ако не искаш да купуваш покривна машина, сравнително добра работа върши двойна игла с 4 или 5 мм. разстояние между иглите. Поставяш двойната игла на Брадъра, вдяваш два конеца които минават по същия път, но единия конец го вдяваш в едната игла, а другия в другата. Намаляваш опъна на конеца ако е бил на 4, поставяш го на 1 или 2. Охлабва се за да не свива тънкият трикотажен плат. Кощунство и престъпление спрямо собствената персона, е да нямаш поне оверлог. В началото шиенето с двойна игла ще ти върши работа, но чувството ти за красота и прецизност, ще те замисли и за покривна машина. Мога да кажа какъв точно оверлог да си купиш, който само ще те радва. И ако си мислиш, че не можеш да се справиш с такава машина, ще ти кажа, че 95% от купените домашни и индустриални оверлози са на дами, които в началото са знаели точно толкова, колкото знаеш и ти за тях. Първо правим консултация за оверлог, а като напреднеш и за покривна машина.

Аncy, не знам защо не съм видял поста ти. Машината има от всичко по много. Тя дава много възможности, но ако я ползваш само за стесняване и скъсяване, всяка машина до 800 пари ще ти свърши работа. Потънаха ми гемиите, когато се опитах да зашия двоен подгъв на краварски потури така наречените дънки. Въпреки двойният транспорт, на страничния подгъв без пластината за преминаване не става. Но и това се преживява, но като видях и пропуск на бодове, Титаникът ми съвсем потъна. Но от друга страна, когато дреха има малко скъсване, спокойно можеш от дефект, да го превърнеш в ефект. Любовта към тази машина идва постепенно. Когато си купиш още поне 25 калера, които са супер специални и резервна совалка. С присъединителен механизъм за обикновена машина, на нея могат да се поставят всички над 60 крачета които са на пазара. Разбира се, трябва да се съобразяваш, че те са за 5 мм. ширина, а машината може да шие 9 мм. В крайна сметка, колкото повече шиеш на нея, толкова повече ти харесва. Трябва да знаеш, че за разлика от евтините машини които са 6,5 кг., тази е 11 кг. И както неведнъж съм казвал, НЯМА ИДЕАЛНА ДОМАШНА МАШИНА.

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 12:50 от elektrichar

# 172
  • София
elektrichar, много благодаря за бързото и изчерпателно включване Hug
Искам, искам нова машина, изобщо не държа да си използвам само сегашната, ако ще и с двойна игла Grinning
Знам, че ще се науча бързо, аз съм оправна по принцип Simple Smile Имах предвид да не е някаква професионална сложна машина, защото ще я обидя като види с какво ще я занимавам Joy
И щом като така любезно предлагаш - кажи моля точно какъв оверлог да си купя, така ще ми е идеално Hug

# 173
# 174
Felis, вярно е, че досега не сме говорили за пари. Аз ще говоря за качеството на оверлозите. Не само у нас, но и по света, в средният ценови клас до 1000 лева най-доброто е Elna eXtend 664 и Elna 664 PRO. Защо са толкова добри? За да се получи много добър и дори отличен оверлог, преди него трябва да си изминал много дълъг път с проба-грешка и различни технически решения. За да няма големи вибрации и за да не подскача на големи обороти, на подходящи места се поставят противотежести. Да предположим, че държачът и големия грайфер заедно тежат 25 грама (това число е примерно, а не точно). Ако няма такива противотежести, като се завърти машината на 1500 оборота, тя ще подскача. Ако от другата страна на оста има противотежест точно толкова грама, вибрациите ще са много малки, ако въобще ги има. Такава противотежест има на тези два модела на Елна. Вътре в нея има още по-големи противотежести. В крайна сметка, като натиснеш педалът на тази добревина, звукът е галещ ухото и самия ход на машината е плавен и мазен. Сега Elna eXtend 664 е на промоция и струва 669 лева. Каква е разликата между тези два модела? Elna 664 PRO има указател за настройка на различните шевове. За една напълно начинаеща дама, тези указания са много добър ориентир. За един техник тези указания са смехотворни, защото ако всички конци са различни по качество и дебелина, макар да са все № 120, тогава за идеален шев може да се наложи някои конци да се стегнат, а други да се охлабят. Тогава лявата игла може да е на 3, дясната на 3,5, а десния грайфер на 2,7 и левия на 4. Когато започнеш да проумяваш кой конец да стегнеш и кой да отпуснеш, тогава всички указания губят смисъл. Другата разлика е чупещата иглена бара на 664 про. Натискаш едно бутонче и можеш да наклониш към теб иглите. Така те лесно се сменят и лесно се вдяват. 664 про има ключ с който се превключва на пико. 664 про върви с контейнерче за отпадъците, а на Elna eXtend 664 го няма. Така като шиеш, на пода и на масата не става свинщина и е много добра екстра. Оборотите на 664 про са 1500, а на Elna eXtend 664 са 1300. Досега имаше подозрение, че има и от двата модела с алуминиев носач на горния нож, от което се получават големи проблеми. Оказа се, че продаваните от Ивна оверлози са с железни носачи и са идеални. Ако паричните знаци са ограничени, можеш да си купиш Elna eXtend 664, но добрите екстри на 664 про са неоспорими. На пазара има и други оверлози, но тези са над тях в този ценови сегмент.  Понякога е по-разумно да купиш нещо по-скъпо, но с доказано качество.

