Августовски бебета 2024 - Тема 4

• 23 707
  • 752
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Отчаяна съм.. Пореден ден, в който не иска да яде пюре! Sad Изяде 2-3 лъжици и това беше. Вчера стана на 7 месеца, кога ще прояде това дете. Преди да се разболее още спря. Иначе ядеше по 150-190 гр., сега абсурд. Не отваря уста, мръщи се, върти се настрани само и само да избегне лъжицата. И от пръст не иска. Какво ли не пробвахме. Нямам повече идеи.
Изобщо какъв е смисълът да цапат всичко, че и него, след като поредна седмица е такова положението...

# 286
Наде, съчувствам ти за неяденето. Не знам какво да те посъветвам, сигурна съм, че си пробвала всичко.
Много е неприятно, направо си е псхически смазващо за нас майките Sad  Момчил яде май само когато му е вкусно. При нас трикът, който засега работи, е да му давам успоредно по малко кисело мляко. То винаги се приема добре, за разлика от всичко останало 😏

Днес успяхме да съберем урина директно в контейнера, тръкнах със студена мокра кърпичка (изстудявах я на чешмата) и стана. Сега се моля резултатите да са добри!

Иначе забравих да кажа, че на кръвните излезна нисък хемоглобин..107..което май е нормално за кърмено бебе, но пък аз давам редовно жълтък и месо, не го разбирам :/

Ленка, повечето от изброените неща май са твърде амбициозни за бебета на 7м. Виждала съм бебе на 10м да маха с ръчичка за здрасти и чао. Момчил засега само понякога пляска с ръце, или държейки кубчета ги удря едно в друго.

Момичета с по-големи деца, пускали ли сте бебетата да пълзят навън? Момчил засега само спи навън, но предполагам като сложим другия кош ще гледа повече и ще иска да излиза от количката. Което не си го представям как ще стане когато не може да ходи…При нас е толкова мръсно навсякъде, на всяка крачка фасове, кучешки тортички и какви ли не боклуци, в паркове пък е пълно с кърлежи защото не се пръска..не знам, споделете вие как сте постъпили с предишните ви дечица.

И да се оплача, тази нощ се буди 6 пъти с рев…само за да го успокоят малко и пак да заспи…

# 287
  • София
При нас хемоглобинът последно проверен в болницата венозно е 117, което ме успокоява. Кърмата поне си я цока без проблем. Пюретата не знам.. Другата седмица сме на педиатър и ще я питам има ли смисъл от консултант по хранене, някакъв "coach". Следобед ще пробвам с някое на Gerber. Дори нямс нещо, което да знам, че ще хареса. Спря да отваря уста. Sad
Иначе обмислям да го пускам да пълзи навън, само като стане по-приемливо времето, една майка ми даде идеята, обаче пък той всичко лапа. 😼

Тия дни много трудно го обличам, оправям след баня, сменям пелена. Не знам какво се промени. Някаква страхотна борба е. Тия крака не се спират. 😀 Започнах да го оправям на килимчето му в хола, обаче с крака се избутва и отива настрани. Когато забравя да взема пелена и тичам до стаята му, той по пишле тръгва да обикаля килимчето и като цяло гол. Лятото ще го оставям по пелена само.

# 288
Проблемът с отхвърлянето на пюретата за мен е период. Съдя по това, че моето дете първоначално страшно много хареса пилешко със зеленчуци. Омята цялото бурканче за норматив. Два дни по-късно като го опита, направо изплю лъжицата. Помъчих го няколко дни, докато пак започна да го приема - няма как, не може да яде само банани и ябълки. А да рече човек, че му е имало нещо на пюрето - не. Първо защото двете бурканчета бяха от 1 партида - купих опаковка от 6. И второ, защото винаги опитвам всичко преди да му го предложа. Така че: период. В крайна сметка малките човеци също си имат вкус и настроения. Като ми прояде пак човешки, започнах да го награждавам и с промяна в обедното меню - вече освен основното ядене, давам и десерт - плодово пюре Simple Smile

Някой да е виждал някъде на Слънчо "Трио кореноплодни". Страхотно е, а никъде не го намирам напоследък. Чак съжалявам, че не взех по-рано повече.

