Августовски бебета 2024 - Тема 4

• 23 710
  • 752
  •   1
Отговори
# 300
Момичета, с новата проба урина всичко излезна ОК! Не ползвайте колектори! И благодаря на мамите, които тук споделиха за замърсени проби и за трика с мократа кърпичка, ако не бяхте вие сигурно щяхме да тръгнем веднага по доктори!! Тук съм получавала безценни съвети, да не казвам голяма дума, ама сте по-адекватни от педиатърката ми. 🌷

Момчил напоследък е с лош нощен сън, буди се с рев и викове по няколко пъти и му трябва някой да го гушне и успокои. След това пак заспива, но сме изтощени. Пак се редуваме с мъжа ми. Цока вече към 03:30. Къде отиде спящото ми бебе?

При нас има едно единствено заместено хранене - кашата към 18ч. Явно тя е доста калорична и обикновено го засища до към 21:30. А правя само 2 супени лъжици каша с плодово пюре, плюс малко кисело мляко. Понякога давам гърда след това за да заспи, ако преценя, че му трябва трета дрямка. На обяд пюрето явно не го засища толкова, защото не отказва да си суче. И аз не искам да ми намалява кърмата…2 години ми се струват ужасно дълго време за кърмене, сигурно няма да издържа толкова 🙄

Маги, подготви се психически, като почне да пълзи е истинският шок…изведнъж домът ти започва да ти се струва най-опасното и мръсно място на света! И майчиният ти мозък започва да си представя всякакви сценарии къде може да се удари детето, откъде може да падне, къде може да се пореже, как ще оближе подметките на външните обувки, както и четката за тоалетната чиния и тн..Кабелите вече ми се струват безобидни 😂  А за пълзенето навън ви питам съвсем сериозно, защото колкото и да се опитвам да съм толерантна към “мръсното”, кучешките торти и фасовете определено ми се струват опасни! 😭

Милива, ти си ми пример за отглеждане на деца! Шапка ти свалям! Много се надявам Момчил да проговори рано и добре. Искам early talker, не early walker, ама важното е да е здрав. Аз се опитвам да му чета приказки, абсолютно без успех защото се бори да докопа книжката и да я изяде..ако му я оставя за 2 минути, ще и изгризе ъглите, ще  откъсне страници, абе ще я унищожи…Викаме му малък терминатор.

# 301
  • София
Благодаря на всички, които се включиха по въпроса ми. Мисля, че получава достатъчно мляко засега. Знам какви са препоръките на СЗО, но имам здравословни проблеми, чието лечение отлагам заради несъвместими с кърменето лекарства и ми се иска да си обърна внимание. Първите 6 месеца беше изключително кърмена, без АМ и още няколко месеца кърмене заедно със захранване ми се виждат съвсем ок. Тя си обожава кашите и яде добре и пюрета, не иска да суче след хранене с твърди храни. Иска ми се аз да съм здрава, защото мислим за второ. Heart

Бяхме на педиатър, качила е 420гр, вече  е 7840гр и 72см. Sparkling Heart
Доста хвали и мен и нея, че е в добро състояние и много добре се грижа за нея. Стана ми много гот. Smile
Каза, обаче нещо, което ме озадачи. Вчера дадох една лъжица овесена каша към безглутеновата каша и смятах да въвеждам глутена по схемата овес - ръж - ечемик - спелта/лимец - пшеница. Тя ми каза да съм  била дала попара със сухар, масло и обезсолено сирене. Казах ѝ, че не е яла нито млечни, нито пшеница досега и пак каза да си смеся всичко и да ѝ дам, защото на 7 месеца вече била готова. Нещо не ми се връзва
да въвеждам зеленчуци, плодове, каши и месеса по 3 дни и накрая да набъркам отвара с алергени и да дам на бебето… Иска ми се някой ден да ѝ давам вече такива вкусотии, но не и изведнъж всичко. Animal See No Evil

Герка и при нас се разбута нощния сън, но забелязахме, че сама си увеличава интервалите на будуване и се съпротивлява на третата дрямка, та правим стъпки да преминем на две дремки.
И при нас четенето на книжки не се получава. Атакува книжката и я унищожава. Много се дразни, че ми отклонява вниманието от нея.

