Покупка на жилище на името на малолетно дете

• 7 408
  • 306
  •   1
Отговори
# 60
Предложи му да купите имота (с кредит, предполагам), и на двама ви на името. Пък той неговия дял, ако иска, да го прехвърли на дъщеря си. Ама при тези приказки, как те гони от неговия апартамент, не ви виждам.

# 61
Отношенията ни до преди година си бяха перфектни! Изобщо не е инало нужда да валидирам отношения, като създавам общо дете.
Моят мотив дс НЕ  желая покупката на такова жилище е, че не желая да изплащам жилище, което тя реално още 16г няма да има право да ползва, да се разпорежда с него и тн. Освен това, всеки един от родителите може да го придобие в негова полза. А аз не бих искала това да се случва.
Какво стана преди една година? Каква причина виждаш ти, та така рязко мъжът се е озлобил и майка му се е активирала да ти взимат детето?
Не знам каква е логиката да се купува сега имот на това мъничко детенце. Много пари ли ви остават остават в домакинството и съпругът ти се чуди как да ги спасява под формата на инвестиция, но твоят син да не получи нищо от нея? Той има право да даде идея, а ти имаш право да не се съгласиш.

За болднатия текст: Прочетох, че всеки от родителите може да се яви на сделка пред нотариус и да купи имот в полза на детето. Тоест, мъжът ти и майка му могат да купят на дъщеря ви имот и без твое участие. Ако има ипотека обаче, ще трябва да се плаща и от вашите семейни доходи. Все пак е възможно те да имат готови пари или някакви техни имоти, които да смятат да продадат, за да обезпечат невръсното детенце и ако е така, ти не можеш да ги спреш.

Според мен, може би не е късно тази ескалация на напрежение да се спре. Не можете ли да се разберете и изясните? Какво наистина се е случило чак пък толкова преди година?

П.П. Редактирам, след като прочетох новата информация за гоненето. Ами, в тази ситуация единственото, което можеш да направиш, е да си вземеш децата и да го оставиш да си живее щастливо с майка си. А имот може да купува или не, вече си е негова работа, след като този брак (както изглежда) ще се разпадне.

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 09:15 от Uncommon

# 62
Явно с първото раждане не си случила, сега пак. Грозни са такива отношения
Децата ги усещат
Да не те е взимал с дете, като не може да приеме първото. Свекървата винаги ще ви настройва. Може би тя е в основата на деленето.

# 63
  • Далечният изток
Да, какво значи това, че всеки един от родителите може да го придобие в негова полза? Как така хем да го придобие, хем в чужда полза, това не го разбрах?!

# 64
  • София

Според мен, може би не е късно тази ескалация на напрежение да се спре. Има нещо, което може би не осъзнаваш и което точно е камъчето, което може да прекатури колата. Разберете се с този мъж. В момента го виждаш черен и му приписваш всякакви недостатъци, но може да е просто афектиран от нещо, не знам какво, но ти знаеш. Той може би  ще стане пак да стане мъжът, когото си обикнала, ако недоразумението се изясни.
Как се изяснява недоразумение с мъж, който е отправил заплахи и я гони с едното дете, че я заплашва с общото? Това не е недоразумение. Това е насилие.

# 65
Проблема е, че не уважава мен и детето ми. И пак казвам: не го задължавам, нито пък съм си помисляла да го правя.
Относно свекървата-да, тя е изключително лош човек и му е обяснила на дълго и широко как ще ми вземат детето и му пълни главата с какви ли не глупости и схеми постоянно. И се меси там, където не ѝ е работа.
Моите извинения, но не бих им угодила по този начин на тъпите мании за 2345 жилища.
Като обувките ми сочат навън какво очакват Да се съглася все едно купувам хляб?

Едва ли изведнъж е започнало неуважението към теб и детето от него, нито пък свекървата се е събудила един ден, ставайки лоша свекърва.

Има доста агресия в теб (израза "тъпите мании"). А това за обувките ме кара да мисля, че си в много неравностойно положение по отношение на мъжа ти и на свекървата, която също се оказва играч във вашата ситуация. Помисли си, може и да не го пишеш тук, но дали с детето не си искала валидация на отношения, които са си били такива и преди раждането на общото ви дете. Ако е така, илюзия е било да си мислиш, че като в приказките, ще станат чудеса.

Въпрос: ако първият ти мъж искаше да купи жилище само на сина ти, ти какво би направила? Щеше да откажеш, за да не ощетиш второ ви дете, момиченцето, или пък щеше да си доволна и да приемеш?

Преди жилище и делене на деца има онази житейска философия да дадеш, за да ти се даде, а не обратното - да се подсигуря, за да не стане нещо. Да не говорим, че и за двамата ви е важно децата да ви обичат и уважават, а и да се обичат и уважават помежду си като брат и сестра, каквито съдбата ги е направила, но което вие може и да съсипите с поведението си.

Изобщо, грубо казано, за какво се събрахте с този мъж и решихте да имате дете? Взаимно си задайте въпроса един друг, право куме в очите, и вижте отговора.
Ако изобщо ще има такъв, и то искрен, от страна и на двама ви.
Ами не, не бих се съгласила на този етап от живота и възрастта на синс ми. Бих помогнала след години, но сега… когато детето е под 14г.всеки един от родителите може да се яви на нотариална сделка и да придобие имота в негова полза.

