Семейни взаимоотношения без уважение

• 4 449
  • 65
  •   1
Отговори
# 30
  • SF
Ами не трябва, но някои хора са толкова задръстени, че като не могат  да си извоюват уважението по друг начин, ползват традициите.
Ама ако ги питаш дали те самите уважават и спазват традициите... по-добре не се занимавай.

# 31
  • София
Не знам на колко години сте ти и съпругът ти, но явно сте пълнолетни.
Добре е да научите основен жизнен урок, че човек трябва да си подбира контактите и да общува само, с който сам желае.
Лелята не е семейство с вас. Вие сте семейство тримата, а бабата/свекървата може да показва снимки на своите роднини или да покани сестра си на кафе, ако последната толкова държи да се порадват на внучето на сестра си. Не да води детето по чужди къщи като панаирджийска мечка.

# 32
Щом се налага лична среща лятото и тогава има шанс лелята да се държи лошо, вариант е да се приготвите за словесна битка, ако сте добра с аргументирането и не изпадате в емоционални ступори при обвинения.

Понякога просто човек въздъхва, че му се налага да се разправя с такава глупост - и отвръща. Понякога директната опозиция е неизбежна. Казваш категорично "не е вярно", "не е така" и обясняваш защо. Без обиди, нападки, квалификации, фина женска жлъч и прочее, а само спокойна аргументация - и колкото време отнеме, толкова.
Като се изяснят двете различни позиции в спора и никой не отстъпи, обобщаваш, че този разговор е изчерпан/или решение няма да се намери и съответно, не трябва никога вече да се повтаря, щом е безплоден. И не позволяваш да се повтори.
Дано имаш хладнокръвието за тоя тип битки.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 09:50 от .Hazel.

# 33
Егати пързалката! Свършиха се свекървите, та се почнаха стринките.

# 34
  • Пловдив
Не виждам защо трябва малко дете да се води някъде, че някой си да го види!?
Като се приберете в България или те ще дойдат на гости у вас или ако живеете в свекървата докато сте си в България който иска ще дойде в дома на свекървата да види бебето. Купувате кафе, сладки, бонбони една лека почерпка, те си идват с подаръците както му е реда. Виждат бебето за малко, после си вземате бебето отивате в другата стая да го приспивате и готово.
Ако това бебе има 5 лели и 5 чичовци вие какво, две седмици ще обикаляте с него по роднини!?
И сестрата на свекървата какъв фактор ви е? Нали си има син, снаха не е сам сама на света.
Когато се роди сина ми свекъра и свекървата бяха почти на 80 години с по три класьора заболявания, но те дойдоха да видят бебето вкъщи, такъв е реда. Какво остава за шуринайката на баджанайко, който иска да ми види детето ще ми дойде на крака и то ако го поканя.

# 35
Това е типично възпитание, предадено от съветско време. Така са ги учили, така ни учат и сега. Баща ми е на същото мнение. "Те са по-възрастни от нас, възрастните трябва да се уважават." Но никой не трябва да мълчи пред някого, който роден преди нас. Възрастта не винаги показва образование, опит, мъдрост и уважение. Ако няма взаимно уважение, ще има взаимно неуважение.

# 36
  • София
Какво общо има съветското време!? В Русия и в бившия СССР няма подобни практики.
Те са си нашенски, балкански. Още от едно време. Като в Гераците. Семейна и родова общност, всички слушат патриарха и матриархат на родата и си трайкат.

# 37
Живях в Русия 25 години, така че много добре знам за какво говоря и какъв манталитет имат хората, живеещи в СССР.

Въпреки че, да, съгласна съм, че това отношение към възрастните се практикува от древни времена.

# 38
  • София
Може би зависи в коя част на страната.
Там, където аз съм живяла, не съм виждала такова нещо. А беше баш по соца.
Но по нашите села съм го виждала. И по градовете. Даже в София доскоро.
И в Европа съм го виждала. Да не говорим за Средиземноморието.
Но пък авторката е време да стане съвременен човек. Дете възпитава и е добре да го научи на самоуважение и самоотстояванв.

# 39
В Русия наистина се отнасят така към възрастните и то по-старото, интелигентско поколение. На моята приятелка племенникът  и говори на име и отчество цял живот, а на майка и, родната си баба - дори  на вие.  Но това само за статистика. У нас също е прието да не се прекослови на старото поколение поради старшинство.

За авторката -  щом свекърва ти иска да заведе детето, да го заведе, а ти не ходи. Но не казваш какво толкова прави тая страшна леля, да не е някоя глупост.

# 40
  • София
Да, това е нормалното обръщение, характерно за езика.
В други страни също го има това говорене на Вие.

Иначе и на мен ми стана интересно какви са претенциите и обидите на лелята, когато почти не се виждате и не общувате. Какви са тези обиди, дето съпругът и свекървата преглъщат с лекота.
Не си представям някой да обижда съпруга ми или някой от зетовете ми, а аз да си трая, дори това да е сестра ми, леля ми или дори майка ми. Това говори за проблем не с лелята, а със съпруга и свекървата.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:26 от Fever Ray

# 41
Сигурно е някоя злонравна бабичка.
 Майка ми имаше такава леля на баща ми, сестра на баба ми. Известна със злостния си нрав в три околии. Отиваме ние да я посетим в болниц;ата в края на живота и, и тя заявяа на майка ми - "Я да те видя,  възмъжела си".  Че и го повтори два-три пъти. Какво имаше предвид дявол я знае, но не прозвуча добре. Те бяха от северозапада, жена врачанска... После вика - какво направихте на Д. (сестра и) с корнизите. Някакви корнизи, от къща, продадена преди 20 години,... ех, добре, че умре Д., да не види. И някакви такива, все нещо да захапе, да засегне.

# 42
Проблемът на тази леля е, че е сама , сина ѝ е далеч, няма внуци. Тя е перфектна, че може да говори на всички в очите, каквото ѝ е на сърцето и устата. Конфликтът тръгна от едно изказване, че един роднина дължи на сина ѝ пари. При което този роднина беше на гости и му казах да върне парите, защото явно е длъжник. При което човекът ги е приготвил, звъннал е на сина ѝ, и той като е разбрал, че майка му е коментирала такива неща ѝ се е обадил. Направил ѝ е скандал, при което тя се е кълняла, че няма нищо такова и нищо не е казвала. Това е от преди половин година и до ден днешен твърди същото. Но най-интересното от всичко е, че "длъжникът" не е правил никакви проблеми за това, че е споменато неговото име и е искал да се издължи. Аз бях нападната от нея, че съм интригантка и успя да настрои свекърва ми срещу мен. Чух също и че свекърва ми е правила неприятни изказвания за мен, че плета интриги. Имах друго усещане за нещата, но сякаш са търсили кой да обере цялата негативна енергия.

# 43
А на тебе защо ти трябваше да се месиш в неща, които по никакъв начин не те засягат?

# 44
Нищо не се разбира, толкова объркано пишеш. Но ако твой роднина е дължал пари на сина на лелята, то изобщо не разбирам ТИ защо се намесваш. Казваш, че това си е тяхна работа и толкова. И наистина не взимаш никакви инициативи в ръцете си.

Общи условия

Активация на акаунт