Последно да я похваля, сама си махна бибата/залъгалката. Сама започна да стиска устни и не иска да я лапа, заспива си без нея. Както обичаме да казваме с ММ, това бебе само се гледа. Joy

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 10:54 от kuklichka_

# 302
Kuklichka, блазя ви, пожелавам ви още едно и все така лесно да се гледа!
Обърни си внимание, особено щом детето си хапва с апетит. Аз не споделям за млякото, защото при нас е друга бира и се виждам да я кърмя преди да тръгне за училище Joy Но по план мисля след годинката да оставя само вечерни/нощни и до 1.6 да сме приключили, за мен лично това е психологическата граница бебе/тодлър и съм си поставила тази възраст за цел.

Гери, поласкана съм, но съвсем не съм за пример. Вкъщи е разхвърляно, откровено на моменти е мръсно, поддържам санитарен минимум от към хигиена. Съответно гости не мога да си поканя, за да не срамувам. Живея на кафе и молитва и дрес кода ми е анцунг и тениска, макс дънки, сресана(толкоз мога) и без грим.
Та, не, не съм за пример, защото заради децата съм се занемарила мен, има за ядене и хлапетата са ок, но не си го представяй някакво розово.

# 303
Miliva, ние сме ходили на КТ засега два пъти, от 7. И той каза, че още го разучава. Най-общо той му подава началото на някакво движение и бебето довършва благодарение на някакъв рефлекс или го вади леко от равновесие в седеж и бебето си съкращава мускулите, за да се върне в изходна позиция или да заеме новата. Вчера му направи и леко масажче на краченцата и ходилцата. Каза как да го държа седнал.

Не знам, вие слагате ли ги подпряни с възглавници за седеж? Аз нещо не го възпримам това, прадпочитам да седи на пода и аз зад него и да го подпирам в таза.

Ще почвате ли със слънцезащитната козметика. Каква сте избрали? Жегата малко ме изненада Simple Smile

За хемоглобин около 110 на някой изписаха ли добавки?

Приказки може да им четете и докато си вършеят по килимчетата. Като мерената реч, тоест стихчета, мисля, че се възприема по-добре и е по-полезна на тяхната възраст. Аз съм ви казвала, че му чета Приказки от вълшебната гора, много приятни историйки, защото са за горската градина, горското училище и т.н. и имат интересни илюстрации и сюжети. Честно ви казвам, че в един момент толкова съм изчаткала, че са ми искрено интересни и на мен. Даже си обогатявам речника Grinning 

Отивам да му търся шапките за слънце, предвидливо купени преди 4 месеца, защото с раницата много му пече в очите.

# 304
Маги, аз по същия начин, зад него заставам и се включвам само при нужда. Всеки ден задобрява. Приказки му чета през деня, така се приспива, той ме слуша с интерес за сега.

Относно кърменето, аз също съм отложила една перорална ваксина и разни други добавки за след като спра да кърмя. На мен психологическият ми максимум е 9-10 месеца. Лъчезар не заспива без мен и съм убедена, че до голяма степен е свързано и с кърменето. В момента, в който вървим към края, обмислям и да го приучим със заспиването. Той също си хапва добре и след като му се замести и закуската ще остане само вечерното и нощно кърмене.

Честно казано, въпреки че не бях върл привърженик на кърменето, се радвам, че стигнах до тук на пук на всички здравословни проблеми. Не вярвах и че изобщо ще ми се получи предвид първоначалните ми несполучливи опити. За това съм горда със себе си и не съм си представяла, че ще го кажа, но ще ми липсва този период. Към днешна дата ми е трудно да си представя как ще спра.

Последна редакция: сб, 08 мар 2025, 00:07 от Stiliana16

# 305
Приказките от вълшебната гора са ми любими от моето детство, но имах само 4 книжки от тях. Сега си купих цялата поредица. Страхотни са! И като текст и като илюстрации. За тази възраст са приятни като мелодика, но по-нататък като порастнат децата ще ги оценят и като език, и като истории и като илюстрации. Препоръчвам със 100 ръце!

# 306
Вятър, много добре си го казала. И аз получих цялата поредица за коледен подарък. Така, де, бебето я получи Simple Smile. Има и много морални казуси и емоционални състояния, които могат да се дискутират с по-голямо дете - правилно ли е реагирал Ежко, как е правилно да постъпи вместо това, т.н.

