Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 407
  • 831
  •   1
Отговори
# 525
До 3ти етаж без асансьор не е голяма драма. Нагоре вече става мъкичка. Скосове, където не можеш да седиш изправен и си удряш главата в тавана, са всичко останало, но не и прилични… Метър и 20…. Колибата за овчарката на село я направихме с такава височина.
И аз съм на последен етаж със скосове, но започват от височина 2 метра, като на снимки са едва забележими. Това е прилично.

Сериозни минуси си има имотът ви и въпреки локацията, според мен на пазарен наем няма шанс да се отдаде.

В двете помещения спокойно можеш да стоиш изправен без да се навеждаш и скосяванията са съвсем прилични, като допълнение има една голяма тераса и е южен , ако това има някакво значение.

Като е с толкова минуси дали да не го продам се замислям.Винаги ще ги има тези минуси етажа и скосяванията и проблеми при отдаването.Ивестицията вече е  изплатена.

А може ли да се вярва на офертите от имотните сайтове?

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 13:46 от Brodski1

# 526
  • Бургас
Ако мислите, че и при продажбата няма да има проблем, много се лъжете.
Ще го продадете в най-добрия случай с 40% по-ниска цена от сходни имоти с асансьор. Това е големият проблем, дори не толкова скосяванията.
Последен етаж, без асансьор - това ужасно много сваля цената.
Пускайте го под наем за подпазарна цена и не го мислете.

# 527
Тръгнах да пиша, че спрях..
Щом е изплатен и няма финансов натиск от ипотека, не бих продавала сега. Пуснете го на приличен наем, и толкова

# 528
Щом е изплатен и няма финансов натиск от ипотека, не бих продавала сега. Пуснете го на приличен наем, и толкова

И аз така мисля да направя започвайки от 1000 с опция сваляне до 850 900 според огледите.

# 529
Отдавахме под наем апарт на последен 5+1 етаж без асансьор на страхотна локация. Празен не е оставал и наема беше средно ниво( сравнявайки с останалите в микрорайона). Млади хора винаги бяха наематели, не беше проблем. При продажбата вече беше
по- трудно, но все пак успяхме да го продадем с 15% по- ниска от началната цена. Но нашия специално имаше и други минуси- ателие, без тераса, покрив, който не беше ремонтиран. Локацията компенсира явно.

# 530
Отдавахме под наем апарт на последен 5+1 етаж без асансьор на страхотна локация. Празен не е оставал и наема беше средно ниво( сравнявайки с останалите в микрорайона). Млади хора винаги бяха наематели, не беше проблем. При продажбата вече беше
по- трудно, но все пак успяхме да го продадем с 15% по- ниска от началната цена. Но нашия специално имаше и други минуси- ателие, без тераса, покрив, който не беше ремонтиран. Локацията компенсира явно.

Какво значи средно колко процента от пазарния наем?

# 531
Беше преди 5 години, затова не споменах цена. Ако апартамента изглежда прилично бих опитала с 1200. Ако имате снимки ще ни ориентирате по- добре. Тези, които ще дойдат на оглед ще са запознати с това, че няма асансьор и с наема, тъй че.. Действайте смело

# 532
Снимки ще помогнат за ориентир за цената. 1000 малко ми се вижда за района на мен, а търсене има, щом дори моят телефон изровиха агенциите да питат за нещо свободно.
Изчакайте коментар и от Ази, и Дани. Цена лесно се сваля (особено по време на огледите, ако харесате някой), по-трудно се кача.
Не бих продавала в момента. Ако толкова ви се продава, изчакайте влизането на еврото.

# 533

Разбира се трябва да се изплати инвестицията от ремонта макс 2 г според мен.

Жилището е след ремонт - сменена дограма с дървен стъклопакет, кунхя по поръчка , вградена фурна и пералня  котлони хладилник.Обновена баня с опънат таван.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 14:32 от Brodski1

# 534
Аз пък съм на обратното мнение - според мен сега е моментът за продажба на жилища с недостатъци. В Лозенец конкретно предлагането е супер слабо,което е в плюс. По Бунтовник съм била в такива сгради старо ново строителство без асансьор. Тесни стълбища, стръмни. На мен мястото ми харесва, бих си го запазила, ако имам деца един ден да го ползват по време на ергенския живот.
В зависимост от това дали търсите дългосрочни наематели или сте готови да плащате комисион всяка година, може да изберете наемната цена. На 900-999 (псих.граница) ще намерите дългосрочни наематели за години напред и няма да се занимавате. На 1200 след няколко месеца като им писне от стълбите, ще сте пак на пазара.

