Магията на изтока - тема 75

• 23 687
  • 738
  •   1
Отговори
# 30
  • MJF
Хайде честита ни и лунната нова година на нашия фронт.

Изгледах Tokyo Salad Bowl 1 . Гледането с автопревода дето си причиних преди дни не го броя. Сега с руски субтитри. Смях се още от самото начало с летящата от балкон зелчица и хващащата я Мари с този цвят на косата Mr. Green.
После цялата сценка със скорпиона, телефона и визитките на Мари и Рьо.Физиономиите и на двамата Smiley
Как го прекръсти на Арлекино. Менюто на Мари в китайския ресторант а Рьо с гьозъта.
Рьо вторичен циник. Рос, ти каза нещо за миналото и причините заради които гледаме сегашния Рьо, та силно подозирам че не е бил такъв. То и професионална увреда има де относно цинизма в неговата професионална среда. Мари всячески се опитва да не стане такава.
Това което Мари каза разсъждавайки на глас пред момичето арестувано след като е упоено с наркотик от наркопласьора за китайското законодателство и наркотиците ме учуди. Не съм запозната със законодателствата по онези ширини по тази тема. Но ей на , до какви каши води. Иначе казуса класика. И добре че го показват. Ежедневно хиляди ментално подрастващи "се ловят" така на наркотиците. Unamused
Много малко от тях имат късмета да се спасят както в случая показаното момиче.
Как ги мъчат чуждите езици бе Wink . Факт. Поне английския да го докарат до някъде такива отдели в полицията.
Взаимодействието м/у двамата главни герои е много интересно. Дано се преведе като за мен до края , че пък и се качи. Някога.

# 31
Това не е зелка, а салата Айсберг или lettuce, iceberg lettuce. Затова и в управлението наричат Нао "ретасу атама/ зелена (маруля, салата) глава". Lettuce на джапинглиш ретасу, а атама на японски означава глава.
И разбирам, че рускините си правят свободни съчинения на фамилията на Рюхей.
Той е Арикино, но не е вярно, че Нао го нарича Арлекино (това сигурно някоя пияна рускиня го е изцвъкала).
Тя го нарича Arikeeno (фамилията му е Arikino, но тя вкарва двойно ее) и освен, че той беше изненадан, че тя не използвам уважителното "сан" към фамилията му, но това са две канджита arike и eno, които тя съчета и звучат близко до фамилията му.
Не се казва засега в епизодите, защо тя го нарича така, но аз си го обяснявам със значението на двете съчетани канджита. Това означава някой, на който имаш доверие, човек със знания, защото тя го срещна в момент, в който той ѝ помогна със знанията си, а след това разбра, че и той е полицай и започнаха да работят заедно.

Пийни си едно уиски, че доста мъка те чака с такъв калпав превод и свободни съчинения.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 17:44 от rossonera

# 32
  • MJF
Хехе , какво "губене в превода". Ама поне от тази грешка не ни грози война да почне да речем.

Прощавам им на преводачите за "Арлекино". Най - малкото защото и аз поне на 2 пъти го чух с моя неяпонски слух точно така. Въпреки че докато се смеех се зачудих " Как пък така го измисли да се мъчи Мари предвид голямата любов на японците към "л" ". Сетих се веднага и за фигуристката Лаура Леписто и стартовете ѝ в Япония, по-точно за японските диктори на арените . Mr. Green
Признавам че аз някои неща в превода не ги много разбрах. Не знам дали заради моя "дупка" в руския или неудачен превод. Да речем прозвището на Мари , което Рьо дочул от колеги в нейното звено. Не мога сега и да го цитирам. Не го разбрах въобще , по-точно съвсем странно-неясно ми се видя, та въобще не го и запомних. Втория път като го споменаха даже не го и дочетох. Та така.

Мерси много за обяснението дефакто какво казва Мари. Мда , вероятно предположението ти за значението е съвсем вярно. Точно така се случи.
Въобще интригуващо запознанство имаха двамата герои и после и взаимодействие. Много харесвам когато хора се разбират не само когато говорят но и интуитивно се усещат без думи. А на тези двамата в първи епизод им се случи на няколко пъти.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 19:25 от Шошулчо

# 33
Не знам дали съм права в моето предположение, но така си го обяснявам. Сигурно в мангата е обяснено, защо тя го нарича така, но няма да тръгна да чета и нея. Но Арлекино категорично не е.
Иначе, Арлекино на джапинглиш се произнася и звучи като Арурекино. Нямат "л" японците и знаеш, че автоматично то става "р". И тъй като японския е сричков език (и всяка съгласна върви в комплект с гласна), та, ето ти го Арурекино.
Proposal е пуропозу, beautiful е бютефуру, salaryman е сарариман, sexual harassment е секухара и т.н. Джапинглишът е необятен. Съвременни явления, какво да се прави.