Иначе обожавам илюстрациите на поредицата за Мартина. Моетохсладурче нали е мъжко, не мога да си препреживея с него моето детство, което беше кукли и плюшени играчки в сложни семейни отношения и характерови особености и поне това се надявам да споделим - интереса към книжките и историите.

Много е интересно как всеки иска да сподели с него някоа своя страст и хоби.

След 1 месец неизлизане, тази седмица май му дойде в повече всеки ден да ходим някъде. Не си доспиваше, после трудно заспива, стана малко кисел тия дни.

Мами, честит празник! Прекрасни мами и жени сте! Не знам как сте свикнали да си отбелязвате 8ми март и дали изобщо имате нужда от специална дата, аз мисля, че не, защото сте супермами всеки ден и всеки ден дечицата ви го оценяват!

# 307
  • Пловдив
Моето си търси АМ и туй-то. Вечеря авокадо с банан и след това, като си легна си изпи почти цялата доза.

Аз с баткото бях така да унаследи моята любов към книгите - пълна греда. Чак малко преди да навърши 4 обърна внимание на книжките на Фют с капачетата "ЗАЩО? КАКВО? КАК?", като по-дребен се радваше на онези със звуците.
Поне почти не късаше книги, едно че се карах, второ, че винаги е виждал как се грижа за моите книги.

От колко книги е поредицата на Приказките от вълшебната гора?

# 308
Деси, 20 са. Сега има промоция в Озон https://www.ozone.bg/collection-vav-valshebnata-gora-fyut/.

Като беше по-малък, го облягах на мен и държеше книжката от двете страни като голямо дете и зяпаше картинките, чак се чудех какво толкова гледа на тая възраст. Сега е малко по-... емоционален и малко ми ги мачка, затова ги държа настрани, без да може да ги стига, или чета, като е на килима, или му ги рецитирам. Малко съм като народен артист, имам си репертоар. Препоръчвам Горското училище, Горската детска градина, Сватба в гората, Рожден ден в гората, Магазин в гората. Не всичките 20 книжки са топ интересни. Но са по 2 истории в книжка, което е хубаво.

Ако не му чета, ще ме вижда с телефона или ще слуша кавъри на Зайченцето бяло. Веднъж се бях замислила колко ли им е хубаво на децата, чиито майки могат да пеят...

# 309
Здравейте и от мен момичета и честит празник! От все сърце ви желая да бъдете здрави, ценени и обичани майки и жени! Heart
Малко ъпдейт от мен : отново съм в абсолютната тъпотия - вчера ми вадиха два мъдреца, единия от които с операция - рязаха кост, венец, излезна по- сложно отколкото очакваха, но все пак го извадиха. Тъпото е, че ми изписаха антибиотик ( оспамокс) за 7 дни и нимезал. Сега, за оспамокса разбрах, че е съвместим с кърменето, но в листовката на нимезала категорично е написано “ да не се използва по време на кърмене”… Отделно заради упойките ми казаха 2 дни да не кърмя, след това казаха, че мога с лекарствата, но като прочетох това в листовката ( и от справка в сайта за лекарствата) и се сдухах. Колкото и да ми беше досадно кърменето си беше нашето, само двете и ми харесва как още като ме види и започва да маха с ръце и крака и да се мята към мен. Чувствам се “полезна” и “значима” ако могя тяка да се изрязя, защото го виждам един вид като че за момента аз съм единствения човек, който й осигурява храна. Може да е тъпо, но така го чувствам. Сега обаче ме обзе страх, защото съм почти убедена, че за една седмица без да суче ще ми намалее кърмата. Тя и без това ми беше намяляла, защото су разболях два пъти за 1 месец и почти нищо не ядях. ЛЛ ми изписа хомеопатия за увеличаване на кърмата и сякаш точно взеха да се регулират нещата и стана това със зъбите. Знам, че единствения ми вариант да запазя все пак нещо е да се цедя като побъркана - най- омразното ми нещо. Толкова мразя да вися на тази помпа (ръчна), отнема време, изнервя ме, със сигурност цедя много по- малко отколкото като суче бебето, а и детето си иска неговото през това време. Отделно и раната ме боли, цяла вечер не съм спала, и просто искам да полегна и да не мисля за нищо. Другият ми вариант ако изобщо е вариант е просто да приключа с кърменето. 6 месеца са си 6 месеца. Хората изгледаха супер бебета с АМ. Много съм раздвоена. Преди лягане се изцедих - точно 40 мл, ама то започна да цедя, тя ревне, 10 минути докато се успокои, пак се цедя 4 минути, стана да й правя мляко … и то се превръща в огромна мъка. Направо не знам какво да правя. Като цяло ми се искаше да я кърмя, но до към 8-9-10 месец максимум. Обяда е заместен, следобеда е мъка с тия каши.
Миналия ден вкарах жълтък, днес пак ще й дам 1/4. Миналия ден повърна два пъти, не много, но повърна. Замислих се дали е възможно да е от жълтъка или просто преяде и не оригна хубаво…Педиатърът каза през ден по 1/4 в продължение на 2 седмици. 70 см е, 7.900 на 6 месеца. Предстои ехография на бъбреци, взимане на кръв и урина до края на месеца. Ще пробвам по методите за събиране, които сте писали, пък дано да имаме за успех. Аз заставам дежурна на помпата докато всички  спят и ще се помоля да не полудея още повече Disappointed Relieved
На вас ви желая страхотен букет от емоции през днешния ден Flowers Tulip Flowers Bouquet

