Счетоводни въпроси - 3

• 4 038
  • 94
  •   1
Отговори
# 60
Ако все пак ми откажат от предприятието, четох, че може да си поиска от НОИ. Те също издават, служебно заверено. Отива се в НОИ и се пуска заявление.

# 61
  • В полите на Пирин планина
С ПИК от НАП се вижда състоянието на ЕТЗ, тъй че така е най-лесно.

Не мисля, че НОИ издават УП за съществуващ работодател, а само за такива, които са заличени.

# 62
С ПИК от НАП се вижда състоянието на ЕТЗ, тъй че така е най-лесно.

Не мисля, че НОИ издават УП за съществуващ работодател, а само за такива, които са заличени.
Пишеше в статията, че издават ако работодателя е отказал да издаде такова. Все пак при тях всеки месец се зарежда информация за осигурителни стаж.

# 63
Чл. 128а от Кодекса на труда гласи, че работодателя е длъжен по искане на служителя да издава документи, удостоверяващи факти свързани с трудовото му досие в 14 дневен срок.
Но както са ви казали - най-лесно е сам да си разпечата актуалното състояние от сайта на НАП.

# 64
Без подписи и печати може да не му го приемат в новото предприятие.
Ей до това водят глупостите на управляващите и консерватизма на някои счетоводители.
Работодателите практически в момента нямат никакъв достъп до трудовите досиета на работниците. А за да могат да си изпълняват функциите (да начисляват клас просл.време напр.) още дълго ще им трябват хартиени документи.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 09:37 от dariVale

# 65
  • Обран бостан ;)
Здравейте, брат ми  излезе в неплатен отпуск и сключи втори трудов договор по чл.111, от новото работно място искат хартиената трудова книжка да е оформена до 31.08 или да бъде издадено УП-3 за периода 01.06-31.08. От първото работно място отказват с мотива, че хартиената трудова книжка е до 31.05 и няма как да пишат в нея след този период, УП-3 няма как да издадат, след като не е напуснал, да си видят стажа в електронната трудова книжка. В новата фирма обаче твърдят, че това е невъзможно и искат документ, направо в чудо се е видял. В НОИ могат ли да издадат документ, удостоверяващ трудовия стаж за толкова кратък период и при положение, че не е напуснал работа?

Накратко - сложен казус.

За да се сметне трудов стаж в дадено ЮЛ е необходимо да се знае датата на постъпване и датата на напускане. При липса на дата на напускане не е  коректно да се пресмята какъвто и да било трудов стаж. Неплатения отпуск, в определени граници, също се смята за трудов стаж, тоест каквото и да запишат в УП-то няма да е коректно докато не напусне предишната фирма.

# 66
Защо некоректно? Пише се:

Цитат
Трудов стаж от дата А до дата В включително - Х години, У месеци, Z дни.
Забележка: трудовият договор на лицето след дата В не е прекратен и е действащ към датата на издаване на документа.

# 67
Момичета, благодаря! Да, сложен казус.
Не става с ПИК и разпечатка, искат документ с подпис и печат. Ще отиде до НОИ да попита.
А всъщност този документ само за клас прослужено време ли е необходим?

# 68
  • София-Младост
Аз пък се чудя за какво му е на втория работодател колко стаж има лицето? Там клас не би следвало да се начислява.

# 69
  • Обран бостан ;)
Защо некоректно? Пише се:

Цитат
Трудов стаж от дата А до дата В включително - Х години, У месеци, Z дни.
Забележка: трудовият договор на лицето след дата В не е прекратен и е действащ към датата на издаване на документа.

Аха, аха. А на база на какъв документ е избрана "дата В". Wink

Момичета, благодаря! Да, сложен казус.
Не става с ПИК и разпечатка, искат документ с подпис и печат. Ще отиде до НОИ да попита.
А всъщност този документ само за клас прослужено време ли е необходим?

И за стаж.

# 70
На база искане на лицето, което има право да получи информация от работодателя. Както мога да поискам бележка за дохода за произволно избран от мен период, така мога да поискам и справка за стажа и нямат право да ми откажат - чл. 128а, КТ.

# 71
Абсолютно подкрепям Пчеличка. Лицето пуска писмена молба, пък даже и без такава - личен състав може да предостави информация за стажа само до датата на издаване на документа! В случая - личния състав на питащия се прави на интересен и допълнително усложнява и без това тъпата ситуация.

И във втората фирма се начислява клас прослужено време. Документа за стажа е необходим за преценка правото на платен отпуск също.

# 72
  • Обран бостан ;)
На база искане на лицето, което има право да получи информация от работодателя. Както мога да поискам бележка за дохода за произволно избран от мен период, така мога да поискам и справка за стажа и нямат право да ми откажат - чл. 128а, КТ.

За можене - можете, но има голяма опасност работодателя да се позове на чл. 325/1/1 или в по-лошия случай чл. 71/1.
Та, внимавайте с исканията. Wink

# 73
Скрит текст:

За можене - можете, но има голяма опасност работодателя да се позове на чл. 325/1/1 или в по-лошия случай чл. 71/1.
Той, работодателят, може да се позове на чл.325, ал.1, т.1, ама може да си остане само с позоваването, другата страна ако не е съгласна. Така че правни последици няма.
А по чл.71, ал.1 /ако условията отговарят/ е по-добрият начин на освобождаване от чл. 325/1/1. Това по принцип, не в конкретния случай.
И за една бележка да уволнят човека ... Ако много любопитстват за какво е УП-то, измисля нещо, финтира ги.

# 74

Пишете глупости. На какво отгоре ще стъпи върху 325.1.1., ако не му подпиша? Пък да има смелостта без моя подпис да прекрати договор по този член, веднага му пращам проверка, последвана от съответната глоба.
За изпитателен срок не се споменава в казуса на питащата, ясно е че ако е в изпитателен може да го махнат без обяснения, но ми звучи адски нереално при разрешен (с молба и заповед) неплатен отпуск заради искане за издаване на документ (който по закон са длъжни да издадат), да се заяждат до степен да освободят служител.

Общи условия

Активация на акаунт