Като пораснеш, ще разбереш...

• 4 478
  • 87
  •   1
Отговори
# 60
  • Обран бостан ;)
Цитирам този коментар, но мога да цитирам много други. Просто забелязвам до колко сходни изводи сме достигнали всички.

Излиза, че неписаните житейски закони са общовалидни за всички.

Допълвам: Лично аз трудно схващах какво означава израза "равни и по-равни". Сега вече знам отлично какво значи и как се тълкува.

п.п. Зябелязах, че темата е наградена с орден Wink

# 61
Аз пък не го разбирам израза "равни и по-равни",(от Оруел),освен като някаква абстрактна сатирична фраза...

# 62
Той изразът е "Някои животни са по-равни от другите" и е точно с ирония казано. Извън контекст е трудно да се разбере, но в контекста на социалистическото ни минало, за онези, които са живели повече в онзи период, и без много разяснения става ясно.

# 63
  • Обран бостан ;)
Да беше само при социализма - с мед да го намажеш. Сега дори е по-видимо.

"Няма да се плашиш, с баща ти сме уредили всичко" Wink

Накратко: Визират се хората с протекции.
Например - ако ти не отидеш на работа могат да те уволнят, но сина на собственика може да не се вясне цяла седмица и пак ще си вземе заплатката. Wink

Относно Оруел ми попадна една хубава карикатура:

Близо е до истината Trollface

# 64
По спомен "Фермата на животните" ми харесва даже повече от "1984".

В тази връзка си мисля, че може би е време да препрочета някои книги, които съм чела преди много години. Интересно ми е дали сега, като съм по-пораснала, ще ги разбера по друг начин.

# 65
  • Обран бостан ;)
По спомен "Фермата на животните" ми харесва даже повече от "1984".

В тази връзка си мисля, че може би е време да препрочета някои книги, които съм чела преди много години. Интересно ми е дали сега, като съм по-пораснала, ще ги разбера по друг начин.

При мен е така.

Впрочем това може да е допълнение към темата.

Преди разглеждах книгите като инструкции, тоест, ако направя еди какво си, ще стане еди какво си.
Сега ги възприемам като друга гледна точка, на друг човек, живял в друго време.

# 66
Фразата я свързвам с притеснения от страна на родители или по-възрастни роднини относно оставане някъде до късно, прибиране по тъмно, дали ще те пуснат на излизане/събитие и защо.
Като пораснах се убедих, че много често това не е до порастване, а до натура. Има деца, които са предпазливи, а има и такива с рисково поведение. Има родители, които са тревожни с повод и без повод, а има и такива, които са спокойни и някак - с доверие към живота. Не ми е било нужно да порастна, че да се светна, че има хора от всички тия типове, нито са ми били нужни прочувствени думи, за да осъзная рисковете от дадена ситуация или място.

# 67
  • По света и у нас
Аз се научих да не съдя другите и да не съм крайна и жестока в оценките си.
Като бях малка си мислех, че всичко е ясно и е елементарно да направиш еди какво си, после като поживях видях че не всичко е толкова елементарно и че хората действат според условията.

Сега това казвам и на децата - като пораснеш ще видиш какво е да те тормозят децата ти.

# 68
  • Обран бостан ;)
Скрит текст:
Аз се научих да не съдя другите и да не съм крайна и жестока в оценките си.
Като бях малка си мислех, че всичко е ясно и е елементарно да направиш еди какво си, после като поживях видях че не всичко е толкова елементарно и че хората действат според условията.

Сега това казвам и на децата - като пораснеш ще видиш какво е да те тормозят децата ти.

Това, което описваш е жизнен опит.

Той (опита) е най-ценното, което получаваме като награда когато минем през труден период от живота си.
Не можеш да си го купиш с пари, да го "натрупаш" от книга или филм.
Трябва да го преживееш, да го изстрадаш и най-вече да си вземеш урок.
Случвало се е да давам съвет на някой, който прави нещо, което ми е минало през главата, а той да махне с ръка в смисъл "Какво разбираш ти".
Ами, махвам и аз с ръка и го оставям сам да стигне до същите изводи. Wink

# 69
  • София
Какво разбрах аз като пораснах?
Че нашите са си имали адски проблеми помежду си, със свекървата, брата на баща ми. А баща ми си изкарваше нервите върху мен. А пък майка ми се е опитала да ме предпази, като ме метне при баба ми. Въобще - неприятна история, в която нямам никаква вина, но се чувствах виновна за всичко.
 Какво разбрах на стари години - че хората си изкарват нервите върху мен, без въобще да имам общо с проблема. И че не трябва да общувам с такива хора. Кръц-кръц и дзен.

# 70
О да,има деца чиито родители не ги обичат,но децата чак когато пораснат разбират това. Така е устроена човешката природа...

# 71
Аз научих, че има битки, които ще загубиш. Няма да ти е лесно, няма да ти хареса. Но трябва да го приемеш.
И не трябва да започваш една битка само заради това да изпиташ някаква тръпка. Ако няма шанс да я спечелиш, не я започвай изобщо. Но ако я започнеш и разбереш, че не е твоята битка, не е лошо да го признаеш пред себе си и просто да продължиш живота си като си промениш настройките в следствие на тази загуба.
И да си оценяваш очакванията реално, за да не се разочароваш, че нещо не е станало на 100% от това как си си го представял.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 23:22 от Абуто

# 72
  • Обран бостан ;)
Допълвам:

Научих, че в голям процент от случаите няма съвпадение между това, което един човек говори за теб и това, което същия човек мисли за теб.

С други думи - научих се да разпознавам лицемерието.

# 73
  • Обран бостан ;)
Допълвам - "утре" или "друг път" в голям процент от случаите означава "никога"

# 74
Поздравления за хубавата тема!
Преди много време, майката на близка приятелка каза, че като пораснем, истинските ни приятели ще се броят на пръсти и то само на едната ръка. Към днешна дата пръстите и на едната ръка са ми много.
Друго, което научих е, че колкото по- малко очакваш от хората, толково по- щастлив ставаш.
И най- важното - не е задължително да се вписваш в картинката.

Общи условия

Активация на акаунт