# 310
  • Пловдив
Честит празник!
Успях да взема урина с колектора, малко по-късно тръгваме към лабораторията. И мен ме чака вадене на мъдрец, страх ме е от упойките, никога не са ми слагали, не са ме оперирали, предпочитам да родя още едно дете 🤣

# 311
  • София
Честит празник, момичета! Желая ви винаги да сте ценени и обичани! Flowers Rose

Буболечка, бързо възстановяване! Flowers Four Leaf Clover

Стили, сякаш аз съм го писала това за кърменето. Винаги съм била с Хашимото, поликистоза и лека ИР и честно казано се бях примирила, че кърма няма да има с всички тези хормонални проблеми. Въпреки че първите 1-2 месеца беше трудно и бяхме все на ръба дали стига, към третия месец се регулира и си кърмя без проблем, което много ме радва.
Започнах да ѝ давам каша и на закуска след като обяда и следобедното бяха заместени и то по идея на ММ. Просто след като я кърмя сутрин огладнява за отрицателно време и прецаква целия график за деня. За да ѝ е окей съня трябва да яде 30тина минути преди сън, а ако я кърмя и огладнее след час после няма да яде преди сън..  И така той го предложи и проработи, а и тя се кефи.
Вчера направихме ден с две дремки и вечерта спа много добре, явно ѝ е време.

Благодаря за препоръката за приказките, планирам и ние да се сдобием с поредицата! Nature Star2

# 312
Деси, упойките към днешна дата са доста щадящи и краткотрайни. Аз родих с една инжекция но шпа, после ме шиха под пълна упойка, нямаше как иначе... И преди това още 4 пъти са ми слагали.

Буболечка, не може ли да ти го сменят единия АБ. Питай ги все пак.

Момичета, дано не ви досадя, но вдъхновена от моите любими книжки, за които ви надух главите, в просъница нощеска съчиних едно стихче за нас.

Flowers Hibiscus

Във форумчето чак от лани
мили майки са събрани.
Денем, нощем, призори
пишат мамите добри.

За бебетата грижи да полагат
една на друга си помагат.
С въпроси и добри съвети
тук са майките заети.

Първо си говорят те за мляко,
следва нова тема - ако.
Цвят и мирис се обсъждат,
без това да се осъжда.

После с цялата любов
мамите варят картоф.
Питат се кога и как
да захранят с пащърнак.

Идва мама със въпрос -
как да сготви магданоз?
Зеленчуци да печем или на пара?
Рано ли е за попара?

Бебето, като пролази,
как да го научим да се пази?
За седенето какво да сторим,
с малките как да говорим?

Какви играчки да купуват
всички се интересуват.
Книжки, стихчета и песни
препоръчват си чудесни.

От времето си мамите отделят
своя опит да споделят
Подкрепа са една за друга -
ценна форумна задруга!

Flowers Tulip

# 313
Маги, ако позволиш, искам да ти добавя стихотворението на първа страница

Честит празник, момичета! Бъдете живи и здрави най-вече!

# 314
Разбира се, Вики. Как сте вие, липсвате ни тука.

Общи условия

Активация на акаунт