Покупка на жилище на името на малолетно дете

• 7 374
  • 306
  •   1
Отговори
# 270
Как се прехвърля дял на дете, докато си в брак?

В режим на разделност.

Силно се съмнявам да имат такъв, иначе мъжът щеше да си купува имот на дъщеря си без да пита авторката.

# 271
Е, аз съм работила в банка доста години, и казвам, че не е изключено. А районниия съд решава в зависимост от интересите на детето. А и ако сумата не е голяма, може и потребителски кредит да се тегли. Варианти много. Важно е кой ще плаща, щото той поръчва музиката.

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 20:29 от Прекрасная Василиса

# 272
Разбирам го малко по различен начин. Ако авторката и съпругът решат да купят имот на общото дете и нямат цялата сума. Купуват имота на името на детето, но те са кредитополучатели и ипотекират друг техен имот в залог пред банката. Тоест те са ипотекарни длъжници

# 273
Той не я пита,той иска участие от нейна страна,за обезпечаване на общото дете.

# 274
Не, не съм юрист но имотите ни са придобити по този начин.
Проиграли сме всички варианти, за които юристите ни се сетиха.
Прочетете, че за да се използва като залог имота на дете това става само с изрично разрешение на районен съд по местоживеене на лицето. От опита ми, близо 10 години със сина ми, а преди това 8 години мой опит като дете ( родителите ми купиха апартамент, когато бях на скромните 10 години), районния съд не дава разрешителни.
До толкова, че не разрешават използването на имота и разпореждането с него ( вкл даване под наем).
Изключено е банка да даде кредит срещу апартамент собственост на дете без разрешение на Районен съд.

Той точно това се е нагласил даправи 😀 да се закупи нещо на името на детето и да се пуска под наем, за да се “избие” 🫠

# 275
Той не я пита,той иска участие от нейна страна,за обезпечаване на общото дете.
При положение, че я гони, заедно с първото й дете, не трябва да се навивива в никакъв случай на такъв вариант. А тя, ако има парите, може и без разделност, на името на своя фирма да си купи имот. Е, данъците са по високи, ама поне имота ще си е неин.

# 276
Е, аз съм работила в банка доста години, и казвам, че не е изключено. А районниия съд решава в зависимост от интересите на детето. А и ако сумата не е голяма, може и потребителски кредит да се тегли. Варианти много. Важно е кой ще плаща, щото той поръчва музиката.
Не знам къде и какво си работила, но такова нещо няма.
Районният съд не дава разрешение да се изтеглят пари от детски влог за да се направи ремонт на стаята на детето ( с всите доклади от агенцията за защита на детето), а ще разреши ипотека на имот.

Той точно това се е нагласил даправи 😀 да се закупи нещо на името на детето и да се пуска под наем, за да се “избие” 🫠
То няма нищо лошо, но става с разрешение на съда ( това при условие, че е регистриран договора, плащат се данъци от доходи и въобще е законен.

# 277
Дали някой ще купува е въпрос и на финансови възможности, не само на семейното му положение и режими.

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 22:19 от Нарцùса

# 278
  • Далечният изток
Как се прехвърля дял на дете, докато си в брак?
Със съгласието на майката. С дарение.
Мога ли да Ви пиша?
Благодаря за адекватната информация!
Изобщо не е адекватна информацията.
Съпруг в брак няма свой дял докато имуществото е СИО, съответно няма как сам да прехвърли, дари, продаде каквото и да е сам, с уточнението СИО. Със съгласието на майката /съпругата си/ може да прехвърли евентуално собствен имот, придобит преди брака, който е семейно жилище. Тогава се иска съгласието на другия съпруг.

Та много ми е интересно какво ще ви отговори съфорумката на лично...

# 279
Добре,а бащата на синът ти дали му е дал нещо ?Ако не би трябвало да го държиш отговорен.

# 280
Ако от наем може да се плаща ипотеката, защо не си купиш имот на името на своя фирма? Ти ще си плащаш кредита, имота ще си е твой. Е, и данък ще трябва да плащаш върху доходите от наем, ама те вече май повечето наематели държат да имат сключен договор.
Аида, искаш да кажеш, че част от имот, придобит в сио, не може да се дари от родителите на тяхното дете?

# 281
  • Далечният изток
Точно това казах.

# 282
Аида, искаш да кажеш, че част от имот, придобит в сио, не може да се дари от родителите на тяхното дете?

Може. Ама от родителИТЕ, а не от родител.

# 283
  • Далечният изток
Аааа от родителите да. Цялото, част не.
От родител - не.

Нещо коригирано има в поста. Въпросът беше за родител...

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 22:02 от AIDA_N

# 284
Да де, двамата прехвърлят половината жилище на общото дете, другата половина си остава сио.
Ама при тази ситуация, първоначалната вноска да и само от авторката, кредитът да се плаща с наема, от къде на къде мъжът й ще има претенции имотът да бъде записан само на неговото дете, след като той няма никакъв принос?

Общи условия

Активация на акаунт