# 289
В някъкви руски сайтове бях чела за развитието на бебетата по месеци, иначе чета на сайта на хип за развитието и кауфланд има една рубрика с видеа от специалисти за развитието на бебета по месеци. Но според леля ми още на 6 месеца трябва да казва баба, мама, тати, да пляска и раздава въздушни целувки. Нямам никаква база за сравнение и нямам никаква представа ментално кога и как се развива едно бебе. За физическата част майка ми страшно много ми помогна, беше в къщи 20 дни и както тя се изрази съм отглеждала "оранжерийно бебе", тя основно лежеше и трупаше килограми, аз все се притеснявах да не и направя нещо. Майка ми я превърна в едно подвижно бебе, което започа да седи и пълзи, изцяло се доверих на майка ми, не и се месих, толкова съм и благодарна. И при нас не върви захранването, а тръгна много добре, бях вече планирала как ще поръчвам кухня, а то нищо подобно не стана. Всичко готвя сама, намного по вкусно правя от купешките пюрета, опитвала съм ги купешките, не ми харесват на мен и на беба също. Изяжда с голям зор едно малко бурканче 125 гр, в купешките бурканчета правя заготовките, готвя за два, три дни макс. Кашите и тях по толкова яде, не дохранвам с мляко, а и не иска, млякото сме още на 150 мл, само вечер давам 180. Плодово не давам след хранене на обяд, повръща го. Тотално съм объркана с това захранване, утре ще сме на кантара и ще видим дали е качила нещо.

# 290
Аз готвя, понякога добавям купешко, но вече 3-4 пъти давам изцяло купешко. Според мен на дълъг път да готвя и да нося няколко пюрета е лудост и поради тази причина искам да яде и готови. Както и да готвя ако сме на почивка …
При нас е същата работа - днес изцяло пюре, утре 50, вдругиден 2 лъжици… спрях да се ядосвам. Колкото изяде - толкова.
При нас от няколко дни отново е някакъв ужас… иска ядене през час и половина - два през нощта, нищо друго не го успокоява Cry Чеше много венците, мажем , чешем и ние със силиконов накрайник, но вече трета нощ е брутално крещене, реване … Вече се чудя ние ли бъркаме нещо някъде Confused
Хемоглобина при нас е 112, личната каза, че над 100 е добре Hug Урината е чиста Hug

# 291
Колко мл АМ пият бебетата ви и по колко пъти? Започна да се буди още в 3 през нощта последните дни 🤯

# 292
  • София
Мен също ме интересува колко пъти пият АМ/кърма вашите бебета?
При нас засега положението е каша (с мляко) сутрин и следобед, пюре зеленчуци с месо/жълтък за обяд, вечер преди лягане (1) и през нощта (1-2) я кърмя. Дали са малко течните хранения? В кашата пък си слагам мляко и си го броя, че е млечно хранене.. 2 дни беше със запек, но тогава отказваше вода, след като пропи пак всичко е точно.

# 293
Кукличка, млечни хранения има сутрин като стане, вечер в 6-7, после около 10 и през нощта между 2 и 3. На обяд яде пюре, следобед каша.

Хемоглобинът му е 88, съответно и всички свързани с него показатели са ниски, което искрено ме тревожи. Хемоглобин около 100 не е нисък за бебета на тази възраст, а всичко над него е ок, не се тревожете.
Аз съм с висок хемоглобин. Нямам никакво логично обяснения, предвид че си яде прилично. Надявам се да го израсте и да се нормализира след някой друг месец. Давам Малтофер, телешко и свинско и се моля да му излязат добри изследванията другия месец. Няма да ви обяснявам какъв запек получи от това желязо и как се принудих да му давам пюре от сини сливи на дневна база, въпреки че бях против вкарването на плодовете до 9-тия месец

# 294
  • София
Сара яде пюре/каша веднъж на обяд, много рядко и следобяд. Не бързам и нямам намерение да замествам хранене. Искам да я кърмя 2 години, каквито са препоръките на СЗО. Притеснявам се да не ми намали кърмата, затова не избързвам да заместваме хранения. Тя все още яде по много малко и се мръщи на повечето неща, но аз не знам какво е бебе да си хапва пюрета и каши с апетит и затова не се тормозя. Приела съм, че това е нормално и като я гледам колко е активна и жилава, не го мисля толкова това ядене. Скоро ще вкарам жълтък. Купих и едно цяло пиле, което по описанието е гледано във ферма и си обикаляло по цял ден, пък вечер си спяло на тъмно, тя нямало никакъв стрес в живота си и не е боледувало. Дано да е така.

# 295
Ще ви споделя нашият режим от днес, ако изобщо може да се нарече такъв, защото всеки ден е различен.
2:30-150мл АМ
5:30-130мл АМ
9:30-150мл Царевична каша с АМ
13:30-160 Зеленчуково пюре с Риба
16:15 160мл АМ
21:15 100мл АМ
Заспа в 18:30, за нощен сън.
За кашите и разходките как действах аз:
В дозатор за мляко приготвям смес мляко и каша и после добавях вода от термос, разбърквах и готово.

