Августовски бебета 2024 - Тема 4

• 23 682
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
Някога в първите теми бях писала за ужасните колики.. знам ,че сега трябва да вземам безмлечна каша . Е не знам как не съм видяла, че съм взела млечна каша с елда.
Снощи беше някакъв ад, такива газове, толкова плач… чувствам се, като най-глупавия човек.
Някой дали е намирал таблица, на която да пише кои храни са газообразуващи? За тези, които не знам търся винаги в Гугъл, но ще ми е в пъти по- лесно на таблица. Благодаря!

# 196
Симбо, не се обвинявай,  то няма безмлечна с елда. Всички, които споменаха момичетата, са изчерпани.

Ние ядем елда, но сме прояли в студентските си години. Съгласна съм с Вятър, че трябва да се наблегне на каквото семейството яде. Сега, ние не ядем месо, но му давам пюрета - пиле, пуйка мога да сложа в уста, все пак не мога да не пробвам температура, вкус, но заек - не, мерси. Не смятам и за в бъдеще да яде зайци... Взела съм едно пюре със заешко, нали така съм чула, но все повече мисля да наблегна на по-нормалните и ежедневни неща... Бе малко зор ще видя с това наше вегетарианство и дете невегетарианец... А свекърва ми готви мазно и с подправки, и после боли корем, и не смея да разчитам на нея. Ще викам мама за един ускорен курс как се готви месо. Или ще разчитам на кухня и после на ДГ за обяд. А вечер ше е веги. Simple Smile

# 197
Маги, то така даже е по-здравословно, месо само по веднъж на ден. Иначе на този етап то няма много какво да му объркаш на месото, просто го вариш много дълго 😄

Аз винаги съм обичала месо, но от здравословни и етични съображения го ограничавах преди да забременея. Но особено откакто родих, много ми се яде месо, то вярно, че вече и не подбирам толкова и се радвам просто да имаме нещо за ядене, но май и заради кърменето имам нужда от повече месо.

Забравихте да споделяте какво е яло днес бебето.
На обяд пюрето беше от печени в гювеча броколи, морков, сладък картоф, киноа (варена), гхи. Не му хареса особено, трудно го изяде.
Следобед кашата беше млечна с елда на Хип, с няколко лъжички пюре от сини сливи. Поне това му хареса.

Откакто хапва повече пюрета, акото изглежда на вид като пюрето, което е ял. А само как мирише…🤢

Някой беше попитал дали давам само био зеленчуци. Старая се, но не успявам. Ако можем, ходим до фермерския пазар и от там взимам, но не успяваме всяка седмица. Вече съм давала и конвенционален морков, и броколи, и пилешко 🙄 Особено за последното имам големи резерви, но правех пилешка супа за нас и ми беше много удобно да отделя малко за бебето.

# 198
  • София
Аз ползвам безмлечната елда на Слънчо.

Почти всичко за бебето е био, имам домашни заек, пиле, патка (още не съм давала) и някои зеленчуци. Не - био съм давала банан и веднъж тиквичка. Поне първата година искам да яде колкото се може по-чисто, че даже до втората. А понеже е момиче смятам много да я пазя от меса наблъскани с хормони поне до 10-12г, ама ще видим дали ще ми се получи толкова напред в бъдещето. Статистиките за хормоналните проблеми и ранния цикъл при подрастващите момичета са стряскащи за съжаление.

Днес за обяд яде сладък картоф, броколи, праз лук и жълтък, с 1ч.л. рапично олио. Хареса ѝ доста. За пръв път давам праз, но си обича броколи.
Следобед яде каша просо с малко пюре круша+слива. Много ѝ хареса. Аз не съм фен на просото и не мисля да купувам повече.

Засега само плодовите пюрета купувам, понеже слагам съвсем малко и не си струва да бъркам и цапам, а и къде да намеря сливи по това време не годината. Rolling Eyes И все пак ми е някак съвестно.

# 199
Кукличка, ти я храниш, редувайки месо, жълтък и на седмия ден постно, нали?

А сега с рибата седмият ден ще стане ли рибен?  Три пъти в седмицата четвъртинка жълтък си е ок, нъл тъй? Даже и в самото начало.

Защо й слагаш рапично, нали жълтъкът дава полезните мазнини. (Аз разбирам, че не се кефите на Владимирова и мислех да спрапл да се обаждам с акъли по нея, ама не мога да се спра... Simple Smile)

Тази елдена каша на Слънчо качествена ли е?

Като цяло, ти си ми пътеводната светлина в захранването, макар че аз съм доста далече от тая светлина. Аз само купешки пюрета давам. Просто не знам от къде да намеря био брокол и карфиол, примерно.

Да се посмеете. Моята свекърва праща по бащата на мм био брокол. Намерила, купила, и се почват едни уговорки да се предаде на мм тоя брокол. Мм специално отива до баща си в еди колко си часа, да не го изпусне, идва тука, носи тоз специален брокол и ми вика ми той брокол nio нещо си..., а не био. Обикновен целофаниран брокол от била. Днес го ядем ние.

Като цяло, аз съм ок с това да яде пюрета от буркан, стига да намеря с подходяща консистенция, че все са едни течащи...

# 200
Маги, за неядящи, на налагащо им се да готвят месо, хора са измислени термометрите за храна. Аз ползвам мултикукър със сонда, понеже процесът е още по-автоматизиран, но ако на теб не ти предстои покупка на такъв уред, термометърът е твоето нещо. Забиваш го в средата на най-дебелата част от парчето месо и тикаш във фурната ама така че да виждаш термометъра през стъклото. Когато стрелката му достигне нивото на картинката с желаното животно, значи в този момент вече месото е well done. Аз понеже имам страх от паразити и болести по животни, затова именно тази степен на термична обработка ми е важна. Та ето един кратък курс за печене на месо, предназначен за вегани и вегетарианци Simple Smile

Аз също се чудех много за заешкото, именно по етични съображения, но дадох. И го опитах преди това, макар и със страх. Хубаво месо е. Ама друг трябва да го готви - аз не мога.