Ти си изгледала едва един епизод, а толкова много неща се случиха във следващите три, излъчени дотук. Има да навлизаш още с героите в историята.
Има едно полицайче - Рео Шакуно. Нао го нарича накратко Шак, хаха. Актьорчето се казва Дайске Накагава и го споменах, когато коментирах първи епизод на Forest. Ти си го видяла и там. Той е колегата на Манами Хига от цветарския магазин, високото момче, а в Tokyo Salad Bowl е колега на Нао и Рюхей и има важна роля. Ще ти се набие на очи в следвашите епизоди, както в Tokyo Salad Bowl, така и в Forest.
На Рюхей и китайката Шен (приятелката на Кенди) му хвърли око, а и една колежка - преводачката от виетнамски, но той не приема и не предава.

Ето ти нама биру (наливна бира) от господин Кенто и господин Хидетоши, който е баща на този малък проскубан птеродактил Моне Камишираиши. Зет ще го правим господин Кенто на господин Хидетоши.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 10:02 от rossonera

# 34
  • MJF
"Виетнамската преводачка" я дадоха в края на първи епизод. Аз в първия миг не разбрах че са включили/дават на екрана отдела с преводачи и се зачудих защо дочувам руска реч, настана объркване за миг "чакай малко нали гледам със субтитри  а не с озвучка" ooooh! Smile Вече в следващия миг , като се чуха и други езици а и включиха колегите на Рьо, зацепих къде сме.
Аха сещам се за кой герой/актьор говориш от Forest. Ок, ще се оглеждам за Шак в следващите серии. Ако се появят на екрана ми преди да съм забравила за него . Wink

Необятен е този джапинглиш, мда Smile

Добре че биричката са я пресипали в чаша и така се отпи.

# 35
Ето ти още биру от двама твои японски любимци. Съвсем пресни реклами от преди няколко часа.

# 36
Ensemble - епизод 2

Гледам си снощи втори епизод и аха-аха да спра и да зарежа окончателно сериала, въпреки любимия Кей Танака, а то взе, че стана интересно на самия финал. Интригата се заплете, а може и малкия инфантилен сурикат все пак да не го вържат за Харуна. А, късмет!
Мамето на Харуна знае повече, както защо и как Кей Танака има дъщеря, макар майка в семейната картина да няма. Случило се е нещо преди повече от девет години, за да зареже той така внезапно Харуна. Да видим какво...

Харуно, Харуно, опичай си адвокатския мозък и стой далеч от този инфантилен глупак. Взимай си баткото и бягай надалеч.

Петък е, имам нужда от почивка и нещо японско за гледане. Сериал нямам днес, от тези, които следя, затова минавам на вариант с господин Рюсей Йокохама във филма Shotai/ Faceless. Сериалът с Каме от преди две години съм го гледала, сега е ред на филмовата адаптация с Рюсей.
Екшън Рюсей в компанията на лудата глава Такаюки Ямада, Ютака Мацушиге и госпожица Рихо Йошиока.
Рихо сигурно ще е любовния копнеж на господин Рюсей.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 11:12 от rossonera

# 37
  • вятърничава
По-добре изглежда от сериала. Каме, прости ми!

Малката сладуранка е пораснала https://www.instagram.com/wenella_subs/reel/DFYEaPWTuO9/

# 38
Отвръщава ме китайската политическа пропаганда, дори и на празници. Нямат свян.
Кадърът със снимката от филма му за Корейската война - The Great War 2, втората част, който излезе миналата есен, е напълно излишен в този клип по повод Новата китайска година. И толкова червено, червено, китайско червено, партийно украсено... Аааа, бляк.

За съжаление, Джу И Лонг се превърна в лице на гнусната китайска пропаганда, точно след успеха на Lighting Up the Stars.
Красив филм, изпълнен с толкова много човещина и доброта, а след него Джу снима само тъпотии или филми за нуждите на Партията-майка и Си Дзинпин.
Сложат ли ти китайското въже около врата - няма измъкване, ако искаш да имаш кариера.

Днес започва новата съботно-неделна корейска мехурка - For Eagle Brothers.
След като в химическото чистене оплескаха всичко, което можеше да бъде оплескано в последните епизоди, то бедна ми е фантазията какви ще ги изцвъкат и тук, и то в нови 50 епизода в продължение на шест месеца.
И все пак мехурките си ги следя, защото са в почивните дни, а и да имам нещо корейско, което да подмятам.