Добър отговор.
И аз не намирам правилно на децата още от раждането едва ли не да се купуват имоти.
Въпросът при теб е, че имаш да преговаряш с двама мъже относно имуществени въпроси, а това няма как да не е свързано и с чисто житейската страна на нещата - да знаете защо живеете заедно, какво очаквате от живота и какви приоритети имате относно развитието и възпитанието на децата си.
Защото нали си представяш, когато поотраснат как едни минирани отношения стават още по-трудни за подобряване. И тогава няма как да очакваш всеки баща да възпитава само "своето" дете (нарочно слагам кавичките). Вторият, този с който живееш сега, ще има ежедневно и тази задача, просто защото ежедневието го налага.
Изяснете се с него, вижте като двойка кое е важно за вас, животът предоставя и изненади. Ако вие оцелеете в това отношение да сте единни и взаимноуважаващи се личности, после ще намерите верният път и за децата как да им помогнете евентуално относно имоти.
Не разбрах това жилище как ще се изплаща. Двамата заедно? Не би било редно според мен. Ако обаче свекърва ти е решила тя да купи жилището на името на детето, това е вече друго нещо. Не можеш да я спреш..

# 66
  • Пловдив
Да, какво значи това, че всеки един от родителите може да го придобие в негова полза? Как така хем да го придобие, хем в чужда полза, това не го разбрах?!
Че може да го купи в полза на детето като трето лице, това значи, предполагам. Не той самият да го придобие.
Но тук звучи като да има друг проблем. И той дори не е според мен в "да не те е вземал с дете, щом...". Ако не е единична реплика в момент на яд, такъв човек и без дете от друг мъж няма да е приятен за съжителство. Със или без свекървата.

# 67
Хубаво, хайде да не е “пътуване”, че не всеки обича, ама може да се отделят средства за фонд образование, здраве, пенсия. Има съвременни начини да се инвестира. Върхът е да изтеглиш кредит за 20-30 г за поредното заключено жилище.

# 68
Появиха се значителни несъответствия между първия и последните няколко поста.

# 69
Значи имах такъв казус, поради усложненията с документи и плащания се отказах да записваме апартамент на едно от децата. За разпорежданията се оправят родителите, но преди да навърши 18 ако се продава това става със съдебно решение, което почти винаги е отрицателно. Т.е не може да го продадете по никакъв начин преди детето да навърши пълнолетие.
По другата страна на казуса, не виждам защо мъжът ти трябва да осигурява дял на първото ти дете, то си има баща и това е негова работа

# 70
  • Пловдив
Цитат
По другата страна на казуса, не виждам защо мъжът ти трябва да осигурява дял на първото ти дете, то си има баща и това е негова работа.
Викаш, мъжете са тези, които осигуряват апартаментите и парите за покупката, жените нямат участие.

# 71
  • София
Хубаво, хайде да не е “пътуване”, че не всеки обича, ама може да се отделят средства за фонд образование, здраве, пенсия. Има съвременни начини да се инвестира. Върхът е да изтеглиш кредит за 20-30 г за поредното заключено жилище.
Защо да е заключено? Това е инвестиция. Парите се обезценяват, а цените на имотите растат. Имотът носи и приходи, докато всичко останало носи разходи или се обезценява.
И образованието колко да струва? Умирам като всички заизпращат деца в чужбина да учат нещо, което никога няма да върне първоначалната инвестиция. Със сигурност е по-добре детето да има собствен покрив като завърши, вместо поредната диплома от никому неизвестен чужд университет.

# 72
Защото иска и авторката да влага пари в жилището, а тя има две деца и е справедливо и двете й деца да я наследят поравно.

# 73
При тези отношения не се съгласявай да влагаш каквото и да е като финанси. Достатъчно са сложни и проблемни отношенията ти, за да ги усложняваш допълнително.
Относно разсъжденията ти за наследяване "един ден", посоката е обичайна и предвидима, но животът поднася и много изненади. Това, че дъщеря ти ще наследи "един ден" нещо си от баща и баба, не е съвсем сигурно, макар и да е с голяма степен вероятно. Имущество се трансформира, продава, подарява и тн. Не е изключено при разпаднали се отношения мъжът ти да има друго дете. Не е изключено да вложи някой имот в бизнес, оттам нататък, не се знае.
По отношение на твоите имоти, имай предвид, че щом си в брак и ако един ден, след 100 години си още в брак, но съпругът те над живее, той получава дял, равен на частта на всяко дете от личното ти имуществоПри тази хипотеза синът ти ще получи 1/3 от имуществото ти, смятай това какви проблеми отваря.
Сега, идеята ми не е "да плаша гаргите", но хората си имат едни житейски представи за неизменност и подреденост на ситуацията, а животът понякога предполага друго.

# 74
Чакайте сега. Той и бившия й мъж утре може да реши да купува на сина им жилище и да иска тя да участва. При кого по напред да се нареди жената да плаща кредити за жилища? Да,вярно е,две деца има,ама тия неща не стават,щото единия си е навил на масрафа.
Авторка,този ти мъж е за бой. Няма ли кой около вас да му налее малко акъл? Какви са тия гоненки,че и детето щял да взима? Като има пари да купува жилища,супер,да купува. А не да ти извива ръцете, че ще ти вземе детето. То да не е ей така. Много сложна ситуация,аз не бих предприела такава крачка с този мъж. Обясни му го,пък той да прави каквото иска.

Общи условия

Активация на акаунт