Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №32

• 40 088
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Да, пропуснала съм да напиша два поредни цикъла, извинявам се. Аз, въпреки че съм на 40 също вече се моля да се приключва, защото при мен проблемите и аномалиите са от 6-7 години вече (с цикъл на 10-12-14 дни). Едва последните 2 години започна д ами "прескача", та предполагам че ми остават още 2 макс....

На мен пък изобщо не ми прескача, даже идва по два пъти. И съм така от 20 години поне, да не кажа от 30, че нямах и 11г. когато ми дойде първият цикъл.

# 616
44 дни с цикъл е личния ми рекорд
Моя беше 29, дано е най-дългия и да не се случва никога повече, че направо изкарах ужасни дни.
Като сме тръганли да си ги мерим Sweat Smile моят, току що върнах каленара 2023 г да преброя - 80 дни (от средата на юли до началото на октомври). Лек, на периоди по-обилен, но може да се каже че нищо не успя да го спре, ни вит. Ц, ни дицинон, ни примолут .
Имаме победител Grinning
(да се чете с усмивка!)

Не съм си водила бележки тогава в апликацията, беше ми стресов период и категорично отказах да се стресирам и с това. Попрочетох, че такива аномалии са типични за перименото, теглих му една майна и когато все пак успях да ида на преглед ме уведомиха, че "всичко ви е ОК".

# 617
Да ви кажа, аз чак толкова не го мисля. Все ще спре, рано или късно. Каквото такова. И болки съм имала и мигрени ужасни, но всичко минава и заминава. На почивка съм и освен гимнастиката в басейна,  2 пъти на ден правя стречинг в група. Така добре ми се отразява и на болките в гърба и на болката в тазобедрената. Правите ли стречинг? Смятам пак да подновя в къщи, поне сутрин, че тогава ми е по сковано.

# 618
Здравейте!Нова съм в тази гррупичка, но идвам с въпрос и се надявам за получа някакъв отговор, защото съм.леко объркана.Въпросът ми е следнния: От януари месец след като ми започне цикъла на 6 и 7ят ден имам зацапване и спира.Цикалът ми е бил винаги 5 дни.
На 41на съм наскоро ги навърших.Имах и киста преди може би година и нещо която я следяха лекарите няколко месеца и се приключи без лечение.Някой имял.ли е такова зацапване и на прерименопауза ли може да се дължи?

# 619
Винаги, откакто ми е дошло на 11, съм имала кафеникаво зацапване преди и след 4-5 дневния цикъл. Никога не ми започвал или спирал от раз, освен когато имах киста. Така че, един с един организъм явно еднакъв няма.

# 620
Винаги, откакто ми е дошло на 11, съм имала кафеникаво зацапване преди и след 4-5 дневния цикъл. Никога не ми започвал или спирал от раз, освен когато имах киста. Така че, един с един организъм явно еднакъв няма.

При мен за започване не помня, но при спиране винаги ми е било така.

# 621
И при мен обикновено е имало и има зацапване преди и след цикъла.

# 622
При мен винаги е бил 5 дена, но сега на 6 и 7 ден зацапване.Просто не знам дали е симптом на перименопауза или нещо друго.Другият месец имам цитонамазка и ще видим.Малко се притеснявам 😒

# 623
Според мен не е нищо притеснително.

# 624
  • Варна
Вече трети цикъл ми се случва следното. Идва ми, спира и ден-два след това започва тъпа болка ниско долу все едно скоро ще ми идва. И така цел месец. Има ли и друг като мен? Самият цикъл не се различава с друго.

# 625
На мен преди и след ову ми е така, което си почти веднага след. цикъл и едни 5 дни ми е терсене.

# 626
  • Sofia
Здравейте, не съм се включвала в групата досега. Това, което ме притеснява от известно време е психическото ми състояние. Започнах да изпадам в едни сравнително дълги периоди на потиснатост. Тя е толкова силна, че ми се струва, че ще ми трябват медикаменти, за да стъпя на крака. Периодите са около 2-3 седмици, после малко се поосвествам и пак. Дори не мога да кажа, че това поосвестване е равнозначно на щастие, по-скоро едно равнодушие. Много трудно изпитвам радост. Винаги съм била много емоционален човек, със силни пикове на положителни емоции, весела. Имала съм и тежки моменти, но много кратки-. по един-два дни и после рязко ми минава и дори не ги помня. Обяснявам си го с възрастта - на 46 години с нередовен цикъл, миналата година два пъти имах, последно през август. Та това може ли да обясни цялата тази новопоявила се потиснатост според вас? Отделно, че смених изцяло професията си преди близо година и стресът е огромен. Но според мен това е просто допълва гадното ми състояние, но не е причина. Станала съм една тревожна , мнителна, една дума на човек може да ме натика в дупка и започвам да гледам като обречена.

# 627
Освен грижите, които си преживяла, изследвай си вит Д, Б, шитовидни хормони, инсулин, кр. захар, желязо и феритин, една ПКК.Повече неща може да ти ги предпише специалист, да кажем ендокринолог.Не е лошо и да си видиш жлезата.
Често такива състояния се дължат и на липси на витамини и минерали.
Аз напоследък се чувствам вяла и уморена, качих тегло, оуснах вчера Тсх и съм го качила на 2.40- веднага си го усетих.Сега си вдигнах дозата на хормона.

# 628
  • Sofia
ДХЗ, всичко, което си изброила следя от години и нямам промяна, за да смятам, че състоянието ми е свързано с това. С Хашимото и възли съм, ТСХ от години си е 2,4-2,6. Някой път пада и до 1,8. Преди 5 години един път беше  и 3,6. Не пия нищо. Та не мисля, че тук нещо се е влошило,че да ми влия. Инсулинова резистентност имам от години, но след днешните резултати мога да кажа,че вече нямам, тъй като са направо перфектни,чак не ми се вярва. Витамин Д пия от 3 години, много не мърда, каквото и колкото и да пия, но е доста над долна граница Витамин Б 12 много пада редовно, после го вдигам с терапия. През май беше над норма, от днес отново е паднал, но е доста над долна граница, все пак ще почвам спрей под езика. Желязото го вдигнах преди време.  Цял живот съм била с хемоглобин 120, откакто пих преди година-две желязо, и вземах витамин б 12, го вдигнах на 135 и така си стои.
Не мога да кажа, че съм уморена физически. Просто настроението го няма никакво и все по-често нямам желание за нищо.

# 629
А ФТ3 и 4 следиш ли? Да не си в хипофункция? Феритин нр каза изследван ли е, защото моят хемоглобин винаги е добър, но феритинът ми беше извън долна граница..Вит Д се поддържа с по-високи дози, не терапевтичните, като се следи на 2-3м., за да не  се предозира.
Друго не се сещам, освен и хормонално нещата да се клатушкат и оттам да идва.
Спорт също помага, повече
ходене.
Опитай медитация и йога.Ако мислиш, че има нужда, посети и  психолог.

Редактирам се: бих тествала кортизол.

Последна редакция: сб, 05 апр 2025, 21:50 от ДХ3

Общи условия

Активация на акаунт