Човекът с диваните. Всеки ден проверявам за Harbin при китайците, но още не е качен. Време е, мина повече от месец, а корейските филми винаги се появяват месец-месец и половина след премиерата в Корея.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 11:12 от rossonera

# 39
Като гледам коя е сценаристката на For Eagle Brothers със сигурност, някъде в навалицата, ни чака някоя откачена корейска майка/свекърва, която да ни скърца по нервите. Гледала съм 4 от сериалите ѝ и в тях винаги е имало някоя такава. По принцип вкарва и комедия в сюжетите си. Не е само твърда драма. Ще видим как ще е сега.

Аз приключих с Namib. Става за едно гледане, ако на човек му се гледа нещо подобно, а и завърши позитивно.

Unmasked в началото не ме грабна много, но го продължих заради Ким Хье Су и за сега оставам зрител. Случаите, които разследват станаха по-интересни.

Хвърлих поглед и на Study Group, но установих, че не ми се гледа поредната история за насилието в училищата в момента.

# 40
Минхьон е в казарма, влезе на 21 март 2024 г., значи този сериал Study Group е заснет през 2023 г.
Видях го и аз, но корейски сериали, освен мехурките, не гледам последните месеци. Нямам никакво желание.

На 10 февруари Кай излиза от казармата официално. Минхьон още е далеч, но за Коледа и той ще е свободен и ще може отново да снима и пее.

Минхьони...

# 41
Арата на филмов фестивал през миналата седмица:

Все още не мога да го възприема с тази коса, прилича ми на не особено успешен опит за изрусяване.

# 42
For Eagle Brothers - епизоди 1 и 2 от 50

Започнаха с голямата брадва. Класическа корейска мехурка.
Две майки ще си оспорват първото място по злост, но маман от конкурентната макголи-фабрика определено води засега. Тая е особено алчна, подла и зла, освен че основното ѝ занимание е да пилее парите на мъжа си. Майката на главната ми се стори по-разбрана и контролируема, но има време да ѝ изпият мозъка.
Пак Юн, четвъртия брат, с бебе на ръце и изоставен от съпругата си. Мила родна корейска картинка - поредната майка, която е изоставила невръстното си дете.
Всякакви корейски клишета се наредиха в редица още с първите два епизода и нищо няма да липсва след като ударно започнаха със смъртта на големия брат. Сцената класическа - камион ме блъсна на кръстовище. Що кореец е умрял на кръстовища из корейските сериали, ум да ти се вземе.

Третият брат - хореографът ми е много нелеп, но с фризьорката са си лика-прилика. Тя е два пъти по-страшна за гледане. Дано поне му оправи главата, макар че с тази разплетена кошница на нейната тиква, последното нещо, което мога да си помисля за нея е, че е фризьорка.

Макнето, морския тюлен, му вкараха бързо проблеми със слуха, но го виждам с малката глезорана Сери, дъщерята на шефа на конкурентната фабрика.

Главната е готина - пощаджийката, така ще я наричам. С хотелиерчето-чебол (героят на Ан Дже Ук) ще бъдат големи образи.

Имам нужда от манду и Рю Су Йонг.

# 43
Късметлийка е Пак Ха Сон с мъж като Рю Су Йонг. Наглеждам го от време на време във Fun-Staurant покрай участието на Дже. А Дже показа доста от семейството си напоследък и много им се радвам какви топли взаимоотношения имат всички.

Братята и аз ги метнах.
Оборотното мамче, Пак Джун Гъм, е на линия и се вихри в неин стил.
"Фризьорката" Ю Ин Йонг едва я познах в първия момент, но аз я харесвам като актриса. Същото е и с "хореографът" Ким Донг Уан, докато схвана, че е същият този от Shinhwa.

When the Stars Gossip
Минчо най-после го върнаха на земята, но не преди да прави кекс в орбита Crazy под заплахата да замръзнат и да им свърши кислорода Whistling. С Гонг Хьо Джин решиха, че така и така ще се мре, поне да не са капо Joy.

# 44
Събуждам се, отварям Х и какво да видя - NHK тъкмо са пуснали допълнителния каст към новата тайга-драма за 2026 г. Toyotomi Kyodai.
Кой, ако не той - Шун Огури, ще изиграе Ода Нобунага!

Определено японският император се завръща. През тази година предстоят два нови сериала с него, а догодина и тайга-драма.

За ролята на Иеясу Токугава пък е обявен наш Кохей.

Ще бъде страшна тайга-драма. Тайга Накано и Соске Икемацу са обявени за двете главни роли на братята Тойотоми (Хиденага и Хидейоши), а в допълнение имаме Шун Огури като Ода Нобунага и Кохей Мацушита като Иеясу Токугава.

Братята Тойотоми са били ашигару (войници) на Ода Нобунага, но след това Хидейоши Тойотоми се издига - става военачалник, наследява Ода, завършва и обединението на Япония преди битката при Секигахара и идването на власт на Иеясу Токугава.

Хубаво начало на седмицата!

Общи условия

Активация на акаунт