# 535
  • Бургас
Замисли ме това за продажбата - продадохме тези дни едно търговско помещение на нашата наемателка. Много години го продавахме, тя знаеше, но сега се раздвижи пазарът и тя като видя, че има интерес, реши да го купи.

Съжалявам от една страна, че носеше все пак някакъв доход, а с тези пари не можем да купим нищо, нито пък в банката ще има лихва, равностойна на наема.

От друга страна, това беше дългогодишно желание на майка ми, да си има "пари за черни дни" и да си ги държи. Опитах да я разубедя, не е съгласна. Нейно е, не мога да настоявам...

Съгласна съм донякъде с Happy, че сега е време за продажба на проблемни имоти, но парите бързо трябва да се вложат в нещо друго, което да носи поне същата доходност.

# 536
да си има "пари за черни дни" и да си ги държи
Този израз в момента ми докарва паника Laughing Може би защото съм достатъчно стара, и някои неща не се забравят.
Влагането в нещо е най-добрата опция, по принцип. Но, е и добре, че сте го продали, щом толкова отдавна се опитвате. В банка парите би трябвало да са достатъчно сигурни. И възрастна позната така направи, със същият довод.

# 537
Снимки ще помогнат за ориентир за цената. 1000 малко ми се вижда за района на мен, а търсене има, щом дори моят телефон изровиха агенциите да питат за нещо свободно.
Изчакайте коментар и от Ази, и Дани. Цена лесно се сваля (особено по време на огледите, ако харесате някой), по-трудно се кача.
Не бих продавала в момента. Ако толкова ви се продава, изчакайте влизането на еврото.
Simple Smile
Аз вече коментирах. Абстрактно, 10% слагам за липса на асансьор. Т.е. 100лв разлка.
И като нищо можем да добавим едни 50лв за това, че е южен и с голяма тераса.
Виж, скосовете и ниския таван може би намалят други 50-100лв.
Т.е. пак се връщаме на -10%.

Вече, дали е съвременно обзавеждането, банята, довършителните работи, това също зависи.
Но от 1200 по-малко няма смисъл да започне да се обявява.
А и едва ли е супер нов лукс за 1800, иначе щеше да пише.

За продажба, само ако ще се купва друго.
А поводи за извиване на ръце от брокери и кандидат има много.

Жилището е след ремонт - сменена дограма с дървен стъклопакет, кунхя по поръчка , вградена фурна и пералня  котлони хладилник.Обновена баня с опънат таван.
Можете да опитате и 1300-1400.
Не боли.
Нито се засягайте, ако някой ви обижда, включително брокери.
Изчакайте си месец на това ниво, след това пробвайте 1200-1300.

# 538
Пак тук всичко е само хипотези без снимки. Айде етажа и асансьора са ясни.
Дървена дограма на мен примерно ми лъха на стар имот, тук пише че е след ремонт такава. От поръчкова кухня до поръчкова кухня има планина разлика. Обновена баня може всичко да означава, може да значи сменено шкафче например.
Понеже сте дописал с въпроса "А може ли да се вярва на офертите от имотните сайтове?" , това което е пуснах е от Явлена, би трябвало те поне да са сравнително реални. Не вярвам на Калиста , революшън, титан и подобни нароени от скоро. винаги когато гледам изключвам най- ниските, най-високите, тези които се повтарят по 5 пъти от агенции и тези, които изглеждат твърде хубави за да стоят повече от 3 дни.

# 539
Благодаря на всички отзовали се.
Оформя се следната стратегия - стартирам от 1100 - 1200 лв след месец ,ако не се отдаде свалям на 1000 след месец ,ако продължава така свалям до 900 850 лв без коментор на този цена.
Определил съм средно време за отдаване 3 месеца.
 След ремонт дървена дограма стъклопакет една от скъпите дограма.Кухня мдф вградени уреди.
Обновена баня сменена санитарния а плочките нямат нужда от подмяна те са на 10 г, нова  спалня и нов холов ъгъл.
Сградата е на 25 г. Да стара е , но жилището е съвременно обзаведено с чисто нови уреди вградени и обзавеждането е чисто ново.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 16:54 от Brodski1

Общи условия

Активация на акаунт