Петя, признавай немедленно, че си зодия везни! Аз си мислех, че отдавна си купила машина, изпозашила на всички в околията одеждите, а ти още не си купила. Този Сингер е здрав има добри шевове, макар и не толкова много. Има и всички възможни регулатори. Той е много подходящ когато имаш оверлог и машина с хоризонтален грайфер. Сингерът се справя сравнително добре с дебели материи, но машините като Бернет Академия и Крафтър, се справят и с тънки и разтегливи материи. Ако потвърдиш, че си от тази несигурна в нищо зодия, едва ли някога ще купиш каквато и да е машина. Това не е упрек, а просто познавам до болка нерешителността на хората от тази зодия. Когато трябва да направят някакъв избор, те мислят за 30 години напред.

# 175
Хахахах Електричар, Аз съм рак, също съм нерешителна, даже мразя да взимам решения, че ме е страх да нося последствията хахах Simple Smile Но така де, в случая за сега това ми е хоби, между работата и не съм му фокусирала много време да избера последно, (а и имам една "детска", на която се уча да си правя по някое моделче) но този Сингер ми попадна, та се сетих за теб, да видя какво мислиш..

# 176
  • FRANCE
E как рак и нерешителна Grinning Аз съм рак и винаги първо се действа а после мисли Grinning С машините лекичко се кротнах,че почва да става пракалено, ама е само временно .
Успех с търсенето

# 177
Може да е от лунния знак, или от асцедента, знае ли човек Simple Smile Благодаря, сега последната ми мисъл е да послушам Електричар и да взема Бернетката..

# 178
  • София
Electrichar, безценен си!
Вероятно ще си купя Pro модела, звучи като наистина да е по-правилният избор за моята ситуация.
А трябва ли ми нещо още към него? Някакви крачето за подгъви, нещо друго?
Ето тук го намерих, надежден ли е сайтът? Нямам проблем да пазарувам и от чуждестранни сайтове, ако препоръчаш друго място.

# 179
Felis, много точно си разбрала тънкият ми намек, за кой точно модел да се бориш. Точно за същият сайт говоря. Много отзивчиви и точни са всички там. Ако си наблизо до Пловдив, предлагат безплатна профилактика през трите години гаранционен период. Сега е началото на пролетта за нас, защото доскоро беше студено. Ако отдавна не сте си правили екскурзия, с ангелско гласче призоваваш половинката в събота преди обяд, да сте във Филибето! Ако се опъне нещо, едната вежда нагоре, едната надолу, ръцете като за дайчовото и с гръмовен глас на стерва изсъскваш през зъби, че ако не иска, да забрави за готвене, чистене и всякакви женски добревини в близките 5 лета! Мужчината кандисва и влизайки в този дюкян, поискваш да пробваш една Елна 664 про! Носиш си парче срязани от скъсените дълги дънки и сядаш на това бижу. Започваш да шиеш бавничко на плата! Като стигнеш до страничните шевове, пак караш бавничко! Поглеждаш дали има сгъстяване на бодовете на страничния шев! Ако те е страх да подкараш тази машина, момата ще я подкара. Ако няма никакво сгъстяване, искаш точно тази машина, а не друга! Благоверният вади портфейла и наброява нужните знаци, като му обещаваш да е постоянно закърпен, зашит, опран, нахранен, напоен и налюбен! Все още не съм много сигурен, разбра ли точно какво шие оверлога! Да, с него можеш да направиш подгъв на трикотаж използвайки така наречения плосък шев.
https://www.youtube.com/watch?v=RKfnVfKfqfo&ab_channel=%D0%9F%D0 … D0%B2%D0%B5%D0%B9
Колко ще ти хареса, това е друг въпрос. Можеш да зачистиш дрехата с оверлога, а след това да зашиеш подгъва с лек зиг заг, тристъпков зиг заг и др. Добър разтеглив шев става като поставиш на калера и на иглата текстуриран конец, който е разтеглив. Още по-добре ще стане с двойна игла, за която писах в предния пост. Затова казвам, че тези подгъви стават най-добре с покривна машина. За оверлозите Елна има крачета, но като им видиш цените, немедленно ще се откажеш: https://shevnimashini.com/index.php?route=product/search&search= … E%D0%B3%20Elna%20
Просто в такъв случай, можеш да ползваш Брадъра. Няма да съм аз, ако не кажа и на теб, че оверлогът се нуждае от чистене и смазване поне веднъж годишно, ако сте далеч от Филибето. Този оверлог може да шие широк силно разтеглив шев с два конеца. Единият на големия грайфер, а другия на едната игла. Пикото става прекрасно и с два и с три конеца. Ще ти изпратят инструкция на български език в PDF формат и я запазваш в дълбоките дебри на компютъра или лаптопа! Преди това обаче, идва най-трудното нещо за една жена. То е прочитането на тази инструкция, която за доста дами е мръсна дума. Ако не знаеш за конци, игли, не можеш да регулираш добър шев, снимаш зашитото налице и наопаки и аз казвам какво да се направи!
Ето едно от многото видеа, които трябва да изгледаш: https://www.youtube.com/watch?v=bM3lg-Jd520&ab_channel=%D0%95%D0 … D0%BE%D0%B2%D0%B0
Но за да не се чупи, първо се черпи целият вилает. Има един много важен момент, но за него ще ти кажа само ако купиш и се похвалиш. Колко пъти съм отговарял на въпроси обстойно, купуват и си мълчат. Доста от тях след време ми пишат лични съобщения, но само ако има някакъв проблем. Когато всичко е наред - ни вопъл, ни стон. То е много трудно да се похвалиш и да споделиш харесва ли ти машината, а и какво не ти харесва. За тортата на три ката, ти си знаеш.

Общи условия

Активация на акаунт