# 296
Момичета, почвам да разбирам колко шоково ви е било изведнъж да станат мобилни бебоците, особено на Гери.

Моето днес се обърна за първи път от корем по гръб, докато говорех по телефона, направи го много елегантно, плавно..., нищо общо с моето форсирано обръщане, да му помагам уж. Наистина има адекватни и неадекватни начини да се подпомага дв.развитие. Сега не знам дали от кинезитерапията, но буквално за 3 дни дръпна, и много му се спи, но иска и да се върти, и малко трябва да го завръщам в легнало положение, че се разстройва.

Заради кинезитерапията, му изместих обяда все едно е следобедна закуска, но се надявам после да си се върнем постарому. Кашата е сутрешна закуска.

Наде, пробвала ли си да ядеш, когато и той яде.

Единия път спря да отваря уста, и отворих храдилника да видя аз какво да ям успоредно (че пюрето му беше месно и не можех от него да ям), но веднага го затворих, нищо подходящо не видях. После пак се врътнах към храдилника леко отчаяна, отворих го и грабнах крема сиренето и си ядох с лъжичка. Отваряш уста със звучно Ааа и би трябвало да те изимитира. Така виждам, че и той повече премлясква храната, а не само да гълта като птичка. Купешките пюрета му ги затоплям, така стават по-вкусни според мен.

Ленка, браво на майка ти. Баба точно днес ми припомняше как съм проходила на 10 месеца, ама вика то ние бяхме една къща народ. По онова време баба ми е била на моите години едва ли не, дядо ми, чичо ми, отделно мама и тати, и то един те оставя, друг те взима. Ама пък не е спомогнало за храненето особено. Макар да е било общосемейно събитие - да се правят на луди, за да ям и да хранят всички комшийчета с вафли. Simple Smile

# 297
  • Пловдив
Ленка, към момента не съм чула бебе на 6 месеца осъзнато да казва думи. И моето днес произнесе ба-ба-ба-ба, но е абсолютно неосъзнато и просто от викането му произлезе този звук. Обикновено си крещи ааааа, ъъъъ, но това за мен е далеч от каквато и да било реч.
Баткото и той вадеше звуци/срички, но посещава логопед от както навърши 2,5г, поради липса на каквато и да било реч тогава.

# 298
На тази възраст може да се появи лепетна реч - бабаба, мамама, напълно несъзнателна, а може и да се пропусне този етап и пак е съвсем нормално. Махането за чао и пляскането с ръце е чак към 9ти месец,в интернет има примерни таблици за развитието, като потърсите development milestones и излизат. Но ми прави впечатление, че който е гледал деца отдавна всичко му се струва, че е било супер рано, техните деца са седнали на 3м, проходили са на 8м и тн. Ако питате майка ми и първото ми дете е лазило, проходило, проговорило съвсем нереалистично рано, а не е било толкова отдавна.
За проговарянето, има голямо значение стимулът, който децата получават. Говорете им, четете им, аз си говорех със сина ми, а сега и с дъщеря ми постоянно , дори и на тази възраст, обяснявам къде ще ходим, какво ще купим от магазина, там показвам какво търсим, как се казва и тн. Много книжки, без екрани (тук не ми е само лично мнението, ама да не съм като счупен кастофон) и много говорене.
Синът ми знаеше кое животно какво прави доста рано и ги имитираше, към 1.6г се опитваше да комуникира вече- мама, тати, вода, дай, край, коте и куче бяха мау мау и бау бау, имитираше звуци и успявахме да се разберем какво иска(то тва беше преломния момент, да може да каже яде ли му се, пие ли му се, сърби ли го).
На 2 вече правеше прости изречения, но доста от думите бяха грешни, но разбираеми. Хубаво е да не им повтаряте грешно научените думи, за да свикнат да ги казват правилно. До 2.3 вече говореше със сложни изречения и правилен изговор на думите, много бързо стана прехода от кратки към сложни, но едно ремарке книги сме прочели.

Ляво-дясно и според мен много го неглижират Joy и аз все повтарях и малкия бързо свикна кое какво е и лесно се оправяме и в парка като се засвятка с колелото.

Маги, можеш ли да обясниш на кенезитерапията какво правят, какви упражнения, как протича един работен час?

# 299
За неядящите бебета пробвали ли сте да им давате от шише, малко по-разредено пюре,за да видите дали проблема не е,че не желаят да хапват от лъжица. Ако има предпочитания към определени пюрета да давате от тях на първо време. Аз купешките не ги харесвам много на вкус, но му давам от време на време, за да свиква с тях. И той предпочита домашните. Ние имаме хранене с АМ сутрин след сън, вечер и през нощта. Иска ми се да заместя и сутрешното хранене. Може би и аз ще включа царевична каша,че и без това ги събрах 4 вида, пък ще мине месец от отварянето им.

Общи условия

Активация на акаунт