# 201
  • Пловдив
Авокадото по принцип е много полезно и хранително, бонус за мен е, че е комбинативно.
Ако трябва аз да си коля животните ще стана вегетарианка. Ям иначе всякакво месо, включително и конско. А ако има от къде да си взимам дивечево няма да погледна пилешко и подобни.

# 202
  • София
Да не ме помислите за луда, но съм запалена готвачка, израснала на село и да си кажа, че бих си колила животните. Sweat Smile Наш роднина гледа зайци без антибиотици, хормони и т.н. и взех от него заек, но и ние вкъщи ядем и обичаме.

Маги, точно така, редувам месо и жълтък, а седмия ден е постен. Заменям единия ден с месо с риба засега, а при жълтъкът слагам мазнина, защото 1/4 жълтък е 4-5гр, а 1ч.л. рапично олио е 5мл чиста мазнина. Не ми се вижда взаимнозаменяемо някак, а и нали се борим за омега 3. Това с мазнината си ми е от Маги Пашова и ми се струва логично.

Владимирова също ми беше полезна и говори и смислени неща, но покрай тоя хейт и насаждане на вина у майките ми стана много противна.

Да се оплача, че тази сутрин малката ми кукувица кукна в 5:30, реве ми се, спи ми се. Animal See No Evil

# 203
  • София
Кукличка, едва ли ще те успокои, но моят в 06:20 се събуди наспан. Предложих мляко, яде, но после в опит УЖ да спи по корем се изнерви и край на всичко. Запълзя по леглото, хвана ми маската за очи и се заигра. Grinning И на мен ми се спи, особено сега като съм и болна, направо... Grinning

Откъде в София може да се намери хубаво месо? Изобщо съществува ли такова нещо тук? Искаме да приготвим за бебето дози месо. Не съм много наясно, защото не обичам месо грам.

# 204
  • София
Пак съм аз, но да кажа, че всеки ден става между 6 и 7, но 5:30 ми дойде прекалено.

Месо взимам за бебето главно от ебаг, има био телешко от дивата ферма (имат и магазин), има фермерско пилешко от пасищни пилета (адет и sunny farm), има и био пилешко, но е доста по-скъпо.
Има и био сьомга от балев био, но аз въведох с пюре на pureo, понеже те използват същата био сьомга.

# 205
В колко часа си лягат бебетата ви за нощен сън, че стават толкова рано? И имат ли дрямка късно следобед / привечер?

При нас май вечерната дрямка е на път да отпадне. Снощи към 19:45 много му се доспа, разкисели се страшно, сложихме го уж за дрямка 30-40 минути в раницата, като го свалихме беше пак същият киселяк и много му се спеше..та направо го сложихме за нощен сън. И съответно тази сутрин в 6:45 се събуди.

# 206
Пиле мисля да взема от ферма Гората или съни, ние имаме агнешко, телешко и свинско домашно. Поне първите месеци гледам да им готвя с по-чисто месо и зеленчуци.
Маги, био броколи има в лидъл. Аз мислех да дам днес, но цяла нощ имаше газове и колики, чак към 2:30 успя да заспи, преди това само прореваваше върху мен. А честно казано нямам идея от какво се получи, яде 2 лъжици от една зеленчукова крем супа, мляко няма в нея.. не знам.
Сутрин моята куква в 7:29, все едно аларма има навита, но поне вечер ляга около 19ч

# 207
  • София
Принципно става в 07:30 всеки ден, като часовник. Днес вероятно това, че много искаше да спи по корем го събуди и разсърди. 😀

# 208
  • София
Ляга си между 20ч и 20:30ч. Обикновено става 6:30-7ч., но днес реши, че се е наспала по-рано. Поне през нощта спа много хубаво и съм що-годе наспана. Явно и тя…

Био броколи взимам на Моравско село, както и още доста зеленчуци от тях.
Има замразени био броколи и карфиол на Деметер - Natural Cool.

# 209
И моето бебе става в 5:30 няколко дни подред.. съответно никакъв режим през деня.

Дала съм до сега цяло яйце от алергените, започнах с въвеждането на глутена с овесена каша, като след това ще премина на комбинирана от ДМ с овес, ечемик и спелта. Не следвам конкретна схема. Взела съм му и сухари от спелта и мисля да му направя някаква супа и да добавя. Много трудно приема пюрета, които не са гладки, най-вече тези с яйце, защото сварения белтък не мога да го пасирам добре, а и искам да свикне с текстурата.

Малко извън обсъжданите теми, но се включвам с идеи за играчки, понеже днес ги получих и много ми допаднаха, на малкия също. Поръчах ги от Shein (знам мнението на повечето за тези сайтове и качеството на нещата, но тук за много сходни играчки произведени отново в Китай, сигурно бих дала над 70лв).
Кръгчетата са с всякакви текстури и са му много интересни, пипа ги, върти си ги в ръцете (почистих ги с препарата на фрош за бебешки принадлежности), кърпичките все още не се сеща да ги дърпа от кутията, но им се радва на картинките😃, морковите са му любими за сега, вади ги, оглежда ги, много е сладък. Кутията с топчето и жетоните е по монтесори, но я прибирам за по натам. Качвам снимка

Общи условия

Активация на акаунт