Счетоводни въпроси - 3

• 3 989
  • 94
  •   1
Отговори
# 75
  • Обран бостан ;)
Теоретично е така както казвате. Практиката е съвсем друга, но няма да споря.

# 76
О, не, не, на първата работа е на постоянен трудов договор отдавна, няма срок на изпитване, шефът му разреши неплатен отпуск, за да започне на друго място, в добри взаимоотношения са, затова не иска да създава проблеми, всъщност не е питал шефа за УП, счетоводителят отказва, не е подходящ моментът и не искаше да го занимава с глупости, ама май ще се наложи, щом се отразява и на отпуск, и на прослужено време.

# 77
  • В полите на Пирин планина
А, добре - на новото работно място с какво основание му отказват разпечатка (без печат 😁), като няма никъде писано в закон или наредба как аджеба се доказва тоя трудов стаж след 01.06.2025...
Предполагаше се, че новият работодател ще може да вижда точно тази информация в НАП, но все още няма такава справка.

# 78
А, добре - на новото работно място с какво основание му отказват разпечатка (без печат 😁), като няма никъде писано в закон или наредба как аджеба се доказва тоя трудов стаж след 01.06.2025...
Предполагаше се, че новият работодател ще може да вижда точно тази информация в НАП, но все още няма такава справка.
Blush И аз това се чудя, 2025 г. при наличие на толкова електронни портали, платформи, сайтове (ПИК нямам само за WC) за милиони и разбира се незаменимите хартийки с подпис и печат, да не можеш да докажеш, че си работил през последните три месеца, ми се струва меко казано абсурдно. Засега електронната трудова книжка е като ония идеи, които са добри само в главата ти.

# 79
  • Балчик
Blush И аз това се чудя, 2025 г. при наличие на толкова електронни портали, платформи, сайтове (ПИК нямам само за WC) за милиони и разбира се незаменимите хартийки с подпис и печат, да не можеш да докажеш, че си работил през последните три месеца, ми се струва меко казано абсурдно. Засега електронната трудова книжка е като ония идеи, които са добри само в главата ти.
Аз и друго си мисля - не може ли да си поиска служебна бележка за дохода за определен период от време, там се вижда идеално от кога работи, пък и този документ задължително си трябва при работа с повече от един работодател.

# 80
Е, нали идеята е да има конфиденциалност за някои данни - като заплатата, например. В повечето счетоводни и ТРЗ групи коментират, че точно разпечатка с ПИК на НАП върши идеална работа за доказване на трудов стаж. Има и актуална справка с ПИК за ЕТЗ.

# 81
Конфиденциалност на заплатата, но при втори трудов договор трябва да се следи за надхвърляне на максималния осигурителен доход. В случая човека е в неплатен отпуск и втората му работа му е единствен доход от трудови правоотношения, но при паралелна работа на два договора задължение на работника е да декларира всеки месец осигурителния си доход при първия работодател пред втория. Втория работодател съответно удържа осигуровки до прага (в момента 4130лв), или ако са вече удържани - възстановява в следващ месец.

Пример: заплата 1 - 4000лв, заплата 2 - 3000лв.
Заплата 1 е облагаем доход, а от заплата 2 облагаеми са само 130лв и само върху 130лв се дължат осигуровки. Върху остатъка 2870лв се удържа само данък.

# 82
Да, естествено. Но това е друг казус, извън доказването на стажа...

# 83
Знаете ли какво се вижда в прословутия ЕТЗ с ПИК - точно едно  ГОЛЯЯЯЯЯЯМО НИЩО. Последння трудов договор на лицето, активен към 01.06.2025 г., датата на започване и длъжността изписана с думички.
За доказване стаж в годините назад - пак трудова книжки или УП3.
Да ни е честита електронизацията.
По косвен начин само може да се извлече информация за стажа - като се пусне една безкрайно дълга разпечатка от Справка за осигуриетлния доход на лицето. С все цялата чувствителна информация (като РЗ напр.) в нея.
Няма достъп примерно до основания за прекратяване на предходни договори. Нищо! Няма и да има, защото за да се вижда електронно някой трябва да я въведе за периодите от 1980 г. (приблизително) до наши дни.

# 84
Да, за стари периоди няма информация.

# 85
Ма тая справка лицето ли си я пуска? Защото ние нямаме достъп до нея, или имаме?

# 86
Ма тая справка лицето ли си я пуска? Защото ние нямаме достъп до нея, или имаме?
Работодателите имаме същия достъп до информация за работниците както преди - никаква. Вижда се само, което е в предприятието за което имаме достъп. Ако работниците не си донесат трудовите книжки и са започнали току що при нас, няма да имаме доказателство дори, че имат нужния стаж за право на платен отпуск.
Уж някога в бъдещето ще се доработи софтуера и ще се регламентира достъпа до пълното трудово досие на работника (каквото и да разбират програмистите и закнодателите под това понятие). При положение, че сега няма кодове на ИД и кодове на длъжността в справките. Само някакви наименования дето са "ала-бала".
Примерно длъжността "лесничей" я има на 3-4 места в класификатора. върви го търси какъв точно лесничей е бил работника.

# 87
Да, това е ясно, надявах се да пропускам нещо и да се е пръкнала справка. В момента ми е много трудно с болничните, имам постоянно нови хора, знам ли ги имат ли, нямат ли стаж. Да им се не знае етз...хубава работа, ма...

# 88
Лицето евентуално би могло да донесе справка, ама... трудна работа...

# 89
Аз си искам направо трудовите книжки. Хората ще работят ли или ще обикалят институции...

Общи условия

Активация на акаунт