Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 27 505
  • 771
  •   1
Отговори
# 135
Дори и да не ме наемат струва ли си да се оплача от този човек?

Не виждам на кого ще се оплачеш, и най-вече - защо. Подобно поведение явно е допустимо при тях, още повече, че с интервюиращия е имало и по-опитен служител.
.

Ще си помисля дали да подам оплакване според отговора на интервюто Imp
Ако ме наемат (шанса е 50 на 50) ще си замълча, но ако.получа отказ защо пък да не се погрижа да остане без работа?
Да им имам похватите аз. Да ме канят на интервю, за да ме мачкат и унижават. Супер - няма що.
Никога никой интервюиращ не се е държал така. Дори в България като съм си търсела работа не са се държали така с мен.

# 136
Не разбрах - на кого ще се оплачеш?
Освен това е хубаво да споделяте, когато говорите за неща, случващи се извън нашата държава - манталитетът, практиките и законите са различни.

# 137
Може интервюиращият да е в процес на обучение, може да е било първо интервю за него. Предполагам че се е опитал да те провокира, усетил е коя тема е чувствителна за теб и е натиснал повече от необходимото.
Не забравяй на интервюта, че взаимно се оценявате и избирате.
Не е приятно когато интервюто се води непрофесионално, но понякога означава просто, че фирмата в момента не разполага с по-добър ЧР.

# 138
Дори в България? Че тук интервютата да не са някакво средновековно мъчение.

# 139
Ариел, доколкото разбрах след интервюто не искаш да почнеш там заради натиска на ЧР, сега казваш "ако ме наемат...". Ако толкова ти е било неприятно, че чак се замисляш за оплакване, как ще работиш в тази фирма?

Аз лично не бих се занимавала.

# 140
  • София
A на кого би се оплакала? Възможно е да те провокират, ако работата ще изисква да се занимаваш с тегави клиенти или проекти.

# 141
Ариел, не се занимавай, нищо няма да му направят, защото той е там не като обслужващ клиенти, а да подбира служители, съответно не му е вменено задължение да е любезен, а да подбира точните хора, в това число и като поведение и психика. И наистина има метод на интервюиране със стресиране. Освен това, нищо лично, но дори само с впечатленията от мамата мога да кажа за теб, че си доста серт и така да кажа, конфликтна личност. Може да са усетили и да са задълбали нарочно, защото им е важна работата в екип. И накрая, но не и по важност, HR-ите си имат своя мрежа, особено в региона си, та ако се оплачеш може и да споделят с други колеги за теб и съвсем да не си намериш работа.

# 142
  • София
Не съм съгласна. Аз напълно смених попрището си с хоризонтално развитие.

Ами да, сменила, не израснала.

Просто няма как всички да са на управленско ниво, а и не всеки желае това.

Мисля, че поне във фирмата, в която работя заплатите се коригират спрямо уменията. Има колеги, които са по 10+ години във фирмата, минали са през много позиции, най-вече технически, много обучения са направени, много високо ниво на познание имат. Реално не са на по-ниски заплати от някои мениджъри, че и повече от тях взимат. Не мисля, че е просто бъхтене тяхното. Развиха доста и това, което имаме в България като позиции, доста от тях са започнали като ниско ниво в йерархията и са се развили като специалисти.

Ами това е част от първия ми пост, показващ алтернативата на кариерния растеж - финансовия.

Обаче в такива фирми без кариерен растеж си има друго развитие - финансово. Стоиш си значи все на същото ниво, но доходите растат. И всъщност на кого му трябва повече, ако не е супер амбициозен кариерист?

Едното не пречи на другото и е нормално, когато сменяш тотално сфера да не започваш от високо ниво. Аз съм доволна от кариерата си и имам доста опит в големи бизнеси.

# 143
Аз вече спрях да питам за развитие, на предните ми две местоработи усилено се бутах да раста в йерархията, но не ми се получи, или имаше фрийзове или предпочетоха други колеги, най-вероятно причината е в мен. На сегашната ми работа още в началото казах на тийм лийда, че не търся да се издигам, а да си работя съвестно по задачите и да си взимам заплатата. Отговорът му беше "this is music to my ears", тоест всички сме доволни.

# 144
Ариел, не се занимавай, нищо няма да му направят, защото той е там не като обслужващ клиенти, а да подбира служители, съответно не му е вменено задължение да е любезен, а да подбира точните хора, в това число и като поведение и психика. И наистина има метод на интервюиране със стресиране. Освен това, нищо лично, но дори само с впечатленията от мамата мога да кажа за теб, че си доста серт и така да кажа, конфликтна личност. Може да са усетили и да са задълбали нарочно, защото им е важна работата в екип. И накрая, но не и по важност, HR-ите си имат своя мрежа, особено в региона си, та ако се оплачеш може и да споделят с други колеги за теб и съвсем да не си намериш работа.

Уау! Голямо интервюиране, няма що.
Грам да не си прочел автобиографията на съответният кандидат, да не знаеш нищо за него и само да хапеш като куче.
Беше толкова неподготвен, че дори попита дали мога да чета и пиша на немски - въпреки, че ако беше прочел за какво става дума в биографията ми нямаше да има нужда да пита.
Между другото и да не ме изберат пак могат да ме наклепат в другите агенции и никой да не ме наеме заради тоя некомпетентен идиот.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 16:10 от Arielle

# 145
Ариел, всички тези въпроси най-вероятно нарочно ти ги е задал по този начин - за да те провокира и да види реакциите ти.

Възможно е и да не ти е харесал СВ-то, но някой над него да го е накарал да ти се обади и той да е саботирал подбора.

Няма как да знаеш защо е избрал такъв подход, но със сигурност ти е прочел СВ-то, след като са те поканили на интервю.

# 146

Възможно е и да не ти е харесал СВ-то, но някой над него да го е накарал да ти се обади и той да е саботирал подбора.

Не се бях замисляла за това, че може би ме е поканил на интервюто под външен натиск и сега просто да обясни на началството как "не ставам".
Между другото дамата, която беше заедно с нас на интервюто изобщо не изглеждаше доволна от начина по който ме интервюира. Надявам се поне тя да склони везните в моя полза.

# 147
Много е неприятно това интервю. Имах подобно навремето, но ме репликираха на всеки отговор на въпрос. Не беше насочено само към предишни работодатели.

Аз не бих изпратила точно оплакване, но бих им върнала формална обратна връзка колко съм разочарована от непрофесионалното поведение на интервюиращия, че съм очаквала по-висок стандарт на работа да се демонстрира от служителите на компания с тяхната репутация и т.н. Вероятно нищо няма да промени една такава обратна връзка, но за себе си ще съм спокойна, че съм реагирала.

# 148
Ариел, може ли да споделиш за каква позиция си говорим

# 149
  • София
Ариел, без да се обиждаш, но не са ти за първи път леко параноичните мисли.
Някаква тайна велика цел няма.

Общи условия

Активация на акаунт